Skeptikerpodden

Information

This article was written on 19 apr 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , ,

5. Debriefing

Debriefing, naturläkemedel och psykosyntes är ämnena för femte avsnittet av Skeptikerpodden, liksom en tillbakablick på läkemedel och i synnerhet naturliga sådana.

I avsnitt fyra utnämnde vi oss till naturläkare, men det blev kortlivat efter att Expressens medicinjournalist Anna Bäsén påpekat att det inte heller är tillåtet (se artikeln Nu granskas bluffläkarna).

Vulkanen Eyjafjallajökull på Island sprutar ut aska över Europa och John har hittat konspirationsteorier som redan börjat froda om att UFO:n setts vid vulkanen, se videon på YouTube.

Emelie från Göteborg har ringt in och frågar vad psykosyntes är för något och psykologen Maria förklarar närmare.

Bland nyheterna kan vi nämna att åtalet mot Simon Singh lagts ned. Vi pratar också om läkemedel och nämner bland annat homeopati och traditionella växtbaserade läkemedel som inte har några krav på bevisad effekt.

Maria pratar om debriefing som faktiskt kan skada mer än det hjälper.

John tipsar om ett recept han hittat på nätet, med rödlök med mera, som påstås bota en viss form av symptom…

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/05/5_debriefing.mp3[/podcast]

Du kan också ladda ned mp3 av programmet.

12 Comments

 1. CJ
  19 april, 2010

  Ang Läkemedelsverket och naturläkemedel:
  Kortfattad artikel om vad som gäller för homeopatika
  Kortfattad artikel om vad som gäller för naturläkemedel
  Frågor och svar kring naturläkemedel

  När vi diskuterade ”debriefing” kommenterade jag detta med att det finns undersökningar som visade tecken på att folk som lider av t.ex. PTSD (post-traumatisk stress) har hindrats i sitt tillfrisknande genom en extensiv exponering för medias 11 september-bilder. Har letat som en tok efter den konkreta undersökningen, hittar dock bara lösare omnämnanden:

  They found that direct exposure to the attacks and the amount of time spent watching television coverage of the events were both associated with “PTSD symptom levels.”

  Ska se om jag hittar det konkreta omnämnandet (som kommer från SGU och Steven Novella)…

  Och slutligen ett klargörande; om det var oklart i diskussionen kring homeopati och Apoteken så kan vi understryka att det inte finns homeopatika att köpa på ”vanliga” Apotek i Sverige… än.

 2. Anneli
  20 april, 2010

  En kaffekopp och ett bra program…bra start på dagen:)

 3. Thursday
  22 april, 2010

  Fortsatt bra kvalitet, dock saknar jag lite debatt i programmet! Vet att det är svårt att få sådant att flyta på bra, men det känns som att den centrala poängen med att ha en panel där alla är delaktiga på det sättet som ni är i programmet är att det ska bli lite samtal och diskussion mellan deltagarna.

  Nu är det förvisso inte jag som dikterar vad syftet med Skeptikerpodden är, ganska långt ifrån faktiskt, men jag tycker det vore trevligt med lite mer samtalande panelmedlemmarna emellan, rörande specifika ämnen. Men men, jag får ändå känslan av att ni planerar mer av detta framöver, med tanke på vad ni pratat om hittills, så den som lever får se!

 4. Peter
  25 april, 2010

  Mer debatt ska vi försöka ordna! Det beror också lite på vilket ämne som är uppe på dagordningen och våra bakgrundskunskaper om det.

 5. Anne
  26 april, 2010

  Bra jobbat, det blir bättre och bättre. Ser med förväntan fram mot avsnitt 6!

  Jag hörde att ni fått klagomål på att programmen är för långa, men det tycker inte jag. Jag pendlar med buss till jobbet och det är perfekt lyssning! Flera gånger har jag fått undrande blickar på bussen när jag sitter och skrattar högt. Dock har jag ingenstans hittat info om vilken teknik ni använder för att spela in podcasten, finns det någonstans? Om så icke redan är fallet, rekommenderar jag att alla omedelbart köper samma headset som John Houdi!

 6. Peter
  26 april, 2010

  Tack Anne. 🙂

  Vi pratar i ett konferenssamtal via Skype och använder ett inspelningsprogram (till exempel Callburner) för att fånga debatten. Vi började lite lätt med dåliga mikrofoner men nu tror jag alla har skaffat en ordentlig mikrofon, så nu bör det låta bättre. Dock kan det vara lite problem med mikrofonavstånd, dataöverföring och liknande som gör att det ibland låter lite sämre. Men vi jobbar på det!

 7. Anne
  26 april, 2010

  Tack för infon, Peter! Jag tycker ni gör ett bra jobb. Jag tänkte försöka lämna lite amnestips också, som jag gärna skulle lyssna på själv, och som jag tror behövs för att locka nybörjarskeptiker och andra.

 8. Ola
  27 april, 2010

  Längden på programmet stör mig inte (tvärtom) men jag tror att det vore smidigt att ha flera Mp3filer med lite olika ljudkvalitet och filstorlek. Har man långsam uppkoppling kan det bli olidligt att ladda hem programmet.

 9. Peter
  27 april, 2010

  Vi har valt att ligga på den lägsta kvaliteten som kan räknas som acceptabel för att få så små filer som möjligt. Vi får komma ihåg att detta är ett ideellt projekt och att göra olika filer med olika kvalitet kräver betydligt mer arbete för oss att lösa. ”Keep it simple, stupid”.

 10. Technicolor
  9 maj, 2010

  Glömde lägga upp referenserna för debriefing-inslaget:
  – Suzanna C Rose, Jonathan Bisson, Rachel Churchill, Simon Wessely – ”Psychological debriefing for preventing post traumatic stress disorder (PTSD).” (2009) Cochrane Review.
  http://mrw.interscience.wiley.com/cochrane/clsysrev/articles/CD000560/frame.html

  – ”Krisstöd vid allvarlig händelse.” (PDF) (2008) Kunskapssammanställning från Socialstyrelsen.
  http://www.katastrofpsykiatri.uu.se/kunskapsunderlag_08.pdf

  – Richard J. McNally, Richard A. Bryant, and Anke Ehlers – ”Does Early Psychological Intervention Promote Recovery from Posttraumatic Stress?” (PDF) (2003) Psychological Science in the Public Interest.
  http://www.psychologicalscience.org/pdf/pspi/pspi421.pdf

  – Socialstyrelsens rekommendationer om debriefing för att förebygga PTSD.
  http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerfordepressionochangest/sokiriktlinjerna/vuxnamedokadriskattutvecklapos

  – SBUs sammanställning av behandling av ångestsyndrom. (2005) (PDF)
  http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/angest_Vol_1.pdf

  – Roberts NP, Kitchiner NJ, Kenardy J, Bisson J. – ”Multiple session early psychological interventions for the prevention of post-traumatic stress disorder.” (2009) Cochrane Review.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19588408

  – Mayou RA, Ehlers A, Hobbs M. – ”Psychological debriefing for road traffic accident victims. Three-year follow-up of a randomised controlled trial.” (2000) Br J Psychiatry.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10974967

  – ”Psykologisk första hjälp. Användarinstruktion. Andra utgåvan.” (PDF) Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri.
  http://www.katastrofpsykiatri.uu.se/forstahjalprev.pdf

  – Per-Olof Michel, Kerstin Bergh Johannesson & Tom Lundin – ”Psykologisk första hjälp i samband med katastrofer och olyckor.” (PDF) (2006) Läkartidningen.
  http://www.katastrofpsykiatri.uu.se/forsta%20hjalp%20lakartidningen%20nr%2039.pdf

  – ”Nationella riktlinjer för vård vid ångest- och depressionssyndrom.” (PDF) (2010) Socialstyrelsen.
  http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/17948/2010-3-4.pdf

 11. Per
  17 september, 2010

  Tänk om man kunde göra hela Atlanten till ett hav av homeopatiskt vatten, av alla homeopatiska läkemedel om finns. Då skulle ju hela homeopatläkemedelsindustrin gå omkull och alla människor blir friska. Läkemedlen är ju ändå såpass utspädda att det inte torde vara någon större kostnad?

  Vi skeptikerna blir nöjda eftersom ingen längre blir lurad på pengar för värdelösa mediciner. Alternativmedicinarna blir nöjda eftersom hela jordens befolkning kommer blir friskapå deras preparat. Win-win-situation!

 12. Janne
  18 september, 2010

  Fråga av teknisk art: Jag har lyssnat på podden i en annan dator än min egen. Inga problem. När jag lyssnar via mitt mobila bredband hackar det och buffrar så att det inte går att lyssna. Vad göra? Vill gärna höra alla program!

  Angående homeopatika, läste att man hittat rester av kokain i reningsverket i Stockholm, kan ha varit Henriksdal? Där hade man räknat ut att ett visst antal människor tagit kokain under en helg. Om nu det potensierade kokainet går ut i dricksvattnet, kan man bli kokainist av kranvatten?

  Förstår att de som inte är insatta i homeopatin kan svara. Förmodligen så har ju inte dricksvattnet genomgått de obligatoriska skakningarna, och därför minns inte vårt drickvatten att det är KNARK! Måste erkänna dock, att jag blir sugen på att dricka vatten flera gånger om dagen, kan jag vara beroende? ”Orolig”

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.