Skeptikerpodden

Information

This article was written on 27 apr 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , ,

6. Mediet Mia Ottosson

Mediet Mia Ottosson intervjuas och panelen ger sina synpunkter på intervjun efteråt i detta långa sjätte avsnitt.

Avsnitt sex handlar om sex. Eller rättare sagt om mediet Mia Ottosson som bland annat skrivit boken Sexhealern. Hon berättar inledningsvis om boken och sedan hur hon ser på mediumskapet och menar att branschen är fylld med bedragare och att det finns få riktiga medier. Panelen diskuterar sedan intervjun och vad som framgått i detta långa avsnitt om drygt 1 timme och 40 minuter.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/06/6_miaottosson.mp3[/podcast]

Du kan också ladda ned mp3 av programmet.

15 Comments

 1. Mia
  28 april, 2010

  Tyckte det var lite synd att ni säger i slutet att jag skulle uttrycka mig om att jag är det enda bra mediumet i Sverige. Det är inte sant. Jag tycker branschen håller en för låg standard och har bara sett de riktigt duktiga i England själv. Säger inte att jag skulle vara bäst utan säger faktiskt att jag själv inte håller den kvalitén som eftersträvas.
  vänligen
  //Mia

 2. Mats Persson
  28 april, 2010

  Jag har, med stort intresse, lyssnat på senaste avsnittet och måste börja med att berömma er för insatsen. Även Mia förtjänar en eloge för att hon öppenhjärtligt berättat om sina erfarenheter. Ett par saker slog mig när jag lyssnade på resonemangen från båda ”sidor”. Magicus emeritus John Houdi talar om att de smarta är lättast att lura. Hamnar inte mia bland de smarta inom sitt skrå? Hon är ju, enligt egen utsago, en individ som kritiskt granskar de verksamheter hon själv är delaktig i. Borde det då inte vara så att Mia själv är den som är lättast att lura, då hon har en, enligt henne själv, skeptisk syn på tillvaron? När man, som John Houdi, pratar om de smarta måste man kanske inse att det finns något annat än en globalt smart människa. Mia tillhör de smarta inom sitt område. Hon tillför ett, om än litet, mått av rationalitet i en bransch som är byggd på rent trams.

 3. John Houdi
  28 april, 2010

  Hej Mia!
  Jag tror att det var jag som sa så i farten. Ber om ursäkt om det misstolkats eftersom du faktiskt inte själv uttryckligen sa så.

  Jag syftade på att du vid ett par tillfällen sa att de flesta medium i Sverige var falska.

  T ex så säger du ca 30 minuter in i intervjun ”Den här branschen har så mycket duktiga medium som kanske inte är så duktiga om man får säga så”
  Och ca 1 timme in får du frågan om det finns ett bra svenskt medium som har förmågan säger du ingenting men hänvisar till att det endast finns medium i England som är riktiga.

  Av det fick jag ut att du anser att det inte finns några riktigt bra medium i Sverige eftersom de ”fuskar”. Men eftersom du jobbar som medium och är – enligt egen uppgift – äkta så gjorde jag den slutledningen att du ansåg att du var äkta och de andra medium som finns i Sverige inte är det.

  /John Houdi

 4. Hexmaster
  29 april, 2010

  Detta program förtjänar att bli en klassiker.

  En djup bugning åt Mia som vågar diskutera sådana här ting även med skeptiker. Hoppas att hon får efterföljare. Liksom åt Skeptikerpodden som vågar lyfta fram ett påstått medium utan att raljera eller debunka i vartenda andetag. Förmodar att båda kommer att få kritik från båda håll av de som ogillar sans och balans – själv tycker jag att ni prickat precis rätt.

 5. simone
  29 april, 2010

  En ros till Mia för att hon vågade lita på att inte bli till ett löjets skimmer av skeptikerna, och en ros till Jon som gjorde intervjun och höll sig i bakgrunden och lät Mia prata. Det bästa av alla program hittills.

 6. Eric Wadenius
  29 april, 2010

  Detta var en av de bästa intervjuerna jag hört på detta temat. Jättebra frågor och en beundransvärd ödmjukhet ifrån er båda. Jag är framför allt upplyft av Mias inställning och medvetenhet – om bara, som hon själv säger, alla medium hade hennes inställning.

  Jag hoppas verkligen att ni följer upp detta!

  Humanistiska hälsningar,
  Eric

 7. Johan
  29 april, 2010

  Kanonintervju! Hur intressant som helst! Tack för den, Mia och Jon. Hoppas att det blir något av de vetenskapliga studierna det pratas om också. Helst skulle man förstås se att det kunde bevisas att mediala förmågor verkligen finns, och att Skeptikerpodden får finnas med på ett hörn när en helt ny vetenskap föds!

 8. Ola
  29 april, 2010

  Kan bara instämma i lovsången. Skönt att ni inte faller i den journalistiska fällan att klippa ihop intervjun för att få det snärtigt och rappt (och kanske vinklat).

  Ömsesidig respekt är en förutsättning för en bra dialog.

  Starkt jobbat!

 9. John Houdi
  30 april, 2010

  Johan: Vi önskar detsamma och vi kommer att stå där och hurra med alla paranormala… När det verkligen är vedertagen vetenskap. Tills dess ställer jag mig… lite skeptisk 😉

 10. Lotta
  30 april, 2010

  Snyggt!

  Jag måste tacka dig Mia, för framförandet av dessa ”skeptiska” åsikter! Välbehövligt i det mediala Sverige.
  Och till Jon vill jag säga att det var skönt med en så ödmjuk ”skeptiker” som du.

 11. Emelie
  1 maj, 2010

  Bästa hittills! Intressant och trevligt att lyssna på.

 12. Sofia
  3 maj, 2010

  Med risk för att bli tjatig, men även jag måste sälla mig till den högljudda lovsångskören härinne. Denna intervju uppvaktade mina öron nonstop. Helt omöjligt att slita sig. Jag hoppas det blir mer av denna vara! Hela detta projekt är guld.

  Jo, förresten. Star Trek-referenser har utlovats. Lite dåligt med det, tycker jag. Hur ska ni nu lösa det? 😉

 13. John Houdi
  3 maj, 2010

  Jag vet , Jag vet.. SKA klämma in Star Trek…. Maria är också trekkie…

 14. Peter
  3 maj, 2010

  Nej, vi ska INTE klämma in Star Trek… Herregud, vad är det för människor jag umgås med egentligen?! 😉

 15. Simon
  4 juni, 2010

  Bra intervju, bra ton, bra frågor. Och bra diskussion i efterhand.

  Hmm, liksom ganska genomskinligt hur Mia nyttjade skeptikers argumentation (som hon främst hört från sin man?) mot hennes egen bransch, och sade sig vara redo att göra tester (”för att säkerställa kvalitén” eller nåt), allt för att ingjuta seriositet i sitt yrkesutövande… och samtidigt säger hon att ett hypotetiskt (läs förmodat) dåligt resultat av ett sådant test endast skulle visa på att hon är illa tränad i ”förmågan”.
  Alltså kan ett test ALDRIG avslöja ”förmågan” som bluff (om än halvt om halvt omedveten sådan), eftersom ett test enligt henne endast visar hur pass tränad hon är i den… Nja.

  (Sorry om jag påpekar det uppenbara.)

  Jag har också trott mig ha vissa snudd på magiska talanger (i min yngre ungdom alltså). Men sen kom jag på att jag var rätt och slätt mänsklig. En i mängden men ändå unik. Människan är fantastisk, men aldrig paranormal.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.