Skeptikerpodden

Information

This article was written on 17 aug 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , ,

17. Så luras dina sinnen

Den kristna predikanten Benny Hinn har varit i Sverige och försökt hela sjuka människor. Vi tar reda på vilka tekniker han använder för att lura människor.

I detta program får du höra att svininfluensan inte längre är en pandemi, säger WHO. Och nu är det tid att titta tillbaka på hur svininfluensan har hanterats.

Healing för skattepengar? skriver Expressen och berättar om ett politiskt förslag för att ta bort moms på alternativmedicinska behandlingar.

Medium united mot katastrofer är ett initiativ av trollkarlen Daniel Karlsson samt Ann-Elise Tammar som syftar till att ge medium ett forum för att förutspå och varna om naturkatastrofer.

Den kända predikanten Benny Hinn har varit i Sverige hos Livets ord och ”botat” människor från sjukdomar. Samuel Varg Thunberg (känd från avsnitt nio) rapporterar.

Avslutningsvis pratar Anders om spår av design och skärskådar argumentet om att människan är en maskin och att maskiner har en designer, underförstått den kristna guden.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/17/17_lura_sinnen.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (01:14:26 om 51 MB).

17 Comments

 1. Peter
  17 augusti, 2010

  Intressant inslag om Benny Hinn på YouTube. Han flyger i privatjet för att han ”måste”.

  Benny Hinn: ’I Would Not Do This for Money’ | ABC Nightline

 2. John Houdi
  17 augusti, 2010

  Och här en hypnotisör som gör en scenshow i Las Vegas
  http://www.youtube.com/watch?v=noXaXipdqBI
  Han har ”stulit” Benny Hinns trick med att få folk att falla… 😉

  Här ett inslag med Fredrik Praesto då han hypnotiserar Adam Alsing
  http://www.youtube.com/watch?v=gKGBJjV8uL0

 3. Kerstin
  17 augusti, 2010

  Det där med hypnos har jag alltid tyck varit intressant, jag vill veta mer. 🙂
  Jag har svårt att förstå vari skillnaden mellan hypnos och suggestion egentligen ligger.
  Stämmer det att man kan använda hypnos i stället för bedövning, t.ex?

 4. John Houdi
  17 augusti, 2010

  Kerstin!
  Vi kommer att intervjua Fredrik Praesto om detta i ett framtida program och då kommer vi ta upp detta.
  Annars beskriver Fredrik mycket på hans hemsida http://www.praesto.com
  Han har även kurser i hypnos och suggestion.

 5. AndersY
  17 augusti, 2010

  Prof Kathy Sykes (tror jag hon heter) hade en TV-serie där hon i ett avsnitt kollade på hypnos och bl.a. utfördes en ganska smärtsam tandoperation utan annan bedövning än hypnos. Sändes i Kunskapskanalen, vill jag minnas.

 6. Kerstin
  17 augusti, 2010

  AndersY
  Jag tror att jag såg det där. Helt fantastiskt.
  Tyvärr har jag lite svårt att tro på att det fungerar. Egentligen.

 7. J. Jami G
  18 augusti, 2010

  Äntligen en ny episod, den har varit väldigt efterlängtad – upplägget ser fantastiskt intressant ut.
  Tack för det jobb ni lägger ned! Ni är guld. 🙂
  Önskar en fortsatt trevlig vecka.
  – J.

 8. Anders H
  18 augusti, 2010

  Tack för de vänliga orden! Nu är vi laddade för en säsong till.

 9. Simplex
  26 augusti, 2010

  Jag ser hur undanskymt ni blänker om svininfluensan här ovan. Kanske är jag fördomsfull här, men med tanke på hur definitivt skeptiker och ish VoF tog ställning emot all kritik mot hysterin, och än idag förnekar att det fanns något alls i kritiken, så lär väl inte heller Skeptikerpodden vara annat än överslätande på sin höjd. Jag känner inget behov av att lyssna; det finns andra och bättre infokällor 😛

  Skeptikerrörelsen har sjunkit betydligt i aktning hos mig efter det omdömeslösa ställningstagandet.

 10. CJ
  26 augusti, 2010

  Simplex:
  Nu kanske jag är träffad eftersom vi på Tankebrott tog upp en hel del artiklar och frågor kring A(H1N1) när det begav sig… Men du skriver att skeptikerrörelsen tog ställning ”emot all kritik mot hysterin” samt att rörelsen gjort ett omdömeslöst ställningstagande.

  Detta görs helt utan någon som helst hänvisning eller underbyggande av dina argument.

  Med detta ställer jag mig då frågan; vilka infokällor lutar du dig emot då, då du inte ens kan ge något exempel på detta omdömeslösa ställningstagande.

 11. Simplex
  26 augusti, 2010

  CJ, du kände dig nog träffad ja. Och din fråga efter ”källor” – menar du allvar, eller är du dum och okunnig på riktigt?

 12. Gajver
  27 augusti, 2010

  Eftersom du inte vill uppge dina ”bättre infokällor” så utgår jag ifrån att din huvudkälla är http://www.davidicke.com 🙂

 13. Gud vad roligt med en skeptikerpodd, jag fick reda på er via min frikyrklige bror som var nyfiken på Benny Hinn-rapporteringen. Och ni har rapporterat från James Randi också, tufft! Jag är bekant med estniska skeptikerrörelsen som bjöd in Randi till Estland för några månader sedan.

  Nu ska jag lyssna igenom hela ert programarkiv 🙂

 14. Simplex
  30 augusti, 2010

  Gajver, en annan märklighet med skeptikerrörelsen, det är att seriösa diskussioner nästan alltid är omöjliga med er, i vilket ämne det än handlar om. Varenda jäkla skeptiker i Sverige vet att VoF:s ledning försvarade svininfluensa-propagandan och massvaccineringen, och på vilka sätt de gjorde det. Men nu när frågan börjar bli pinsam för dem, skall man börja tjata, tjafsa och diskussionsförstöra istället för att agera som intelligenta och mogna människor, dvs medge att man hade fel och ta lärdom av det.

 15. Gajver
  1 september, 2010

  Simplex, du gör det så lätt för dig! Så här i efterhand är det väldigt enkelt att sitta och se på hela händelsen och säga vad var det jag sa. Men innan var det inte lika enkelt att förespå förloppet utan man tvungen att använda teoretiska beräkningsmodeller. Det är möjligt att sammanräkningen kommer att visa att massvaccinering var förivrat, det får vi se.

  Vad hade hänt om Sos hade tagit motsatt beslut och det blivit så illa som 1918? Huvuden hade rullat, bokstavligen.
  Hur blev det förresten med alla som skulle få Guillain-Barrés syndrom? Efter vad jag har hört så incidencen tom. sjunkit. Som sagt, det är inte lätt med profetior.

 16. Simplex
  1 september, 2010

  Gajver, nåja, du gör i alla fall ett försök att svara seriöst, vilket man kan var tacksam för. Men den kritik som från början gjordes mot hysterin kring svininfluensan och massvaccineringen, var bland annat att vaccinet faktiskt inte var vältestat.

  Jag var en av dem som kritiserade hysterin långt innan det blev en pinsam affär för WHO. Du utgår ifrån att besluten var vetenskapligt välgrundade utifrån ”teoretiska beräkningsmodeller”, men att det denna gång kan ha slirat till. Men ingen seriös kritiker skulle ha invänt mot massvaccineringen om besluten verkligen varit detta. Kritiken handlade tvärtom om att besluten *inte* var vetenskapligt välgrundade.

  I detta fall är det WHO och skeptikerrörelsen som varit ovetenskapliga, inte svininfluensakritikerna som ni med sådan amatörmässig frenesi har hånat och tillskrivit konspirationsteorier genom guilt by association, och Gud vet vad. Någon gång borde ni inse att de allra, allra flesta av er bara är glada amatörer som inte har bättre vetenskapligt omdöme än alla de läkare, doktorer och professorer som mycket tidigt uttryckte sina dubier över massvaccineringen.

  I denna fråga utgick ni rakt av från argumentationsfelet appeal to majority, och det grundar man inte ett sunt vetenskapligt omdöme på.

 17. […] avsnitt sjutton intervjuas jag igen och kommenterar lite kring Benny Hinns medverkan under Europkonferensen på […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.