Skeptikerpodden

Information

This article was written on 31 aug 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , ,

19. Valspecial

Inför riksdagsvalet granskar vi några politiker med märkliga föreställningar om verkligheten.

James Randi Educational Foundation, JREF, har en utmaning som kallas Million Dollar Psychic Challenge där man kan vinna en miljon dollar om man kan visa att man har paranormala förmågor. Mentalisten Banachek, som tagit över utmaningen, berättar hur den kommer se ut i framtiden i radioprogrammet The Magic Newswire.

Vi diskuterar den pågående utredningen kring Pandemrix som genomförs av Läkemedelsverket. Läs även CJ:s artikel Orsak & Verkan – narkolepsi och pandemrix och frustration.

En miljöpartist som ställer upp i kommunvalet i Höör är en häxa och utbildar dessutom häxor. Vi lyssnar på Maria Wetterstrand (mp) som intervjuades i TV4 Uppsala om antroposofiska Vidarkliniken som fått undantag från att bevisa sina vårdformer.

Vad är Dunning-Kruger-effekten? frågar en lyssnare och Jon berättar om denna psykologiska effekt.

Anders avslutar programmet med serien om kreationism och intelligent design och går igenom argumentet om att gemensam design skulle förklaras av en gemensam designer.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/19/19_valspecial.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (01:00:09 om 42 MB).

12 Comments

 1. John Houdi
  31 augusti, 2010

  Återigen tack till Dodd Vickers på ”The Magic Newswire” http://www.magicnewswire.com för att vi fick använda klippet med Banachek.

 2. Erik
  1 september, 2010

  Men det är väl lagligt att kalla sig naturläkare om man är legitimerad läkare?

 3. Dan
  1 september, 2010

  Dunning Kruger effekten förklaras på ett bra sätt i filmen:
  http://www.youtube.com/watch?v=XyOHJa5Vj5Y
  TheraminTrees, som gjort den filmen har även andra mycket bra filmer om olika ämnen.

  På youtube finns ett ganska stort antal skeptiker som försvarar vetenskap från attacker av till exempel kreationister.
  Dprjones har en serie filmer som angriper vår käre vän Peter Poppoff:
  http://www.youtube.com/watch?v=MfBCiPfqFeY

  Han sitter nu och arbetar med ett blogtv insamlingsgala för läkare utan gränser
  http://www.youtube.com/watch?v=MSNbnLR0nnk

 4. Jon
  3 september, 2010

  En rättelse:
  Det är Rudolf Steiner som stod bakom mistelpreparatet iscador och antroposofin.
  Samuel Hahnemann är mannen bakom av homeopatin.

 5. CJ
  3 september, 2010

  Jon:
  Och vad lär vi oss av detta? Lita aldrig på en läkare… Var osäker på vad du menade i den diskussionen så jag lät dig hållas 🙂

  För övrigt, företaget som tillverkar Iscador (Weleda) hade en inte så blygsam omsättning 2009. Dryga 2.5 miljarder SEK (källa, pdf-varning), inte så illa pinkat. Men pratar någon om Big Mistletoe? Naturligtvis inte… Det är inte alltid fult att tjäna pengar, som sagt.

  Den som vill läsa mer om detta kan kolla in Tankebrotts artikel i ämnet.

 6. Jon
  3 september, 2010

  Big Alt brukar jag kalla dom.

 7. Pekka S
  8 september, 2010

  Big Placebo är ett annat kärt namn.

 8. Petter
  8 september, 2010

  När ni ändå hade valspecial tycker jag ni kunde ha gått MYCKET hårdare åt SD. Nästan ägnat ett helt program åt dom.

  För det första är det anmärkningsvärt hur SD-anhängarna har infiltrerat kommentarsfälten till artiklarna på våra största webbtidningar, främst Aftonbladet och Expressen men även SvD. Ibland uppskattar jag att säkert 9 av 10 kommentarer kommer från människor med SD-sympatier och med tanke på att ”bara” 4-5% av den (s.k.) myndiga befolkningen röstar på SD är detta, ja, anmärkningsvärt och beklämmande. Vad beror det på? Är det en genomtänkt strategi? Är det något i det anonyma mediet som sådant? Eller har de bara mer tid än oss andra, av någon anledning (en invandrare kanske tog deras arbete..hrm…)?

  För det andra skulle det vara intressant att ur ett vetenskapligt/skeptiskt perspektiv angripa de skrivelser och den statistik som SD hela tiden hänvisar till. De skriker att de har FAKTA men påfallande ofta är det amatörmässigt skrivna rapporter som försöker göra gällande att de är vetenskapliga: gammal litteratur, litteratur skrivna av f.d. lektorer som fått gå från sina tjänster eller rapporter som försöker torgföra etablerade sanningar som något nytt (exempelvis att invandrare/barn till invandrare har högre brottsfrekvens än infödda ”etniska” svenskar – absolut ingen nyhet. Men vad är orsaken?).

  Man skulle kunna gå djupare och diskutera de psykologiska aspekterna av båda punkterna ovan. Men jag inser att det kan vara känsligt, och att man kan dra på sig SD-trollen, även i SPs kommentarer. Och det vill vi ju verkligen inte.

  /petter

 9. Peter
  9 september, 2010

  @Petter

  SD är ett av de partier som granskas hårdast inför valet 2010. Det vore därför inte meningsfullt att med våra knappa resurser ägna oss åt att granska dem när vi därmed inte skulle ha tid att gå igenom deras argument och kontrollera sanningshalten. Medierna gör redan det jobbet och har gjort i många år. Vi har därför valt att ta upp frågor som inte får samma belysning i medieljuset på grund av den stora bevakningen av SD.

 10. Then Swänska Argus
  10 september, 2010

  SD-anhängares bevakning av ”sociala medier” och internet är intressant. Jag har en inte särskilt välbesökt blogg, men alla besöksrekord slogs inom ett par timmar när jag gjorde ett inlägg som kritiserade Sverigedemokraterna. Det är fortfarande det i särklass mest kommenterade inlägget, och i princip alla kommentarer kom från anhängare till SD.

 11. NewLaserIdea
  10 september, 2010

  @Then Swänska Argus Exakt samma sak kunde jag sew på en kompis hemsida när denne i stäälet för träning och vegomat (som det vanligtvis handalr om) skrev några SD-kritiska rader.

  Dock går det härt inlägget inte att ses som bevis, då det endast är hörsägen (textsägen?) och ingen har fastställt sammröre med de kommenterande trollen och SD.

 12. UnicornVomit
  16 september, 2010

  En liten parentes angående den här korta argumentationen om huruvida stora läkemedelsföretag köper upp botemedel mot AIDS: Någon av er sa att det finns patentlagar som förbjuder kopiering av medicin. Jag föreslår att ni lyssnar på ”P3 dokumentär världen Piratpillren och striden om HIV-medicinerna” på den här länken:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=3949170

  Det motsäger inte direkt någonting som ni sa, men det kan vara en ögonöppnare om att inte ens läkemedelsindustrin är helt altruistiska samt visar lite hur patentlagarna fungerar.

  Se inte det här som kritik, bara en intressant fördjupning av ämnet.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.