Anna Bäsén är medicinreporter på Expressen och bloggar på Medicinbloggen. Hon är aktuell med boken ”Allt du behöver veta om skönhetsingrepp” om bland annat riskerna med bröstoperationer, ansiktslyft och botoxbehandlingar.
Aftonbladet skriver att astrologer menar att det är ”supermånen” som låg bakom förödelsen i Japan utan att ta hänsyn till kontinentalplattorna eller andra faktorer. Läs förklaringen om varför det inte är sant samt No, the “supermoon” didn’t cause the Japanese earthquake.
Feminint företagande är ett initiativ för att främja kvinnligt företagande. De får pengar från både EU och svenska staten för att locka fram den ”kvinnliga intuitionen” och vara en gåva till världen.
(Foto: Vancouver Laser & Skincare Centre)
[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/45/45_anna_basen.mp3[/podcast]
Ladda ned mp3 (01:12:13 om 50 MB)
Anna Bäsén! Vad roligt, det skall bli spännande att lyssa på henne. Och er andra med förstås, ni är helt enkelt skitbra människor hela högen! =)
Störtskönt, precis när jag satt och tyckte att jag ville ha ett bra radioprogram att lyssna på så har ni släppt en ny Skeptikerpodd. (Lägg till valfri mängd inställsamt smicker, ni förtjänar det!)
Aww… tack, hörrni!
Här kommer lite info om Skeptikerpub Sthlm 2/4: http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=152944684766262
Det är som sagt på Magic Bar, Karlaplan 6, från kl 17. Missa inte!
Vad är problemet med särartsfeminism?
För den som vill skänka pengar och veta att de kommer fram kan man kolla http://www.insamlingskontroll.se/1632_90-konton. Där finns nyckeltal över bland annat hur stor andel av intäkterna som går till administration (kravet för 90-konto är < 14 %). Mitt stalltips är att aldrig skänka pengar till en organisation som saknar 90-konto.
Det svider lite att konstatera att Svenska kyrkan är så mycket "bättre" än t ex Röda korset. Men kom ihåg att RK oftast är snabbare på plats, det kan vara värt att det kostar lite mer.
Personligen gillar jag MSF/läkare utan gränser. De brukar vara snabba på plats och stanna när andra flyr.
Som vanligt generaliserar ni, man kan ju både stöda Japan med ett tryck och hjälpa till på annat vis! Svar eller vitt som vanligt.
Simona: Helt rätt att man kan göra både och. Många väljer tyvärr att endast klicka och på detta sätt stilla sina samveten i tron om att de gjort något hjälpsamt.
Kontrollfråga: Ser du också något jätteskoj och ironiskt med ditt påstående?
Ifall det bara vore skönhetsingrepp som vore livsfarliga – så vore det väl rätt lugnt – så att säga.
Men själv har jag en del gjorda erfarenheter – under mitt strax 70-årade liv som varelse i kött – att det kan vara rent livsfarligt att gå till en läkare för vilken krämpa som. Lite mera i sak om det HÄR.
Ha det… / hälsar Josef
Pekka S , hur vet du det du påstår, har du gjort någon undersökning på det, eller är det bara något som du antar? Att man vill stödja något med ett litet klick kan ju vara ett sätt för andra att få upp ögonen för en sak eller händelse som de annars inte hade noterat, och genom det agera på det sätt man kan. Många ungdomar eller andra grupper som kanske inte kan ge pengar kanske känner att de vill ändå visa att de bryr sig. Det kan aldrig vara fel.
Eller är det så att ni män inte kan göra mer än en sak i taget, endera ett musklick eller skänka pengar 🙂
Jag tycker det är på tiden att myndigheterna tar en ordentlig titt på elektiv kirurgi som helhet. Kirurgiska ingrepp kräver en hel del antibiotika. Vi står inför en situation med allt mer resistens och vi riskerar inom en snar framtid att inte kunna utföra nödvändiga operationer. Det är dags att de som försöker operera sig till lycka får finna sig ett skonsammare sätt att reparera sin trasiga självkänsla.
Simone,
Jag är en mycket frekvent Facebookanvändare och hade faktiskt inte en aniiiiiiing om att det fanns en stödgrupp för Japan. Det antyder ju iaf utan nått störee statistiskt underlag dock, att stödgruipp och ”like” knappar på Facebook knappast gör någon skillnad. Jag tro ratt det är bättre att skänka pengar till Röda Korste eller annan välgörenhet, om så även väldit små belopp om man har begränsade ekonomiska tillgångar. Men det är bara mina 50 äre i den debatten (no pun intended).
Gajver: Antar du menar elektiv kosmetisk kirurgi? Majoriteten av all kirurgi är nog elektiv (motsatsen är oplanerad/akut). Men även elektiv kosmetisk kirurgi har absolut sin plats, jag tänker på den kosmetisk kirurgi som betalas av staten (ex läppkäkgomspaltskirurgi även när de har bra funktion).
Just picking a nit.
Simone: sluta gärna med att sprida myter om män och kvinnors påstådda simultanförmåga/frånvaro av densamma.
The irony.
Det kan självklart vara fel om det skapar en känsla av att ha gjort något när man annars skulle ha gjort något som verkligen gör skillnad… som att skänka pengar.
Som sagt, man kan göra både och!
Darkeisan! Eftersom denna facebooksgrupp togs upp i detta avsnitt och plus att den har många anhängare så finns det ju de som ”vet” att den finns , så även du och jag nu!
Ju fler som blir medvetna och engagerar sig desto bättre är det, ett klick kan vara en början.
@Simone: Det kanske är sant att det kan hjälpa att gå med i facebookgrupper när det gäller något man måste skapa medvetenhet om. Typ exotiska sjukdomar eller insamlingar till specifika personer.
Men det finns ingen som har missat vad som hänt i Japan. Inget behöver spridas, förutom kontonummer till valfri hjälporganisation.
Givetvis kan man göra både och. Frågan är om folk gör det. Eller om de känner sig lite nöjda med sitt klick och tror att den delen av deras engagemang räcker.
Måste också säga att det är kul att du klagar på generaliseringar och sedan generaliserar vilt själv, t. ex angående mäns förmåga till simultankapacitet.
När det gäller mäns simultankapacitet så ville jag bara skoja lite, det trodde jag framgick med min ”leende gubbe”.
Nej de flesta vet nog vad som hänt i Japan det behövs nog ingen facebokksgrupp för att påminna folk om det, men jag tror heller inte att denna grupp skadar. Vi i Sverige är ju faktiskt ganska så duktiga på att samla in pengar när det gäller, jag tror nog lite mer om folk än vad ni gör verkar det som.
Vad är skillnaden mellan denna podcast där ni försöker upplysa ”oupplyst” folk och en facebooksgrupp som på sitt sätt upplyser folk om var det behövs hjälp och engagemang?
Jag låtar dig svara själv:
Well… vet man inte vad som händer i Japan så ligger man antagligen i en koma. Att homeopati är bluff, att medium är scharlataner och att astrologi är hittepå är inte i närheten av lika spridd kunskap.
Ja de flesta vet nog vad som hänt i Japan, men det finns säkert andra grupper på facebook som inte är lika kända, men som kan skapa engagemang hos en del.
Ni använder ju er själva av facebook för att nå ut ,eller hur!
Jag fick faktiskt en förfrågan i dag av en sk Japangrupp och jag klickade, samtidigt som jag stöder Läkare utan gränser och Röda Korset, tänka sig! Jag klarade att göra båda!
simone: Att DU och att många klarar att göra både och betyder inte att det ”aldrig kan vara fel” att trycka like. Försök undvik såna extrema generaliseringar, allt är inte svart eller vitt.
Håller du alltså inte med om att det finns en risk att man skapar en falsk känsla av att ha gjort något när man klickar ”like” när det inte egentligen påverkar ett dyft de som är drabbade?
Tror du verkligen många i Japan som är utan mat, dåligt med vatten, fryser rumpan av sig, har förlorat det mesta i sitt liv och dessutom hotas av strålning påverkas av att någon trycker ”like” i Sverige?
Naturligtvis vill de ha mer handfast hjälp det säger ju sig självt, jag tror heller inte att de påverkas av någon som sitter på facebook och trycker ”like”, det jag menar är att det kan påverka på lång sikt här i Sverige att folk överhuvudtaget samlar och bryr sig. Och det i sin tur kan betyda att man engagerar sig på sikt och gör något radikalt.
Nästa vecka är det ju Earth Hour…..
simone: Att trycka på like, är det att samlas och bry sig? På vilket sätt då?
Vad har du tryckt like på i säg… december (fuska inte nu, svara utan att tittat)? Hade det någon effekt annat än att någon mer tryckte på like?
KAN det ha haft den effekten att det skapade en känsla av att man gjorde något och på det sättet hindrade något som skapad verklig nytta att ske? Du svarar inte på den frågan.
Anser du fortfarande att det ”aldrig kan vara skadligt”?
A light goes around the world for the victims and relatives in Japan är en länk som finns på facebook, som jag fick till mig idag, det är ganska många som är med där och det tycker jag är att samlas, ett lätt sätt att samlas runt om i världen för att utrycka vad man känner, och jag tycker det är helt ok.
Jag har inte vad jag kommer ihåg tryckt på något viktigt ”like”i dec.
Att man trycker på like och att det stannar där händer säkert, men jag tror att de flesta agerar och skänker en summa pengar när något sådant här tragiskt händer.
Det är mer skadligt att man inte engagerar sig alls, hellre ett ”like” än ingenting.
Hur menar Jon att känslan av att man gjorde något hindrar något som skapar verklig nytta att ske?
Jag känner igen retoriken från vissa som hakar upp sig på att man bryr sig om ”fel” sak, när det ”finns så mycket viktigare saker man istället borde engagera sig i”. Som om det var fråga om ändliga resurser. Tvärtom är det ju så att engagemang (i alla möjliga former) föder vidare engagemang. Och det känns som lite unket att hålla på att tala om för folk att de sätt på vilka de engagerar sig är fel. Ni på podden är ju väldigt engagerade i skepticism. Ett område jag personligen kan finna bli lite löjeväckande ibland (ursäkta att jag svär i kyrkan), men jag måste ändå säga att jag har stor respekt för detta ert engagemang som jag tror inspirerar många. Det har till och med lyckats inspirera mig som ändå rätt ofta kan tycka att ni känns lite tomtiga när ni går på. Kudos för det!
Tack för rättelsen, Jon! Jag har helt enkelt missuppfattat hur ordet elektiv används. Vad jag ville få framfört var att samhället borde sätta upp tydligare regler för vilken typ av kirurgiska ingrepp som vi ska använda den begränsade resursen antibiotika på. Min farhåga är att vi som faktiskt kommer att behöva kirurgi i framtiden helt enkelt ska behöva dö lite grand, bara för att vissa människor inte kunde klara av att se ut som 50 vid en ålder av, ähum,… 50 eller att andra inte kunde leva med att ena örat satt 3 mm lägre än det andra eller för att några bara måste ha läppar stora som weinerkorvar och några var tvungna att skaffa ”pec. inplants” för det är ju så jobbigt med bänkpress. Kirurgi utan indikation var nog det jag menade, kanske?
By the way! Ni gör en strålande podcast, jag har lyssnat på alla 45 avsnitten och läst varenda kommentar såhär långt.
Skeptikerpodden och Maria uppmärksammas i Expressen – Sakine Madon skriver ”Puttinuttflum om kvinnoföretagande”:
http://www.expressen.se/ledare/sakinemadon/1.2371043/sakine-madon-puttinuttflum-om-kvinnoforetagande
Anton Larson: Menar du seriöst att du inte förstår att känslan av att ha gjort något KAN teoretisk hindra någon att inte göra mer än det de gjort?
Diskussionen jag har rör att simone påstår att det ALDRIG kan vara fel att likea saker på facebook.
Problemet är just att det finns så många overksamma sätt att visa att man bryr sig på. Be t ex. Trycka like på facebook. Klicka i nån poll på aftonbladet. Extremt lite bang for the buck (om ens någon). Möjligt det är annorlunda när det rör sig om relativt okända katastrofer för att göra så fler hör talas om dom. Men det i Japan? Då ligger man i en koma (eller är typ instängd i big brother-huset).
Kritiken är inte dessutom inte riktad åt de som trycker på like. Kritiken är riktad åt alla de som skapar dessa sätt att skapa en falsk känsla av att ha gjort något.
Att klicka like är inte att engagera sig. Jag bad tidigare Simone berätta vad hon tryckt like på i december, har ännu inte fått ett svar. Att trycka like eller rösta på aftonbladet är något man gör utan att tänka. Det leder knappast till något mer än att en räknare går upp och kanske nån annan trycker like.
Woho! I Sverige så har 3000 personer likeat en grupp som tycker synd om japaner. Vilken japan hjälper det?
Jon,
Du menar lite som att det teoretiskt KAN hindra dig att göra något verkligt vettigt istf att hänga upp dig på det här? 😉
Om man hårddrar ditt resonemang lite så skulle det innebära att alla(!) handlingar med deras påföljande känsla av att ha gjort något potentiellt kan stå ivägen för mycket viktigare handlingar. Och så kan man ju tänka, men hur meningsfullt är det om man tänker efter lite till?
Att klicka ”gillar” är inte att engagera sig, men det kan mycket väl utgöra ett, låt vara ganska fattigt, uttryck för ett engagemang. Vilket uttryck man väljer är inte det viktiga, som jag ser det, även om jag förstås kan känna att det finns många sätt som känns mycket mer inspirerande än att klicka ”gillar” eller dylikt.
Jon du har fått svar, du har bara förmodligen missat det eller läst slarvigt! När jag sett på tv från Japan ser jag människor som står och ber, kanske kan det ge en tröst att veta att människor runt om i världen ber för dem , engagerar sig rent känslomässigt och startar grupper för att hedra de som förolyckats och de som kämpar för att överleva nu.
Det är svårt att veta hur det påverkar människor i kriser, men man kanske inte ska underskatta det psykologiska värdet i denna sorts engagemang, och som jag tror att för det mesta leder till att man agerar och skänker pengar till de organisationer som finns på plats.
Nej det är inte svart eller vitt , det är en blandat palett, stöd kan se olika ut för olika människor, och det kan aldrig vara fel att visa att man bryr sig oavsett hur man visar det.
Det kan ge kraft att orka att veta att människor runt om i världen ber eller engagerar sig på annnat sätt, men naturligtvis kommer de praktiska insatserna som nr1 , det är ju självklart.
[…] värden en seriös väg i företagandet. Man kan ifrågasätta sådant new age-dravel i sig, som Skeptikerpodden gör. Man kan också skattebetalaruppröras för att 100 miljoner ges ut varje år till sånt här, och […]
[…] senaste avsnittet av Skeptikerpodden och i en krönika av Sakine Madon i Expressen skrivs det om ett ettårsprogram för kvinnliga […]
Kul att ni tog upp det där med facebooksidor och byta namn. Jag var mycket aktiv inom det, och hade en sida som hette ”50 öre till hjärt- och lugnforskning per medlem” eller någonting liknande. Vid ca 80 000 medlemmar bytte jag sidans namn till ”Avskaffa kvinnors rösträtt”.
Här kan ni läsa lite om det:
http://www.expressen.se/nyheter/facebook-grupp-for-hjartsjuka-en-bluff/
Tycka vad man vill om det, men som jag säger i artikeln var det – förutom det uppenbart roliga i det – för att få folk med kritiska. (Skeptiska var kanske ordet jag sökte egentligen.) Och jag var ju inte heller lika extrem som nekrofil/pedofil-grupperna… 🙂
Och man får väl ändå säga att vi lyckades. Tror folk efter hela det där tänkte efter både en och två gånger innan de gick med i något liknande. Precis som ni säger, vill man ändra på någonting får man göra någonting aktivt.