Skeptikerpodden

Information

This article was written on 08 mar 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , , , ,

44. Moderaterna slåss mot Miljöpartiet om alternativmedicin

Politik kan allvarligt skada din hälsa

Ska vi lägga skattepengar på verkningslös medicin? Den frågan berör Moderaterna i Kalmar genom en landstingsmotion riktad mot Miljöpartiet som förespråkar antroposofisk medicin.

Maria har anmält TV4-programmet ”Barn med sjätte sinne” för avancerad barnmisshandel. Anmälningen fick avslag av Granskningsnämnden.

Är mediet Benny Rosenqvist äkta eller fejk? frågar sig en lyssnare och menar att Benny anses vara det bästa mediet i Sverige.

David Icke, en ökänd brittisk konspirationsteoretiker, kommer till Stockholm den 8 maj för att föreläsa om vilka som egentligen styr världen. (Tro det eller ej, men det är ödlor från yttre rymden, enligt David.)

Michael Halvarson är trollkonstnär och berättar om vilka ritualer han måste genomföra innan en föreställning.

Vi tävlar även ut Mullbergaskolans årsbok, som är en fiktiv kristen skola som förespråkar tro före reson. För att tävla ska du ställa en fråga till oss, och vi vill ha din fråga via telefon eller som en ljudfil som du skickar till oss.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/44/44_moderaterna.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (0:47:49 om 33 MB)

32 Comments

 1. Peter Larsson
  8 mars, 2011

  Vad är det för frågor ni vill ha? Rent allmänt inom skeptisism och till er i studion eller?

 2. Peter Olausson
  8 mars, 2011

  Ska bli intressant att höra om förehavanden inom kort i Göteborg nämns…

 3. John Houdi
  9 mars, 2011

  Peter; vad för ”förehavanden inom kort i Göteborg”?

 4. Technicolor
  9 mars, 2011

  Om Barn med sjätte sinne: http://tinyurl.com/3xltjpu

 5. John Houdi
  9 mars, 2011

  Peter: Vilken fråga som helst. Bör kanske handla om skepticism på något plan men annars är vi öppna för alla sorters frågor.

  Till Benny Rosenqvists försvar så utger han sig inte för att vara Sveriges ”bästa medium” utan ”Sveriges kändaste medium”.

  För de nyfikna som vill se Michael Halvarson i Cirque du Soleil-föreställningen Kooza
  http://youtu.be/omkGlLxYimc
  Här en trailer från föreställningen Kooza:
  http://youtu.be/0O0-HJhjw8Q
  Vi pratade i intervjun om make up-masken som läggs inför varje föreställning. I originaluppsättningen av Kooza jobbade Michael Halvarson med världens bästa jonglör, Anthony Gatto som här visar hur han lägger sin make-up.
  http://youtu.be/Z9fWjeDEdvU

 6. Peter Olausson
  9 mars, 2011

  Benny Rosenqvist har en UNIK förmåga. Och ni kan inte ta upp honom utan att hänvisa till Gärdestad-demonstrationen. Sorglustigt.
  http://faktoider.blogspot.com/2010/10/det-okanda-benny-rosenqvist.html

  De skeptiska pubarna i Göteborg är fler än någon håller ordentlig reda på, men på lördag har vi en. Efter lokalavdelningens årsmöte. Återkommer med detaljer.
  http://www.vof.se/program.php#m223

  Bra att någon nämnde att antroposofiska förslaget i Kalmar kom från ett parti i den politiska majoriteten. Sånt ökar markant risken för att det går igenom.

 7. David Hedlund
  9 mars, 2011

  AudioPlayer, ert flashplugin för ljudklipp, kan instansieras med inställningen
  { transparentpagebg: ’yes’ }

  … vilket skulle vara estetiskt betydligt mer tilltalande.

  Sorry för OT.

 8. John Houdi
  9 mars, 2011

  Peter: Självklart tog jag upp Bennys tragiska ”kontakt” med Ted Gärdestad. Kom det alltså inte med i den klippta versionen? Jag har nämligen inte hunnit lyssna på den färdigklippta versionen ännu. Det är ju synd om inte det kom med.

  När det gäller något som är av intresse för skeptiker tar vi gärna upp detta men då måste vi också veta om detta. Maila oss när något är på gång när det gäller skeptikerpubar eller annat tipsa@Skeptikerpodden.se

 9. Peter Olausson
  9 mars, 2011

  Dubbellyssnar – nej, det är inte med. Hade nog prioriterat annorlunda. Men lägg in länken till klippet, varför inte med den kompletterande upplysningen om Gärdestads faktiska favoritfärg. Sedan behöver man inte dra fram filosofiska spetsfundigheter för att försöka avgöra om bluffgubben är bluff. 🙂

 10. Technicolor
  9 mars, 2011

  Peter: Om ni mailar oss i tid (gärna åtminstone två veckor innan) så kan vi göra reklam för era skeptikerpubar i podden.

 11. John Houdi
  9 mars, 2011

  Ska se om Anders kan lägga klippet om Benny på vår YouTube-kanal

 12. Andreas
  10 mars, 2011

  Angående inslaget om design och förklaringsvärde:

  Är inte Anders lite orättvis (och raljerande) mot designargumentet?
  Exemplet från Dembski om statyn, är väl ett exempel på att en slutsats om design kan vara sann. Frågan är väl istället när och med vilka kriterier man kan dra slutsatser om design.

  Sedan kan ju slutsatsen om en designad staty vara sann (och ha ett värde att besvara) även om följdfrågan ”hur gick designprocessen till?” lämnas obesvarad!

 13. Anders H
  10 mars, 2011

  Andreas, det är klart att det finns designade strukturer, och det är viktigt för min poäng. Ställ dig den hypotetiska frågan varför du kanske passerade ett träd, men reagerade på statyn. Borde du inte sagt att även det är snyggt utskuret? Om argumentet att varje design måste ha en designer, borde trädet skapa samma reaktion som statyn. Dembski gjorde denna förläning, inte mot ett träd, men mot proteiner i våra celler.

 14. Pekka S
  10 mars, 2011

  Jessica Rydell (mp) har nu skrivit ett svar på moderaterna interpellation.
  (Pdf) http://www.ltkalmar.se/Documents/Politik/Landstingsfullm%c3%a4ktige/2011/2011-03-09/Interpellationssvar/LF110309svar%20interp%202011-9%20ang%20antroposofisk%20medicin.pdf

  Hennes svar på frågorna:
  1) Eftersom annan vård saknar evidensstöd är det ok (till och med Bra!) att mer sådant iförs i form av alternativmedicin.
  2) Samma kriterier ska gälla för alla vårdgivare. Frågan är om dessa kan uppfyllas av t ex en homeopat?
  3) Ett fullständigt ickesvar om vad som bör nedprioriteras för att finansiera alternativmedicin. Svarar istället med ett svammel om valfrihet.

 15. Andreas
  10 mars, 2011

  Anders: Dembski brukar använda begreppet ”specificerbar komplexitet”, att det ska finnas både komplexitet och ett specificerat mönster, som designkriterium om jag har förstått det rätt.
  Det vore kanske bättre att diskutera huruvida detta är ett bra kriterium istället för att dra paralleller till Tors hammare och blixtar!

  Dembski skulle säkert anse att trädet har en komplex struktur men sakna ett specificerat mönster. Vad gäller cellen så brukar det argumenteras att det specificerade är ”kodad information (dna)”, något som vi känner från mänsklig (intelligent) aktivitet.

 16. gajver
  10 mars, 2011

  Jag tycker Anders inslag i Skeptikerpodden är mycket intressanta och väldigt välformulerade. Och det är knappast något fel i att raljera över det som Dembski, Meyer, Berlinski, Behe et al. håller på med. Deras mål är att med alla medel få vanligt folk att misstro vetenskapen i allmänhet och evolutionsteorin i synnerhet. Om deras agenda får råda kommer det leda till att nödvändig forskning inte blir gjord och i förlängningen till att människor kommer att lida och dö i onödan i brist på bättre vetande. Denna grupp, och andra, av välfinansierade, till vetenskapsmän förklädda, pajasar bör få sina fiskar varma vid varje lämpligt tillfälle.

  Mer om mottagandet av Dembskis ”teorier” här: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Design_Inference

 17. Anders H
  11 mars, 2011

  Andreas, jag förklarade sist varför ”specificerad komplexitet” bygger på ett missförstånd, och denna gång varför påståendet att all design har designers är ett annat missförstånd. Tyvärr är inte påståendet att all design har designers inte mer begåvat än så här. Sitter du på aspekter om varför argumentet faktiskt håller, så vill jag självklart att du delar med dig. Vi måste ju försvara de aspekter som verkligen håller, men till min bästa förståelse har inte Dembski förklarat varför designargumentet ska vara giltigt på protein, men inte på blixtar. Sitter du på svaret, uppmuntrar jag givetvis att du lägger ut det.

 18. simone
  14 mars, 2011

  Hur förklarar ni skillnaden mellan vidskepelse och psykologi? I ex som togs upp här när det gäller cirkusartister, så handlar det väl mer om psykologi än om vidskepelse!

 19. simone
  14 mars, 2011

  När det gäller alternativmedicin och dess sponsring, min undran är , vad gör man under tiden när sjukvården inte fungerar som den ska, när läkare fattas på vårdcentralerna, när det ska sparas hela tiden. Vad gör man när man inte får den beh man behöver? Eller när beh man får inte hjälper utan snarare stjälper? Många vänder sig då till alternatimedicinen och känner att de får hjälp, jag skulle önska att den konventionella vården fick mer tid för sina pat, men det verkar ju inte hända, så vad ska man göra enl er, min erfarenhet är att man måste vara väldigt frisk för att orka vara sjuk.

 20. Pekka S
  14 mars, 2011

  Simone: De vidskepliga tankarna och handlingarna kan vara psykologiska gynnsamma samtidigt som de är grundade i villfarelser. Det behöver inte vara antingen eller.

  Din nästa fråga är väldigt viktig. För det finns givetvis brister i vården och vissa drabbas mer än andra. Och det är inte konstigt att många vänder sig till alternativa metoder när ingenting annat har fungerat. Folk griper i sin desperation efter halmstrån.

  Men – vissa vill pga bristerna i vården införa fler alternativa metoder in i den skattefinansierade vården. Av någon anledning tror de att detta skulle göra vården bättre. Men här finns det stora problem som vi påpekar i avsnittet. För det första måste man omfördela resurser från andra håll i vården till alternativen. För det andra vet vi inte om alternativen är bättre eller sämre än nuvarande vård. I värsta fall kastar man dyra resurser på rena bluffbehandlingar, vilket gör alla till förlorare.

  Det vi skulle behöva är mer pengar till vården och ännu mer forskning för att klura ut vilka metoder som fungerar och hur dessa kan förbättras. Vi glömmer ofta att den sjukvård vi har idag är fantastiskt ur ett historiskt perspektiv, men den kan fortfarande förbättras på många punkter. Lösningen är dock inte att köpa alternativa grisar i säcken.

 21. simone
  14 mars, 2011

  Så är det inte då politikerna ni ska försöka påverka alt gå på, inte de människor som i desperation vänder sig till alternativården? Vad hjälper det att ni sparkar neråt när ni inte har något annat att erbjuda än en nedbantad vård.
  Verkligheten ser ut som den gör, inte vad ni vill att den ska se ut som.

 22. Pekka S
  14 mars, 2011

  Simone, det är väl just politikerna (i detta fall Jessica Rydell) vi kritiserar? Vi har i tidigare avsnitt även kritiserat utövare av alt.med. men aldrig de hjälpsökande individerna. Det har i varje fall inte varit vår avsikt.

 23. simone
  15 mars, 2011

  Visst, men det är ju för alternativmedicinens skull, skulle vilja att ni visade samma krut när det gäller politiker som bestämmer om sparandet inom sjukvården, där kan man snacka om att ”politik allvarligt kan skada din hälsa” mer än alternativmedicin skulle jag tro.

 24. Pekka S
  15 mars, 2011

  Simone, vi har alla olika intresseområden och kunskaper. Alternativmedicin och annan pseudovetenskap råkar vara ämnen jag har intresse för och det blir därför på dessa områden jag främst för fram ris och ros. Det finns förhoppningsvis andra som kritiserar politiska tveksamheter inom andra områden. Ingen av oss kan vara överallt.

  Ingen kritiserar såvitt jag vet Bröstcancerfonden för att de inte också satsar på att lösa andra problem (kanske ännu större) i världen. Vi får alla bidra utifrån egna intressen och kompetensområden.

 25. Andreas
  15 mars, 2011

  simone skrev:

  Många vänder sig då till alternatimedicinen och känner att de får hjälp

  Apropå detta vill jag tipsa om ett mycket läsvärt och informativt inlägg: Kullen och den magiska kristallen

 26. ljonasl
  16 mars, 2011

  Regeringens utredare (Behörighetsutredningen) Ann Christin Tauberman tycker att vi behöver fler schamaner och kristallterapeuter i svensk sjukvård:
  http://www.expressen.se/ledare/1.2367181/johannes-forssberg-sluta-heala-schizofrena

 27. JollyRoger
  17 mars, 2011

  @Simone

  Politiker måste alltid prioritera. Man måste välja mellan bra vård, bra vägar, hög sjukpenning, till exempel.

  Vi skeptiker har åsikter om fördelningen och vi är antagligen inte mer sams än folk i allmänhet. Det som förenar oss är att vi anser att varje enskild krona som ges till en åtgärd utan effekt är en bortslösad krona. Antroposofisk medicin är slöseri från första kronan.

 28. Claes Wallin
  28 mars, 2011

  Mikael Halvarsson verkar stavas Michael Halvarson, källa: http://www.halvarson.com/

 29. Kimberly
  31 mars, 2011

  Angående hur man säkert vinner i lotteri, som jag ser det finns det bara ett sätt som verkligen fungerar. Man köper själv varenda lott, då vinner man garanterat. Frågan är bara om det då lönar sig med tanken på hur många lottter det finns i ett genomsnittligt lotteri typ trisslotter.

 30. […] I avsnitt 44 bad vi om lyssnarfrågor, där den bästa frågan skulle vinna Mullbergaskolans årsbok. Lyssna på […]

 31. MaTachi
  14 oktober, 2011

  Miljöpartisernas förslag var ju roligt… Jag förstår inte att det kan vara så svårt att backa upp ens förslag med lite studier som faktiskt bevisar att det man föreslår är till någon nytta. Aja, tack för ett bra avsnitt! 🙂

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.