Skeptikerpodden

Information

This article was written on 12 apr 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , ,

49. Harmoniexpo och trollstavar

Maria besökte Harmoniexpo i Solna – ”Sveriges största alternativmässa för Kropp och Själ” – där det i vanlig ordning erbjöds en rad olika behandlingar för diverse åkommor. För en påhittad släkting med svår depression och självmordstankar erbjöds bland annat ”reconnective healing” och musikakupunktur.

Bilder från mässan visar påkostade montrar men också mer spartanskt inredda sådana, men alla med intressanta och mer eller mindre anmärkningsvärda behandlingsmetoder till salu.

Samma helg var Maria även på föreningen Vetenskap och Folkbildnings årsmöte, där hon blev invald i dess styrelse. Numera vanan trogen samlades ett glatt gäng på Skeptikerpub och därefter var det dags för Maria att göra helgen komplett som publik på Uri Geller-showen Fenomen på Kanal 5.

Hör John ringa upp en säljare av Amegastaven – även kallad ”wand stav, healingstav, trollstav” – och ställa nyfikna frågor om dess funktion och påstådda effekter. Säljaren beskriver staven som:

[e]tt healingverktyg som har blivit laddat med Zero Point Energy frekvens. Den är fylld med en mineralblandning och laddad i en högteknologisk kammare i 21 dagar. Efter 21 dagar är energin konstant och behöver aldrig laddas om. Amegastaven är den enda staven på planeten som är inpräntad med Zero Point Energy frekvens genom den unika uppfinningen AMized Fusion® Technology.

En ny tidning ser dagens ljus: Bright – debattmagasinet mot religion och vidskepelse. Några av panelmedlemmarna bidrar med artiklar. Första numrets innehåll:

HBT • Ateism • Vidskepelse • Riddarskolan • Rondellhunden • Katolska kyrkan • Anekdotbevisning • Krucifix i klassrum • Litteraturrecensioner • Rättegångsgudstjänster • En kvinnokonferens i Kairo • Egyptens hotade kulturarv • Religionskritiska pionjärer • Kyrkans grepp över skolan • Skapelsetroende NO-lärare • Kulturrelativism inom RFSU • Kåserier och essäer samt om en hel del annat…

Den världsberömda skeptikermusikern och underhållaren Tim Minchin smygpremiärade sin kortfilm Storm på TAM London, och nu är den officiellt ute för allmän beskådan. På filmens hemsida kan man se den hyllade filmen och köpa attiraljer på temat.

 

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/49/49_harmoni.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (0:49:53 om 35 MB)

17 Comments

 1. Peter Olausson
  13 april, 2011

  Några snabba:
  – Hitlers (a)religiositet skulle jag vara försiktig med att nyttja åt endera hållet. Han hade inga skrupler utan sade det som fungerade. Han var kompis med många som förföljde kristna. ”Gott mit uns” var inte hans valspråk under något av krigen. Osv.
  – Horn man hittar (på landet) är höljet. Dem kan man göra goda dryckeshorn av vilket gjorts lite varstans, i Skandinavien ända in på medeltiden.

 2. Peter Olausson
  13 april, 2011

  Jo, nycklar var ofta ihåliga. De för kyrkan var rejäla så dem kunde det nog gå in åtminstone en liten slurk i.

 3. simone
  13 april, 2011

  Intressant avsnitt! Speciellt intervjun med en av säljarna av amegastaven, har aldrig hört talas om den förut, tydligen hänger jag inte med längre i denna lukrativa sk andliga bussines.

 4. Anders H
  13 april, 2011

  Peter, självklart ska man vara försiktig med att utnyttja Hitlers eventuella religiositet, och jag försökte visa på det bisarra i att göra just det. Däremot, enligt katolska kyrkans definition är han katolik. Underkänner du det, underkänner du även deras storleksanspråk. (Vilket kanske också är med all rätt.)

 5. John Houdi
  13 april, 2011

  Tack, Peter. Visste att du skulle komma till räddning med faktoider.
  Tycker vi ska ta med dig i något avsnitt snart.

 6. Carl H
  13 april, 2011

  En lustig sak med harmonimässor är hur alla ”behandlingsformer” säger emot varandra om vad olika symtom beror på. Ingen kan väl knappast tro på allt det där samtidigt – hur får de det att gå ihop, hur bestämmer de vad de ska tro på?

 7. Otyg
  14 april, 2011

  Vilket kanonavsnitt.
  Först en lite försiktig men som vanligt strålande bra Maria som utför en intervju.

  Sedan kör Houdi över stavtanten på ett helt underbart sätt där man bara kan konstatera att försäljaren inte hade den blekaste aning om vad fasen hon sålde i butiken. Bästa av Houdi jag hört!

  Anders briljerar som vanligt.

  Vilket avsnitt!!

 8. Gasmoln
  14 april, 2011

  Hörde på slutet att John inte kom på något bra svenskt ord för ”rejta”. Varför inte det självklara svenska ordet betygsätta?

 9. Gasmoln
  14 april, 2011

  Förbaskat bra program för övrigt.

 10. Janne
  14 april, 2011

  En spekulant på Amegastaven, som i detta fall gick på några tusenlappar vilket en ny TV också gör, för att ta en liknelse, har väl all rätt att få konsumentupplysning utan att bli bemött med skepsis;-)! Bra avsnitt!

 11. Peter Olausson
  14 april, 2011

  Förresten, är den där Amega-smörjan verkligen MLM också?

 12. John Houdi
  15 april, 2011

  ”Betygsätta”. Ja, det är ju uppenbart. Tack.
  Peter: Vd är MLM?

 13. John Houdi
  15 april, 2011

  Nämner ”alkemisten” som skickat mig sk ”bio-discar” att testa.

  Här är min förste test av dessa diskar som ”alkemisten” ansåg jag utförde helt fel:
  http://www.youtube.com/watch?v=xt2V7-4zMmI

  I julas gjorde jag och Skeptikerpoddens CJ en test hemma hos mig och då utförde vi testet som ”alkemisten” berättat att vi skulle göra:
  http://www.youtube.com/watch?v=VlgDCLMianc

  Dessa ”laddade glasbitar” till ett värde av en dryg tusenlapp ligger numera i soporna…

 14. Peter Olausson
  15 april, 2011

  MLM = Multi-Level Marketing, som Herbalife m.fl. Där den egentliga produkten är ”återförsäljarskapet”. Maria nämner det vid 26:37. Jag har inte fått det intrycket efter att ha proberat den fantastiska Amega-marknaden.

  Vad var problemet med det första biodisc-experimentet? (Och varför är bilden spegelvänd?)

 15. James Van Faagh
  15 april, 2011

  http://www.google.se/images?hl=sv&source=hp&biw=1280&bih=630&q=ss+belt+buckle+gott+mit+uns&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=

  ”Gott Mit Uns” var i alla fall en paroll under vilken högar av lik låg, bokstavligen.

 16. Technicolor
  18 april, 2011

  Peter: Iofs fanns det annat som var mer MLM-artat på mässan, men jag lade märke till att återförsäljarna, som var flera, i sin tur gjorde reklam för möjligheten att sälja amegastaven. Ska erkännas att det var mer ett löst intryck från min sida.

 17. MaTachi
  13 oktober, 2011

  Det verkar inte vara någon dum wand-stav det där! Undrar om den kan välsigna mina aktieinnehav om jag medsols viftar med den framför datorn. En kursuppgång hade inte suttit fel kan jag säga, och då är inköpspriset för wand-staven inget att diskutera i sammanhanget. 🙂

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.