Skeptikerpodden

Information

This article was written on 13 jun 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , ,

56. Lyssnarfrågor och religiös healing

Vi drar igång programmet med en direktreplik från Jon angående hemfödslar, apropå ett antal kommentarer till program 55.

Maria svarar på en lyssnarfråga angående öronakupunktur inom vården och om det fungerar. CJ passar på att prata lite om traditionell kinesisk medicin och om det finns bevis för eller emot dess effektivitet.

Panelen tar även och diskuterar Mats Reimers debattartikel i Dagens Nyheter, angående Vidarklinikens råd vid mässlingen och klinikens replik. Det här ämnet har också diskuterats i avsnitt 52 av Skeptikerpodden.

Frågan tas också upp om det är ett lagbrott med så kallad ”faith healing”, apropå Samuel Varg Thunbergs bloggpostning i frågan.

Och återigen har veckan haft ett utbrott, men denna gång är det mannen på gatan som får ge sin syn på saken.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/56/56_lyssnarfragor.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (00:35:37 om 24,5 MB)

Flattr this

10 Comments

 1. cjakerberg
  13 juni, 2011

  Ang. studier kring TCM (traditionell kinesisk medicin):

  Acupressure and acupuncture in preventing and managing postoperative nausea and vomiting in adults.

  Further investigation of the effectiveness of acupressure and acupuncture, combined with current drug therapies, using well designed and adequately powered studies is needed.

  Acupuncture compared to placebo-acupuncture for postoperative nausea and vomiting prophylaxis: a randomised placebo-controlled patient and observer blind trial.

  The incidence of PONV and/or antiemetic rescue medication within 24 h after surgery was the main outcome measure which showed no statistically significant difference between groups

  Acupuncture for primary dysmenorrhoea.

  Acupuncture may reduce period pain, however there is a need for further well-designed randomised controlled trials.

  Complementary and alternative treatments for late-life depression, anxiety, and sleep disturbance: a review of randomized controlled trials.

  Most studies had substantial methodological limitations. A few well-conducted studies suggested therapeutic potential for certain CAM interventions in older adults (e.g., mind-body interventions for sleep disturbances and acupressure for sleep and anxiety). More rigorous research is needed, and suggestions for future research are summarized.

  Och slutligen:
  Qigong for healthcare: an overview of systematic reviews.

  Conclusion: The effectiveness of qigong is based mostly on poor quality research. Therefore, it would be unwise to draw firm conclusions at this stage.

 2. JollyRoger
  14 juni, 2011

  Men hallå, länken är till avsnitt 55.

 3. Daniel
  14 juni, 2011

  Här är den rätta länken så länge: http://193.221.119.76/~spodden/56/56_lyssnarfragor.mp3

 4. cjakerberg
  14 juni, 2011

  JollyRoger & Daniel:
  Tackar för heads up! Detta är nu åtgärdat…

 5. Mikael
  14 juni, 2011

  Skulle rekommendera ett inlägg från Skeptoid.com vad gäller TCM och hur i synnerhet EN bok verkar ha påverkat västs syn på i vilken utsträckning TCM använts i Kina.

  http://skeptoid.com/audio/skeptoid-4259.mp3

  I korthet går det ut på att Mao (et al) gav ut en bok som lantdoktorerna skulle använda. I den angav de traditionella metoderna som ”en sista utväg om du inte har något annat”. I den mest kända amerikanska översättningen av denna bok har man helt enkelt strykt runt 300 sidor som handlar om hur du ska behandla en patient om du faktiskt har tillgång till riktig medicin.

 6. Wesser Bisser
  15 juni, 2011

  Qi gong uttalas ”tji gång”.

 7. Lotten Kalenius
  16 juni, 2011

  Ni gjorde en helt korrekt bedömning av att mitt ifrågasättande av DN:s artikel om hemmafödslar handlade om att den var onyanserad och därför missvisande. Tack så mycket för att ni tagit diskussionen.

 8. Ch
  17 juni, 2011

  Appropå att all smärta är smärta. (Programledaren jämförde benbrott med födslosmärtor) Smärtan vid en förlossning har inte (enbart) att göra med att något går sönder. Det händer som bekant vid många förlossningar att man ”spricker”, men enbart i kryststadiet. Värkarbetet innan dess är en helt annan sak! Att föda barn är upplevelse så stark (läs stark, inte negativ) att den ofta måste bearbetas en lång tid efteråt, men enligt min subjektiva bedömning är det nästan aldrig värkarbetet som skapar trauman, utan brister i kontakten med personal, oväntade händelser som akutsnitt osv. Naturligtvis kan vi aldrig göra vetenskapliga studier där man väntar och ”ser hur det går” under förlossningar som enligt sjukhuspersonalen börjar gå snett. Därför gör man ironiskt nog mer eller mindre stora interventioner av olika slag till försiktighetsåtgärder, trots att man inte kan veta om det (statistiskt) är det bästa alternativet egentligen.

  En födande kvinna behöver trygghet, stor trygghet, för att minska risken för psykiska trauman och risken för att spricka. Det tror jag inte någon argumenterar emot. Därmed inte sagt att jag är emot sjukhusförlossningar och smärtlindring för alla. Det kvinnor behöver är ett informerat val inför en kommande förlossning, för att kunna välja det som känns absolut tryggast för just henne! Hemförlossningar har varit helt otänkbara i sverige under en lång tid och därför behövs det alternativet lyftas upp som ett likvärt alternativ. (Som bekant finns det medicinska regler för vem som får föda hemma. Förlossningen måste förväntas vara lågrisk och oftast måste kvinnan vara omföderska.) Vi kan säkert lära oss mycket av länder som Holland och Norge, som sätter säkerhet mycket högt OCH där hemförlossningar är betydligt vanligare än här. Kanske bygga födelsehus med hemmamiljö i anslutning till sjukhusen, för att plocka det bästa från två världar? Dygnen på förlossning och BB (eller hemma) är något man minns – in i minsta detalj – år efteråt. De dygnen måste kunna anpassas till att bli bättre för alla.

 9. Zadeh
  20 juni, 2011

  Rune Bergström återuppstånden från di döda! ÄNTLIGEN 😉

 10. hdpheriberto.Bravesites.com
  25 maj, 2013

  Wonderful beat ! I wish to apprentice whilst you amend your web site,
  how can i subscribe for a blog website? The account aided me a appropriate deal.

  I have been a little bit familiar of this your broadcast offered bright
  transparent idea

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.