Skeptikerpodden

70. Olle Waller och året som gått

I undergångsårets första avsnitt tar vi en tur mellan förra årets toppar och dalar, vilket bland annat för oss till den driftige Rhys Morgans kamp mot cancerkvacksalvare, via antivaccinörelsen, terrordåd och spekulationer till Christopher Hitchens bortgång. Maria intervjuar Olle Waller, Jon svarar på en lyssnarfråga, Mats Reimer ger oss en konsultation, med mera, med mera.

Vetenskap och Folkbildning delade häromveckan ut sina priser 2011 års Årets folkbildare och Årets förvillare. SVT:s Hjärnkontoret fick det välförtjänta folkbildarpriset för ”sin utmärkta vetenskapsbevakning riktad till barn”. Den mindre smickrande förvillarutmärkelsen tilldelades Miljönämnden i Mora och Orsa, för att den ”bortsett från vetenskaplig kunskap i hanteringen av så kallad elöverkänslighet”. Föreningen motiverade även utmärkelsen i en debattartikel i Svenska Dagbladet  (replik här, slutreplik här). Dagens Nyheter uppmärksammade också utmärkelserna.

Rhys Morgan, den blott 18-åriga brittiske skeptikern, är mycket aktiv i sin kamp mot kvacksalvare. 2011 ägnade han mycket tid åt att granska och kritisera Burzynski-kliniken, som erbjuder ”behandling” åt desparata cancersjuka. Kliniken låter de sjuka betala hundratusentals kronor för att delta i ”kliniska studier” som hittills, efter årtionden, inte gett några verkliga resultat. Morgan hotades av klinikens jurister men istället för att få bort kritiken från internet lyckades juristernas hot orsaka att den fick större spridning. Ett bra exempel på den så kallade Streisand-effekten.

Morgan stred för några år sedan mot ett företag som sålde en sorts blekmedel som behandling mot Chrons sjukdom. Jim Humble, mannen bakom detta mirakelmedel (MMS – Miracle Mineral Solution), intervjuades i podcasten Righteous Indignation (avsnitt 68 och 81).

Några andra plus och minus från året som gått:

+ Många bra och uppmärksammade intervjuer, t.ex. med Christer Fuglesang och Agnes Wold
+ Att Power Balance gått på bakslag efter bakslag. Allt ifrån stämningar i utlandet till borttag av produkter i svenska sportbutiker
+ På liknande tema dömdes Mattkometen till 500kkr i böter för vilseledande reklam gällande sin spikmatta
+ Att jorden inte gick under. Nu får vi leva åtminstone till den 21 dec 2012
+ Skeptikerpodden vann två i kategorier i omröstning om Sverige bästa poddradio
+ Att pseudovetenskapare fått en hel del negativ press under året, t.ex. Vidarklinikens mässlingsråd, usla djurkommunikatörer och kvacksalvare i TV3 – Sanning och Konsekvens
+ VoF:s och Fuglesangs homeopatiska självmordsförsök i Almedalen
+ Skeptikerpodden fick en ny medlem när Karin anslöt till trupperna
– Antivaccinrörelsen fortsätter på sina håll och dyker upp i olika skepnader och i olika kanaler
– Christopher Hitchens dör efter en tids sjukdom
– Tsunamin i Japan och att inga medium kunde förutspå katastrofen och förvarna de drabbade
– Anders Behring Breiviks vansinnesdåd i Norge. Oavsett om han var psykiskt sjuk eller inte visar dåden på vilka konsekvenser paranoia och konspiratoriska vanföreställningar kan få
– CJ:s anmälan mot naturläkarna avskrevs på oklara grunder
– Svininfluensavaccinet Pandemrix verkar ha orsakat narkolepsi hos barn
– Uri Geller ges uppmärksamhet i svensk tv
– Mässlingen härjar på många håll och kan i värsta fall vara på väg att göra en dödlig comeback. Vidarklinikens verklighetsfrämmande råd hjälper inte heller
– Anders Åkesson fortsätter sin mediala karriär som om ingenting hänt
– Skeptikerpodden tappar tre av grundarna när Peter, Anders och John lämnar gänget

Föreslå och diskutera gärna andra höjd- och lågpunkter från det gångna året!

En lyssnare vid namn David Löfqvist har skickat oss en fråga: ”Många alternativare är bra på att visa sin okunskap om vad läkare är för något. Kan inte ni kort gå igenom vad som ingår i en svensk läkarutbildning och hur en läkare håller sig uppdaterad efter sin utbildning?”.

Maria intervjuar Olle Waller, känd från bland annat Fråga Olle i Kanal 5, om myter och pseudovetenskap kring sex och samlevnad.

Mats Reimer levererar Veckans konsultation om galla.

Ett nytt inslag ser dagens ljus. Vi förklarar ett begrepp som på olika sätt används ofta i skeptiska och vetenskapliga sammanhang.

Skeptikerpubar:

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/70/70.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (01:09:17 om 47,7MB)

16 Comments

 1. kaxiga z
  11 januari, 2012

  ”ett företag som sålde en sorts blekmedel som behandling mot Chrons sjukdom. Jim Humble, mannen bakom detta mirakelmedel (MMS – Miracle Mineral Solution), intervjuades i podcasten Righteous Indignation (avsnitt 68 och 81).”

  Tyvärr är det inte bara Chrons sjukdom det handlar om (ber om överseende ifall ni nämner det i podcasten). På MMS/Jim Humbles hemsidor står det att blekmedlet ifråga botar AIDS, cancer, malaria, fågelinfluensa.

  Konsumeras i Sverige numera. Jag har talat med tre personer som dricker det och rekommenderar det åt andra. Läskigt.

 2. kaxiga z
  11 januari, 2012

  Förtydligande: det är personerna jag talat med som rekommenderar MMS åt folk, INTE undertecknad.

 3. Pekka S
  11 januari, 2012

  I Sverige är det tyvärr ett stort mörkertal gällande MMS. Så det är svårt att säga hur utbrett användandet är. Preparatet marknadsförs knappt öppet och i den lilla mängd reklam man hittar i Sverige är marknadsföringen mycket vag. Istället hänvisas kunder till utländska sajter där mer eller mindre mirakulösa egenskaper tillskrivs produkten.

  På den enda svenska webbshoppen (vill helst inte länka) återfinns MMS inte under hälsoprodukter utan något som kallas ”vatten rening”. Den enda egenskap man tillskriver produkten är förmågan att rena vatten på ”patogener”. Men jag misstänker att de insatta kunderna har ett helt annat syfte när de handlar.

 4. monstermamma
  11 januari, 2012

  Hej!

  Ett litet önskemål från en arbetsskadad grafiker! Kan ni inte skippa den marginaljusterade texten i inläggen? Det blir så fula hål och jobbigt att läsa!

  Ser fram emot att lyssna på det nya avsnittet, har väntat otåligt! =P

 5. Alec
  11 januari, 2012

  Hinner tyvärr inte höra dagens podcast idag då jag har tenta om 2 dagar, men tänkte bara dela med mig av denna godbit, om ni vill nämna den nästa podcast…
  http://hd.se/inrikes/2012/01/11/polisen-tog-hjalp-av-sierska/

 6. Alec
  11 januari, 2012

  För att komplettera mitt förra inlägg, här finns en till länk angående det hela, mer komplett: http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-tog-rad-fran-en-sierska

 7. David
  11 januari, 2012

  Hej skeptikerpodden! Bra ny lineup och ett bra första avsnitt för 2012.

  Jag skulle bara passa på att be er tänka om litegrann vad gäller klippstrategin i framtida intervjuer. Vartenda andetag och paus verkade vara bortklippt från intervjun med Olle Waller och det var rätt jobbigt att lyssna på.

  Håll fanan högt!

 8. Mikael
  12 januari, 2012

  ”Föreslå och diskutera gärna andra höjd- och lågpunkter från det gångna året!”

  Er uppfattning om osynliga enhörningar var riktigt lågt.

 9. CJ
  12 januari, 2012

  Mikael

  Er uppfattning om osynliga enhörningar var riktigt lågt.

  Därför att… ? Det ska kanske inte behövas påpeka att underbyggande av åsikter tenderar i att svaret blir desto bättre.

 10. Technicolor
  12 januari, 2012

  David: Kan nog stämma, ska tänka på det tills nåsta gång.

 11. Mikael
  13 januari, 2012

  Därför att? Fattar du inte det själv,
  så kommer ingen förklaring från
  mig att hjälpa.

 12. CJ
  13 januari, 2012

  Mikael:
  Då jag inte är tankeläsare eller har förmåga att totalt sätta mig in i din kognitiva uppsättning så finner jag det som mer respektfullt att fråga vad folk tycker och varför

  Och se det så här; om du inte kan förklara varför det var ett lågvattenmärke kan vi inte heller förbättra oss.

 13. Mikael
  13 januari, 2012

  Jag trodde att du följde med i diskussionen on osynliga enhörningar när den pågick?

  Isåfall vet du varför den var ett lågvattenmärke från skeptikerpoddens sida.

  Och varför använda ord som ingen förstår? ”kognitiva uppsättning”? Vad i hela världen betyder det??? Prata svenska istället.

 14. Mikael
  13 januari, 2012

  För övrigt, tråkigt att ni inte passade på att fråga Olle om det här med pedofiler och homosexuella och huruvida det finns faktoider kring dessa läggningar. Det hade varit intressant att få höra mer om forskning som har gjorts eftersom det aldrig tas upp någonstans och man hör så många missuppfattningar kring dessa ämnen.

 15. Jeena
  29 januari, 2012

  Lyssnade precis om det att folk åker till Thailand för att göra könsbyte och betalar massa pengar istället av att göra det kostnadsfritt här i Sverige. Det är kanske inte så konstigt för att när man vill byta kön här i Sverige då måste man låta sterilisera sig, och vem skulle vilja göra det frivilligt? Då är det bättre att åka till Thailand och göra det för några pengar. http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nsbyte#Tv.C3.A5ngssterilisering_f.C3.B6r_k.C3.B6nsbyte

 16. Uffe Johansson
  30 januari, 2012

  Angående svensk läkarutbildning som togs upp i avsnittet. Man behöver inte genomgått en svensk utbildning för att få läkarlegitimation. Ett par skrämmande artiklar i SvD förklarar:

  Läkarlegitimationskrav
  Sverige: 5,5 års utbildning + 18–21 månaders AT.
  Rumänien: 6 års utbildning. Ingen AT.

  Antagningskrav
  Cluj Napoca: Slutförd gymnasieutbildning. Inget krav på natur-vetenskapliga ämnen. Betyg, tidigare erfarenheter och rekommendationsbrev vägs samman.
  Sverige: Fullständig gymnasie- utbildning. Minst godkänt i matematik D, fysik B, kemi B och biologi B.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/du-kommer-att-fa-ett-hogt-betyg_6807295.svd
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lakarstudenter-larmar-om-mutor_6807293.svd

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.