Skeptikerpodden

89. Hälsomässa, blasfemi och autisminfluensa

1nergalI detta avsnitt: CJ går på hälsomässa, vaccin mot rotavirus, kontroversiell EU-kommissionär, Behemoth-sångaren dömd för blasfemi, uppmärksammat fall av nekad abort som ledde till dödsfall, patienter i vegetativt tillstånd, koppling mellan influensa och autism. Även Veckans utbrott och Buggar i hjärnan.

CJ tog en tur på Allt för hälsan-mässan och ger oss en rapport.

I Storbritannien ska vaccin mot rotavirus ingå i en vaccineringsplan för spädbarn, skriver The Guardian. Ansvariga myndigheten, The Department of Health, skriver att vaccineringsprogrammet startar i september nästa år.

Maltas nya EU-kommissionär, Tonio Borg, har diskuterats den senaste tiden. Detta med anledning av hans syn på aborter och homosexuella.

Sångaren i det polska black/death metal-bandet Behemoth, Nergal (Adam Darski), uppmärksammades och åtalades  2010 för att ha rivit en bibel på scen. Han friades i lägre instanser, men Högsta Domstolen i Polen underkände den friande domen och Nergal väntar nu dom i lägre instans igen, där straffen väntas bli böter, samhällstjänst eller fängelse upp till två år. EU-kommissionen har kritiserat Polen för att man åtalar (och dömer) artistiska uttryck, och hänvisar till Europakonventionen när man skriver att ”[t]his right protects not only information or ideas that are favorable received or regarded as inoffensive … but also those that offend, shock or disturb.”

En gravid kvinna i Irland drabbades av blodförgiftning och svåra smärtor, men nekades abort, med hänvisning till att det är ett katolskt land, skriver DN. Kvinnan och hennes man hade begärt abort tidigare, men personalen vägrade på grund av att man hörde fostrets hjärtljud, skriver Independent.

Patienter i så kallat vegetativt tillstånd har hittills setts som helt bortkopplade från omvärlden, medvetslösa och utan kognitiva funktioner. Men ett forskarteam i Kanada påstår sig ha upptäckt ett sätt att kommunicera med en patient i detta tillstånd. Neurologen Steven Novella skriver om att kommunicera med patienter i detta tillstånd.

En ny studie visar koppling mellan influensa och autism, men det finns även denna gång en del frågetecken och kritik.

Vi tar även upp följande notiser:

Vår gamle vän Anders ger oss ett Veckans utbrott, och Maria berättar om Buggar i hjärnan

De två podcasterna som nämns i avsnittet:

Vi vill återigen tipsa om att Sanal Edamaruku, som vi nämnt i tidigare avsnitt, kommer till Sverige på en föreläsningsturné:

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/89/89.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (00:46:46 om 35,4MB)

15 Comments

 1. Örjan Wedin
  23 november, 2012

  Angående de irländska skilsmässor; Enligt Dick Harrison var skilsmässor tillåtna på Irland under 600talet eller så. 1990talet var alltså inte första gången skilsmässa var tillåten på Irland.

 2. p.
  23 november, 2012

  Apropå sjukdomar som kan orsaka autism så skulle jag tycka att det var intressant om ni tittade närmare på PANDAS och kom med ett initierat utlåtande. Jag känner mig skeptisk, men vad ska man tro? http://sv.wikipedia.org/wiki/PANDAS

 3. Unicorn Vomit
  24 november, 2012

  Bra program!

  En liten sak om datasberoende som kan vara av intresse för Maria: Till att börja med så håller jag med helt om din analys. Spenderar själv lite för mycket tid framför datorn, och jag känner igen det här med flyktbeteende helt. För inte så länge sen fick jag dessutom veta varför:

  Jag blev diagnostiserad med PTSD, (Ett gatugäng som misshandlade mig följt av en allvarlig trafikolycka för 15 år sedan följt av ett gäng med allvarliga överfall senaste året) Det gör att jag upplever det som väldigt ångestfyllt att vistas utomhus. För att kunna fungera har jag börjat använda ett nytt (nygammalt ?) fenomen kallat för spelifiering (den korrekta termen är gamification) som bygger lite på teorier om the skinnerbox.

  Enkelt uttryckt: Jag samlar poäng varje gång jag känner mig hotad/provocerad/ orättvist behandlad. Istället för att bli upprörd och eventuellt provocera fram agressionerna hos de snaggade medelålders männen (Som är den överlägset största profilgruppen för aggressiva idioter utan någon form av självbehärskning) blir jag numera nästan lite glad när de händer. Jag får ju poäng 😉 Jag kan dessutom slå personbästa och bli ännu gladare.

  Jag har lång väg kvar innan (om) jag blir kvitt min diagnos. Men tack vare dataspel och internet har jag i alla fall hittat ett sätt att hantera den.

 4. Andreas
  26 november, 2012

  Hej ”p,”,

  Tills vidare, kika gärna på Steven Novellas artikel om PANDAS. Gänget kring SBM har nog skrivit en del om det.

 5. Andreas
  26 november, 2012

  Hej Unicorn Vomit,

  Det låter ju helt fantastiskt! Spännande approach.

 6. Andreas
  26 november, 2012

  Hej Örjan Wedin,

  Tack för rättningen. Frågan är om 600-talets Irland är att jämföra med det, trots allt, moderna samhället under 1900-talets slut.

 7. Örjan Wedin
  26 november, 2012

  Nej , rättningen drabbar nog konservativa irländare som vill hänvisa till irländska traditioner.

 8. Fredrik
  26 november, 2012

  Först vill jag bara säga att ni gör en podcast som är magiskt bra! Har nyligen hittat hit och har därför börjat lyssna mig bakåt i tiden och därav har en fråga som rör ett gammalt avsnitt. I intervjun med Christer Sturmark så säger han nått i stil med att ”rent kunskapsteoretiskt så finns det ingenting som är bevisat i sin strikta mening, det är bara matematiska teorem som går att bevisa. Vetenskapen bevisar egentligen ingenting. Vetenskapen ger bara mer eller mindre starka belägg för olika hypoteser.” Kan någon förklara det påståendet på ett enkelt och kortfattat sätt för mig? För i min obildade brain låter det bara som relativism.

 9. Pekka
  26 november, 2012

  Hej Fredrik!

  Nej, det handlar inte om relativism. Det Sturmark syftar på är att vetenskapen sysslar med sannolikheter och approximationer. En vetenskaplig teori går ut på att förklara verkligheten så gott det går, men teorierna är sällan (kanske aldrig?) slutgiltiga och bevisade (i strikt mening). Teorierna är, och måste vara, öppna för nya data med eventuella rättningar som följd.

  Detta betyder inte att teorierna måste vara osäkra och att man kan avfärda dem efter tycka och smak. Tvärtom är många vetenskapliga teorier oerhört användbara vilket är ett slags ”bevis” på att de är rätt ute. Ett bra exempel är Newtons rörelselagar som beskriver verkligheten med fantastisk noggrannhet. Utan att ha ”upptäckt” dessa lagar skulle vi t ex aldrig ha kunnat åka till månen. Ändå är dessa lagar inte helt korrekta vilket Einstein visade med sin relativitetsteori. Vid vissa hastigheter fungerar inte längre Newtons lagar. Newtons lagar är alltså inte ”bevisat” sanna. Men inte ens den mest inbitna relativist skulle pga detta hoppa från Eiffeltornet med tron att hen i ”sin verklighet” kommer att överleva.

  Var detta något mer klargörande?

  Mvh, Pekka

 10. Fredrik
  26 november, 2012

  Hej Pekka, tack för att du tog dig tid att svara!

  Ja, det ger mig en lite klarare bild. Anledningen till att jag frågar är att jag själv varit skeptiker hela mitt liv utan för den skull satt mig in vetenskapliga delen av skepticism utan kanske mer utgått från, vad åtminstone jag, ansett varit sunt förnuft. Men i takt med ökande flum i både media och i min omgivning så har jag insett att det inte duger med att säga att jag tror inte på det du tror på eller fråga hen om den är fem år och fortfarande väntar på jultomten också. Men utan någon slags grundförståelse för dom vetenskapliga principerna så har jag inte så mycket att komma med i en ev. argumentation. Så nästa fråga blir då om du/ni/någon annan har nått bra tips på litteratur i detta ämne för någon som är ny till det? Sen för att återknyta lite till det förra vi pratade om. Förstår att detta är en dummiefråga de luxe, men här kommer den: att jorden kretsar kring solen är bevisat, men varför den gör det är en teori?

 11. Andreas
  27 november, 2012

  Hej Fredrik,

  Du ställer riktigt bra frågor! Om jag får slå på min egen och CJ:s trumma en stund, kanske vår bok Skeptikerskolan är något för dig? Vi går på ett enkelt och lättförståeligt (hoppas vi!) sätt igenom en del ämnen som handlar om det du söker efter.

  Den är på intet vis heltäckande, och–som sagt–förenklad, men kanske en bra start?

  Här hittar du den: http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=Skeptikerskolan&title=Skeptikerskolan&fromproduct=False

  Annars rekommenderar jag t.ex. Sven-Ove Hanssons ”Konsten att vara vetenskaplig”. PDF finns här: http://home.abe.kth.se/~soh/konstenatt.pdf

  Det finns massvis av annan litteratur i ämnet, och frågan är bara hur mycket tid du har att läsa. 🙂

  Lycka till!

 12. Fredrik
  28 november, 2012

  Tack för tipsen Andreas! Lyssnar på trumman och beställer mig ett ex. Återkommer med en dräpande recension inom kort! 🙂

 13. Andreas
  29 november, 2012

  Hej Fredrik,

  Vi uppskattar och ser fram emot synpunkter, oavsett sort!

 14. Then Swänska Argus
  1 december, 2012

  Just nu går ”Efter sprutan” i SVT2. Jag vet att ni hade ämnet uppe för några avsnitt sedan, men tyckte även efter det att jag inte riktigt förstått var konsensus ligger idag:
  Har man konstaterat ett orsakssamband mellan vaccineringen med Pandemrix och den förhöjda frekvensen av insjuknanden i narkolepsi, råder det någon form av konsensus i forskarvärlden kring detta?
  Stämmer det att det handlar om ”flera hundra” fall i Sverige, som den här dokumentären säger, och har alla de i så fall konstaterats faktiskt kunna kopplas samman med vaccineringen?
  Och, den sista frågan, som jag vad jag kan påminna mig aldrig hört om inte ställas, så åtminstone besvaras: varför tycks den här uppgången av antalet insjuknade i narkolepsi endast kunna observeras i Sverige?

 15. Then Swänska Argus
  1 december, 2012

  Förresten: buggar i Hjärnan är otroligt intressanta och spännande inslag!

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.