Skeptikerpodden

Information

This article was written on 21 sep 2013, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , ,

106. Antibiotikaresistens, antivaccinföreläsning och arbetsmarknadsminister

stinker-250

The Stinker. Ig Nobel-prisens maskot

I detta avsnitt har vi återigen besök av Hanna Brus! Vi diskuterar antibiotikaresistens, antivaccinföreläsning, KO och VitaePro, Ig Nobel-priser, kyrkoval, sekten Guds barn, samt ifrågasättande av arbetsmarknadsministern – ”rätt eller fel?”

Amerikanska CDC varnar för att vi kan vara bortom antibiotikagränsen, och CDC skriver om faror och risker med antibiotikaresistens, men det finns nya sätt att ta fram antibiotika

KO stämmer bolaget bakom VitaePro

Årets Ig Nobel-vinnare har utsetts

Kyrkovalet verkar få folk att gå ur Svenska Kyrkan

Den nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson har ett förflutet i Livets Ord och Ja till Livet, och är numera medlem i Kristet Center i Örebro. Dessa samfunds och organisationers åsikter har kritiserats och hennes lämplighet som minister har diskuterats flitigt i media. Hur ser panelen på frågan?

Maria berättar om sekten Guds barn.

På G i Skeptiker-Sverige:

  • Pop Science Pub 26/9 Bondegatan 1C, 116 23 Stockholm, Sweden
    Vår lättlurade hjärna. Maria Berglund berättar om de brister i hur vår hjärna fungerar som gör att vi ofta missuppfattar och feltolkar världen omkring oss och missuppfattar det vi upplever. Och hur detta i sin tur leder till att vi riskerar att fatta felaktiga beslut som orsakar problem för både oss själva och andra.
    Klicka här för facebookevent och mer info.
  • 30/9, Föreläsning på Biotopia i Uppsala med Christine Öberg, doktor i mikrobiologi och styrelseledamot i VoF. Rubriken är ”Hur gör djur” och handlar om sexuellt beteende i djurvärlden.
  • Bokmässan i Göteborg, sista helgen i september. Föreningen Vetenskap och Folkbildning har även detta år en monter där.

 
Ladda ner mp3 (01:16:04 om 52,2MB)

7 Comments

  1. Waldemar Ingdahl
    22 september, 2013

    I de svenska diskussionerna om antibiotikaresistens ställs ofta folkhälsan mot den enskilda patientens valfrihet. Ansvaret för resistensen läggs på läkarna och konsumenterna. Kundorienterade läkare och egennyttiga patienter, tänker man sig, driver på utvecklingen genom en ökad förskrivning. Inom ekonomisk teori brukar man tala om ”collective action”-problem, där de enskilda personernas handlingar leder till ett resultat som är sämre för alla.

    Är det så enkelt att vi patienter kräver för mycket, och läkarna går med på vår vilja? Vid en närmare granskning visar det sig att orsaken till antibiotikaresistensen är mer komplex, ligger utanför Sveriges gränser och rör stora enheter, som möjligheten att utveckla nya antibiotikum och den utmaning som en ökad handel inte minst med mindre utvecklade länder innebär.

    Läs mer i min rapport ”Världens väntan på antibiotika”:

    http://www.timbro.se/miljo-tillvaxt-och-konsumtion/rapporter/varldens-vantan-pa-antibiotika-sex-forklaringar-till

  2. CJ Åkerberg
    22 september, 2013

    Hej Waldemar,

    Tack för din kommentar. Det verkar som om kritiken från 2012 inte hade önskad effekt dock.

    Otto Cars gick igenom det hela på föredömligt sätt förra sommaren.

    I avvaktan på utveckling av nya effektiva antibiotika är det en självklarhet att alla måste medverka till att minska den onödiga antibiotikaanvändningen som driver på motståndskraft hos bakterier. Det är också detta som den svenska antibiotikapolitiken bland annat har som syfte. Detta är en självklarhet för de flesta, inklusive den Europeiska Läkemedelsindustriföreningen, EU-kommissionen, Världshälsoorganisationen (WHO) och forskare på området – men uppenbarligen inte för Timbro och Ingdahl.

  3. Stefan
    23 september, 2013

    Varför rösta i ett kyrkoval när du ändå inte får rösta på ”högsta ledaren”? 😉

  4. Olle
    23 september, 2013

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/experter-lchf-den-mest-effektiva-dieten_8541310.svd

    Intressant studie som ”slår fast” det som jag och alla jag känner som provat anekdotiskt redan visste. Hoppas att det räcker för att ni skall tagga ner ert motstånd mot LCHF.
    Att den är ungefär lika bra på lång sikt beror sannolikt på följsamheten då många inte orkar följa en diet vare sig den är fettsnål eller kolhydratsnål

  5. Charlotta
    24 september, 2013

    Med tanke på inledningen ska jag nog avråda de flesta av er från att någonsin besöka det fallologiska muséet på Island.

  6. CJ Åkerberg
    26 september, 2013

    Olle:
    Även om LCHF-anhängarna jublade och ansåg sig fått upprättelse är det inte vad rapporten ger stöd för rakt av.

    Om man tar sig lite närmare källan så kan man se vad det är studien uttalar sig om:

    I rapporten slås det fast att lågkolhydratkost på kort sikt, inom sex månader, ger en något större viktnedgång än lågfettkost utan att ge någon negativ effekt på LDL-kolesterolet samt en marginellt större ökning av HDL-kolesterolet.

    Det gäller både en måttlig och en strikt lågkalorikost, definierat som en kost där kolhydrater utgör mindre än 40 respektive 20 procent av det totala energiintaget.

    SBU konstaterar dock att de studier som inkluderats i rapporten inte ger någon ledning om huruvida en lågkolhydratkost bör vara snål på mättat fett eller inte.

    Det vill säga; dra ned på sockret hjälper. Finns däremot inte stöd för att dra på med mycket fett. Alltså finns det inte stöd för att säga att LCHF är bättre.

  7. Klara
    27 september, 2013

    Tack CJ Åkerberg för länken till forskarnas sågning av ideologiskt drivna timbro.

    ”Allt detta talar för att det nuvarande marknadssystemet för utveckling av antibiotika har spelat ut sin roll. Ett nytt affärstänkande är på väg att utvecklas där den offentliga och privata sektorn tar gemensamt ansvar”

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.