Skeptikerpodden

Information

This article was written on 30 okt 2013, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , ,

109. Hälsoband, Greenpeace & GMO och svar om naturmedel

armbandI detta avsnitt: vi har fått lite feedback från Läkemedelsverket samt tillverkare av naturmedel, hälsoarmband kan bli årets julklapp, Greenpeace slirar kring GMO och dödsfall i mässling i Holland.

Pekka pratade om naturmedel och hur vanligt det var med kontaminering i förra avsnittet, nu har vi fått svar från Läkemedelsverket samt tillverkare av naturmedel.

I Holland pågår just nu en mässlingsepidemi där över 2 000 har drabbats. Nu har tyvärr en ung kvinna avlidit i sviterna av mässling.

Ett spelbolag förutspår det ”berömda” hälsoarmbandet som årets julklapp. Vi tror annorlunda och Pekka förklarar varför man inte får bättre balans av armbandet.

Greenpeace (bland andra) är ute och slirar kring GMO. Svenska Sida visar sig också stödja en organisation som ägnar sig åt att sabotera försök med GMO-ris på Filippinerna.

Maria berättar om Benjamin Franklin-effekten.

På G i Skeptiker-Sverige:

[podcast]http://media.skeptikerpodden.se/~spodden/109/109.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (00:39:00 om 32,3 MB)

8 Comments

 1. MIkael
  1 november, 2013

  Kul att se att man nu har belägg för att placebo inte bara är inbillning, utan att det faktiskt händer mätbara saker i kroppen.

  Som jag har trott hela tiden.

 2. Rocketman
  3 november, 2013

  Jag tror att hälsoarmbanden som PAF syftar på är en ny sorts armband, t.ex. ”Fitbit Flex” som mäter aktivitet, sömn, kaloriförbrukning. Man synkar med datorn och får intressanta diagram. Nästan så att jag själv kan tänka mig att prova.

 3. Haggbard
  4 november, 2013

  Tänker precis som Rocketman att ni tänker på fel typ av armband. De som är årets julklapp är de som fungerar som stegräknare, pulsmätare, rörelsemätare. Som exempelvis Nikes storsäljare fuelband.

 4. Gustaf
  5 november, 2013

  Har lyssnat på er podcast sedan starten, och har alltid gillat kritiken och ert förhållningssätt. Vill inte gå in för specifikt i sakargument. Men i denna podcast kändes det väldigt mycket som att ni blandade in era egna idéologier och inte var så sakliga. Speciellt när det kommer till djurrättsfrågan. Det är en fråga som är enkel att bara avfärda, eftersom den absoluta majoriteten äter och utnyttjar djur för sina egna ändamål. Men det finns extremt välgrundade vetenskapliga belägg för att vi t ex borde äta betydligt mindre kött. Att människor då väljer att följa sin tro och via opinion eller andra mer drastiska metoder försöker öka medvetenheten om detta borde inte helt kastas bort som någon slags förvirring eller religiös tro. Ni gör ett bättre program när ni inte blandar in era egna värderingar allt för mycket.

  Till något helt annat. Jag är helt för att man ska utgå från de för tillfället mest välgrundade kunskapen, i detta fall är det ju vetenskapen. Men när det kommer till vissa frågor, som tex GMO så kan väll en viss grundkritisk inställning vara vettig, vetenskapen har ju trotts allt ibland fel, och om det skulle ske i detta fall så kanske det redan är för sent. Vetenskapen tillsammans med pådrivet vinstintresse har ju gått mycket fel sedan tidigare, ett exempel är den stora utarmningen av jorden i den amerikanska mellanvästern till följd av industriellt jordbruk och extremt lyckade skördar till en början. (http://en.wikipedia.org/wiki/Dust_Bowl) Finns det ingen anledning att vara kritisk mot GMO eller andra frågor bara för att vetenskapen i nuläget betraktar det som en god sak?

 5. CJ Åkerberg
  7 november, 2013

  Hagbard och Rocket Man:

  Japp, som vi skrev på FB så har vi gjort en rejäl tabbe i grundarbetet bakom podden denna gång. Vi tar upp det i nästa program…

 6. Jesper C
  8 november, 2013

  Instämmer helt med vad Gustaf skriver. Detta avsnitt sänkte mitt förtroende för er rejält. Någon av er nämnde ordet ”fakta” men i själva verket pratade ni om en värderingsfråga: hur riskerna med spridning av GMO-grödor ska vägas mot en potentiellt billig källa till A-vitamin. Vidare kallade någon av PETA för flummiga utan att med ett enda ord förklara varför. Med andra ord, sluta med att kasta sten i glashus! Sådant här slapphänt pladdrande är inget som skeptiker ska ägna sig åt!

 7. Hälsoarmbanden
  11 november, 2013

  Hej,
  Hälsoarmband är helt klart på uppgående. Jag har gjort en hemsida där jag skrivit lite om vad det är för något. Välkommen in!

  Med vänlig hälsning
  Niklas

 8. Björn Andersson
  31 mars, 2014

  Hörde ett podavsnitt på Fitnesspodden om dessa armband. mycket intressant. Kanske vore nåt att bjuda in de som håller i den podden till eran? Daniel och robert tror jag de heter. Lite av Mytkrossare precis som ni.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.