Hanna Brus är kiropraktor i Borlänge och driver Dalarnas kiropraktorklinik och bloggar även mycket ur ett skeptiskt perspektiv. Vi tar fram intervjumikrofonen och pratar med Hanna om kiropraktorer som inte använder vetenskap.
Miljöpartiet fortsätter att vurma för alternativmedicin. Nu vill de ha zonterapi för skattepengar.
L’Oréal fälldes i marknadsdomstolen eftersom de utan bevis påstår att deras hudkräm tar bort rynkor, skriver Konsumentverket.
Den gamle charlatanen Uri Geller har fått ett eget tv-program i Kanal 5 för att leta efter mentalister i bästa Idol-anda. James Randi har avslöjat Uri Gellers fusk flera gånger.
Aspartam används som sötningsmedel i stället för socker i bland annat läsk. Får man cancer av aspartam? frågar lyssnaren Erik.
[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/33/33_hannabrus.mp3[/podcast]
Ladda ned mp3 (01:01:49 om 43 MB)
Hej, ang. naprapater.
Jag tävlar i Downhill som är en cykelsport där man kör på tid ut för typ Åreskutan eller liknande backar. I början av sommaren lyckades jag stå på näsan i ca 70 kmh så hjälmen gick i 4 delar vilket den ska. På köpet fick jag både en trevlig hjärnskakning och en sjukt stel och besvärlig nacke och en bonus i form av en mängd snygga blåmärken.
Jag gick hos en sjukgymnast som böjde och töjde en massa samt gav mig en hel massa övningar jag ska utföra dagligen för att återfå den rörlighet jag tidigare hade i nacken. Det funkar skapligt men det tar nog en jäkla tid att bli 100% igen. För ett tag sedan besökte jag en Idrottsmässa där det bla fanns idrottsläkare, massörer och ett par kiropraktiker, av ren nyfikenhet så pratade jag med en av de sistnämnda och frågade vad han hade för tips på hur jag skulle bli bättre i nacken.
Han lät nästan som en manlig motsvarighet till Hanna Brus i sitt sätt att resonera om sitt yrke. Jag fick en lång föreläsning om hur känslig nacken är och att han på sin höjd skulle kunna tänka sig att ge massage för att fixa stela muskler i de områdena. Däremot så gav han mig en liten folder som visade olika övningar man skulle utföra och det är precis samma som de övningar jag fick från sjukgymnasten.
Är han då en kass kiropraktiker om man nu ska följa deras ”norm” och inte bryter av en på mitten eller är min sjukgymnast snudd på alternativmedicinsförespråkare?
En sak jag funderade på om aspartam som ni inte diskuterade. En del hävdar att det kan öka sötsuget (på samma sätt som intag av socker gör). Finns det några belägg för det?
Humus:
Det är en något komplicerad bild, beroende på vem man ska lita på och vad man läser.
Å ena sidan:
Å andra sidan:
Sen kan man alltid argumentera kring orsak/verkan samt de rent psykologiska effekterna. Det vill säga; om en person medvetet väljer sötningsmedel kan det också innebära att denne ”köper” sig gott samvete och kompenserar på annat håll…
Som den glade lekman jag är så tycks det vara så att de senaste undersökningarna pekar mot att det inte finns några konkreta bevis på att aspartam skulle påverka vikten negativt i sig…
Bild på det standar som gavs till Maria på Skeptikerpuben.
Hej, trevlig och bra sammanställning om aspartam, något som jag dock funderat över (men inte orkat undersöka) är hur läget är med sukralos. Jag har ett minne av att när det infördes i CocaCola light så kom det en del kritik som verkade underbyggd (vill minnas att det var med i vetenskapsradion i P1). Om det var miljö- eller hälsokonsekvenser minns jag inte men en liten sammanställning vore trevligt.
#lazyweb 🙂
Jens:
Det var främst miljöskäl, sukralos kunde inte hanteras i reningsverken.
Notera att Cola light numera inte kör med sukralos i sin dryck.
En känd svensk föreläsare om vissa dieter påstod att om man intog mycket aspartam ledde detta till att ens spermier temporärt inte blev funktionsdugliga för att avla barn. Jag utgår från att detta är rent nys, är det det?
Moseh:
Jag vet inte vad denna… kända svenska föreläsare bygger sina slutsatser på (som så ofta).
Med tanke på att aspartamet spjälkas till aminosyror och metanol har jag svårt att se vad det skulle påverka i spermieproduktionen/livsdugligheten. En sökning via pubmed ger inget konkret svar på denna punkt direkt heller.
Däremot finns det en hel del hej-kom-och-hjälp-sajter där ute som skriker saker som ”DIET GENOCIDE” och annat uppfriskande. Dock tenderar deras referenser vara till andra sajter som skriker samma sak.
Så, innan vettiga refar ges, kan man ta spermiepåståendet med en rejäl nypa salt.
Hej Robban!
Förstår inte riktigt din fråga och den var nog inte ens riktad till mig men det jag kan säga är att jag tycker du verkar fått adekvata råd för ett odiagnostiserat(?) besvär som dessutom är en följd av trauma.
Om jag och den kiropraktor du hänvisar till är dåliga kiropraktorer får andra svara på.
Att sjukgymnasten skulle vara alternativmedicinare förstår jag inte..? Allt som inte är läkemedel är inte alternativmedicin, det är dock betydligt svårare att forska fram hårda data kring. Ex kirurgi, psykoterapi, manuella metoder etc. Därför kanske extra viktigt att idka självkritik inom området.
Mvh
Hanna
Efter detta utmärkta avsnitt, med en mycket intressant och bra intervju, är det ändå en fråga som blivit ännu större för mig, nämligen vad som egentligen är ”skillnaden” mellan naprapat och kiropraktor, det låter – ytligt beskrivet – som två ord för ungefär samma yrke.
@Thän Swänska Argus
Kan bara svara på din fråga till viss del.
I grunden handlar det om skillnader i statiska ideer om hur symtom från rörelseapparaten skall diagnostiseras och behandlas. Skillnader som minskar när grupperna närmar sig evidensbaserad vård.
I övrigt är den icke-kirurgiska ortopedmedicinen ett stort fält där olika vårdgivare kan rikta in sig på olika saker. Ex idrottsmedicin, smärthantering, diagnostik, rehabilitering, beteendemedicin för att nämna några.
Förhoppningen är att framtiden bjuder lite ordning i röran kring kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster.
Mvh
Hanna