Skeptikerpodden

Information

This article was written on 30 jun 2010, and is filled under Nyheter.

Current post is tagged

, , ,

Var finns kvacksalvarna?

Var hittar man spådamer, medium och andra kvacksalvare? Mattias har satt ihop en finurlig karta som han beskriver så här:

Delade i dag en liten karta på Google-Maps kallad ”WooMap” där jag tänkte vi kunde dela med oss av de näringsidkare som tjänar pengar på olika typer av pseudovetenskap. Kunde vara ett bra sätt att få överblick över hur mycket pengar och aktivitet som branschen omsätter.

Visa större karta där du också kan lägga in egna länkar.

15 Comments

 1. Mattias
  30 juni, 2010

  Glöm inte att även ni kan stoppa in ert bymedium eller er tillhandahållare av öronljus eller kristallterapi.

 2. Simon W
  30 juni, 2010

  http://www.kinesiologer.se/

 3. Mattias
  30 juni, 2010

  Hur skiljer man på de som sysslar med kinesiologi och de som sysslar med tillämpad kinesiologi i den listan? Det ena är att betrakta som vetenskap, det andra inte.

 4. Simon W
  30 juni, 2010

  Well, hela begreppet kinesiologi nämns i detta inlägg av Pekka.
  Hur pass stort vetenskapligt stöd har egentligen kinesiologin, ej tillämpad?

  http://www.skeptikerforum.se/viewtopic.php?f=13&t=39

 5. Mattias
  30 juni, 2010

  Om jag förstått det rätt så definieras kinesiologi som ”läran om rörelseapparaten” – kanske inte bästa källan men…

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinesiologi

 6. Simon W
  30 juni, 2010

  Nja, inte direkt opartisk, kan man förmoda

 7. Simon W
  30 juni, 2010

  Har googlat lite. Applied Kinesiology (tillämpad kinesiologi)- verkar vara avsevärt mer pseudovetenskap än bara kort och gott kinesiologi iaf. Då är frågan vilka i listan som tillämpar tillämpad kinesiologi… Ringa och fråga? 🙂

 8. Pekka S
  1 juli, 2010

  Borde troligtvis inte ha inkluderat kinesiologi i listan på skeptikerforumet. Antog lite slarvigt att det handlade om tillämpad kinesiologi. ”Vanlig” kinesiologi verkar trots allt vara ett vetenskapligt område.

 9. Simon W
  1 juli, 2010

  Tar det från början… litegrann för att rentvå Pekka 😉

  Min fru gick (efter att ha blivit tipsad av kompis kompis) för 5-6 år sedan till en dam som typ tryckte apelsiner och päron mot hennes hals och kollade hur hennes arm reagerade på det (för att ta reda på allergier), och samtidigt babblade allsköns nonsens. Min fru trodde inte ett jota på hennes snack (har undersköterskeutbildning och en spiknykter syn på människokroppens funktioner), men tänkte att det kanske kunde hjälpa mot hennes besvär; alltså att det fanns någon vetenskaplig grund där nånstans.
  Hon blev ordinerad att avstå diverse kost samt att dricka ett extrakt bryggt på björkaska (smakade tåsvett), bara en tesked, varje dag. Behandlingen funkade inte alls, förstås (kanske för att min fru i sitt inre himlade med ögonen åt hennes trams)

  Jag frågade i dagarna upp om damen hade företag eller så, men det enda min fru minns är att hon kallade sig ”kinesiolog”. Därför googlade jag fram den där listan jag länkade till. Antingen sa damen inte att hon använde sig av tillämpad kinesiologi, eller så minns inte frun att hon sa det. Förmodligen det senare.

  Antar att kinesiologerna ofta får försvara sitt värv: ”Ja, jag är seriös och vetenskaplig… Nej, inga apelsiner… nej… inte mangos heller. Vi tillämpar vetenskap och beprövad erfar… Hallå?”

 10. raek
  2 juli, 2010

  Jag tror faktiskt inte att de som arbetar med vetenskaplig kinesiologi kallar sig för kinesiologer. Rörelselära är en del av den medicinska vetenskapen så de har andra titlar att använda, läkare t.ex . Kinesiologer verkar vara tomtar till 100%. Jag har hittat en helt underbar text om applied kinesiology (AK) på djur. Den är skriven av en Amerikansk kiropraktor som arrangerar kurser i AK /funktionell neurologi (sic). http://www.healthpioneers.net/art1.html
  Läs och njut 😀

 11. raek
  2 juli, 2010

  Pekka, det är helt korrekt att ha med kinesiologi i listan. Alternativarna har kidnappat ordet och en googling på kinesiologi ger till 95% träffar som leder till olika alt. med. tjommar. Inom medicinen används inte termen kinesiologi särskilt ofta, utan man använder det svenska ordet rörelselära.

 12. Mattias
  3 juli, 2010

  Intressanta fynd ni gjort…

 13. Pekka S
  5 juli, 2010

  Ja, kolla in detta kinesilogitest så märker ni snart hur vetenskapligt det är:
  http://www.kinesiolog.se/fykprov.pdf (Pdf)

 14. Dagny Taggart
  6 juli, 2010

  Hmm…Efter som jag inte Twittrar kommenterar jag det här. En i gänget Twittrade om http://www.landoverbaptist.net/showthread.php?t=45427. Äum, det är ett skämt. Läs boken… eller gå till http://www.welcometojesusland.com/ eller http://www.landoverbaptist.org/

 15. Simon W
  7 juli, 2010

  Dagny: http://en.wikipedia.org/wiki/Landover_Baptist_Church

  Jag gick på det också 😉

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.