Skeptikerpodden

Information

This article was written on 02 nov 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , ,

28. Kritisk Masse

Den 31 oktober besökte Skeptikerpodden Oslo för att delta i skeptikerkonferensen Kritisk Masse och spela in ett avsnitt inför en livs levande publik.

I en trådlös värld läggs mycket fokus på hälsoaspekten kring elektromagnetiska fält och liknande. Nick frågor oss om telemaster och trådlösa nätverk påverkar vår hälsa.

Skeptikerpodden svarar också på frågor från den norska publiken, bland annat om bästa argumentet mot kreationism, vad skeptiker bör göra i framtiden, om kronisk trötthetssymptom och varför Skeptikerpodden startades.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/28/28_kritisk_masse.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (0:48:14 om 33 MB).

15 Comments

 1. Oscar Solberger
  2 november, 2010

  Väldigt roligt att höra er live med massa publik!

 2. Jon
  2 november, 2010

  Solberg: Läse du artikeln i The Lancet om olika drogers farlighet som kom ut i måndags? Väldigt intressanta resultat. Du kan ladda ner den på Lancets hemsida: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)61462-6/fulltext

  För jag antar du är den Oscar Solberger som var med i Liberati och var med och skrev artikeln ”Framgångarna för svensk narkotikapolitik betydligt överdrivna” som publicerades på Newsmill i maj?

 3. cjakerberg
  3 november, 2010

  Vi diskuterade, som sagt, påstådda hälsoeffekter kring wifi & mobilmaster under sändningen. Jag nämnde bl.a. att man i Kanadensiska skolor börjat titta på att slopa wifi och använda sig av trådbunden trafik istället, detta för att man tror att barnen kan bli sjuka av wifi.

  Kanadensiska CTV skriver om detta:

  A Meaford, Ont. public school is the first in the nation to shut down wireless Internet in classrooms amidst a growing debate over the effects of wireless emissions on children.

  A group of Ontario parents dubbed the Simcoe County Safe School Committee believes Wi-Fi transmitters in schools may be responsible for a host of symptoms their kids show — from headaches to an inability to concentrate — all of which disappear on weekends.

  Är den första slutsatsen man drar att det är wifin som ligger bakom att ungarna har det bättre på helgerna än på vardagarna? Korrelation och kausalitet är inte samma sak.

  Annars har Skeptic Magazine en bra genomgång av läget just kring mobiler och cancerrisken, där man också tar upp energiöverföringen mellan vågor och celler.

 4. Sweeper
  3 november, 2010

  Kul att höra er live, det gjorde ni riktigt bra! Kan till detta notera hur märklig den mänskliga hjärnan är då jag ofta har uppfattat respektive avsnitt som något för långt och nu när det var lite kortare ja då var det ALLDELES för kort 😉

 5. Hubbardianen
  3 november, 2010

  Av en ren slump var jag faktisk närvarande en gång vad gäller ett seminarium för elöverkänslighet. Först trodde jag inte ett dugg på dessa fjanterier men efter konferens är jag inte lika säker.

  En kvinna hävdade att hon kände när hennes man hade slagit på en mängd elektronikutrustning i sitt arbetsrum när de skulle sova. En ung man pratade också som led av elöverkänslighet, han hade arbetat med el.

  De pratade om att just människor som arbetade med el etc var något överrepresenterade. Nu är väl dessa människor inte särskilt många till antalet, och det är klart att man bör respektera forskning inom området, men ändå har jag öppnat upp mig lite för detta fenomen.

 6. Hubbardianen
  3 november, 2010

  Det fanns någon fossilexpert där. Vet han om det finns någon bra fossildatabas, typ för dinosaurier, på nätet?

 7. Jon
  4 november, 2010

  Hubbardianen: Dina krav på bevis är som vanligt bristande. Anekdoter verkar regera i din värld.

 8. Hubbardianen
  4 november, 2010

  Ja du Jon, det börjar med anekdoter. Sen får man gå vidare. *skratt* Lustigt folk man träffar på här alltså… du som läkare har väl en mängd anekdoter att ta hänsyn till i ditt arbete? Eller lyssnar du aldrig på patienterna och deras beskrivningar utan kör bara med sänkor och provtagningar i ditt ”icke-anektdotiska synsätt”?

 9. ZKH42
  4 november, 2010

  ”Lustigt folk man träffar på här alltså…” *works both ways*

 10. Jon
  4 november, 2010

  Hubbardianen: Anekdoter trumfar inte vetenskaplig evidens. Oavsett om jag träffar 10 personer som anser sig vara överkänsliga mot el så talar den vetenskapliga evidensen för att det inte är elen som orsakar symtomen.

  Resten av ditt inlägg är bara halmdockor.

 11. Sweeper
  4 november, 2010

  Hubbardianen, börja här t.ex. http://tinyurl.com/29ov928 och sen är det bara att följa källorna så får du en överblick av den fossila databasen. Det finns en enorm mängd data och att skaffa sig en överblick går knappt utan att missa detaljerna, men det är bara att njuta av mängden data!

 12. Olle Svensk Strand
  5 november, 2010

  @Sweeper Den påminner om iPhone appen TimeTree http://itunes.apple.com/se/app/timetree/id372842500?mt=8 Mer fokuserad på genetik än fossila data, men den kan också vara ett tips om man vill fördjupa sig i evolution.

 13. Sweeper
  5 november, 2010

  @olle känner inte till den, kör android själv men efter lite snabbt spanande så låter det onekligen som ett trevligt projekt. Tackar för tipset.

 14. Hubbardianen
  9 november, 2010

  @Sweeper,

  Intressant. Har letat lite vad gäller dinosaurier men inte hittat någon, du känner inte till någon med bra översikt? Vore kul om det fanns någon databas som listade samtliga funna dinosaurierfossiler (land), ålder etc. Rör sig väl om max några tusen stycken (?) så det är ändå en övergripbar databas.

 15. Johan
  8 februari, 2011

  Hej!

  Grym podd, mycket intreassanta prylar och skönt tempo.

  En kommentar angående trådlösa nätverk och radiovågor. Radioamatörer använder som kännt ganska stora antenner. En klassisk antenn de sätter upp består enkelt av en lång tråd, till exemel från ett hustak till en lyktstolpe. Dessa brukar vara mer än problematiska att sätta upp, inte på grund av det praktiska utan eftersom folk som bor runtomkring klagar på att de mår dåligt eller att deras tv/telefon/etc. inte fungerar lika bra sen antennen kom upp. Det är alltså främst ett socialt problem. En grymt komisk taktik som de då använder sig av för att komma runt detta sociala problem är att först sätta upp en helt vanlig tvättlina, ett plastsnöre helt enkel. Då kryper alla nojjare fram ur sina vrår och när klagomålen börjar lägga sig (”-Ta ner den där j– antennen radiot, jag mår dåligt av den! -Öhhh, det är en tvättlina. Vad menar du?” om personen är kinkig kan den få känna själv på linan. Efter den diskussionen brukar de inte komma tillbaka.) så byts tvättlinan ut mot den riktiga antennen, skillnaden syns inte, och sen är det frid och fröjd, tills någon ny granne flyttar in iaf.

  Berätta inte det här för nån bara, det är ju en hemlighet! 😉

  /Keep up the good work!

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.