Skeptikerpodden

Information

This article was written on 30 nov 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , ,

32. Kan man läsa tankar?

Kan man prata med varandra telepatiskt och läsa varandras tankar? Psykologen Joakim Westerlund har forskat inom parapsykologi och förklarar hur parapsykologer kan misstolka statistik och få fram skeva resultat.

Magasinet Filter har i senaste numret skrivit om Skeptikerpodden i allmänhet och skeptikerrörelsen i synnerhet.

Hur firar skeptiker advent? Skeptikerpoddens panel besvarar en fråga kring våra traditioner som gudlösa hedningar.

Anders pratar avslutningsvis om William Dembskis koppling till kreationism. William menar att design i naturen är ett spår av Gud.

 

Ladda ned mp3 (01:21:53 om 57 MB)

26 Comments

  1. Hubbardianen
    30 november, 2010

    (Ursäkta om detta inlägg är lite långt, men jag tänkte ge lite referenser som komplement till Joakims berättande.)

    Jag kan lätt hålla med om att bevisen i dagsläget för paranormala fenomen är knapphändiga i vetenskapliga studier och relativt knapphändiga i verkliga livet. Det finns några intressanta resultat med svag signifikans, bla. PEAR där tankekraft har påverkat slumpvalsprocesser plus några som Joakim talar om. Dessa är så pass svaga att man som skeptiker skulle kunna avfärda det som mätfel. Man vill ju ha något ordentligt påtagligt, exempelvis någon som lyfter åtminstone en tändsticka med tankekraft och att detta undersöks av alla världens skeptiker och ingen har några invändningar, ja då kan man börja tala om riktig paranormalitet. Så jag kan lätt böja mig för detta: Paranormalitet är inte en normal del av vår vardag.

    Frågan är alltså om vi kan utveckla (eller snarare återfå) paranormala förmågor som vi en gång har haft från våra tidigare liv (om man nu tror på det)?

    Referenser angående det paranormala:

    David Mayo, en gång i tiden en av världens mest erfarna auditörer, sa följande (på 80-talet):

    ”So in my experience as a an auditor over the years I have not known people to achieve what we would call OT powers (OT = Operating Thetan). I’ll describe what I have seen. I’ve seen people get some intuition occasionally, but not being able to do it at will. And I’ve seen some people have some telepathy. But it usually happens without their deciding to make it happen. And if the person decided, I’m going to read somebody else’s mind, I’ve actually never seen somebody be able to do that–not at will. I’ve seen it happen occasionally, by accident but not at will. So there some things that can be achieved and there are some things that, in my experience anyway, I’ve not seen achieved.”

    ”I audited L. Ron Hubbard probably for the longest period of time that anybody has ever audited him. He had a goal to go exterior (= UKU). After one session he thought that he might have gone exterior and he told me and described what he saw outside the room; which was a moonlit night with the trees and stars and so on. He wanted to go outside, wanted me to come with him [and] go outside and see if that’s what he saw, if it was there. We went outside–it was pitch black and [we] couldn’t see anything. So, the result was we’re still going to work on him going exterior. I’m not telling you this to say that nobody else has gone exterior because I know people have.”

    Jet Heller, OT VIII (minst ca 1500 timmar auditering) säger följande: ”I have a MILD degree of psychic ability – mot much, but enough to beat certain casino games of chance, and also enough to have vague telepathic communication with certain very close family members.”

    Signaturen Smeso på min blogg har skrivit följande:

    ”Hubbardianen, du frågade om mina UKU och jag måste då säga att det har hittills alltid skett i samband med auditering och då stora mängder laddning släppte (så kallad flytande tonarm).” … ”Och har man väl upplevt det så är det sen omöjligt att gå tillbaka och tänka att det där var nog bara min vilda fantasi. Första gången det inträffade var det bara en kort stund eftersom jag blev rädd. Jag trodde att jag blivit yr och höll på att ramla av stolen i stället för att jag rörde mig åt sidan medan kroppen satt kvar. Det blev ett snabbt ryck tillbaka in ’på säker plats’.”

    Så det finns åtminstone anekdoter både här och där till att börja med.

    Mina egna prekognitioner har alltid inträffat när en människa har varit inblandad. Det har alltså inte handlat om att jag har kunnat förutsäga att en byggnad ska rasa som jag är på väg in i, utan om människor som har haft diametralt motsatta riktningar/åsikter mot mig och det har skett helt ”spontant” och inget jag planerat. Jag har inte kunnat förutsäga vad som ska ske, utan prekognitionen har upplevts som en starkare euforisk känsla, ibland mycket påtaglig. De starkare var: 1. Lättare handgemäng 2. Inbrott 3. Partner gör slut 4. Hot.

    Jul firar jag gladeligen trots att jag inte betraktar mig som kristen och det handlar om traditioner och stämning och just inte tro. Att även skeptiker gör det ser jag inget konstigt i, den sekulära julen kanske får ett större genomslag som någon sorts förfest till det nya året?

    (Vad gäller Xenu råder delade meningar även bland scientologer huruvida det skall betraktas som en myt eller som sanning. Historien kan mycket väl åtminstone delvis vara en myt och auditeringen en annan.)

  2. Mattias
    30 november, 2010

    ”Skeptikerpodden i allmänhet och skeptikerrörelsen i synnerhet.”

    Hehehehe 🙂

  3. Jon
    30 november, 2010

    Hubbardianen: Skriv på din egen blog!

    När ska du förstå att din hjälte var en knarkande mytoman med psykiska problem?

  4. Hanna
    1 december, 2010

    http://atheist-online.com/wp-content/uploads/2009/12/FSM-Xmas-tree.jpg

    Skulle inte vara helt fel med flying spaghetti monster på toppen av julgranen…

  5. BloodBrainBarrier
    1 december, 2010

    Hubbardianen:’

    Har du någon som helst ”riktig” kunskap i de ämnen du så maniskt föreläser i för stackarna på olika bloggar och forum?

    Om så inte är fallet röstar jag för att du drar dig tillbaka till den fria zonen, börjar med lite dianektik och uppdaterar din auditing.

  6. Janne
    1 december, 2010

    ”Har du någon som helst ”riktig” kunskap i de ämnen du så maniskt föreläser i för stackarna på olika bloggar och forum?”

    De boktips jag har gett till Hubbe; Vetenskap och ovetenskap av Sven Ove Hansson, Big Bang av Simon Singh. Han verkar inte ha läst någon utav dessa lättlästa böcker (fast Hubbardianen skrivit på sin blogg att han läst Big Bang). Men att läsa flera tusen (?) sidor om reinkarnation är tydligen inga problem då det ju handlar om ett ämne som han tror på redan innan. Så vad som är riktig kunskap, dvs kunskap baserad på vetenskap och inte anekdoter och andliga visioner, har Hubbardianen svårt att ta till sig, verkar det som…eller så driver Hubbardianen med oss?

  7. BloodBrainBarrier
    1 december, 2010

    Janne:

    Visst är det nog så. Jag undrade mest om han har någon annan kunskap än diverse hemsidor, böcker och dylikt. Är Hubbe sakkunnig eller gillar han att ha åsikter om allt och inget?

  8. Hubbardianen
    1 december, 2010

    Jon,

    Tro mig. Jag har NOLL förhoppning om att ”omvända” någon här till den filosofi jag anammar. Skulle exempelvis en moderat gå in på kommunistiska bloggar för att ragga väljare?? Då finns det mycket bättre grupper att vända sig till.

    Jag är mest nyfiken på argument som kan få mig att ifrågasätta det jag lutar åt. Det är själva grejen med vetenskap för mig.

    Här en länk om en av dina hjältar (Isaac Newton) och hans stora brister… ”he remained deeply insecure, given to fits of depression and outbursts of violent temper, and implacable in pursuit of anyone by whom he felt threatened.” Sak intresserar mig mer än person.

    http://www.newtonproject.sussex.ac.uk/prism.php?id=40

  9. Janne
    1 december, 2010

    BloodBrainBarrier,
    vad tror du om någon, i detta fall Hubbe, som skriver så här på sin blogg?

    ”Lägg sedan till att Hubbard hävdar att universum är allt mellan ca 60 biljoner år upp till 4 triljoner år gammalt så inser man att det kan finnas en hel del som har påverkat och format en individ.”

  10. Sweeper
    1 december, 2010

    Ibland hittar man ett guldkorn…

    ”Så det finns åtminstone anekdoter både här och där till att börja med” – Hubbardianen

    Genomgång av vetenskaplig metod någon?

  11. Adam
    1 december, 2010

    Bra avsnitt, precis som vanligt. Aningens långs kanske, en annars toppen! Marias intervjuteknik har verkligen utvecklats, och det märks att hon tagit åt sig av det som sagts om följdfrågor osv. Grymt bra gjort av henne!

  12. Irene
    2 december, 2010

    Till Hubbardiarnen
    Nej det går inte att ursäkta så långa och utmattande inlägg som de du skriver, inte ens om de vore vettiga. Så är det.

  13. Sune
    2 december, 2010

    När ni talar om atheistisk jul kommer jag att tänka på den här film trailern.
    http://www.youtube.com/watch?v=xayDw2gS7-0

  14. Hubbardianen
    2 december, 2010

    Sweeper, om du vill ha en omfattande debatt vad gäller reinkarnation så välkommen till min blogg. Vetenskaplig metod behöver du inte förklara vad det är.

  15. stellan
    2 december, 2010

    Uri Geller är i farten: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article8212512.ab

  16. Peter
    2 december, 2010

    Hubbardianen hänvisas till skeptikerforum.se där han kan fortsätta sin propaganda för scientologi.

  17. BloodBrainBarrier
    2 december, 2010

    @Janne

    Vill du ha mitt PK-svar eller OPK-svar?

    Vi tar PIK-svar:

    Jag fruktar att det kan vara en form av mental retardation. Kanske den är tillfällig, kanske inte..

  18. Hubbardianen
    2 december, 2010

    För den som vill hjälpa mig i min ”mentala retardation” och debunka reinkarnation har jag dragit igång en diskussionstråd på skeptikerforum. Bidra gärna med allt ni har så lägger jag upp det under respektive punkt där.

    http://www.skeptikerforum.se/viewtopic.php?f=5&t=242&p=2662#p2662

  19. Then Swänska Argus
    2 december, 2010

    Alla vana googlare (Mr. Houdi, till exempel!) har ju naturligtvis redan funnit ut att advent står för ’ankomst’ och inleder kyrkoåret. Första advent är alltså kyrkans nyår, kan man säga. Den ankomst man väntar är naturligtvis kristus, därav engelska ’christmas’, ung. ”kristus-mässa”.
    Men jag tänkte på det John sa om julen som ”firandet av att kristus föddes 25 december”. Många av – de flesta, hoppas man kanske – kyrkans företrädare har till sist kapitulerat inför den grundliga ”debunkning” av dateringen för kristi födelse som gjorts många gånger. Jag har tidigare skrivit på min blogg om det: http://thenswanskaargus.wordpress.com/2010/02/17/jesu-fodelse-en-harledning/
    Årets längsta och kortaste dagar har genom mänsklighetens historia varit viktiga i folktron, och det är för att försöka konkurrera ut hedniska riter som kyrkliga potentater valt att flytta sina större högtider till datum när det för politiska syften passar bättre.

  20. Then Swänska Argus
    2 december, 2010

    För övrigt går jag igång på killar som Joakim Westerlund! Seriös, kunnig och verbal. Ok ingen mysfarbror med oneliners i mungipan hela tiden, men jag har hört mer än nog av sådana. Jag vill ha någon som vet vad han pratar om, och dessutom har förmågan att se och påvisa en bred bild.

  21. nanowire
    3 december, 2010

    ”Jag vill ha någon som vet vad han pratar om, och dessutom har förmågan att se och påvisa en bred bild.”

    +1 på det. Dessa personer är inte så vanliga tyvärr, iaf inte i det offentliga rummet. Att hjälpa till att lyfta dem över bruset är viktigt.

  22. John Houdi
    5 december, 2010

    Then Swänska Argus:
    Att den kristna julen firas för att de trodde att Jesus föddes den 25 december stämmer. Däremot är det vä belagt att Jesus (om han nu fanns eller de olika Jesusarna) inte föddes vid denna tidpunkt utan att ”födelsen” flyttades ”för att passa”.
    Det är bara EN av många förfalskningar som skett i ”sanningens bok”….

  23. Then Swänska Argus
    5 december, 2010

    Ja, precis. Egentligen är det ju inget större problem med att välja en dag vilken som helst för att högtidlighålla minnet av något. Man behöver som sagt inte gå längre än till Bibeln för att se att det är vare sig år -1 eller 25/12 det handlar om. De flesta av kyrkans lite högre företrädare och teologer talar numer, som jag uppfattar det, om kyrkoårets inledning och julen i synnerhet snarare som den period då man firar Jesu födelse än att man faktiskt firar Jesu födelsedag. Därför blir jag alltid lika förvånad när jag råkar på präster som talar till församlingen i adventsgudstjänsten och säger att ”vi väntar den som Herren sänt och som kommer att födas på julnatten”. Att man fortfarande predikar något som så lätt kan avslöjas som i sak osant är konstigt för mig.
    Jag förstår att vilket datum det _egentligen_ var som Jesus föddes naturligtvis inte alls är viktigt för själva kärnan i budskapet, men är man inte rädd att tappa i trovärdighet när man är så vårdslös med de detaljer som faktiskt kan ha en överensstämmelse med verkligheten? Det är ju när allt kommer omkring tro och förtroende hela religiositeten handlar om.

  24. Janne
    6 december, 2010

    Har släktingar som är JV och nu ska de helt plötsligt SLUTA att fira jul? De har ju firat storslagna jular förr och inte har de drabbats av något. Eller är det att de kan få problem med Paradiset?

    Julen med god mat och dricka är väl så nära Paradiset man kan komma? Men kanske det inte räknas om man inte dött först?

    Hur vet teologerna vad som ska betraktas som giltigt/ogiltigt av det som står i Bibeln överhuvudtaget?

  25. John Houdi
    6 december, 2010

    Then Swänska Argus:
    Hade en suverän länk till katolska kyrkan om detta, som jag inte hittar nu, tyvärr.
    Men ta bara detta och detta kommer från ChristianAnswers.net:

    http://www.christiananswers.net/christmas/mythsaboutchristmas.html

  26. […] Efterhandskonstruktioner och Uri Geller När man genomför en vetenskaplig studie ska man redan i förväg ange vilken hypotes man prövar. En god orsak till detta är att man numera har schyssta statistikprogram där man kan slänga in ett tjog med data och få ut korrelationer på lite allt möjligt. Sannolikheten är i själva verket rätt stor att man upptäcker signifikanta korrelationer mellan några obskyra resultat som man har matat in, trots att det inte avslöjar något meningsfullt sammanhang. Har man inte med detta i hypotesen har man ju inte heller gjort några ansträngningar för att kontrollera för annat som kan påverka resultatet. Just statistikfiske är bl a vanligt i parapsykologisk forskning, något som psykologiforskaren Joakim Westerlund berättar om i ett avsnitt av Skeptikerpodden. […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.