Fullmatat avsnitt! Bland annat hör vi om ännu ett påstått medium som får sina metoder avslöjade, och hur det lät när Karin besökte Hälsomässan i Västerås, Vi pratar om häxläger i Ghana, homeopatidomen i Högsta Förvaltningsdomstolen, vi hör en intervju med Ian Scott från Glasgow Skeptics, ett helt nytt fast inslag och mycket mer.

Vi är stolta och tacksamma för att ni har hjälpt oss att vinna i kategorierna ”Bästa teknik och vetenskap” samt ”Bästa amatörkanal” i Svenska Podradiopriset 2011. Det blev även två fina andraplatser i Bästa svenska kanal” och ”Bästa originalkanal”. Stort tack till er alla som röstade!

En ny ”skeptisk, humanistisk, intellektuell och nördig” poddradio har dykt upp — Podtanken.

Brittiska Sally Morgan, har ”gjort en Popoff” och blivit avslöjad som en hot reader under en stor seans på Irland. En av Morgans fans ringde in till en lokal irländsk radiokanal (radio 1) och berättade vad hon sett och hört under seansen. (John nämner boken Alexander – The Man Who Knows i samband med nyheten).

På Hälsomässan i Västerås fanns behandlingsmetoder av alla de slag. Karin bjuder på en inspelning där vi får lära oss att självaste Einstein kände till en metod som behandlar eterkroppen.

I vissa av Afrikas länder är vidskepelse i form av häxjakter vanligt än i dag. Rapporter om regelrätta lynchningar har förekommit. I Ghana har ett särskilt häxläger inrättats, där häxerianklagade kvinnor förvaras.

Det omtalade målet rörande allmänläkaren som skrev ut homeopatika har nu behandlats i Högsta Förvaltningsdomstolen. Domen kommer eventuellt att öppna för läkare att använda homeopatika. Karin fick en intervju med Kristina Jonsson, justitiesekreterare på Högsta förvaltningsdomstolen och delaktig i målet.

Vi tar oss an en av lyssnarfrågorna vi har fått in, och denna gång är den från Danne och Lillis, rörande verkan och biverkan. En ofta använd käpphäst bland skeptiker är att om ett preparat har verkan har det också (potentiella) biverkningar. Jon reder ut hur det ligger till med det.

Vi stiftar bekantskap med det nya inslaget Veckans Konsultation. Mats Reimer berättar om en behandlingsmetod eller om andra frågor rörande medicin och alternativmedicin. Vi börjar med osteopati. Veckans Utbrott och Skrock och Svart Magi är med i vanlig ordning.

Ian Scott är en av ledargestalterna i föreningen Glasgow Skeptics. Karin fick en pratstund med honom angående föreningens vana att bjuda in välkända talare till sina träffar.

Oktober blir en bra månad för alla er som vill träffas i olika sammanhang:

 

Ladda ner mp3. (01:37:10 om 66,7 MB)