Skeptikerpodden

83. Sura miner i morgonsoffan, molnmoder Maria och DJ Grothe

DJ_GrotheSommaren är kort! Vi är tillbaka med ett späckat avsnitt med bland annat pH-kvacksalveri i TV4 Nyhetsmorgon, Jungfru Maria i molnen, eBay och besvärjelser. Även en intervju med DJ Grothe samt ett nytt fast inslag och det vanliga Veckans Utbrott.

Ni är många som har efterlyst Karin eftersom hon inte varit med på ett tag. Hon är inte längre med i panelen, men faller allt väl ut kommer ni att få ta del av hennes idéer och väna stämma i diverse inslag i framtiden.

Den senaste veckan uppmärksammades TV4 Nyhetsmorgons inslag om en speciell sorts kvacksalveri, nämligen kalkbehandling mot ”försurning”, och inte för sjöar då, utan för människokroppar. Medierna i P1 granskade också detta i förra lördagens program.

I Tensta kunde man förra veckan tydligen se självaste Jungfru Maria i molnen.

Den stora auktionsjätten eBay tar bort kategori för besvärjelser och mysticism.

Vetenskap och Folkbildning deltog i Pride i somras.

Vi får höra Marias samtal med DJ Grothe på World Skeptics Conference i Berlin.

Peter Lundin har skickat oss en lyssnarfråga:

Följde en diskussion på Twitter som några skeptiker hade med Hayley M Stevens
(@Hayleystevens).

Den handlade, såvitt jag kan förstå, om skeptiker skall undersöka påstådda gengånare, spökerier och annat relaterat.

Hayley och bla Daniel Loxton (@Daniel_Loxto) hävdade att skeptiker ska ta de som rapporterar ”fenomenen” på allvar och hjälpa till, med naturalistiska förklaringar, att förklara dessa. Argumentet som anfördes var att det ligger skeptiker i fatet att avfärda allt sådant som woo woo och att trovärdigheten skulle öka om man började ta saker på allvar.

Mer info finns här -> http://hayleyisaghost.co.uk/the-power-of-what/

Starten på diskussionen var ” DJ Grothe tweeted a link to an article at Scientific American titled ‘Brilliant Scientists Are Open-Minded about Paranormal Stuff, So Why Not You?”

Vore kul om ni kunde ta upp detta och diskutera.

Premiär för ett nytt inslag! Maria pratar om Buggar i hjärnan. Först ut är fatal familjär insomni.

Anders rasar än gång i Veckans Utbrott.

En ny spännande sida har sett dagens ljus! Ta en titt på Förnuft-Fu. Är du sugen på att hjälpa dem med inslag eller annat, hör av er till dem och erbjud dina tjänster!

Den närmaste tiden händer det en del kul:

 • Kungliga Vetenskapsakademin anordnar tillsammans med Fri Tanke förlag ”En kväll i upplysningens anda” den 5/9 på Hotel Rival. Föreläser gör Lone Frank, Nils Uddenberg, Sara Strandberg, Nyamko Sabuni, Staffan Ullstrand och ingen mindre än Richard Dawkins. Dessutom bjuder vår gamle vän John Houdi på lite magi. Biljetterna är i skrivande stund slut..
 • Efter ovanstående föresläningar kan man gå på ”efteröl”. Se Facebook-event här.
 • Den 6/9 kan man gå på Pop Science Pub på Bonden Bar. Premiärtemat är ”Epigenetik: När nurture mötte nature”, med Christine Öberg.
 • Sanal Edamaruku, ordförande för Indian Rationalist Association, som avslöjat gurus, humbug och trolldom på bästa sändningstid i Indien, är nu på landsflykt misstänkt för hädelse. Detta efter att han visat på helt naturliga förklaring till miraklet med Jesusstatun med droppande fötter. Nu föreläser han om detta den 7/9 i Missionskyrkan i Uppsala och på ABF-huset i Stockholm den 8/9, samt på RunAn i Göteborg den 9/9.
 • Vetenskap och Folkbildning deltar på Kulturnatten i Uppsala den 8/9
Nu är det dags att rösta på er favoritpodradio i Svenska Podradiopriset! Det gick väldigt bra för oss förra året, med er hjälp igen kanske det kan gå lika bra i år! Passa även på att ge oss ett betyg på iTunes när ni är i farten.
Vi har också en tävling! Skicka oss (eller skriv i kommentarerna) den tokigaste, dummaste, galnaste, roligaste konspirationsteorin du har stött på så är du med i utlottningen av Skeptoid-böcker. Sebastian Svensson har donerat böckerna och föreslagit tävlingsämnet. Det tackar vi så hjärtligt för!
 
Ladda ner mp3 (01:32:02 om 70,3 MB)

22 Comments

 1. Björn Lindström
  29 augusti, 2012

  Att sälja turbesvärjelser och erbjuda pengarna tillbaka om man förlorar, är en variant av ett klassiskt bondfångeritrick. Man säljer sitt spelsystem, hästkapplöpningstips, eller vad det kan vara, behåller pengarna från de som vinner och betalar tillbaka till de som förlorar. Bland de föregående finns också antagligen återvändande kunder.

  Man skulle kunna kalla det en skatt på en skatt för lättlurade.

 2. napalm
  29 augusti, 2012

  Är jag ute och cyklar eller har ni inte tagit upp något om hypnos och hypnoterapi? Skulle vara kul att höra mer om det eftersom min kära mor håller på med just hypnoterapi, och jag är ytterst skeptisk till att detta är en bra terapimetod. Tack för en bra podcast, ni behövs!

 3. Pekka S
  29 augusti, 2012

  Hejsan napalm! I avsnitt 17 (http://skeptikerpodden.se/2010/08/lura-sinnen/) intervjuar vi en hypnotisör. Men utöver detta har vi, såvitt jag vet, inte berört ämnet på djupet. Det vore ett intressant ämne att ta upp. Gäller bara att hitta någon med bra koll att intervjua.

  Tack för kommentaren och berömmet!

 4. Mikael
  31 augusti, 2012

  På vilket sätt är smärta diffust och vagt?

 5. CJ Åkerberg
  31 augusti, 2012

  Smärta som inte orsakas av direkta skador som sår, kross-, eller liknande tenderar att vara diffusa och svåra att bestämma.

  Dessutom är upplevelsen av smärta mottaglig för placeboeffekten. Se t.ex.
  http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/placebo-effect-for-pain/

 6. Mikael
  31 augusti, 2012

  Så om jag lappar till nån utan att det blir en direkt skada så är det en diffus och vag smärta? Och när jag har ont i magen för att jag äter frukt som jag inte tål så är det en diffus och vag smärta? Ischias är förstås också vagt och diffust och inget att gnälla över eftersom det är inbillning, för det är väl det som är andemeningen?

  Hur förnedrande kan vetenskapen uttrycka sig egentligen?

 7. CJ Åkerberg
  31 augusti, 2012

  Mikael:
  1) Läs gärna om vad jag skriver ovan. Där förklarar jag att ”smärta som inte orsakas av direkta skador”. De exempel du ger har ju uppenbara och tydliga orsaker. Den förstnämnda för att du smäller till någon, den andra för att det är testbart vad du är intolerant mot och den sista är inte kanske en av de tydligare fenomenen för ryggsmärta som finns:
  http://www.orthopress.de/img/inhalte/Ischias2.jpg

  Och var har jag/vi/de påstått att det inte är något ”… att gnällas över eftersom det är inbillning”? Tagga ned och fundera på vad det är vi säger.

  2) Smärta, oavsett om den är direkt orsakad av skada/trauma eller annat, eller om den är vag och obestämbar reagerar väl på placebo. Där har du kontentan av mit inlägg ovan, allt annat är vad du tolkar in.

  Förklara gärna annars vad jag missar i detta.

 8. Mikael
  1 september, 2012

  Det brukar ju vara det ni menar, att det bara är inbillning. Om det inte är en fot som växer ut så brukar ni ju hänvisa till placebo=inbillning enligt den bild ni ger av det hela om man bilr frisk. Ni brukar ju mena att ”Du var ju egentligen inte sjuk PÅ RIKTIGT!”

 9. Mikael
  1 september, 2012

  Eller menar du att placebo kan läka PÅ RIKTIGT?

 10. CJ Åkerberg
  1 september, 2012

  Mikael:

  Det brukar ju vara det ni menar, att det bara är inbillning

  När/var/hur? När brukar vi påstå att smärta är inbillning. Tillskriv oss inte åsikter vi inte har om du inte kan peka ut var detta skulle dyka upp.

  Eller menar du att placebo kan läka PÅ RIKTIGT?

  Nej, jag menar att placebo kan lindra vissa symtom.

  Placebo kan göra att smärtan lindras i vissa lägen.

  Placebo kan göra att illamående lindras i vissa lägen.

  Placebo botar inte ebola, cancer, brutna ben eller liknande. Det var därför jag bifogade artikeln om smärta och placebo ovan. Var snäll och läs både den samt mina övriga inlägg igen. För vad du nu gör är att utgå från din egen uppfattning och vägrar omforma den, oavsett vilka argument du bemöts med.

  Istället målar du upp en bild av mig och podden för att angripa den istället för vad som verkligen sägs.

 11. Gustaf
  2 september, 2012

  Apropos konspirationsteorier: jag tror aldrig att jag läst så mycket konstigt på så kort tid som på nyhetsspeilet.no. Att utse den ”konstigaste” därifrån blir omöjligt. Men om jag ska ta en – Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre är en cyborg: http://www.nyhetsspeilet.no/2012/04/jonas-gahr-store-er-en-kyborg/
  Publicerad 1 april(!)
  I kommentarsfältet diskuteras vilka tekniska specifikationer utrikesministern har.

 12. Erik
  2 september, 2012

  Om någon är intresserad av att buda högt (>1400:-/st) för en av, eller båda, mina biljetter till Dawkins på ondag så kan du höra av dig till mig på aladoinsano[at]gmail.com

  Jag är själv et stort Dawkinsfan, men allt har ju naturligtvis sitt pris..

  /Erik

 13. Mikael
  3 september, 2012

  CJ:

  Jag har läst massor om placebo.

  Jag kanske klumpar ihop er med VOF på ett felaktigt sätt. När jag skrev där så nonchalerades allt som jag har varit med om och förklarades som inbillning och drömmar. Eftersom ni uttrycker er på VÄLDIGT likartat sätt, så utgick jag från att ni hade samma åsikter. Det kanske ni inte har.

 14. Pekka S
  3 september, 2012

  Mikael: Jag tror inte att någon av oss i panelen menar att smärta handlar om inbillning. Inte ens vid (troligtvis) psykosomatiska tillstånd som ”elöverkänslighet” inbillar sig de drabbade sitt obehag. Det handlar om högst verkliga symptom, men orsakssambanden är inte alltid korrekt tolkade.

  Sedan är jag faktiskt lite skeptisk till att ”VoF” tycker annorlunda. Vad du nu menar med VoF? Har föreningen en officiell hållning? Är det några styrelseledamöter som uttalat sig om placebo, gäller det andra medlemmar eller skribenterna på forumet?

 15. Ulf Gustafsson
  5 september, 2012

  Tack för ett bra avsnitt, speciellt intervjun med Grothe och efterföljande diskussion. Kom också att tänka på de som sålt sina själar på e-bay, det vore tråkigt om den möjligheten försvann för oss naturalister :).

 16. Krille
  8 september, 2012

  Någon som var och lyssnade på Dawkins i onsdags? Var det bra? Såg honom på Skavlan, men det var inte Dawkins bästa stund. Han verkade mest trött, grälsjuk och irriterad.

 17. Peter Lundin
  9 september, 2012

  Kul att ni tog upp och diskuterade frågan! Jag delar Andreas uppfattning om att ge alternativa, naturalistiska förklaringar till fenomen – vilket jag tror Hayley också gör. Dock kallar hon sig ”paranormal investigator” vilket sänder lite fel signaler, enligt mig. Det implicerar att det faktiskt skulle finnas något övernaturligt att undersöka.

  Krille,

  Såg Dawkins på Rival. Förutom fascinationen att se honom IRL, så att säga, tycker jag hans framträdande var bra men inte så bra som jag hoppats.
  Han reciterade sin senaste bok ackompanjerat med några power point-bilder. Förvisso bjöd han på en del humor och några vassa kommentarer.

 18. Mikael
  12 september, 2012

  Med VOF menar jag de som skrev på forumet.

 19. Mikael
  12 september, 2012

  Jag såg Dawkins på Skavlan. Han avrättade en mormon. Lite synd bara att när man kollar på andra videoklipp på internet så säger han att mormons bok är skriven med 1600-talsengelska, och på skavlan så sa han att den är skirven med 1500-talsengelska.

 20. Mikael
  15 september, 2012

  Jag ser att mitt senaste svar har tagits bort. Ni får naturligtvis censurera de som skriver här eftersom det är er sida, men vad jag vet så fanns det ingen orsak till censureringen denna gång, så ni får gärna förklara er.

 21. Mikael
  15 september, 2012

  Nej men vad är detta??? Nyss så stod det 14 inlägg och mitt senaste var inte med, och nu plötsligt 5 sekunder senare så är det 20 inlägg och det är med???

  Jag vet inte vad det är som händer, men uppenbarligen så har ni inte censurerat mig som jag trodde. Ber om ursäkt för det…

 22. Peter Lundin
  2 oktober, 2012

  Mikael,

  VoF:s forum är öppet för alla att registrera sig. Jag tror inte alla som skriver där är medlemmar i föreningen VoF.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.