Skeptikerpodden

Information

This article was written on 07 jun 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , ,

12. Vidskepelse i Kalmar

Spöken, medium och andlig kirurgi i Kalmar. Det är några av nyhetshändelserna som ägt rum på östkusten den senaste tiden.

I detta avsnitt fokuserar vi på vidskepelse i Kalmar. Ett medium som driver ut spöken åt Kalmar kommuns hemtjänst har vållat en debatt i lokaltidningen om skattepengar verkligen ska gå till ett medium. Och på Kalmar slott spökar det också, hävdar slottschefen. Men vad är ett slott utan en ordentlig spökhistoria egentligen?

En person i Kalmar har behandlat barn med ”andlig kirurgi”. Hon har blivit polisanmäld för sin behandling men försvarar sig med att helt enkelt att kalla behandling för beröring för att komma undan kvacksalverilagstiftningen.

Hur kan man använda kunskapen från evolutionsteorin praktiskt? Anders pratar avslutningsvis om tillämpningar av evolutionsteorin.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/12/12_kalmar.mp3[/podcast]

Du kan också ladda ned mp3 av programmet (0:33:39 om 23 MB).

12 Comments

 1. Hexmaster
  8 juni, 2010

  – Gillar det kortare formatet, tidigare program har varit väl långa.
  – CJ som programledare funkar fint. Houdi är jättebra men lite rotation är inte fel.
  – Kalmar har osäkra anor bortåt vikingatiden.

 2. simone
  8 juni, 2010

  Bra program med en bra programledare. Maria var en tillgång, hon var lätt att lyssna på , klar och tydlig. Inte lika tramsigt som andra avsnitt.

 3. Anders
  8 juni, 2010

  Hej Simone. Vi har fått kritik för att vi är för tramsiga och för interna, vilket nog kan vara befogat. Kul att det märks att vi försöker. Tack för att du lyssnar!

 4. simone
  9 juni, 2010

  Jag lyssnar alltid, men skulle dock vilja ha en mer djupdykning när det gäller vissa inslag, det gäller det första inslaget , spöken i hemtjänsten. Vad var det som hade hänt? Varför trodde man det var spöken. Vad gjorde kommunen för att lösa det hela innan de tog in ett medium, antar att det inte var det första de tänkte på.
  Vill få lite mer fakta om den faktiska händelsen helt enkelt. För att kunna bedöma /döma något bör man ha alla fakta på bordet.

 5. Pekka S
  9 juni, 2010

  Bra frågor Simone som även jag skulle vilja ha svar på. Ska höra med kommunen!

 6. Emelie
  9 juni, 2010

  Jag tycker om långa avsnitt bara för att säga emot. 🙂 Perfekt när jag tar min joggingrunda eller arbetar extra som städare.

  Märkte att det var lite konstigt klippt i mitten av podcasten när Maria pratar om healerns referenser. Hon upprepar sig i ett stycke om en bebis.

  För övrigt mår jag dåligt av att läsa på healerns hemsida. Usch.. Hon är utvald och speciell och kan ta över läkarrollen. Läkarna ska lära av henne. Och så all denna energi. Pff..

 7. Anders
  9 juni, 2010

  Hej Emelie. Klippningen var ett jättedumt misstag från min sida. Vi avbröt inspelningen mitt i, Maria tog om vissa delar, och jag gjorde fel. Vi ska se om vi kan rätta upp avsnitt 12. Tack för att du lyssnar!

 8. jocke
  10 juni, 2010

  Tycker nog att de som vägrar arbeta pga spökerier ska kunna dras inför arbetsdomstolen. Spöken flyttar ju bara på föremål och orsakar kallras. Inte ens de som tror på spöken har mig veterligen hört talas om gastar som åsamkat någon som helst fysisk skada.

  I hemtjänstens arbetsbeskrivning bör istället detta framhållas:
  ”Då spöket ställer t.ex mjölktetran bakom majonnäsburken bör denna handling ignoreras. Alternativt kan för gasten påpekas att mjölkpaketet fortfarande är synligt. Ha!”

  ”Att beordra spöket att hjälpa till med att putsa fönster eller att diska kan kommunen däremot inte officiellt sanktionera innan de lokala förhandlingarna är slutförda.”

 9. Technicolor
  10 juni, 2010

  Skeptic’s Dictionary om psychic surgery:
  http://www.skepdic.com/psurgery.html

  Videoklipp med Randi som debunkar psychic surgery:
  http://www.youtube.com/watch?v=sxMGxz6-oTs&feature=player_embedded

  American Cancer Society om psychic surgery:
  http://www.cancer.org/docroot/ETO/content/ETO_5_3X_Psychic_Surgery.asp?sitearea=ETO

  Den anmälda ”andliga kirurgens” webbsida
  http://www.orfalese.se/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=28

 10. Petter
  10 juni, 2010

  Bra avsnitt och intressant med variation på programledarna. Avsnittet var dock aldeles för kort!

 11. Technicolor
  11 juni, 2010

  Tack Petter! tyvärr är det ju en sådan tid på året då många, även vi, är ganska upptagna. Det korta avsnittet var något av en kompromiss för att kunna släppa ett avsnitt alls denna vecka.

 12. Irene
  10 juli, 2010

  Hej unga redaktörer!

  Nu blir ni jättearga, men:
  Det heter faktiskt ”ett medium”, men ”flera medier”.
  Inte flera stycken medium, alltså, usch och fy och bakläxa!

  Stränga hälsningar från gammelmormor från ovan där

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.