Skeptikerpodden

Information

This article was written on 04 okt 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , ,

24. Magnus Betnér

Magnus Betnér är en frispråkig komiker som sparkar åt alla håll: religiösa, Greenpeace, Aftonbladet – you name it! Ingen slipper undan. Skeptikerpodden intervjuar den argsinte komikern som bland annat synts i  tv-programmet Parlamentet.

Magnus hemsida hittar du på magnusbetner.com.

Först i programmet diskuteras barnboksförfattaren Anna Wahlgren som tidigare gjort kontroversiella och pseudovetenskapliga uttalanden om barnuppfostran. Nu skriver hon en krönika för att få föräldrar att inte vaccinera sina barn: Sluta bespruta späda barn!

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/24/24_betner.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (01:11:19 om 49 MB).

(Foto: Mats Bäcker)

29 Comments

 1. Hubbardianen
  4 oktober, 2010

  Ska hålla mig till ämnet om jag kommenterar i fortsättningen:

  Hubbard spenderade en del tid på mentalsjukhus i forskningssyfte på 40-talet när han forskade på det reaktiva sinnet och auditeringstekniker. På den tiden bestod behandlingarna på asylum etc främst av tvång, elchocker utan bedövning, insulinchocker samt lobotomi. Mediciner kom först på 50-talet i form av Hibernal och liknande. Rättssäkerheten var låg och sinnessjukdom var tabu på den tiden, något man inte gärna pratade om. Hubbard såg allt detta och tog till slut avstånd från den brutalitet han såg på sjukhusen. Citat Hubbard: ”Psychiatrists haven’t understood the following: The only way you can better a person is to better him, you cannot better a person by worsening him.”

  Vidare tog Amerikanska psykologförbundet avstånd från de Dianetikmetoder han senare presenterade och sedermera var kriget i full gång. Sedan dess har CCHR (= amerikanska varianten av KMR) sysselsatt sig med att granska psykiatrin.

  Vidare arbetar scientologin och psykiatrin delvis inom samma område, det mentala, även om de absolut inte konkurrerar med varandra. Ett vanligt missförstånd är att scientologin konkurrerar med psykiatrin men detta är helt felaktigt. Människor med en psykiatrisk sjukdomshistoria av något mer allvarligare slag får exempelvis inte genomgå auditering inom scientologin.

  Hubbard gick en gång till en psykiatriker för att få ett intyg om att han var frisk efter en utmattande skilsmässa och fick ett sådant friskhetsintyg. Han har också skrivit ett brev där han ber om hjälp av psykiatriker, men det är frågan om det är ett experiment för att se om någon ville hjälpa honom. Att han skulle varit intagen finns det inga belägg för.

  En annan väsentlig skillnad är att psykatrin är väldigt biologiskt inriktad, dvs dopaminer, serotoninhalter etc medan scientologin har ett mer spirituellt perspektiv, dvs många orsaker är psykosomatiska enligt Hubbard, även om det givetvis finns biologiska sjukdomar. Hjärntumörer kan exempelvis orsaka hallucinationer etc. Hubbard är ju mer inne på ”Mind over Matter”, dvs biologiska förändringar i kroppen eller hjärnan till större del beror på reaktiva sinnet som blir restimulerat.

  Anna Wahlgren är jag inte så insatt i men lite lagom halv-pseudo förefaller hon nog vara.

  KMR och CCHR är bra att de finns eftersom övergrepp inom psykiatrin finns även i dag, däremot är de väldigt överdrivna enligt min mening och blir då svårare att ta på allvar.

 2. Peter Olausson
  4 oktober, 2010

  Haha. Nu får du ge dig.

 3. Pekka S
  5 oktober, 2010

  Som jag nämner i podden har Wahlgren hämtat inspiration (och kopierat av texter rakt av) från antroposofiskt håll gällande vaccinationer. Hennes huvudsakliga källa verkar vara den antroposofiska barnmorskan Kristen Nisted som bl a citeras i denna artikel.

  Mats Reimer har på sin blogg kritiserat Nisteds missuppfattningar kring k-vitamin och vaccinationer.

 4. CJ
  5 oktober, 2010

  Rekommenderar ett besök på UNICEFs sida kring det här med spädbarnsdödlighet. Där kan man med lätthet plocka ut statistik för t.ex. Japan från 1950.

  Gör man detta så ser man att det Wahlgren påstår om Japan är direkt felaktigt.

 5. Jon
  5 oktober, 2010

  Nu tycker jag verkligen det är dags att börja klippa bort Hubbardianens reklaminlägg. Lägg dom på nått forum eller nåt, för här hör de inte hemma.

 6. John Houdi
  5 oktober, 2010

  Här är klippet med Magnus Betnér i en kyrka där han pratar religion som jag nämnde i intervjun (om inte det blev bortredigerat. Har inte lyssnat på slutprodukten).
  På engelska. Njut!
  http://www.youtube.com/watch_popup?v=jvPJ-_sjogo

 7. nanowire
  5 oktober, 2010

  Tack så mycket för ännu ett bra avsnitt.

  Avsnitten blir generellt bättre och bättre vilket tyvärr omöjligen kan fortsätta i all evighet 🙂

 8. Rasmus
  5 oktober, 2010

  Lite väl många datorpling detta program va? Lite förvirrande när man tror att det är program på egna datorn som låter…

  Annars bra!

 9. Marcus B
  6 oktober, 2010

  Halloj! Mycket bra program denna gång. Med tanke på diskussionen runt Anna Wahlgren och vaccin har jag själv en liten fundering. Sitter nämligen i situationen att ha en 2-åring och ett småsyskon som väntas komma mot slutet av året. 2-åringen går i förskola och planen är att det även ska fortsätta när vi får tillökning. 2-åringen är naturligtvis vaccinerad, men nu till min fundering: Skulle vår två-åring kunna ta med sig någon smittsam sjukdom, t.ex kikhosta, hem till vår ovaccinerade nyföding från förskolan? Alltså, kan man som vaccinerad vara smittbärare?

  Om det nu skulle vara så, skulle man inte kunna argumentera för att det vore rimligt att alla förskolor krävde att få veta om barnen är vaccinerade eller inte för att låta övriga föräldrar fatta ett informerat beslut om huruvida de ska låta barn vara på förskolan i de fall det finns ovaccinerade barn i familjen?

  Man skulle kunna argumentara att det i sådant fall även skulle behöva gälla för en arbetsplats, men det kan väl knappast klassas som ett högriskområde för smittoöverföring på samma sätt som förskolan.

  Är det något jag missar här?

 10. Anton Nordenfur
  6 oktober, 2010

  Mycket bra program med fina diskussioner och intervju. Jag undrar dessutom samma sak som Magnus, men förstår samtidigt att förskolor inte skulle göra så – det skulle få fruktansvärda konsekvenser för business.

 11. Anton Nordenfur
  6 oktober, 2010

  Markus *

 12. Pekka S
  6 oktober, 2010

  Marcus B: Vaccinerade individer kan fortfarande vara bärare av ett virus. Men de bär på viruset ett kortare tag eftersom immunförsvaret snabbt börjar bekämpa det. Eftersom den vaccinerade individen med största sannolikhet inte insjuknar kommer viruset heller inte att spridas via hostningar, nysningar, osv. Sedan ska man komma ihåg att vi alla kan sprida viruset via händer, kläder, prylar, osv. Sådant hjälper endast god hygien mot. På en förskola där alla är vaccinerade och hygienrutinerna är god reduceras riskerna för smittospridningen kraftigt.

  Sedan tycker jag att man som förälder absolut borde kunna få reda på vaccinationsgraden på förskolan. Speciellt om någon smitta (mässling, rubella, påssjuka, vattkoppor) är i farten och man har ovaccinerade barn hemma. Undrar dock hur bra koll förskolepersonalen har? Det var ingen på min sons förskola som frågade ifall vi skulle vaccinera oss mot H1N1. Tror inte ens att de vet ifall barnen följt barnvaccinationsprogrammet. Eventuellt sammanställs sådan information när någon smitta väl dyker upp? Vet inte… Får ta och fråga.

 13. Psykedelisk
  6 oktober, 2010

  Betnér tycks ha en föreställning om att religion främst handlar trosföreställningar som ger mening och att man utan att dessa trosföreställningar lever man ett liv utan mening (men att det ändå ger en bättre värld). Jag anser att han har fel att meningskänsla i livet kräver trosföreställningar och menar att motsatsen gäller om man vill uppleva en absolut mening. Och att han har fel i att något personlighetsöverskridande bara är en trosföreställning och inte något som redan finns i våra psyken. För att inte skriva en överdrivet lång kommentar så har jag skrivit ett blogginlägg om detta (bara att klicka på mitt namn).

 14. nanowire
  6 oktober, 2010

  ”Eventuellt sammanställs sådan information när någon smitta väl dyker upp? Vet inte… Får ta och fråga.”

  Skulle bli mycket förvånad om så är fallet generellt…

 15. Peter Olausson
  6 oktober, 2010

  Skulle Betnér inte kunna komma på något giftigt om han ställdes inför VoF-publik? (Om det inte är så han tänkt.)

  ”Lågteknologiska” bevis på jordens rundhet finns det flera av. Att man inte ser hela jorden även om man står på ett berg, att fartyg försvinner under horisonten, att stjärnhimlen är olika på olika breddgrader…

 16. Fredrik Bendz
  7 oktober, 2010

  @Marcus B
  Om det är dött vaccin är det en teoretisk omöjlighet att det vaccinerade barnet smittar det ovaccinerade. Är det ett levande vaccin finns åtminstone en teoretisk möjlighet att vaccinet ”smittar” och vaccinerar det ovaccinerade barnet. En intressant hypotes, men inget jag som apotekare har hört talas om i verkligheten.

  Det som är viktigt att komma ihåg är att levande vacciner är virus som inte ger upphov till sjukdomen. En smitta av vaccinet vore alltså inte farligare än att vaccinera sig (om det mot förmodan smittar), snarare mindre farligt eftersom man skulle få viruset utan de hjälpämnen som ingår i injektionslösningen.

  Observera att mitt svar är helt och hållet teoretiskt. Jag känner inte till några som helst studier kring detta.

 17. Fredrik Bendz
  7 oktober, 2010

  Jag kanske missuppfattade frågan, förresten. En vaccination går ju ut på att stärka immunförsvaret (det lär sig att virusets antikroppar är främmande så att antikroppar bildas direkt vid en infektion). Så risken att din vaccinerade son tar med sig en smitta av en sjukdom han är vaccinerad mot borde inte vara större än att han tar med sig en smitta som han tidigare insjuknat i, dvs obefintlig.

 18. Fredrik Bendz
  7 oktober, 2010

  Sorry för spam. ”Antigen” skulle det stå vid det första tillfället, och ”antikroppar” i andra, inte ”antikroppar” vid båda tillfällena.

 19. Henke
  7 oktober, 2010

  @Houdi: Jag antar att det snarare var det här tillfället som åsyftades:

  http://www.youtube.com/watch?v=u2i6kGqhH3I

  /Henke

 20. Marcus B
  7 oktober, 2010

  @Fredrik Bendz
  Tack för svar. Jag tror att jag blev klokare av detta. Alltså ska jag inte behöva oroa mig i nämnvärd utsträckning, förutom förstås för vanliga förkylningar och vinterkräksjukan…

 21. John Houdi
  11 oktober, 2010

  Henke: Jo, den också. Märkte att det vi snackade om – den där engelskproducerade ”rantingen” jag länkade till – blev bortklippt i intervjun. Däremot glömde jag att lägga in klippet från ”I ditt ansikte” i kyrkan så jag tackar för detta.

  Här är ett av klippet från ”Tack gode gud” som jag var så schyst att nämna för Magnus i intervjun:
  http://www.youtube.com/watch?v=cz0I_kP2ArA

 22. Hubbardianen
  13 oktober, 2010

  Vaccinering är väl alltid bra, men här är ett enskilt exempel från några jag känner:

  Deras barn blev vaccinerat med trippelvaccin när barnet var någonstans omkring 2-3 år gammalt. Direkt efter detta fick barnet hög feber och började dunka huvudet mot väggen och uppförde sig annorlunda. Efter denna händelse utvecklade barnet en tydlig form av autism och är ett annorlunda barn i dag. Jag har själv träffat barnet och det är mycket tydligt att barnet lider av s.k. autism, även om begreppet i sig är vitt.

  Nu är detta i och för sig ett s.k. enskilt fall, men när detta är så tydligt kan man dock ställa sig frågan varför utredningar visar att vaccin inte skulle kunna skapa autism?

  Vilken kontrollgrupp har man jämfört med? Händer det att vanliga barn växer upp, helt plötsligt får feber och börjar bete sig annorlunda och utvecklar en tydlig autism UTAN att ha vaccinerat sig?

  Hur många autism-fall har man räknat till totalt i Sverige som har blivit vaccinerade? Hur många som inte blivit vaccinerade etc?

 23. CJ
  13 oktober, 2010

  Jag har själv träffat barnet och det är mycket tydligt att barnet lider av s.k. autism, även om begreppet i sig är vitt.

  ”Mycket tydligt”, you say? Så, din bakgrund inom medicin och vård är… ?

  Hur många autism-fall har man räknat till totalt i Sverige som har blivit vaccinerade? Hur många som inte blivit vaccinerade etc?

  Hur många tigeröverfall har skett i Arboga sen jag började använda min sten? Inga, nähä. Då måste det innebära att stenen håller tigrarna borta. Kausalitet och korrelation är fortfarande inte samma sak.

 24. Jolly Roger
  13 oktober, 2010

  Ett ganska lågteknologiskt bevis på jordens rundhet finns vid månförmörkelse. Man behöver inte kunna så mycket geometri och kan experimentera själv med en lampa för att se att endast ett klot ger en cirkelskugga genom en hel förmörkelse.

  Sen finns det här 2000-åriga beviset som kan göras på godtycklig plats på jorden, med hjälp av två lod och geografikunskaper. Det kan kräva en del arbete, men det debunkar plattjordsteorin, med bara en observation. Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Eratosthenes

 25. Hubbardianen
  13 oktober, 2010

  CJ,

  Försöker du föra en seriös debatt eller driver du med mig? Dessutom haglar dina argumentationsfel och du lyckas t.o.m. inte ens svara på frågan. Grattis!

  Jag gillar skepticism men jag måste säga att en del s.k. skeptiker förefaller lider av en konservativ antagonism/negativ syn på tillvaron som förefaller utmynna i skepticism, precis som att vissa människor är tillväxtfientliga, passiva tillbakasträvare och att det förefaller utmynna i att man blir miljöpartist eller liknande. Men det är bara symptom på en viss grundpersonlighet. Sen finns det givetvis skeptiker som är sunda också. 🙂

  Nåja.

  Att kunna se att barnet är annorlunda behöver man ingen större medicinsk bakgrund eller kompetens för. Måste man vara Nobelpristagare för att kunna konstatera att gravitation existerar? Barnet är nu över tio år, går knappt att kommunicera med, lever i sin egen värld, beter sig radikalt annorlunda, blir överdrivet rädd för vissa saker, pratar med olika röster med sig själv etc. Sedan att problemen skedde i ett så direkt samband med vaccinationen skapar ju misstanke.

  Ingen som har några faktiska studier att hänvisa till?

 26. Storr8n
  16 oktober, 2010

  Hubbardianen>>Jodå! Det var en studie som kom för några år sedan som visade att det inte fanns några samband mellan autism och vaccinering. Att ingen har plockat fram den åt dig beror nog på att då skulle du säkert plocka fram argumentet ”Big Pharma!”. Eller så är det så enkelt att folk med djupare kunskap om denna undersökning har ett liv utanför nätet.

 27. Storr8n
  16 oktober, 2010

  Google is your friend: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17168158

 28. Hubbardianen
  17 oktober, 2010

  Tack. Mats Reimer gav mig följande svar på sin blogg:

  ”Jag tror inte det kan uteslutas att enstaka barn i mycket sällsynta fall skulle kunna få encefalit av det försvagade mässlingviruset och att en genomgången hjärninfektion kan ge autism som ett symtom. Dock är det större risk att inte vaccinera eftersom riktiga mässlingen garanterat ger en risk för encefalit och hjärnskada. Och den som inte vaccineras kommer få mässlingen förr eller senare, sjukdomen är långt från utrotad och mycket smittsam.”

  Big Pharma har jag inget generellt emot. Det enskilda fallet jag angav var just ett enskilt inlägg i debatten.

 29. Janne
  19 oktober, 2010

  Jag och en hel del med mig har säkert retat sig på Magnus Betnérs attityd. Efter att ha lyssnat på programmet så förstår jag honom mycket bättre, även hans ilska! Nu kan jag uppskatta att han inte stryker medhårs!

  Kommer att lyssna på honom med en annan förståelse! Tack!

  Humor är att bra vapen mot många tokigheter!
  Eddie Izzard är också en galning som är hur vettig som helst, och djävligt kul!

  Hade Karsten Torebjer party för ett tag sen (utan Gammeldansk dock), hysteriskt roligt! Mera Karsten, please!

  Det börjar finnas lite bra material bland kommentarerna till podden, för att köra stand up på?;-)

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.