Skeptikerpodden

Information

This article was written on 05 apr 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , ,

48. Fyra gånger högre risk för narkolepsi

Fyrdubbel risk för narkolepsi av svininfluensavaccinet Pandemrix – om du är under 20 år. Det är slutsatsen sedan Läkemedelsverket granskat sjukdomen i Sverige efter vaccinationskampanjen under hösten 2009.

Bland 100 000 ovaccinerade personer kunde man se 0,97 fall av narkolepsi. Men bland vaccinerade barn och ungdomar var risken 4,06 fall på 100 000 personår, skriver Läkemedelsverket:

Detta innebär att ca tre fall av narkolepsi per 100 000 vaccinerade barn/ungdomar skulle kunna sättas i samband med vaccinationen. Det sågs ingen riskökning hos vuxna.

En spåkvinna har gripits av polisen, misstänkt för att under flera år bedragit sina kunder på pengar. Samtidigt har en handpåläggare anmälts i Skellefteå sedan hjälpen inte visade sig vara mycket till hjälp.

Bigfoot har synts igen – än en gång fångad på en suddig videofilm där fotografen glömt ställa in skärpan. Huffington Post skriver också om händelsen.

Lyssnarfrågor. I avsnitt 44 bad vi om lyssnarfrågor, där den bästa frågan skulle vinna Mullbergaskolans årsbok. Lyssna på avsnittet för att höra svaren:

 • Går jorden under år 2012? Per Klasson frågar om året då jorden mer eller mindre kommer att gå under, påstås det, eftersom mayakalendern tar slut. Vad finns det för sanningshalt i det?
 • Waldorfskola eller ej? Minnia G undrar vilken typ av skola man ska välja till sina barn, och om skolans övertygelser är något man ska ta hänsyn till som förälder.
 • Exploderande korv i mikro? Kim Fransson undrar varför till synes oskyldig korv sprakar när man värmer den i mikrovågsugnen.

Vinnaren är Minnia G, som får boken på posten. Grattis!

Den amerikanske biologen Kenneth Miller, känd för att ha försvarat evolutionsteorin, förklarar hur han forskar inom evolutionsbiologi samtidigt som han tror på en gud.

(Foto: El Alvi)

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/48/48_narkolepsi.mp3[/podcast]
Ladda ned mp3 (0:55:23 om 38 MB)

37 Comments

 1. Anders H
  5 april, 2011

  Här är länken till videon från Kim, om blixtrande varmkorv.

 2. Storr8n
  5 april, 2011

  Fast nu är det så att uppryckandet (rapture) kommer att ske den 21 maj 2011 (http://www.ebiblefellowship.com/may21/). Så december 2012 kommer det ändå bara vara vantrogna kvar på jordklotet. 🙂

 3. ulltand
  5 april, 2011

  Oj, två sekunder lång…

 4. Sweeper
  5 april, 2011

  Lyssnar på er just nu och blev riktigt förbannad Länsförsäkringar… Verkar som om det fanns mer att säga men att det blir ersättning trots allt. =D

  http://www.lansforsakringar.se/privat/om_oss/stockholm/nyheter/2011/Sidor/kommentar-twitter-30-mars.aspx

 5. Anders H
  6 april, 2011

  Ah, ulltand. Kims video blev inte bra, nej. Jag ska konvertera och återpublicera ikväll.

 6. Anders H
  6 april, 2011

  Tack för den länken till Länsförsäkringar, Sweeper. Kul att de deltar i samtalet, och att saker händer!

 7. Sweeper
  6 april, 2011

  Förstår inte hur ni hinner med att göra podden men jag tycker ni gör ett grymt bra jobb. För egen del får man iväg ett inlägg i halvåret eller så.

 8. Otyg
  6 april, 2011

  Bra avsnitt som vanligt.

 9. simone
  6 april, 2011

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vaccin-mot-svininfluensan-godkant

  Vilka är barnen man testar ett nytt vaccin på? De kan ju precis inte vägra.

 10. Eric
  6 april, 2011

  Angående pandemrix-narkolepsi.

  Är det inte så här:
  Man har nu i Sverige och Finland hittat korrelation mellan pandemrix och narkolepsi när man i efterhand har studerat data (och aktivt letat efter massa korrelationer). Slutsatsen borde väl vara att det kan finnas ett samband men för att verkligen fastställa detta måste ”ny” data samlas in där man i förhand har bestämt sig för att man leta efter just detta samband. Försiktighetsprincipen plus det faktum att det praktist samt etiskt svårt att göra om en massvaccinering med pandemrix leder dock till att man antar att korrelationen visar på ett verkligt orsakssamband.

 11. Sweeper
  6 april, 2011

  För övergripande information angående kliniska studier av humanläkemedel inom EU finns info på http://ec.europa.eu/health/documents/eudralex/vol-10/index_en.htm det är tyvärr svårt att lyfta ut en del utav processen då allt hänger ihop. Men för den nyfikne kan det vara intressant. Dokumenten gör tyvärr inte processen rättvisa då det krävs stora insatser att omvandla teorin till praktik.

 12. simone
  6 april, 2011

  Intressant läsning dock om tester på barn och vad som gäller där. Men min undran kvarstår, vilka barn är det som används? Hur rekryterar man barn till dessa tester?

 13. Anders H
  6 april, 2011

  Om jag minns rätt nu Simone, det var ett tag sedan detta var aktuellt för mina barn, men ungefär så här: Det är barnens föräldrar som avgör. När effektiviteten av ett vaccin ska testas, erbjuds föräldrarna att låta sitt barn delta. Barnen får helt enkelt en lapp med sig hem från skolan, för föräldrarna att ta ställning till och svara på.

 14. Sweeper
  6 april, 2011

  För EU finns det att läsa på sidan jag länkade till under kapitel V, Ethical considerations for clinical trials on medicinal products conducted with the paediatric population

 15. Sweeper
  6 april, 2011

  Favoritmening vad gäller barn och kliniska studier… ”Most children are unlikely to understand randomisation, as indeed are some parents.”

 16. Anders H
  6 april, 2011

  Och här är det fungerande klippet med blixtrande korv från Kim!

 17. simone
  6 april, 2011

  Sweeper, jag har läst igenom sidan du länkade till, och just den sida som handlade om barnen. Det står dock inget om hur man rekryterar barn till testerna.

  Anders menar du att man försöker rekrytera barn i skolan till tester eller menar du att det handlar om ”vanlig” vaccinering att ta ställning till? Har själv ingen erfarenhet av det med mina tre barn när det gäller tester.

 18. Sweeper
  6 april, 2011

  @Simone, Ja om du vill ha en praktisk redogörelse för hur varje bolag som tar fram vaccin gör för att nå ut till vissa grupper får du nog vända dig till respektive företag. Det kan säkerligen fungera som Anders H beskriver. Det är knappast det viktiga. Det viktiga är bland annat att det godkända protokollet efterlevs, att rätt information lämnas på rätt sätt och att gruppen är sammansatt på ett för syftet korrekt sätt. Som du kan se om du gräver lite ytterligare under Volym 10 så finns det mycket mer som är viktigt men där har du några saker. Jag arbetar inte själv med vaccin eller kliniska studier utan kommer endast i kontakt med detta regelverk indirekt.

  Som jag nämnde kan du inte lyfta ut en del ur helheten. Det hänger ihop. Så egentligen får man börja med direktiv 2001/20/EC – speciellt art 4 för barn. Där har du grunderna för kliniska studier utifrån ett juridiskt perspektiv inom EU. Förslaget att du skulle titta på ”Ethical considerations for clinical trials on medicinal products conducted with the paediatric population” baserades på att där återfinns bättre specificerat vad som krävs – i form av t.ex. informed consent osv

  För den som är nyfiken på regelverket kring läkemedel inom EU är Eudralex en bra källa. Men som jag nämnt tidigare, att omsätta den teoretiska beskrivning som finns där är allt annat än enkelt.

 19. Sweeper
  6 april, 2011

  Från juridikbloggen angående Länsförsäkringars agerande. http://juridikbloggen.wordpress.com/2011/03/31/overfallsskydd-och-homofobi/

 20. simone
  7 april, 2011

  ”Most children are unlikely to understand randomisation, as indeed are some parents.”

  Jag reagerade på den meningen, vilka föräldrar låter sina barn vara försökskaniner? Skulle någon här tillåta det?
  Samtidigt förstår jag att mediciner och vacciner måste testas på barn, men jag har aldrig hört det diskuteras förut eller så är jag bara oinsatt, men min undran kvarstår om rekryteringen, men svaren jag fått visar än så länge på att ingen riktigt vet.
  Är det huvudsaken att vi får våra mediciner och vacciner , är det inte viktigt att veta hur det går till, vilka som sätter sin hälsa på spel?

 21. Marie
  7 april, 2011

  Simone, t ex så tillfrågas man på Barnavårdscentralen om man vill delta med sitt barn i en studie om vaccin mot kikhosta. En sådan studie bedrevs i Göteborg på 90-talet när min dotter var liten. Många föräldrar valde att delta med sitt barn för de tyckte att det kunde vara bra att barnet var vaccinerat mot kikhosta, antar jag. Jag valde att inte lämna min dotter till forskningen. De deltagande vet inte om deras barn fått vaccin eller overksam spruta förrän försöket är slutfört. Det är ju så att vaccinet måste vara testat innan, på djur t ex och godkänt för försök på människa och bedömts som ofarligt innan studier genomförst, det godkänns av Läkemedelsverket. Det visade sig att många barn fick smärre biverkningar, såsom ”klåda-kula”, en allergisk reaktion mot aluminium som finns i vaccinet. Som ett exempel, och det är ju så det går till. Många forskare, företag, kliniker annonserar efter personer som vill delta i läkmedelsstudier, i tidningar, via skolor och så.

 22. Sweeper
  7 april, 2011

  aha, jag kanske missförstod din fråga. Men ja alla som ska delta måste vara informerade om vad de ska delta i även om det sedan är slumpen som avgör om det blir placebo eller inte.

  Tester sker hela tiden och det är många som vill prova att få sina barn friska från sjukdomar eller bara vill att andra ska få nytta av utvecklingen. Om du läser 2001/20/EC så kommer du nog se att det finns ganska många hänvisningar till vikten av att det sker på ett så säkert sätt som möjligt.

  Framsteg har alltid varit kopplat till vissa risker och jag njuter av de framsteg som gjorts tidigare varför jag gärna ställer upp för framtiden. Men ingen ska tvingas till det. (anser jag)

  Läkemedelsverket har skrivit lite på: http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Foretag/Lakemedel/Kliniska-provningar/ (och hänvisar även till http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:082:0001:0019:EN:PDF )

 23. simone
  7 april, 2011

  Tack Sweeper för dina svar och länkar, har fått lite mer på fötterna nu!

 24. Urban
  7 april, 2011

  Angående narkolepsi och Pandemrix:

  1. Pandemrix gavs till ca 31 miljoner människor i 47 länder, men inga länder utöver Sverige, Finland och Island har rapporterat någon ökning av narkolepsifall.
  2. Ökningen på Island skedde hos *ovaccinerade* barn.
  3. Mer forskning krävs innan vi kan säga särskilt mycket

 25. Anton Larson
  8 april, 2011

  Även i Frankrike kan man se ett samband mellan narkolepsi och Pandemrix. http://www.dagensmedicin.se/dagensapotek/nyheter/2011/04/05/samband-mellan-narkolepsi-/index.xml

 26. Monika
  8 april, 2011

  Angående vaccintester:
  När min dotter föddes blev vi tillfrågade på BVC om hon ville vara med i en vaccinstudie för ett nytt vaccin för Difteri, Stelkramp och Kikhosta. Då gällde det att vaccinet mot kikhosta skulle bytas ut mot ett bättre som man använder i flera länder i väst (jag minns Finland och NZ, det är fem år sedan nu) men där de har andra åldrar (i sverige är det ju 3, 5 och 12 månader man tar detta vaccin). Det var vi som föräldrar som bestämde att hon skulle delta, liksom föräldrar ju bestämmer det mesta för sina barn i ganska många år. Försöket var åtminstone dubbelblindat, dvs varken vi eller de som injucerade vaccinet visste om hon fick det nya eller det gamla vaccinet. Sedan fick vi rapportera biverkningar i form av feber och rodnad och ömhet vid stickstället under ett antal veckor. Det var termometer och linjal som gällde och ifyllande i ett häfte. Dessutom togs blodprover som analyserades av de som genomförde studien.

  Jag vet inte om detta gav någon i sammanhanget men jag är i allafall en förälder som låtit mitt barn delta i en vaccinationsstudie. Vi är tämligen normala människor.

 27. Jeena Paradies
  8 april, 2011

  Hm, YouTube länken funkar tyvärr inte längre.

 28. simone
  8 april, 2011

  Monika, tack för upplysningen , själv har jag aldrig blivit tillfrågad och aldrig hört talas om att någon av mina vänner blivit det heller.

 29. Adde
  10 april, 2011

  Svininfluensavaccinet var helt onödigt för de flesta att ta. Jag pratade med läkaren på BVC på min sons femårskontroll. Han berättade att han också tycker att det vaccinet var helt onödigt. Att massvaccinera så många människor utan att ha testat vaccinet innan är ren vansinne.

  Medias hetspropaganda satte tydligen sina spår hos de flesta, och för vissa gick det inte så bra som de trodde. Tragiskt.

 30. Thursday
  10 april, 2011

  Adde: Helt onödigt för de flesta? Vad grundar du det på?

 31. Ulf G
  10 april, 2011

  Ni är söta. Så, ni tror att vi som tror på jordens undergång 2012 skulle lita på NASA. De mörkar såklart!

  Ps. tack för ett bra avsnitt

 32. simone
  11 april, 2011

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1437924/Annu-fler-barn-kan-ha-fatt-narkolepsi.html

  Det är bara att hoppas att detta inte stämmer.

 33. Andreas
  12 april, 2011

  Adde skrev:

  Svininfluensavaccinet var helt onödigt för de flesta att ta. Jag pratade med läkaren på BVC på min sons femårskontroll. Han berättade att han också tycker att det vaccinet var helt onödigt. Att massvaccinera så många människor utan att ha testat vaccinet innan är ren vansinne.

  Men tänk så här då: Det var ju andra, mer expertkunniga i epidemiologi och virologi med mera som sa annat. Varför litar du hellre på din läkare? För att han sa det du redan trodde, eller vad?

  Du vet ju mycket väl att det faktiskt fanns (goda) argument för motsatsen, så det viktiga är väl varför din läkare sa så, inte att han sa det.

  Och om jag måste välja så litar jag hellre på experter inom berörda områden än på (allmän)läkare på BVC (med all respekt för dessa också).

  Medias hetspropaganda satte tydligen sina spår hos de flesta, och för vissa gick det inte så bra som de trodde. Tragiskt.

  Ja, media agerade inte snyggt. Men det gör den ju i princip aldrig.

  Jag vill poängtera att det verkligen inte gick ”så bra som de trodde” för de som dog i svininfluensan eller i sviter av den.

  Det verkar som att du glömmer att svinisen faktiskt var potentiellt mycket farligare, förutom det faktum att den drabbade oväntade populatoner, och att folk bevisligen dog av den.

  Att såhär i efterhand, med facit i hand, klanka ner på förebyggande åtgärder är absurt. Det är liksom poängen med att förebygga, alltså att man gör något innan det man vill undvika är ett faktum.

 34. Tommy Persson
  16 april, 2011

  Juridikbloggen hade en bra beskrivning av Länsförsäkringsfallet. Jag lyssnade just på podcasten och fann det märkligt att det inte nämndes att kvinnan slog telefonen ur handen. Detta borde vara ett solklart fall av att bete sig oaktsamt. Så jag tyckte ”utbrottet” var ganska misslyckat då det dolde vissa relevanta fakta.

 35. Lill-Erik
  23 maj, 2011

  För de som vill se ännu mer bigfoots eller är det bigfeet.

  http://listverse.com/2011/05/23/top-20-bigfoot-sightings/

 36. Ankie
  24 augusti, 2011

  Här finns en intressant kommentar från:
  nanocube sade ,
  augusti 23, 2011 @ 6:48 e m
  ang din länk Jocke/boningen.
  http://ejkorrekt.wordpress.com/2011/08/23/nya-ron-igen-det-ar-inte-vaccin-utan-svininfluensa-som-ger-narkolepsi/#comments

  Själv fick jag och har fortfarande en hemskt glupande trötthet som kommer i vågor och det känns nästan som när man sövs med eter typ. Går inte att hålla ögonen öppna och jag ´får t.ex avsluta telefosamtal bums när anfallet kommer. Måste sova annars somnar jag på plats på toaletten, vid datorn, mitt i maten o.s.v.
  I samband med första anfallen hände följande:
  1-jag hade Borrelia
  2- jag fick symptomen strax OBS!->_innan_ jag vaccinerade mig mot svininfluensan
  3-sambon hade nån slags influensa samtidigt, men vi vet ju inte om det var just svininfluensan då han inte testade sig.
  Jag kan tänka mig att jag faktiskt åkte på en släng av svinfluensa och kanske fick narkolepsi-liknande symptom därför. Eller så beror detta på nåt helt annat ännu okänt.
  – Fick kanske lindriga symptom då jag genomgått Honkonginfluensan?!

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.