Skeptikerpodden

Information

This article was written on 10 maj 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , ,

52. Mässling, bin Laden och Ian Rowland

För ungefär en vecka sedan dödades Osama bin Laden av amerikanska specialtrupper. Ja, det är vad som påstås, i alla fall. Konspirationsteorierna kring operationen blossade snabbt och väntat upp i olika former runt om på nätet. På hemmafronten blossar andra tråkigheter upp, men här i formen i av mässlingsutslag. Vidarkliniken passar på att ge ”mässlingsråd”. Tidningen Dagen rapporterar att kristen tro minsann är bra för hälsan.

Aftonbladet publicerade i veckan en lista på fem konspirationsteorier som på olika fantasifulla sätt beskriver vad som egentligen hände…

Det har rapporterats om flera fall av mässling i Sverige, samtidigt som smittan är värre än på länge i andra delar av Europa. De flesta smittade har varit ovaccinerade. Är det en effekt av antivaccinationsrörelsens propaganda och slagkraftiga retorik?

Mitt i all denna smittspridning ger Vidarkliniken katastrofala ”mässlingsråd”.

Den kristna tidningen Dagen, liksom The Christian Post, skriver om forskning som påstås visa att kristen tro är bra för hälsan. Vi diskuterar om det verkligen är tron i sig som står för den effekten, eller om det kan finnas andra faktorer som påverkar resultatet.

Häromveckan var John på konferens i Finland, där han bland annat passade på att intervjua Ian Rowland som skrivit boken The Full Facts book of Cold Reading. Vi får höra dem diskutera ämnet för boken, lite Ians vänskap med Uri Geller, samt mycket annat.

Vi får som vanligt exempel på vidskepelse och skrock från förr när John läser ur Skrock och Svart Magi, och Anders ondgör sig denna gång om agnosticism.

Tävlingen från avsnitt 50 är avslutad, vinnarna är dragna! De två som får varsitt exemplar av Skeptikerskolan är Anna Alvstedt och Anton Nordenfur! Böckerna kommer på posten. Grattis!

Vi tackar för alla svar som kommit in och hoppas att vi kan ordna fler tävlingar i framtiden.

Ni som har vägarna förbi ABF-huset i Stockholm 31 maj kan se CJ föreläsa om kritiskt tänkande, skepticism och konspirationsteorier. Klicka här för mer information.

 

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/52/52_ian_rowland.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (1:11:41 om 50,4 MB)

11 Comments

 1. Anton Nordenfur
  10 maj, 2011

  Att slavläsa Faktoider.nu ledde alltså till i alla fall en vinst här i livet. Hurra!

 2. Anton Nordenfur
  11 maj, 2011

  Efter att ha lyssnat på podcasten kan jag tycka att ni spolade förbi bin Laden-diskussionen lite. Tyvärr är detta en konspirationsteori jag börjat se hos en hel del människor som annars tänker mycket logiskt – till och med min mamma, som normalt är mycket intelligent, släppte en kommentar om att man ju inte riktigt vet.

  Det jag gärna skulle ha sett er ta upp är egentligen en fin lista med argument för varför det troligtvis inte är en konspiration. Ni snuddade lite på ett par, men gick inte in mer på dem. Vid de flesta konspirationsteorier skulle detta räcka, men denna har börjat bli oerhört vidsprädd.

  Annars, som alltid bra avsnitt. Och Houdi, jag tror att många (bl a jag) gillar Skrock och svart magi, men det kommenteras inte på eftersom det är otroligt ickekontroversiellt. Även den mest absurda sak tar i alla fall någon på allvar, men de som tar dessa idiotier på allvar är inte intelligenta nog att höra av sig, därav bristen på diskussion kring det. Jag ser det mer som en trevlig avslutning på programmet, en lite lättare ”fluff piece”.

 3. Mikael
  11 maj, 2011

  Funkar inte på Itunes…

 4. Johan
  11 maj, 2011

  @Anton Nordenfur: +1 (SoSM är klart underhållande =)

 5. Andreas
  11 maj, 2011

  Mikael:

  Vi har märkt att vissa har problem med iTunes, medan andra inte upplever några som helst problem. Några av de som hade problem har meddelat att det nu funkar bra. Har du testat fler gånget?

 6. Mikael
  11 maj, 2011

  @Andreas: Nope, men många andra funkade samtidigt. Men jag ska försöka igen, starta om och allt. Så länge nån har sagt att det ska funka från Itunes är det i alla fall mitt fel 🙂

  Längtar efter min ”fix” dock.

 7. jens persson
  11 maj, 2011

  Jag har också problem med nedladdningen, utanför Itunes. Det verkar som länken http://193.221.119.76/~spodden/52/53_ian_rowland.mp3 har förekommit medan det nu är http://193.221.119.76/~spodden/52/52_ian_rowland.mp3 som gäller. Troligen har podläsaren blivit förvirrad av namnbytet.

  Jag laddar ner för hand…

 8. Anna Alvstedt
  13 maj, 2011

  Tusen tack för den fina boken som kom på posten idag! Jag är jättelycklig för att jag vann och det ska bli så roligt att läsa den. Hälsningar från Anna

 9. Carl H
  17 maj, 2011

  Känns som Rowland är lite väl apologetisk för sin polare Geller. Geller hävdar ju en massa paranormaliteter själv, t.ex. att han kan påverka folket ”hemma i stugornas” nycklar etc, och motverkar ju inte bilden av sig själv som ”någon med krafter”.

  Han undviker ämnet genom att hävda att ”man håller inte med om allt vad kompisarna säger”. Men detta är ju litet trivialt, nu skulle han ju ta ställning till just Geller. Håller dock med om att man kan vara vänner fast man inte delar samma världsåskådning!

 10. Then Swänska Argus
  19 maj, 2011

  Jag kan också tycka att Rowland kanske kom undan lite väl lätt. Visst är man inte ansvarig för sina vänners åsikter – även om man väl får hållas ansvarig för vilka vänner man väljer. Och visst har Geller säkert tillskrivits både det ena och det andra, men han har också påstått en hel del, och inte bara tigit still utan ganska aktivt spelat med i en hel del påstående. Så det är att göra det lite väl lätt för sig att säga att ”Geller säger bara att allt han gör är på riktigt – men vad är det han gör?”
  Sedan var det kul att det agnostiska manifestet kom upp, som jag skrev lite om när det kom. Jag har svårt att komma förbi att jag tycker manifestet – och många andra ansatser till att ”mildra” antagonismen mellan teismen och ateismen – bottnar i en felaktig definition av agnosicismen. Om det nu är för att det inte ska bli så polariserad debatt som man försöker få ateister att säga att de egentligen är agnostiker för att ”man vet ju inte egentligen”. För då kanske till och med teister skulle kunna gå med på att ”man vet ju inte egentligen”. Men jag menar att agnosticismen inte bygger på ett allmänt ”jag vet inte” utan på uppfattningen att det finns vissa förhållanden där det inte råder någon sanning som på något sätt kan uppdagas för oss. Och när det gäller förekomsten av exempelvis gudomar så är det enligt min mening så att det finns en sanning i den frågan. Även om den än så länge är en väl förborgad hemlighet vilken vi bara kan göra mer eller mindre välgrundade antaganden om den.

 11. Lalle
  29 maj, 2011

  Vilken osympatisk pratkvarn denne Ian. ”Kör” med Houdi, totalt ickelyssnande, amerikanskt lynne med brittisk accent. Tror han är nåt! Du är för snäll Houdi.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.