Skeptikerpodden

53. Häxprocessen

Denna vecka pratar vi bland annat om debatten mellan Christer Sturmark och Caroline Giertz i Radio 1, spikmattor och bötfälld reklam. Vi hör en intervju med Morgan Kurberry om häxprocesserna i Salem. Stephen Hawkings tankar om livet efter detta diskuteras, liksom ytterligare ett fall av höga halter av verksamma ingredienser i örtpreparat.

I förra avsnittet nämnde att bland andra tidningen Dagen rapporterade om en studie som visade att kristen tro var kopplat till ett längre liv. Martin Rundkvist, ordförande i föreningen Vetenskap och Folkbildning, har skickat in en inspelad kommentar med sina tankar om studien i fråga.

Christer Sturmark (ordförande i Humanisterna, samt chefredaktör för tidsskriften SANS) mötte den 10:e maj Caroline Giertz i en debatt i Radio 1, där de diskuterade medialitet, andetro och huruvida mediumprogram som Det Okända sysslar med eller underlättar bedrägerier. Sturmark och Peter Illi argumenterade för en skärpt hållning gentemot medium i en debattartikel på Newsmill: Dags att förbjuda bedragarna på TV4.

Fysikern Stephen Hawking uppmärksammades i veckan med anledning av en intervju i The Guardian i vilken han tog bladet från munnen och gav sin åsikt om himlen och efterlivet. Han kallade himlen och efterlivet för sagor, för människor som är rädda för döden. (Även i Aftonbladet).

De så populära spikmattorna marknadsfördes med allsköns löften om botade sjukdomar och lindrade besvär. Nu har företaget Mattkometen dömts till en halv miljon i böter för vilseledande reklam, då de inte kunnat visa att mattan botar sjukdomar som depression, kol eller migrän.

Ytterligare ett fall av höga halter av (oväntade) ämnen i örtpreparat har upptäckts. Efter en analys av Läkemedelsverket upptäcktes att preparatet Man Potential Gold (MP Gold) som säljs via internet som ett örtpreparat för ”ökad lust” innehåller höga halter av läkemedelssubstanserna sildenafil och tadalafil. Preparatet kan innebära stora risker för personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

Två lyssnarfrågor diskuteras. Den ena om så kallade chemtrails och den andra om huruvida det stämmer att man kissar man på sig om man sover och får handen nedkörd i vatten.

På sin USA-resa passade CJ på besöka Salem i Massachusetts, där han intervjuade Morgan Kurberry (guide vid The Witch House) om traktens häxprocesser på 1690-talet.

För de aktivitets- och umgängessugna i församlingen finns en hel del att ägna sig åt närmaste tiden:

 • CJ föreläser i Stockholm den 31:maj
 • Skeptikerpub i Örebro, 20/5 18:00 (Facebook-event och info här)
 • Skeptikerpub i Linköping 27/5 (Facebook-event och info här)
 • Skeptikerpub Sthlm 28/5
 • Skeptikerfika i Uppsala 16/6. (Facebook-event och info här)
 • Skeptikerpub i Kalmar 7/6. (Mer info här)
 • LIVETS MYSTERIER – en kunskapsmarknad om verkligheten på Biotopia i Uppsala 22-23/5, där bland andra artisten Baba Brinkman, mannen bakom Skeptikerpoddens vinjett, uppträder. Klicka här för schema. (Pressrelease) Tipstack till Emil V. Nilsson.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/53/53_haxprocessen.mp3[/podcast]
Ladda ned mp3 (1:03:06 om 43,3 MB)

6 Comments

 1. cjakerberg
  18 maj, 2011

  Som också sägs i programmet; är några av våra lyssnare insatta i historien kring de svenska häxprocesserna var man på The Witch House väldigt intresserad att höra av er. Kontakta dem på info(at)witchhouse.info.

 2. Peter Olausson
  19 maj, 2011

  Ett förslag på förklaring av ”Blås Kajsa blås” (som Taube) är att det rör sig om åsk- och stormguden Fornjots son Kári, ett annat den senare Kajsa/Katarina som var den heliga Birgittas dotter. Från etymologen Hellquist, som erkänner att båda är tämligen hypotetiska.

 3. simone
  19 maj, 2011

  Apropå himlen eller inte, lägger in ett svar jag skrev på supranaturalis.

  Sv:”Finns ingen himmel, det är en saga….”
  Är det inte själva döendet människor är rädda för, inte själva döden. Det spelar nog ingen större roll om man är troende eller inte när det är dags att släppa taget om livet , släppa taget om det enda vi känner till. Den rädslan kommer jag som troende inte undan, det enda man kan hoppas på är att själva döendet inte blir svårt.
  Så där hjälper inte föreställningen om himlen mig i alla fall.

 4. Unicorn Vomit
  23 maj, 2011

  Nu har jag lyssnat igenom Radio 1 debatten. Hur mycket respekt jag än har för humanisterna så måste jag ändå säga att köra över någon på det viset som man gjorde med Karolin är inte snyggt. Hon blev ju avbruten precis hela tiden, man förlöjligade hennes argument utan att ibland välja att konfrontera dem.

  Det bör ju även sägas att det var not inte Krister som gjorde så dåligt ifrån sig, men kombinationen av en extremt partisk Aschberg och Krister var inte bra. Jag kan mycket väl förstå kritiken (Även om jag inte alls tror på spöken).

 5. Per N.
  23 maj, 2011

  Apropå doppa-handen-i-vatten…

  När jag gjorde lumpen (92-93) testade vi just det på en lumparkamrat som däckat, full som en kastrull.

  Till allas besvikelse kissade han inte på sig av att få handen doppad i ljummet vatten.

 6. jokke
  13 juli, 2011

  Nu kör Clas Ohlson helsidesannonser (bla i DN sid 5 12/7) för spikmattor (Yantramattan) som lovar lindring av stress, dålig sömn, låg energi etc. Har de inte lärt sig något?

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.