Skeptikerpodden

Information

This article was written on 01 nov 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , , , , , ,

66. Hayley Stevens och Project Barnum

Denna veckas avsnitt handlar bland annat om att Sally Morgan hotar kritiker med advokatsläggan, aktivism på Hälsomässan i Älvsjö och VoF:s ordförandes syn på den saken. Läkaren som sysslar med healing diskuteras, liksom Ny Generations missionerande i våra skolor. Hayley Stevens från bland annat Righteous Indignation intervjuas med anledning av det så kallade Project Barnum.

I förra avsnittet pratade vi om det påstådda andemediet Sally Morgan, och om hur hon som så många andra i Storbritannen försöker tysta sina kritiker genom att hota med förtalsstämningar. Bland andra Simon Sing, Ben Goldacre och Tim Minchin har utmanat henne, men hennes svar har hittills bestått av att advokaterna hotar att stämma Simon Singh.

Inför Hälsomässan i Älvsjö undrade vi om inte föreningen Vetenskap och Folkbildning skulle försöka närvara på mässan och sprida lite ljus bland de samlade. Föreningens ordförande Martin Rundkvist har skickat oss ett inspelat svar med föreningens tankar om detta.

Vi fick en lyssnarfråga om ännu ett magiskt armband.

Enligt Socialstyrelsen är det inte fel av läkare att utöva healing. Det sägs dock att det  ”var olämpligt av Jan Oleby att skriva att han var legitimerad läkare i sin annons”, eftersom en sådan sammanblandning med lätthet kan ge sken av att healing skulle ha bevisad effekt.

Organisationen Ny Generation, som har starka band till Livets Ord, är alltjämt ute i våra skolor och missionerar. Bland annat har vi fått nys om att de försökt bereda väg in i skolor i Luleå, så Anders tar tillfället i akt att påminna oss lite om denna organisations förehavanden.

Karin intervjuar Hayley Stevens, en av de medverkande i podradion Righteous Indignation, samt bloggare på Hayley Is A Ghost. Stevens senaste projekt är Project Barnum, vars syfte är att sprida kunskap om vilka metoder påstådda andemedium använder för att få det att verka som att de har olika övernaturliga krafter. I dessa ingår cold reading, barnum-uttalanden och annat. Vi hör också den kände regissöern Orson Welles på ett mycket tydligt sätt förklara vad cold reading är och utgörs av.

Vi blir serverade ett Veckans Utbrott, liksom Veckans Konsultation med Mats Reimer som denna gång handlar om Aloe Vera.

I Västerås kan man gå på Skeptikerpub den 5/11 kl. 18.00, på Bishops Arms. I Stockholm går en Skeptikerpub av stapeln lördagen den 12/11, från kl. 17.00 på Magic Bar.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/66/66.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (01:10:08 om 47,2MB)

16 Comments

 1. charmkvark
  2 november, 2011

  Ang magnetarmbandet så gjorde jag en Twitter-drive i januari mot Junkyard. Vid varje produkt hade de iaf då ett formulär man kunde fylla i om någonting var felaktigt i beskrivningen. Och då stod det om Zentrom’s magiska effekter som om de vore ett faktum. Jag och flera med mig använde funktionen hejvilt för att påpeka felet.

  De ändrade då till den nuvarande beskrivningen. (”Det är inte vetenskapligt bevisat men Zentrom menar att…”) De verkar ju inte sälja superbra eftersom de fortfarande finns i lager men med reducerat pris.

 2. ola
  2 november, 2011

  Jag verkar inte kunna varken lyssna direkt eller ladda ner den via min galaxy s 2 med telenor och opera webbläsare. Står att sidan inte kan visas och länkar till telenors hemsida. Samma gäller 12tuesdays pod, men inte humanisternas.

 3. Jakob
  2 november, 2011

  Pekkas ljuuuud! Varför är det alltid så låg kvalitet? Det skrapar och låter rent ut sagt för taskigt. Jag vill höra vad han säger, men det är som om någon har kört in en skiftnyckel i hans mikrofon.

 4. Peter
  2 november, 2011

  Eftersom junkyard är en sajt jag handlar en del från så ville jag kolla upp armbandet ni talade om i avsnittet,
  Det verkar nu som att junkyard.se tagit bort armbandet från sin site för jag kunde inte hitta det.

 5. Pekka S
  2 november, 2011

  Jakob, tyvärr råkade jag ändra några inspelningsinställningar till det sämre. Men du kan utgå ifrån att jag säger en massa smarta och roliga saker även om du inte hör det. 😉

 6. Pekka S
  2 november, 2011

  Peter, här har du en länk till armbandet på Junkyard:
  http://www.junkyard.se/Product.aspx?ProductId=18606&ProductDetailId=122094

 7. Sune K
  3 november, 2011

  Tack för ännu ett bra avsnitt, men snälla,
  skramla ihop till anständigt ljud åt Pekka om han skall va me.
  Öronbedövande illa ljud i detta avsnitt,

  Keep it up,
  / Sune

 8. Peter
  3 november, 2011

  Pekka S.
  Direktlänken till armbandet fungerar,
  men det går inte att hitta genom varken sökning efter Zentrom i webshopen, eller att bläddra sig fram genom den.

 9. Peter
  3 november, 2011

  Tillägg.
  Armbandet i länken är satt som slutsålt, och verkar inte gå att beställa längre från junkyard.
  Om det verkligen är ”slutsålt” eller om junkyard tagit åt sig av den kritik som charmkvark m.f. givit dom.

  MVH Peter

 10. Peter Olausson
  3 november, 2011

  I våras ställde jag frågan om styrelsen VoF vore intresserad av att slanta upp 2100:- för minsta sortens monter på höstens Harmoni-expo (de håller två om året). Det blev alltså ett avslag. Jag tycker fortfarande att det hade varit intressant att närvara åtminstone någon gång. Ifall vi nu blivit insläppta.

 11. Carl
  3 november, 2011

  Om Skeptikerpodden är så angelägna på att bemöta påståenden på ”Allt för ’hälsan'”-mässan så kan medlemmarna väl ställa upp själva?

 12. Andreas
  3 november, 2011

  Carl skrev:

  Om Skeptikerpodden är så angelägna på att bemöta påståenden på ”Allt för ‘hälsan’”-mässan så kan medlemmarna väl ställa upp själva?

  Absolut, det kan man tycka. Men samtidigt är podden och VoF två olika sorters organisationer. Den ena en verklig, med betalande medlemmar som medför att de kan och bör ställa lite krav. Det behöver inte medföra ett åtagande att bevista just Hälsomässan per se, men ändå. Lite skillnad är det.

  Jag tycker för övrigt (minns inte riktigt vad jag sa i podden) att Martin Rundkvist har både rätt och fel i svaret. Rätt i så måtto att man inte kan nå de redan supertroende (så lätt), och fel i att den här mässan skulle besökas av endast sådana, vilket jag alltså betvivlar starkt.

 13. Mikael
  4 november, 2011

  Jag sitter just nu och lyssnar på er senaste pod. Till min stora förvåning får jag höra Martin Rundkvist ojja sig över Fredrik Paulún, som han jämställer med homeopater, den akvariska tidsåldern och poledance.

  Nu undrar jag:

  Vad är det som är så fel med Fredrik Paulún?

 14. Simon
  6 november, 2011

  @Mikael:
  Vet inte om Martin i sak, eller på något sätt, jämställer Paulún med homeopati, mm. Nå, det får Martin svara för.
  Här – http://www.kostdoktorn.se/sanningen-om-paulun – får du lite inblick i argumenten mot Paulúns idéer. Jag är inte insatt själv, och länken kanske inte riktigt täcker på vilket sätt Paulún fallerar i sitt tänk, men den ger kanske lite försmak.
  Martin själv, eller nån annan, får vidareutveckla om det behövs.

 15. Mikael
  6 november, 2011

  Men nu låter du ju en LCHF-människa uttala sig om Paulún. Ni är ju lika kritiska mot LCHF som mot Paulún om jag fattar saken rätt? Jag vill höra av en skeptiker vad det är som är fel med Paulún.

 16. Simon
  6 november, 2011

  Ok. Jag är inte kritisk mot LCHF. Är som sagt inte insatt i problemet med varken LCHF eller Paulún. Min fru (med läkarstudier i ryggsäcken) anser att både LCHF och Paulún (alltså GI) har goda poänger, och jag har inte haft anledning att ifrågasätta detta. Detta område är inte min huvudsakliga arena när det kommer till min skepticism. Men om det finns orsak att starkt ifrågasätta LCHF och GI är även jag idel öra.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.