Skeptikerpodden

68. Elöverkänslighet, Raw Food och sekter

Helena Löfgren

Denna gång bland annat om elöverkänslig man som kan släcka Moras TV- och mobilnät, om en kyrka som uppmanar HIV-smittade att avbryta medicinering. Arbetsförmedlingen annonserar efter häxor igen och Hanna Wallén pratar om Raw Food-rörelsen. Lyssnarfråga om trevlig skepticism och intervju med Helena Löfgren om Moonrörelsen och sekter i övrigt. Dessutom, en tävling med fina priser.

I avsnitt 67 diskuterade vi huruvida skeptiker ska ägna sig åt att testa påstådda medium eller paranormala förmågor. John berättar om hur han försökt hjälpa ett svenskt påstått medium vid namn Carina Landin med att få till nya tester. Landin har gjort preliminära tester för James Randis Million Dollar Challenge (föreningen Vetenskap och Folkbildning utför dessa), men de har bedömts behövas göras om.

Signaturen Tobias skickade in en rättelse angående vattkoppsdiskussionen i förra avsnittet.

En vida spridd nyhet de senaste dagarna handlar om en man i Mora som säger sig lida av överkänslighet. Första rapporteringen om fallet gav vid hand att kommunen övervägde att sänka gränsvärdet för strålning i området så att hela Moras TV- och mobilnät skulle bli oanvändbart.

En kyrka i Storbritannien uppmanar hiv-smittade att avbryta medicinering med ett antal dödsfall som följd. Kyrkans ”helare” övertalade de drabbade att de efter helandet kunde slänga sina bromsmedicinder, och att de nu bilda familj.

Är man i arbetssökartagen kan man återigen söka jobb som häxa via arbetsförmedlingen. Ett företag i Umeå är ”inne i en expansiv fas” och vill nu ha ”fler häxor/medium i Umeå området för att utöka vår befintliga stab”.

En av lyssnarfrågorna vi fått handlar om Raw Food-rörelsen. Hanna Wallén, som tidigare levde på den dieten och var en del av rörelsen, berättar vad den handlar om.

En annan lyssnare har frågat oss hur man är en trevlig skeptiker i vardagen, alltså hur man t.ex. bemöter och handskas med vänner, kollegor och bekanta som påstår eller tror på olika saker.

Maria intervjuade Helena Löfgren på temat sekter och Moonrörelsen specifikt. Löfgren har själv varit medlem i Moonrörelsen men tog sig ur den och är idag beteendevetare, samtalsbehandlare och sektexpert. (Se hennes hemsida här).

Anders ger oss ett Veckans Utbrott, John tar med oss på en tur bland Skrock och Svart Magi och Mats Reimer tar i Veckans Konsultation tag i så kallad bowenterapi.

Vi har också nöjet att tack vare Christer Sturmark och bokförlaget Fri Tanke kunna lotta ut ett exemplar av den prisade boken Ond Kemi samt en prenumeration på fyra nummer av tidningen SANS. Det du behöver göra för att ha chans att vinna är att berätta om en pseudovetenskap du tidigare trodde på och hur det gick till när du slutade tro på den. Maila din berättelse till tipsa@skeptikerpodden.se.

Vi har valt att avsluta vår medverkan på Radio 1, så inom kort tystnar den skeptiska rösten i din pratradio. Däremot finns nu Skeptikerpodden även på Google+, så lägg gärna till oss där.

Det är med glädje vi ser att den skeptiska podcastfloran blomstrar i Sverige. För några veckor sedan släppte Kvack!nyheter på skeptiska sitt första avsnitt och har i dagsläget hunnit släppa sju stycken.

 

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/68/68.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (01:30:58 om 62,4 MB)

19 Comments

 1. Davbjo
  30 november, 2011

  Tackar så ödmjukast för omnämnandet!

 2. Ninni
  30 november, 2011

  Hej, tack för en jättebra podcast!

  Jag tänkte bara säga att länken ”Skeptikerpodden även på Google+” dirigerar till ”Not Found Sorry, but you are looking for something that isn’t here.” på den här sidan.

  Ni läste ju upp en länk för att hitta er på Google+ så det är nog ingen fara, jag ville bara påpeka det.

 3. MaTachi
  30 november, 2011

  Bra avsnitt som vanligt! 🙂 *Går och kollar in Kvack för mer skeptisism*

 4. CJ Åkerberg
  30 november, 2011

  Ninni:
  Tack för påpekandet! Har uppdaterat länken nu, pröva och se om den leder er rätt…

  PS. Tyvärr läste John upp fel länkadress (med siffrorna), så ni är inte så behjälpta av att knappa in den heller 😉

 5. Andreas
  1 december, 2011

  Den lätta adressen till Google+ är förstås http://gplus.to/Skeptikerpodden och inget annat. My bad.

 6. John Houdi
  1 december, 2011

  Ni läste ju upp en länk för att hitta er på Google+ så det är nog ingen fara, jag ville bara påpeka det.

  Det var ett skämt bara. Jag läste upp det snabbt eftersom det var en så komplicerad länk. Men nu hoppas jag att alla hittar till Skeptikerpodden på Google+

 7. Pekka S
  1 december, 2011

  Vi har snart fått 40 nya följare på G+ sedan programmet släpptes. Så folk verkar hitta oss. Vi har trots allt väldigt smarta lyssnare. 🙂

 8. Erika
  1 december, 2011

  Är det inte dags att Skeptikerpodden tar upp pseudovetenskapen ”Genusvetenskap” snart? I Norge har man tagit sitt förnuft till fånga och verksamheten kommer nu att läggas ner, detta efter TV-programmet Hjernevask som intervjuade en hel del genusvetare, som trots att de forskar på ”manligt och kvinnligt” var helt ointresserade av en biologisk infallsvinkel på sitt eget forskningsområde. Hur kan man ens arbeta på ett universitet om man är ointresserad av ny kunskap som berör det egna forskningsområdet?

 9. Andreas
  1 december, 2011

  Hej Erika!

  Baserar du ditt omdöme om all genusvetenskap och alla ditoforskares inställning på ett program?

  Jag vågar påstå, och hoppas, att du visar lite tvivel mot en sådan inställning också. Därmed säger jag inte att ALLA GENUSVETARE har alla hästar hemma, eller att ALLA accepterar biologiska skillnader, men min erfarenhet av de jag stött på som läst genusvetenskap är just att de har en balanserad och sund inställning.

  Ingen människa värd att ta på allvar (i något avseende) avfärdar biologiska faktorer.

  Du har dock rätt i att det skulle vara intressant med en intervju med någon inom detta fält. Har du några tips på svenska sådana du vill höra? Jag har lite kontakter med folk på Göreborgs Univ, och kan ju be dem tipsa om någon.

  Vi får se!

 10. Mikael
  3 december, 2011

  I dataskärmar finns flamskyddsmedel som hettas upp och förångas och ger sådana symptom som elallergiker känner. Ta dessutom flimret (50 gånger per sekund) som kan ge sådana symptom som elallergiker känner.

  Det är alltså inte elallergi, utan andra saker som orsakar problemen, men det finns alltså en orsak till att vissa får problem.

  Huruvida det finns flamskyddsmedel i bärbara datorer eller om de flimrar vet jag inte.

 11. Mikael
  3 december, 2011

  Hm…

  Jag sitter och lyssnar på intervjun med Helena Löfgren, och i princip går det inte att höra ett dugg av vad hon säger. Det känns om när jag lyssnar på spanska; jag snappar upp ett ord här och där som jag förstår.

  Kan ni inte kolla ljudkvaliteten på något sätt INNAN ni lägger ut telefonintervjuer?

  Det hade varit väldigt intressant att höra vad hon har att berätta eftersom jag är väldigt intresserad av sekter.

 12. Dag
  6 december, 2011

  Bra avsnitt.

  Hade inga problem att höra intervjuerna. Fick bara skruva upp volymen en aning.

 13. Jesper
  7 december, 2011

  Jag är ingen anhängare av raw food och inte heller överdrivet insatt i ämnet, men jag blev ändå besviken på kvaliteten på genomgången. Till att börja med gjordes ingen riktig åtskillnad mellan den s.k. raw food-rörelsen eller raw food-diet som sådan. Det finns de som äter raw food utan en massa pseudovetenskapligt tjafs och som tar sitt B12-tillskott. De kanske inte tillhör majoriteten, men ändå.

  Det som borde tagits upp i inslaget är huruvida rå (vegetabilisk) mat är nyttigare eller onyttigare än uppvärmd, och de skillnader som finns mellan olika vegetabilier och olika näringsämnen. Det finns sanningsutsagor om detta som kunde ha undersökts. Det var också slarvigt om inte t o m nedvärderande att benämna den råa vegetabiliska kosten som ”sallad” utan att ge nötter det utrymme som hade behövts. Det är just nötter som överhuvudtaget gör att raw food-diet skulle kunna vara rimlig med sitt höga fett- och proteininnehåll. Till skillnad till veganer har de inte tillgång till så mycket råa baljväxter som annars är en självklarhet i en vegetabilisk diet. Här finns alltså en annan sanningsutsaga som kan prövas: Kan raw food ge den näring man behöver? Att vegankost (med B12-tillskott) kan göra det är allmänt känt.

 14. oakfarm
  7 december, 2011

  Jag har en liknande erfarenhet som Hanna Wallén, jag kom också in på skepticism via raw food. Jag var aldrig en raw foodist men jag läste en del om det. En dag googlade jag på groddar, för att lära mig mer om det, då kom jag in på sidor om raw food och fortsate att läsa om det. Men snart insåg jag att raw food-människorna var väldigt anti-vaccin. Och antivaccin-människor irriterar mig så mycket att jag tappade intresset för raw food och också började intressera mig för skepticism.

  Det är som det där påståendet att man blir ateist av att läsa Bibeln, läs om raw food och du bli skeptiker.

 15. Mikael
  8 december, 2011

  Levande-föda-människorna har ett antal spektakulära tillfrisknanden från t.ex. cancer i sin historia.

  Jag följde på nära håll ett fall här i Sverige i början på 90-talet. Det var en kvinna som hade cancer. Enligt hennes läkare så fanns det ”inget kännt fall av någon som har tillfrisknat från denna cancerform”.

  Det min vän gjorde var att parallellt med sjukhusets behandling äta levande föda. Detta medförde att hon helt slapp det illamående som cellgifterna ger. Så småningom visade det sig att det hon åt var proppfullt av ett ämne som i försök har visat sig kunna minska illamående i samband med cellgifter. Flera år senare läste jag i en vetenskaplig tidning att detta ämne rutinmässigt hade börjat att ges i tablettform till cancerpatienter mot illamående.

  Hursomhelst, min vän tillfrisknade från den obotliga cancern. Hennes läkare var hem till henne och smakade på maten, och sa att ”Jag vet inte varför det fungerar, jag kan bara konstatera ATT det gör det”. Läkaren var nöjd eftersom patienten hade blivit frisk.

  Min vän höll sig frisk i 4-5 år, och började sakta att äta lite vanlig mat. Då kom cancern tillbaka. Den här gången orkade hon inte börja om med 100 % levande föda. Kort därefter dog hon av cancern.

  4-5 friska år extra är ganska bra för någon som har en sjukdom där ”det finns inget kännt fall av någon som har tillfrisknat från denna cancerform”, eller hur?

  Så här ser jag på saken. Om man ska äta levande föda så är det för att bota någon allvarlig sjukdom. Jag botade själv min fiskallergi efter 10 dagar på bara frukt. Däremot tror jag att det är ohållbart att leva på levande föda för resten av livet. Det är för lite protein t.ex.

 16. Göran
  12 december, 2011

  Raw Food. Jag kastade mej över ert inslag men blev ganska besviken. Jag är ju väldigt intresserad av det, men är skeptisk till det. Vissa grönsaker bör kokas för att kroppen skall kunna ta tillvara på olika näringsämnen (broccoli, morot för att nämna några) och jag hade gärna hört en vidareutveckling av det i Skeptikerpodden. Jag tror nog att det kan finnas mycket intressant i Raw Food, man behöver ju inte vara en fanatiker utan mer se det som ett komplement till annan diet. Så jag tycker ni gjorde det för enkelt för er när ni körde in Raw Food i en sekt-fålla. Om nu Raw Food-talibanerna förespråkar homeopati och är emot vaccination så behöver det inte betyda att det inte finns nåt att hämta hos dem.

 17. Storr8n
  29 december, 2011

  Tyckte det sades att skeptikerpodden var den första svenska podcasten men det stämmer inte. http://phear.se/vetni/ startade augusti 2006 och upphörde ett år senare.

 18. Anton Larson
  17 januari, 2012

  Riktigt usel genomgång av Raw Food.
  Om detta är vad ni kallar folkbildning, så blir man ju lite ledsen.

 19. Fredrika
  26 augusti, 2012

  För det första är många som använder rawfood recept inte 100% raw utan äter bara väldigt mycket rå mat. Är extremt ovanligt med människor som är det 100%. Sedan är det faktiskt väldigt få som tar väldigt stor plats som är galna de flesta so äter mkt rawfood är som folk är mest.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.