Skeptikerpodden

Information

This article was written on 03 apr 2012, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , ,

76. AWOO 2012, religionslycka och Karin Bojs

karinbojs-300x199Denna gång: Ännu en studie om att religion gör folk lyckligare, neutriner är inte snabbare än ljuset och en stilstudie i vetenskaplig metod, astrologi på universitet och HPV-vaccin tycks ge få biverkningar. Dessutom en intervju med Dagens Nyheters vetenskapsredaktör Karin Bojs.
Vi sammanfattar AWOO 2012 och ser fram mot AWOO 2013.
En rättelse angående omskärelsediskussionen förra avsnittet. En lyssnare påpekar för oss att det verkar vara ”en populär myt” att det inom vissa sekter av judendomen förekommer att rabbiner biter av förhuden på spädbarn. Sprida myter ska vi inte göra.
Både Dagens Nyheter och Dagen skriver om en Gallup-undersökning som, enligt vissa rubriker, verkar tyda på att religion gör folk lyckliga(re).
Mittuniversitetet lockar nya studenter med lite astrologi, förvisso med glimten i ögat och under varningens flagg, men ur vissa aspekter är det problematiskt.
En av förra årets mest uppseendeväckande nyheter var nog den om neutriner som färdas snabbare än ljuset. Hade Einstein verkligen fel? Undersökningarna som företogs och processen kring den ”upptäckten” illustrerade på ett exemplariskt vis hur vetenskap bedrivs och hur den vetenskapliga metoden fungerar. Dagens Nyheter rapporterar att det var en felkopplad kabel som orsakade de spektakulära resultaten, och låter Per-Olof Hulth sammanfatta den vetenskapliga processen på ett elegant vis.
HPV-vaccin är alltjämt på tapeten. Nu på grund av en studie från Karolinska Institutet som tyder på att vaccinet inte tycks ge några allvarliga biverkningar.
CJ träffade Dagens Nyheters vetenskapsredaktör Karin Bojs för en intervju.
I inslaget Vad #%¤”#% pratar ni om? har turen kommit till det som kallas confirmation bias.
Kommande events:
 • Nätverket Unga Humanister 6/4, kl 18.00, på O’Learys i Gamla Stan
 • Vetenskap och Folkbildning har årsmöte i Göteborg. Läs mer här
 • CJ håller en föreläsning om konspirationsteorier i Uppsala 10/4, kl 19.00 på Biotopia
Vi firar tvåårsjubileum med detta avsnitt och tar emot presenter och hurrarop på alla sätt ni önskar ge oss dem.
[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/76/76.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (00:50:50 om 33,3 MB)

9 Comments

 1. Asdf
  4 april, 2012

  Karin Bojs är en klippa, tycker jag. Hon skriver sakligt, glasklart och utan käpphästar.

 2. CJ Åkerberg
  4 april, 2012

  Asdf:
  Japp, mycket seriös dam. Har ett väldigt bra anslag och gör viktiga poänger i intervjun, just vad hennes ansvar är (rapportera, inte tycka) och hur man ska göra det.

 3. HGO
  5 april, 2012

  Mycket intressant diskussion om lycka. Här finns mängder av idéer att diskutera: är lycka ens möjlig att mäta t ex? I inslaget framgick det att religiösa människor s ä g e r sig vara lyckligare än andra, men det kan väl hända även i anonyma undersökningar att man inte är helt ärlig? (Som att män tenderar att överdriva det antal sexpartner man har haft, medan kvinnor underdriver; hör t ex avsnitt 8 av ”Institutet” i P3.) Om det är så att det inom vissa grupper (religiösa eller icke-religiösa) är ett socialt ”tvång” att vara lycklig (det kanske hör till självbilden) så kan det väl hända att man t o m inför sig själv säger sig vara lyckligare än man i själva verket är?
  Och på den andra sidan har jag svårt att se att det skulle gå att mäta lycka exakt utifrån några yttre, ”objektiva” mått, såsom inkomst, materiell standard, familjeförhållanden eller fysisk hälsa. Även om det kan vara större chans att man är lycklig om man är rik, frisk, vacker och har en harmonisk familj och goda vänner så har jag svårt att tro att detta alltid och överallt skulle leda till större lycka. Nog finns det en och annan fattig, sjuk och/eller ensam individ som ändå känner sig lycklig?

 4. Dag
  7 april, 2012

  Ang. lycka: Hörde på BBC en intervju av en forskare på området som slutfört en undersökning/avhandling eller liknande. Han sa att man kan se en viss mängd ökad lycka (vet inte hur han mätte det exakt) om ens lön ökar. Det intressanta var att lyckan ökade med samma mängd när lönen dubblas som om man går med i en klubb (el liknande) med likasinnade som träffas en gång i veckan. Skeptikerpub en gång i veckan = mer lycka 😉

  Lycka tror jag främst mäts genom att fråga personerna hur lyckliga de känner sig (intervju/enkät).

 5. Janne
  8 april, 2012

  Jag kom att tänka på detta med oxytocin och lycka. Nära relationer och beröring gör att man mår bra. Att klappa ett mysigt djur gör många annars ensamma lyckliga. Att enbart fråga via enkäter/intervju har jag anekdotisk erfarenhet av inom scientologin. Där var det mycket vanligt med s.k. succe berättelser efter kurser och sessioner. Det var mer eller mindre uttalat att man skulle vara jättelycklig, ibland kände man lycka ibland inte, men om man inte kände sig lycklig fick man göra om kursen på egen bekostnad, så visst var man jättelycklig på pappret i alla fall! Skeptikerpub eller annat otvunget ungänge med likasinnade=är trevligt och visst kan det bli lyckat! 😉

 6. RME
  10 april, 2012

  Föreslår ’bekräftelsefiltrering’ som svensk term för ’confirmation bias’. 🙂

 7. ulltand
  28 april, 2012

  RME: Bias är en störning, inte en filtrering.

 8. ulltand
  28 april, 2012

  Bekräftelsefel?

 9. william
  24 juli, 2013

  Lite sent ute med min kommentar men jag kom ett passande namn för ”confirmation bias” och det är ”partisk analys”.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.