Skeptikerpodden

Information

This article was written on 17 apr 2012, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

77. Exorcism, immunförsvar och Titanic

800px-RMS_Titanic_3-300x220Exorcism i Borås, indisk skeptiker hotas av hädelseåtal, homeopati mot AIDS och detoxplåster åter på tapeten. Studie visar att immunförsvaret försvagas av stress, myter om Titanic och Kaliber rapporter om socialkontor som hänvisar till religiösa samfund.

Maria gästade häromdagen podcasten Vettigt Trams. Det kan du lyssna på här.

Det har tidigare skrivits om exorcism knutet till den kontroversiella kristna församlingen The River i Borås. Senaste veckan rapporterades det om ett nytt fall

I ett tidigare fall av exorcism i Borås blev de inblandade friade.

Den indiske skeptikern Sanal Edamaruku hotas av hädelseåtal för att ha undersökt och förklarat ett påstått mirakel rörande påstått rinnande heligt vatten från fötterna på en Jesusstaty, vilket väckte ont blod hos katolska präster i området.

En homeopatiklinik i Storbritannien drar igång en insamling mot AIDS.

Renlevnadstrender kommer och går, och detoxplåster dyker upp titt som tätt. Anna Bäsén skriver i Expressen om en ”hejdlös bantningsplåsterbluff”, ett detoxplåster vars ”naturliga ingredienser absorberas av kroppen när du fäster plåstret under din fot”, och dessutom påstås förbättra blodcirkulationen och ”rensar ut kroppens slaggprodukter, ger näring till din hud, öppnar upp kroppens meridiansystem och förbättrar mikrocirkulationen”.

I avsnitt 39 intervjuade vi Agnes Wold, och hörde henne berätta om bland annat hur stress påverkar immunförsvaret. Ett forskarteam verksamma vid Carnegie Mellon University i USA presenterar en studie som tyder på att stress försämrar immunförsvaret.

Med anledning av 100-årsdagen av Titanics förlisning tar vi upp myter kring förlisningen och det som skedde runt omkring.

Kommande aktiviteter:

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/77/77.mp3[/podcast]

Ladda ner mp3 (00:47:22 om 31,4 MB)

13 Comments

 1. Per
  19 april, 2012

  Skeptikerpodden borde göra det Vettigt Trams gjorde. Ett avsnitt där Maria får komma till tals om religion! Maria i Vettigt Trams är pärlor för svin för skeptikerpoddarna är mycket smartare. Bra att ni kör Veckans Utbrott!

 2. Per
  20 april, 2012

  Jag blev faktiskt lite sur över hur excorcismmålet i Borås behandlades. Det var lite väl mycket raljerande runt en mycket allvarlig händelse. Ett barn blev misshandlat och det skojades om BDS.

  Skärpning!

 3. Per
  20 april, 2012

  Det är alltså olika ”Per”.

 4. Per
  21 april, 2012

  Jag skrev alltså kommentar 1. Och denna. En annan ”Per” skrev kommentar 2 och 3.

 5. Mikael
  21 april, 2012

  Angående det fettförbrännande plåstret så behöver de ju inte mena att fettet skulle resa genom kroppen och utsöndras under foten. Det kan ju innehålla ämnen som ökar fettförbränningen helt enkelt.

 6. Anders H
  21 april, 2012

  Tack Per #1! Räkna med ett ”utbrott” per avsnitt framöver!

 7. Pekka S
  23 april, 2012

  Per2: Tack för din kommentar. Vårt syfte var i inte att bagatellisera flickans situation utan att belysa det korkade i föräldrarnas och pastorernas agerande. Om utövarna hade tagit sig tid till att tänka på vad de sysslade med borde även de ha insett att de inte hade någon grund för sitt agerande. Ifall jag uppfattades som respektlös ber jag givetvis om ursäkt. Ibland är det svårt att förmedla sina tankar och avsikter som man tänkt.

 8. Jesper Johag
  23 april, 2012

  Jag har saknat veckans utbrott som stående punkt i skeptikerpodden, dunderkul att du är tillbaks med den Anders! (Jag saknar skrock och svart magi åxå, lite grand. Det är kul att höra vad man trodde på förr i tiden. =)

  Den femte maj är det för övrigt skeptikerpub i Västerås på Bishop Arms. Alla skeptiker är välkomna dit. (Sök på ”Skeptiker i Västerås” på Facebook och gå med i den gruppen.)

 9. Jesper
  28 april, 2012

  Ja, redan när jag lyssnade på Agnes Wold i avsnitt 39 tyckte jag ni var på tok för okritiska (oskeptiska). Hennes synsätt med en separation mellan psyke och kropp är ju rena rama Descartes. Även innan artikeln ni refererade till i detta avsnitt har mycket forskning finns som visar detta gjorts .

 10. Marcus
  2 maj, 2012

  Klockrent utbrott angående Craig.

 11. Petter Sundlöf
  10 maj, 2012

  Avsnitt 78?

 12. Jakob
  14 maj, 2012

  Ja, avsnitt 78?

  (Snälla, tappa inte sugen, kära skeptikerpoddare. Ni gör så jävla mycket gott!)

 13. Fredrika
  26 augusti, 2012

  Om plåsterna bara är något som ökar förbränningen påverkar de säkert hur hjärtat slår och det kan vara väldigt farligt därför effedrin är förbjudet. Kanske funkar det och innehåller något olagligt ämne?
  Fanns ju viktminskningste ett tag som faktiskt fungerade och därför inte får säljas.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.