Skeptikerpodden

Information

This article was written on 11 okt 2012, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , ,

86. HPV-vaccin, Miljöpartiet och stamceller

Gardasil_vaccine_and_box_newI detta avsnitt: Ny studie om HPV-vaccin, Miljöpartiets nya partiprogram, John of God, stamcellsforskning belönas, Buggar hjärnan, Veckans utbrott, och ett nytt inslag.

HPV-vaccin diskuteras på sina håll, och antivaccinlobbyn kämpar oförtrutet för att framställa det som ett osäkert och farligt vaccin. En ny studie följde nära 200 000 flickor en tid efter vaccinering. Resultatet som publicerades i Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine pekar på att vaccinet är säkert och saknar allvarliga biverkningar.

Miljöpartiets nya partiprogram fick lite uppmärksamhet häromveckan, bland annat tack vare att de infört formuleringar som skärper synen gällande alternativmedicin. Mats Reimer belyser detta. På VoF:s forum kan de hugade ägna sig åt pseudovetenskapsjakt, eller ”något som är tveksamt ur vetenskapligt perspektiv”, i sagda partiprogram.

Företaget ”Weforyou” säljer resor till Abadiânia i Brasilien, med syfte att John of God, en så kallad healer, ska hela sjuka och desperata människor. Läs även ”PKJonas” artikelseriesom granskar denne John of God och healingresorna på Studieförbunet Vuxenskolan.

2012 års Nobepris i medicin eller fysiologi tilldelas Shinya Yamanaka och John B Gurdon, för deras upptäckt att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens.

Efter att ha botaniserat lite i nyhetshögen bland högt och lågt, får vi höra på Pekkas notiser.

Maria ger oss ett avsnitt av Buggar i hjärnan, om Charles Bonnet syndrom.

Vår kompis Anders som ni kan höra i Radio Houdi ger oss ett Veckans Utbrott. Anders var även så snäll och ställde upp och klippte detta avsnitt när vi andra var upptagna. Tusen tack, Anders!

Kommande events:

Vi vill också tacka alla som röstade på oss i Svenska Podradiopriset. Tyvärr fick vi se oss slagna. Vi gratulerar också Humanistpodden som tog ett välförtjänt pris i kategorin Bästa nyheter, samhälle och ekonomi!

Och som alltid, vi uppskattar att ni lämnar betyg och fina omdöma på iTunes!

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/86/86.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (00:51:26 om 35,3 MB)

10 Comments

 1. Daniel Lindsäth
  16 oktober, 2012

  Maria, vi som inte har gratis/oändligt mobilt bredband av olika skäl lyssnar på podcasts med mp3-spelare av och till =)

 2. Pyrrhus
  17 oktober, 2012

  Ni får gärna skriva var skeptikerpubben är. 🙂

 3. Andreas
  18 oktober, 2012

  Hej Pyrrhus,

  Tack för påpekandet! Naturligtvis ska vi skriva det. 🙂

  Här är info: https://www.facebook.com/events/534508943230040/

  Wijnjas Ost & Vinkällare
  Scheelegatan 3, 112 23 Stockholm

  Och 20/10 kl 18.00.

 4. Pyrrhus
  18 oktober, 2012

  Tack för det Andreas! Hur länge håller ni igång?

 5. Andreas
  19 oktober, 2012

  Jag har faktiskt ingen aning. Jag har inte själv kunnat vara med på dessa (än), men jag gissar att folk kör på tills stället stänger och/eller folk tröttnar. Det är ju väldigt informellt.

 6. Pyrrhus
  20 oktober, 2012

  Okej, tack för svaret. En sista fråga: Har ni någon speciell symbol eller liknande så man vet vart ni sitter? Eller går det inte att missa? 😉

 7. Andreas
  20 oktober, 2012

  De brukar ha ett nummer av Folkvett liggande nånstans som en markör, men du känner nog igen dem på det glada gänget! 🙂

 8. Christine Öberg
  26 oktober, 2012

  Hej! Jag vet inte om ni redan fått det påpekat men angående det ni säger i programmet om Nobelpriset, att den kristna högern i USA nu ”tjurar” eftersom priset gick till stamcellsforskare, så är det snarast tvärtom. Det som Gurdon och Yamanaka fick priset för var att de visade hur mogna, specialiserade celler kan återgå till stamceller. Den stamcellsforskning som den religiösa högern motsätter sig är forskning på embryonala stamceller, dvs. stamceller som kommer från nyligen befruktade ägg. Den senare forskningen innebär att ägget förstörs och då dessa religiösa personer anser att det befruktade ägget är att ses som en egen person så anser man alltså att dylik forskning är ett big no no.

  När det gäller den forskning som Gurdon och Yamanaka håller på med så förstörs inget befruktat ägg, och därmed finns inget etiskt dilemma (ur den aspekten). Faktum är att inducerade pluripotenta stamceller har framförts som ”etiska stamceller” av de som motsätter sig forskning på embryonala stamceller, eftersom inducerade pluripotenta stamceller är ett alternativ till embryonala stamceller. Tex. så välkomnade den europeiska katolska EU-biskopskommissionen Nobelpriset, enligt den katolska tidskriften Signum (länk här: http://signum.se/katolska-roster-valkomnar-nobelpris-i-medicin/).

  (Ifall ni redan har fått det påpekat eller kommenterat detta i senare program eller så ber jag om ursäkt, jag har lyssnat på senare program men hörde inget om detta.)

  Mvh
  Christine

 9. […] Skeptikerpodden har även de avhandlat healingresorna. De diskuterar bland annat olika möjligheter att testa John of Gods förmågor. Man bjuds också på en intressant utläggning om hur man nog ändå kan betrakta researrangörerna som skitstövlar trots att de själva tror på John of Gods krafter. […]

 10. […] Skeptikerpodden har även de avhandlat healingresorna. De diskuterar bland annat olika möjligheter att testa John of Gods förmågor. Man bjuds också på en intressant utläggning om hur man nog ändå kan betrakta researrangörerna som skitstövlar trots att de själva tror på John of Gods krafter. […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.