Skeptikerpodden

Information

This article was written on 08 jan 2013, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , , , , , ,

92. De åtta tittade bakåt och framåt

1podden-300x225I detta lite speciella avsnitt, med hela originalpanelen samlad, spankulerar vi längs minnenas allé och tar en titt på det bästa och sämsta med 2012. Vi intervjuar även Martin Rundkvist, ordförande i Vetenskap och Folkbildning, med anledning av föreningens folkbildar- respektive förvillarpris.

För snart tre år sedan tyckte vi åtta att det vore roligt att starta en podcast. Över 202 000 nedladdningar under 2012 tyder på att ni lyssnare håller med. Några av oss sysslar nu med annat, som t.ex. Radio Houdi, eller forskar och skriver böcker, men det är alltid roligt att samlas vid mikrofonerna.

Vetenskap och Folkbildnings Årets Folkbildare och Årets Förvillare. Medierna i P1 får ett välförtjänt folkbildarpris, och P3 Nyhetsguiden ett lika välförtjänt förvillarpris.

Lyssnarkommentarer från Facebook.

Panelens bästa för år 2012: Higgs, Marssonden, SpaceX (Dragondockningen med ISS t.ex.), MPR-täckning i Sverige, 202 000 nedladdningar.

Panelens värsta för år 2012: Vaccinmotstånd, Medium i Sverige, medias ignorans (P3 Nyhetsguiden), dömda vetenskapsmän i Italien.

Vi siar om vad som komma skall under 2013. Något som redan är illa: numerolog i SVTs morgonsoffa, spåtanter i TV4s morgonsoffa.

Kommande händelser:

 • Pop Science Pub  10/1, kl 19.00 Bonden Bar, Bondegatan 1C, 116 23 Stockholm
  Med härskarteknikerna i backspegeln – Makttekniker för 2000-talet. Med utgångspunkt i modern språkvetenskap berättar Fredrik Söderquist, som är retorikkonsult och studierektor i retorik på Södertörns högskola, om hur makt skapas och utövas i sociala sammanhang. Föreläsningen handlar om makttekniker – härskartekniker 2.0. Facebookevent här.
 • SkeptikerpubSthlm 19/1, kl 18.00, Wijnjas Ost- & Vinkällare, Scheelegatan 3, 112 23 Stockholm Facebookevent här.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/92/92.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (01:10:01 om 52,8 Mb)

12 Comments

 1. Örjan Wedin
  9 januari, 2013

  Roligt att bli omnämnd i Skeptikerpodden. Om man får fortsätta i de woowoointresserades tankegångar. Blir man omnämnd ett par tre gånger till kan man väl kräva att få ett uppslagsord på Wikipedia. Får jag inte det ska jag skriva en artikel på Newsmill och tala om hur förföljd jag är.

 2. Jon
  10 januari, 2013

  Anders H har försökt komma med på Wikipedia i flera år nu. Räcker tyvärr inta att nämnas på skeptikerpodden. 😉

 3. Jan W
  10 januari, 2013

  Om man slår upp ordet ”nyateist” på Wikipedia kanske man får se en bild på Anders H?

 4. Örjan Wedin
  10 januari, 2013

  Det är väl en viss fjärrskådare som startat mina tankegångar.

 5. Fredrik
  11 januari, 2013

  Nu ska jag ännu en gång kladda ner kommentatorsfältet med frågor som inte berör själva avsnittet. Men jag hoppas jag är ursäktas och att någon vänlig ”själ” kan svara på mina frågor. Många gånger när man diskuterar med människor som tror på det paranormala så brukar jag fråga om dom tror på gud eller någon slags övernaturlig skapare. Ofta är så inte fallet. Men borde det inte rimligtvis vara så att om det ska existera övernaturliga ting, så som själavandring, så borde det också finnas en övernaturlig skapare? Annars lever vi i en nuturlig värld… Eller. Sen för folk som påstår att spöken flyttat deras nycklar, kastat kastruller i golvet eller dukat fram deras frukost. Om ett sk spöke ska interaktera med oss på det viset måste dom inte klä sig i en naturlig form så som i någon slags materia, g? elleto

 6. Fredrik
  11 januari, 2013

  g och elleto var min telefon snäll nog att tillägga på slutet och behöver inte besvaras.

 7. David Löfqvist
  13 januari, 2013

  Under 2012 upptäcktes en ny typ av galaxer. Åtminstone så tror man att det är en ny typ(forskningen på detta område tar ibland tid att bekräfta). Dessa nya galaxer kallas för rektangulära galaxer på grund av hur de ser ut när man kikar på dem. Ifall det är en effekt av perspektivet vi ser dem ur eller ifall de verkligen är rektangulära är inte helt 100%. Dessa typer av galaxer har man länge väntat sig se men det är som sagt första gången man observerat dem. Så när som på mörk materia och mörk energi anses galaxer vara väl förstådda. Denna upptäckt visar dock att det kanske finns mer att upptäcka kring galaxernas natur även om denna nyhet kanske inte är lika spektakulär som Higgsbosoner eller kvantgravitation.
  http://www.universetoday.com/94241/rare-rectangle-galaxy-discovered/
  http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2012/06/an-international-team-of-astronomers-discovered-a-rectangularshaped-galaxy-within-a-group-of-250-galaxies-some-70-million.html

 8. TKarolina
  17 januari, 2013

  Så går jag rakt på sak. Tack för att ni fortsätter. Hej, Frida, välkommen tillbaka. Ni har alltid något att komma med, kan ni inte ta det med fniss och skratt som ni brukade göra? Indignation is boring.

 9. Hexmaster
  17 januari, 2013

  I programmet nämns i förbigående (44:21) att påven skulle ha varit nazist. Källa på det, tack.

 10. Anders Hesselbom
  18 januari, 2013

  Ex-nazist som i ex-medlem, så hans åsikter om homosexuella kan nog snarare förklaras med att han har normaliserat katolicismen, än nazismen.

 11. Hexmaster
  18 januari, 2013

  Han var aldrig medlem i partiet. Han var medlem i Hitlerjugend, men det var obligatoriskt.

 12. Rabiat apatiker
  29 januari, 2013

  Kul att få höra en referens till den alltför okända komikern Doug Stanhope. Omkring 46 min angående påven och katolikerna vs nazis.

  http://www.youtube.com/watch?v=brCnq5VUBDk

  Keep up the good work!

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.