Skeptikerpodden

Information

This article was written on 23 jan 2013, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , , , , ,

93. Vaccinnyheter, homeopati på universitet och Jessica Schedvin

Foto: Josefin Casteryd

Foto: Josefin Casteryd

I detta avsnitt: Mittuniversitet ska studera homeopatisk behandling, Belgien förbereder åtal mot Scientologerna, konspirationsteorier kring senaste skolskjutningen, kondylom minskar efter HPV-vaccinering, allt färre mässlingsutbrott och studie kring schemat för barnvaccin och dess säkerhet.

Nyheter:
Mittuniversitet ska studera homeopatisk behandling mot PMS (läs om studiens upplägg här).
Belgien förbereder en stämning mot Scientologin (Tipstack till lyssnaren Peter).
Ny konspirationsteori om skolskjutningen på Sandy Hook.
Kondylom minskar pga HPV-vaccin (läs den danska studien här).
Allt färre mässlingsutbrott – men faran är inte över (läs om Roald Dahl och mässlingen här).
Ny studie kring barnvaccinationer och säkerhet i USA
Pekkas notiser: Goda resultat med fekalietransplanation, pseudovetenskap kring atlaskotan, mindre religiös ”mer” givmilda, åtal i exorcism mot flicka i Borås.

Maria intervjuar Jessica Schedvin om granskning av antiabortföreningen Älska Livet samt det nystartade förbundet Förenade Humanister.

Kommande händelser:

Pop Science Pub 31/1 Bondegatan 1C, Stockholm
Skeptikerpub 16/2, Winjas Ost & Vinkällare, Scheelegatan 3, Stockgolm
Lawrence Krauss 18/3, Hotell Rival, Stockholm

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/93/93.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (01:13:14 om 54,9 MB)

8 Comments

 1. Monika
  24 januari, 2013

  Ett tips för den som vill veta mer om det där med givmildhet och tro kan med fördel söka reda på podcasten Reasonable Doubts avsnitt RD Extra The Roots of Morality från 14 april 2011. Där pratar Luke Galen om forskning på området. Det är väldigt intressant!

 2. JollyRoger
  24 januari, 2013

  Vad är problemet med att abortmotståndare får statsbidrag? Om bara de politiskt korrekta åsikterna fick statsbidrag skulle vi inte ha demokrati.

 3. John Andersson
  26 januari, 2013

  Kort kommentar gällande Sandy Hook massakern. Som jag förstått det är den vanligaste konspirationsteorin kring Sandy Hook INTE att massakern hänt på regeringens order, utan att massakern överhuvudtaget inte ägt rum! Lite som förintelseförnekarna. Detta är ju en spottloska i ansiktet på alla de föräldrar som förlorade sina barn. Bland annat har man framfört argumentet att föräldrar som gått ut i media i efterhand inte sett tillräckligt ledsna ut (!). En stackars pappa som nervöst log inför kamerorna inför en presskonferens anses vara bevis för detta. (OBS jag har inte själv surfat runt på konspirationssajter, det jag skriver här kommer främst från podcasten ”Cognitive Dissonance” där man nyligen hade en längre diskussion om ämnet).

 4. John Andersson
  27 januari, 2013

  En sak till som jag kom att tänkta på… Efter intervjun med Schvedin framförde panelen en del kritik mot och funderingar kring hennes initativ. Hade det inte varit en bra idé att ta upp dessa saker i intervjun så hon fått en chans att bemöta kritiken och svara på era frågor? Jag gillar verkligen er podcast och det mesta ni gör är bra. Men just det här upplägget tycker jag inte blev särskilt lyckat.

 5. Andreas
  28 januari, 2013

  Hej John,

  Hade det inte varit en bra idé att ta upp dessa saker i intervjun så hon fått en chans att bemöta kritiken och svara på era frågor?

  Absolut. Just i detta fall blev det så att övriga panelen inte hann eller kunde vara med på intervjun (eller bidra med frågor till den), så kritiken och frågorna kom efteråt.

  Det ska inte ses som ett medvetet sätt att ställa Schedvin mot väggen utan chans att försvara sig. Snarare som en helt rimlig diskussion om det vi hörde, precis som ni lyssnare också får och kan kritisera eller fundera kring det hon sade.

  Hon är självklart välkommen att återkomma med replik. Antingen i ny intervju eller på annat vis, det får vi se, men vi förväntar oss i alla fall inte att få stå oemotsagda, någonsin. Vi har inget intresse av att försöka fiffla på något sätt.

 6. Unicorn Vomit
  3 februari, 2013

  Jag har en fråga som kanske kan vara intressant för er.

  Hade precis ett samtal med min flickvän som undrade varför jag var lite röd på vissa punkter på min kropp. Det borodde på att jag har känt mig väldigt stressad på sistone och jag har alltid gett mig stresslindring att trycka hårt på dessa punkter. Jag kan nämligen inte känna vanlig smärta där. Det intressanta är att det verkar sammanfalla med chakran (Samt att jag kan känna 24 andra punkter).

  Det intressanta är att jag tror inte på chakran eller akupunktur och är generellt rätt skeptisk av mig. Jag antar att det finns en bra vetenskaplig förklaring, men jag vet inte ens vart jag skall börja leta. Hjälp?

 7. Jessica Schedvin
  4 februari, 2013

  John Andersson,

  Från min sida är jag helt nöjd med upplägget! Jag tycker att den efterföljande diskussionen var givande och någonting jag kommer ta med mig i utvecklingen av Förenade Humanister.

  Vill Skeptikerpodden prata med mig igen är de varmt välkomna! 🙂 Det vore intressant att väcka diskussionen igen om några månader, för att följa upp!

 8. Andreas Anundi
  7 februari, 2013

  Hej Unicorn Vomit,

  Vad exakt menar du med ”sammanfalla”? Hur nära och var? Fanns det några prickar på ställen där chakran inte påstås finnas?

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.