Skeptikerpodden

Information

This article was written on 26 jul 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , ,

16. Myter om homosexuella

Under veckan är det dags för Stockholm Pride och Skeptikerpodden vandrar därför genom landskapet av myter och vanföreställningar om HBT-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner).

Hur botar man homosexualitet? Peterson Toscano från USA intervjuas om hur han fick genomlida kurser i bland annat reparativ terapi för att bli botad från sin homosexualitet.

Lars Gårdfeldt, homosexuell präst vid Svenska kyrkan, intervjuas om sin avhandling ”Hatar Gud bögar?” och hur kyrkan historiskt sett hanterat homosexualitet.

 

Ladda ned mp3 (01:25:51 om 59 MB).

26 Comments

 1. Glenn
  26 juli, 2010

  De vanligaste myterna om homosexuella:

  1. Homosexualitet i Sverige på 2010-talet anses kontroversiellt och tabu, inte bara på landet utan även i städerna.

  2. De homosexuella är diskriminerade i Sverige. Därför är det tur att RFSL finns, som kan lobba.

  3. När man är homosexuell på riktigt, så är man frisör, läspar och gillar schlager. De som inte passar in i detta homoidéal är inte lika homo och därför är det inte lika synd om dem.

  4. Homosexualtet är en Sexuell Läggning! Sexuell Läggning, trots att det ordet inte förekommer i sexologforskning, är inte alls ett nonsensbegrepp utan mycket större och viktigare än andra sexuella avvikelser. Därför är det viktigare att skydda de homosexuella än att verka för generell sexuell liberalisering (t.ex. att liberalisera lagen om polygami, alkoholtillstånd för fetischklubbar, och om incest mellan vuxna).

  5. De homosexuellas intressen kan bara skyddas genom att kränka de heterosexuella. Världen är nämligen ett nollsummespel.

  6. Det är bra att det inte får finnas någon heterosexuell parad som konkurrerar med Pride. Heterosexualitet och deras porr är bara äcklig, och den kränker feminister och andra lesbiska.

  7. Det största hotet mot homosexualitet är KD och kristendom. Alla homosexuella gör därför rätt i att rösta rött. Helst bör islam få större inflytande i Sverige också, för muslimer är också diskriminerade så därför är de en av de homosexuellas bröder.

 2. CJ
  27 juli, 2010

  Bör flika in ett tack till Peter Faktoider Olausson som mycket riktigt påpekade att teckningen till denna postning är en satir och inget annat.

 3. UnicornVomit
  28 juli, 2010

  Hej!

  Bra att ni tar upp det, men det var inte förvånande direkt. Jag kanske är ensam om att tycka det, men ibland så känns det som att ni slår in öppna dörrar. Ingen av de människor som jag känner har några uttalade homofoba åsikter.

  Skulle ni kunna ta upp vardagsmyter? En av de mer seglivade som jag har träffat på är t ex att det inte kommer att finnas några rödhåriga i framtiden eftersom den rödhåriga genen är recessiv. Själva myten är att recessiva gener blir ALLTID dominerade och förs inte över till nästa generation. Andra myter kan vara att alla människor sväljer ca 12 spindlar/år i sömnen, att hypnotiserade människor talar alltid sanning (lite spinn off skulle kunna vara hela uppståndelsen kring satanistiska ritualer där hypnotiserade människor har berättat om att de har suttit fängslade i flera månader- vilket de omöjligen kan ha gjort eftersom de gick i skolan under den perioden), att morötter ger bra mörkerseende mm.

  En annan kul grej som jag tänkte dela med mig av är den här fantastiska länken:

  http://descy.50megs.com/descy/webcred/webcred/dhmo.html

  Den är givetvis gjord på skoj, men visar ändå hur man kan använda pseudovetenskap för att bilda opinion.

 4. mormors fitta
  29 juli, 2010

  ”Ingen av de människor som jag känner har några uttalade homofoba åsikter.”

  Är du möjligtvis akademiker och umgås med likasinnade? Då är det inte så konstigt. Jag har en kompis som uteslutande rör sig i lite finare kretsar och han kan inte förstå varför jag inte vill komma ut på mitt jobb. Han tror liksom att homofobi inte existerar längre. Kolla nyheterna på QX, och troligen även rfsl, ibland så kommer du nog att få en helt annan bild av läget. Att rfsl blir fysiskt bortjagade från Rosengård när de ska dit och informera är kanske inte ett uttryck för homofobi?

  Ett bra program i vanlig ordning. Men varför hymla med att många bögar kan ha hur många sexpartners som helst på ett år? Förmodar det är därför vi bor i storstäderna, för variationens skull. I stället för att försöka normalisera bögar borde man försöka få folk att skita i hur andra lever sina liv.

 5. Vitnir
  29 juli, 2010

  Hm, inga av mina teorier togs upp som myter, skall man vara lättad?

  Och antal sexpartners förresten, hade det gällt heterosexuella som hade haft tusen sexpartners på ett år, hade det också setts som hälsosamt eller hade det gett upphov till funderingar om inte personen hade haft ett problem som sexberoende? Nu var det antagligen bara en person i studien det gällde men även hundra partners per år får mig att undra.

 6. UnicornVomit
  29 juli, 2010

  Jodå, jag är förvisso akademiker, men man behöver inte vara det för att jobba med det som jag gör. Vad jag menar är inte att det inte existerar några fördommar mot HBTQ, utan att det anses inte vara PK att ha några fördommar mot HBTQ. Därför är det ganska lätt att kritisera homofober eftersom motkritik är inte PK.

  Om man nu pratar fördommar så är det nästan intressantare att ta upp piercing och tatueringar som fortfarande ofta är tabu på anställningsintervjuer. Det är en vedertagen åsikt bland de flesta att man måste se ut på ett visst sätt i offentliga sammanhang, även om inte speciellt många skulle säga att en tatuering hindrar dig från att utföra ordentligt arbete.

 7. Peter
  29 juli, 2010

  men även hundra partners per år får mig att undra.

  Ja, hur gör man? 😀

  […] utan att det anses inte vara PK att ha några fördommar mot HBTQ. Därför är det ganska lätt att kritisera homofober eftersom motkritik är inte PK.

  De argument som anförts mot HBT-personer har hittills varit ogiltiga. Om det sammanfaller med att vara PK eller ej är irrelevant. Eller har du någon kritik som vi (eller rättare sagt jag) missat? Vore intressant att veta.

 8. Vitnir
  29 juli, 2010

  Debatten för eller emot känns rätt förlegad idag, även äktenskap och adoption. Det skall givetvis ställas samma krav och ges samma rättigheter till alla människor.
  Däremot tycker jag det är intressant att förstå fenomenet och jag råkar vara av den åsikten att även mänskligt beteende kan undersökas vetenskapligt. Hur en person är funtad som kan ha så många partners är intressant för mig. Inte för att jag är avundsjuk, om något tycker jag synd om denne.

 9. UnicornVomit
  2 augusti, 2010

  @Peter : Nej jag har definitivt inte några argument mot HBT rörelsen. Jag tror inte att det existerar några giltiga argument mot dem. Min poäng var JUST att det inte är PK att vara homofob. Om det finns några skäl för det är egentligen irrelevant.

 10. Anders H
  2 augusti, 2010

  Så man agerar i linje med sitt förnuft för att man är politiskt korrekt? Det är nog ”inte galen” du tänker på.

 11. Jami
  2 augusti, 2010

  Hej Skeptikerpodden

  Jag har nu lyssnat igenom 16 av 16 program möjliga och måste bara klappa er lite medhårs. Ni gör ett strålande jobb.
  En sak jag ser fram emot SJUKT mycket att höra är den, i något kommande program, inspelade seansen med Jane Lyzell. Hon är tveklöst Sveriges svar på Sylvia Browne, och jag hoppas innerligt att seansen är riktigt pinsam. Jag verkligen längtar. Wooooah.

  mvh – Jami.

 12. Eric
  3 augusti, 2010

  Hej,

  Tack för ännu ett intressant program. Här tittade ni ju på en hel del pseudovetenskapliga argument ifrån grupper negativa mot HBT-rörelsen. Hur ser det ut inom rörelsen? Finns det där några specifika pseudovetenskapliga idéer som inte är spridda i samhället i stort?

  mvh
  Eric

 13. Hexmaster
  3 augusti, 2010

  Boken ”Pink Swastika” nämndes, det är sannerligen inte det första försöket att koppla ihop homosexualitet med nazism men ett av de barockaste. Att Ernst Röhm, SA:s ledare och fram till 1934 (då han avrättades) en av de absolut mäktigaste i gänget, var tämligen öppen med sin läggning – jomen – är ett faktum. Att någon annan skulle ha varit åt det hållet, och att det skulle haft någon som helst betydelse, är förvisso amsagor.

  Tack för omnämnandet CJ. Ännu en dag i sanningens tjänst. 😉

 14. Eric
  4 augusti, 2010

  Michael Moorcock har rätt kul med Ernst Röhm i sin bok ”The Vengeance of Rome”.

 15. Androt
  17 augusti, 2010

  Jag gillar verkligen Skeptikerpodden, men det här programmet var tyvärr inte lika bra som de andra: med undantag för Maria var de som diskuterade ganska dåligt pålästa och stämningen onödigt flamsig. Att det finns folk som tror att transpersoner betyder män som är transvestiter är för mig som 80-talist ganska hårresande, även om jag antar att det kan vara en generationsfråga.

  Jag noterade också att det florerade en del ”common sense”-uttalanden, sagda i förbifarten, som jag undrar om det finns egentligt stöd för. Är det verkligen så att homofober i större utsträckning är ”osäkra på sin sexualitet”? Hatten av till Maria som också försökte få de övriga att svara på varför det anses vara så viktigt att inte vara det. Som självutnämnda skeptiker har man ett ansvar att vakta lite extra på vilka sanningar man slänger sig med.

  Kön och sexualitet är i allmänhet ett område som ställer många frågor om vad vetenskaplighet egentligen innebär, vilket jag tänker kan vara en bra sak att ta upp i kommande program. Jag tror att många skeptiker har en nidbild av vad postmodernism innebär, men jag ser själv många postmoderna frågeställningar som väldigt viktiga om man ska vara en trovärdig skeptiker. Nidbilden av postmodernister som totala relativister och subjektivister stämmer ganska dåligt med stora delar av verkligheten, även om det så klart finns sådana idéer inom postmodernismen också.

  Tack som sagt för ett i övrigt bra program!

 16. adde
  21 augusti, 2010

  Jättebra avsnitt! Bra med ett lite annorlunda (och viktigare?) ämne. Saknar kanske något om Islam, men jag kan tänka mig att det är betydligt svårare att hitta information och intervjupersoner.

 17. John Houdi
  22 augusti, 2010

  Androt skrev:
  ”Att det finns folk som tror att transpersoner betyder män som är transvestiter är för mig som 80-talist ganska hårresande, även om jag antar att det kan vara en generationsfråga.”

  Jag ville odla de förutfattade, och felaktiga, meningar folk har om transpersoner där folk tror att transpersoner och transvestiter är samma sak, därav att jag ”spelade dum”. Detta förklarades utförligt senare i poddradion.
  Ville bara förtydliga detta.

 18. Matti
  25 augusti, 2010

  Intressant i intervjun.. ”I wish I could be an atheist… …but some of us aren’t that way. We’re existencial, we have those big questions”

  Hmmm. Är det inte just sådana drag som får en att INTE vara religiös?

 19. Matti
  25 augusti, 2010

  En sak som slår mig när jag lyssnar på programmet är att det inte finns någon kritik mot något som iofs intresserar alla men är lite extra relevant vad gäller HBTQ-människor. Nämligen genusvetenskap. En hel del av genusvetenskapen verkar vettig och är väl stödd. Men en del luktar klart pseudovetenskap.

 20. CJ
  26 augusti, 2010

  Matti:

  … Nämligen genusvetenskap.

  There’s your problem. Är personligen av åsikten att det inte finns så mycket just vetenskap kring det området. Däremot så finns det en del intressant teoribildning (i brist på bättre ord) inom det området, helt klart.

  Kan dock inte svara för hur övriga panelen ser på det hela…

 21. Then Swänska Argus
  26 augusti, 2010

  När det gäller genusvetenskapen och att sätta kritiska ögon på denna just nu högaktuella pseudovetenskap kan jag inte nog rekommendera Tanja Bergkvist, Fil.dr. i matematik och lektor vid Uppsala universitet. http://tanjabergkvist.wordpress.com. Hennes senaste inlägg handlar om 145 miljoner kronor till att ”stödja genomförandet av jämställdhets-integrering”, pengar som redan är slut efter att bland annat ha gått till att bygga upp genusbanker i skolorna med bland annat värderingsövningar av följande typ: Genuspedagog tillkallad i sjunde klass visar en bild på en ”höggravid person som ser ut som en man” för att ”medvetandegöra” eleverna utifrån en ”poststrukturell feministisk analys”. Häpp!

 22. Peter
  26 augusti, 2010

  Kan dock inte svara för hur övriga panelen ser på det hela…

  Genusvetenskap är ett legitimt ämne så länge fokus läggs på en deskription av genus snarare än en normativ teoribildning. Därför är sådant som ”poststrukturell feministisk analys” inget mer än ideologi illa fördold som postmodern vetenskap. Ett sminkat lik helt enkelt. Men inte ens ett sminkat lik kan bli vetenskap hur mycket man än sminkar det.

 23. […] det där otryggt komplicerade, något som forskaren och prästen Lars Gårdfeldt exemplifierade bra i intervjun för Skeptikerpodden där han berättade om hur den ökande liberaliseringen i USA sannolikt bidrog till framväxten av […]

 24. Pontus
  21 september, 2011

  Tänkte bara nämna att jag iaf skulle tycka det vore underbart om ni la till Lightbox eller något annat fränt script så när man klickar på bilder så laddas inte bilden in i samma fönster och avbryter streamandet av podden (om man nu lyssnar via sidan, som jag gör när jag är på jobbet). Har lyckats med den fina bedriften att klicka på bilden till detta inslaget 3ggr och avbrytit streamandet.
  Klantigt som få men ändå

 25. […] DN, ångrar att han publicerade. Han ber också varenda gayperson och gaysamhället om ursäkt. I avsnitt 16 intervjuar Maria Peterson Toscano, som genomlidit kurser i reparativ terapi för att bli […]

 26. […] för Exodus International, backar i frågan om reparativ terapi av homosexuella (se avsnitt 79 och 16) efter att ha varit ledande förespråkare i flera […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.