Skeptikerpodden

Information

This article was written on 09 jul 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

Maria konfronterar mediet

Maria konfronterar mediet som i avsnitt 14 fick kontakt med Marias döda föräldrar (som inte alls är döda). Lyssna på mediets bortförklaringar om hur det gick till.

 
Ladda ned mp3 (0:14:18 om 17 MB).

18 Comments

 1. […] Lyssna också hur hon förklarar sig när Maria konfronterar mediet. […]

 2. Mattias
  12 juli, 2010

  Förstår du? Är du med? Förstår du? Ja? Nej, är du.. Förstår du, jag säger, förstår du? Är du med?

 3. Mattias
  12 juli, 2010

  ”Du har intution”

 4. Mattias
  12 juli, 2010

  ”Du har en hjärna! E du med?”

  ”Vi kan ju vara döda nu” ”Egentligen”

  Kvinnan är inget annat än ett skämt – Egentligen!

 5. Mattias
  12 juli, 2010

  All heder åt Maria som faktiskt agerar civilicerat hela vägen.

 6. Mattias
  12 juli, 2010

  I mina öron är hon inte empatisk. I mina öron är hon lismande, inställsam och falsk

 7. Adde
  12 juli, 2010

  Hon var riktigt irriterande, förstår du?
  Alltså ibland så brukar, förstår du?
  När jag, förstår du?
  GHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, förstår du?

 8. Gherry
  12 juli, 2010

  Retoriskt självmord, caught on tape…

 9. gajver
  14 juli, 2010

  Varför stängdes Beckomberga? Hur klarar man sig i det dagliga livet om man har så dålig självinsikt och svårigheter med att skilja på dikt och verklighet? Oj, glömde nästan: Förstår du?

 10. wEctro
  15 juli, 2010

  Det här + #14 är bland det pinsammaste jag har hört…Är du me? Förståru?

  Har oerhört svårt att förstå hur någon orkar stanna kvar och lyssna länge nog att bli bedragen på något annat än sitt tålamod…

 11. Daniel Levy
  16 juli, 2010

  Här hör vi försvar ifrån någon som INTE är van vid att bli konfronterad. Håller man på med den formen av cold reading och är van vid att dribbla bort folk och vända felmissar till träffar så är det inte så konstigt att det börjar lukta bränt efter ett tag. Har dock hört talas om ex-medium som hållit på med rätt avancerad form av cold reading men inte fattat att det var det då höll på med. De trodde istället att det var deras förmåga som de har utvecklat. Ganska fascinerande hur det mänskliga psyket fungerar ibland!

 12. Patrik
  16 juli, 2010

  Hahhahaah MEN hur kan denna personen lyckas att lura människor. Hon är ju retoriskt och socialt retarderad!

 13. Andreas
  17 juli, 2010

  Jane Lyzell, ett känt medium seanstrams finns inspelat, skriver detta om dessa två avsnitt:

  ”Man får det man ger ut” varför skulle andevärlden ens bry sig! er intetion är ju att bluffa medium!

  Nu är inte Lyzell känd för att tänka logiskt eller rationellt, men vi kan försöka bena ut detta.

  Det verkar som att Lyzell menar att mediet själv aldrig vet om informationen denne ”får från andevärlden” är sann eller inte. Det måste vara en av slutsatserna, enligt Janes logik. En annan slutsats är, uppenbart (men tydligen för svår att se för Lyzell) att andevärlden då lurar mediet inte sittern/offret/testaren, för den sistnämnda vet ju redan att det är felaktiga uppgifter.

  Så, varför skulle andevärlden vilja lura det troende mediet?

  Sedan undrar jag hur Jane Lyzell kan veta att den information hon själv låtsas ”hämta från andevärlden” är sann. Hur vet hon att sittern/offret inte ljuger och testar henne? Hon verkar nämligen väldigt säker på att hon själv minsann är äkta vara och alltid är så duktig på allt möjligt.

  Ni som har sett Lyzells framfart vet att detta resonemang inte kommer att röra henne i ryggen. Nya ursäkter och logikbefriade fantasilösningar sprutas istället ut i snabb takt för att täcka de hål hon nyss grävt upp.

 14. Anders
  20 augusti, 2010

  Men herregud, spärra in den här kvinnan på psyket!

  Och vad är det för jubelidioter som kontaktar medium?

 15. Then Swänska Argus
  25 augusti, 2010

  Oerhört intressant, dels själva ”läsningen” men även konfrontationen. Intressant vore att skriva ut hela samtalet med mediet, för att se hur mycket hon egentligen säger som inte är helt byggt på den information hon får från Maria, men det tar ganska mycket tid. Men nästan ännu mer fascinerande är det väldigt tydliga intrycket av den stämning som mediet skapar dem emellan och vilken prägel det sätter även på Maria som skeptiker, som jag uppfattar som ofrivilligt nästan undfallande trots mediets ganska allvarliga tillkortakommande i sina svar. På snart sagt alla ”förstår du?” från mediet svarar Maria ”ja”, och jag tror att det kommer av en hos i stort sett alla människor djupt inneboende vilja att vara till lags och inte göra bort andra människor, för många gånger är det som man förväntas förstå fullkomligt obegripligt. Jag kunde inte låta bli att ta ut ett litet exempel, från lite drygt fyra minuter in i konversationen. Maria har just berättat att hennes mor lever och har hälsan och inte kan ha ”talat från andra sidan”.

  ”De andekontakter jag gör, många gånger är bra, förstår du? Men, du som sitter framför mig, vi säger såhär att…nu hade inte du din mamma, men…oftast, kan det vara…om du skulle gå till din mamma, vi säger såhär, har du pratat med din mamma? Har du pratat med henne om det här? Fanns det något som…förstår du? Ofta så är det någon i familjen, men det är jag som uppfattar vilken kvinna, förstår du? Så kan det vara. så…mmm.”
  Maria: ”Men hon…ingenting stämde överens på nå’n överhuvudtaget, i familjen eller nå’n som vi känner…”

  Och nu kommer en riktig höjdare:

  ”Ja, men då får det va’…asså, de’ här…de’ här…men det är inte all…förstår du? Ja. Och, ehm…Är du med?

  Och Maria svarar faktiskt ’ja’ på detta! Ingen skugga må falla över henne för detta, de flesta av oss tror jag hade gjort detsamma av bara farten.
  Panelen har varit inne på en aspekt av detta i flera andra avsnitt, nämligen att en stor del i att många människor sätter sin tilltro till exempelvis medier och ”naturläkare” är den uppmärksamhet, tid och mänskliga kontakt som man oftast erbjuds, att jämföra med de fem minuter anamnes och receptskrivning som traditionell medicin oftast innebär.

 16. Sluta ljug
  25 januari, 2011

  Lite väl sent att kommentera kanske men bättre sent än aldrig.
  Tycker Maria gör ett fabulöst jobb här och undrar, fick hon reda på att du jobbar som psykolog? Jag kanske missade det helt. men i så fall, hur tog hon det?

 17. Anna Linnéa Persson
  20 mars, 2013

  Starkt! Det jag tar med mig är att det verkar fullständigt omöjligt att konfrontera utövarna. Jag känner en viss hopplöshet, men något gott måste ju komma ur ansträngningarna. Eller jobbar vi förgäves?

 18. CJ Åkerberg
  28 mars, 2013

  Anna Linnèa:
  Det är aldrig förgäves, däremot så kan det ibland kännas så.

  Kanske bättre att titta på omvärlden som inte tror på dessa typer av villfarelser. De är ett rätt stort gäng.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.