Skeptikerpodden

Information

This article was written on 08 nov 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , ,

29. Intervjuer från skeptikerkonferensen TAM

Andreas har en trevlig stund med den skeptiska sångaren Tim Minchins ben, vilket förklaras närmare i avsnittet.

TAM, eller The Amazing Meeting, är en årlig konferens där kända föreläsare pratar om vetenskap och skepticism. I år ägde konferensen rum i London, och vi gav oss dit för att få ett ord med föreläsarna.

I detta avsnitt får du lyssna på tre intervjuer från TAM:

 • Rebecca Watson är en av programledarna i den amerikanska motsvarighet till Skeptikerpodden, The Skeptics Guide to the Universe.
 • Rhys Morgan är en 16-åring som tidigare i år uppmärksammade media på en ”mirakelmedicin” som innehöll ett farligt blekmedel. Han uppmärksammades även av BBC.
 • Richard Wiseman är en psykolog som fokuserat på en del ovanliga saker i ämnet, bland annat självbedrägeri, humor, tur och det paranormala.

I avsnittet berättar också Maria om Skeptikerpub som hon anordnade under första helgen i november i Stockholm.

 

Ladda ned mp3 (0:54:49 om 38 MB).

12 Comments

 1. Tony
  8 november, 2010

  men fan kan ni inte skaffa fram en app för android också?
  sen tar jag gärna emot länktips där magneters helande verkan debunkas

 2. André Wognum
  9 november, 2010

  Ser fram mot fler utflykter i ”skrockens utmarker”.

  Skeptikerpoddens egen version av ”Who´s that noisy”…
  Gissa vad skrocket sägs hjälpa mot! 🙂

 3. Johan
  9 november, 2010

  @Tony,
  Google Listen funkar utmärkt! Då har man både SGU och Skeptikerpodden och alla andra podcasts man vill på samma ställe! Men får erkänna att appen såg riktigt sjysst ut, jag skulle definitivt hämta hem om den fanns även för Android!

  Tummen upp till era program f.ö. Riktigt kul och intressant och det blir bara bättre och bättre!

 4. Felicia G
  13 november, 2010

  Laddade genast ned appen! Men den senaste episoden som finns där är nummer 19. Kommer resten snart? (Dessutom ligger de i väldigt konstig ordning, men det kan man väl ha överseende med :P)

 5. Carl H
  14 november, 2010

  Några kommentarer.

  *Marias intervjuer. Svaren i detta avsnitt blev bra och frågorna ledde till informativa svar. Men jag tycker hon kan utveckla sin intervjustil lite kanske. Det verkar som om hon ställer förskrivna frågor hela tiden. Då verkar det inte som om hon lyssnar på de intervjuade säger. Blir som om en robot intervjuar och inte en människa, eller ett förskrivet häfte som lika gärna kunde lämnas in. Det är inte lätt att intervjua, men jag tycker hon borde försöka gå in mer i dialog med de hon intervjuar och kommenterar. Återknyta till vad de säger och ställa följdfrågor. Då blir det roligare att lyssna på det.

  Jag vet att många intervjuare som gör som Maria, men då mest i skriftlig media, då dessa journalister behöver lite citat. Det funkar inte i ljudform riktigt. Detta sker dock radioform ibland, men då är det ofta enskilda klipp mellan svaren och prator samt musik emellan.

  Men alla förskrivna frågor är inte intressanta och ibland kommer det upp helt nya grejer i intervjusvaren som är långt intressantare. Tyckte det fanns några sådana saker i de intervjuer ni gjorde här. Så försök gärna variera samtalet mer.

  Nu inget ont om Maria. Jag tycker hon gör riktigt bra grejer när hon t.ex. utmanat kvacksalvare och andepratare face to face. De grejerna är bland det bästa ni har gjort på podcasten. Fortsätt med det.

  * Tycker det är lite småtråkigt att Rebecca Watson mest kör på sin grej ”Jag är skeptiker och tjej”. Är det hennes enda merit? Har vi inte kommit längre än så?

 6. Mårten R
  14 november, 2010

  @Johan
  Försökte hitta Skeptikerpodden på Google Listen, men det gick inge vidare. Jag är förmodligen bara puckad och gör nåt fel, men hur hittar jag just Skeptikerpodden? SGU hittade jag…

 7. Peter
  14 november, 2010

  @Mårten R

  På Google Listen finns enbart poddprogram som Google själva tagit med för tillfället, därför hittar du inte Skeptikerpodden när du söker efter det. Du kan däremot lägga in Skeptikerpodden manuellt genom att klistra in adressen till flödet: http://feeds.feedburner.com/skeptikerpodden

  @Felicia G

  Vi ska undersöka varför avsnitten hamnar så konstigt (och så få) i iPhone-appen.

 8. Mårten R
  14 november, 2010

  Tack Peter! Lysande.
  Tack för en fantastisk podcast oxå. Har inte missat ett avsnitt sedan starten.

 9. Felicia Gilljam
  16 november, 2010

  Peter, det verkar ha löst sig. 😀

 10. Peter
  16 november, 2010

  Bra. Det var jag som hade missat att trycka på ”uppdatera avsnitt”. 🙂

 11. […] etiska aspekterna av trolleri och magi. Intervjun är från podcasten The Magic Newswire. Se även avsnitt 29 för Marias intervju med Wiseman på TAM […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.