Skeptikerpodden

Information

This article was written on 21 sep 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , ,

63. Lyssnarfrågor och Richard Wiseman

Det har blivit dags att beta av några av alla de frågor ni har skickat in till oss. Vi följer också upp arbetsannonsen från förra avsnittet och vi får höra om Power Balance-armbandets öde i sportbutikerna i Jönköping. Richard Wiseman berättar i en intervju om ”kontraktet” mellan magiker och publik.

Häromveckan kunde man höra CJ i Radio Värmland och pratade konspirationsteorier. Dagen därpå gjorde han och Andreas ett gästspel i Radio Sörmland om bland annat samma ämne. John gästade både Gert Fylkings radioprogram och Magnus Betnérs dito.

I det förra avsnittet pratade vi om en lite udda annons på Arbetsförmedlingens platsbank. Företaget annonserade efter medium och djurpratare. Vi fick en kommentar till förra avsnittet av Monika, som rätade ut några frågetecken om huruvida man kan tvingas söka ett arbete av den här typen. Karin kontaktade också AMS angående detta. Om ni upptäcker andra underliga annonser kan ni ringa kundrelationer på AMS på  0771-60 70 00 och berätta detta.

Det så omtalade Power Balance-armbandet har mött sina övermän i Pekka och Éric Moreau. Åtminstone i Jönköpingstrakten, där nu flera sportbutiker har beslutat att sluta saluföra armbandet efter att Moreau skrivit om dem i Nutidningen. Läs Pekkas sammanfattning av historien på Orsakverkan.

Maria svarar på lyssnarfrågor om mödomshinnan, huruvida man får prata om att man ”fixar autism” och mindfulness (se pdf för exempel på medveten närvaro).

John ”intervjuar” Richard Wiseman, som berättar om de etiska aspekterna av trolleri och magi. Intervjun är från podcasten The Magic Newswire. Se även avsnitt 29 för Marias intervju med Wiseman på TAM London.

Veckans Utbrott och Skrock och Svart magi är med som vanligt även denna gång.

Glöm inte att man på lördagar (repris söndagar) kl 23 kan man höra utvalda klippta avsnitt på Radio1 101,9.  Det går fortfarande  att rösta i Svenska Podradiopriset, och lägg gärna in ett omdöme på iTunes.

  
Ladda ner mp3. (o1:20:41 om 55,4 MB)

46 Comments

 1. Maria
  21 september, 2011

  Här finns några olika mindfulnessövningar som man kan ladda ner: http://technicolorblog.blogspot.com/

 2. Mikael
  21 september, 2011

  Att jämföra tarotläggare/medier med ”ett stall med enhörningar” är en dålig jämförelse, eftersom det är uppenbart för alla att det inte finns enhörningar, men det är inte uppenbart för alla att tarot/medier inte fungerar. Det krävs ganska stor kunskap för att inse att tarot/medier inte är vad det verkar vara, och de flesta har inte den kunskapen.

 3. Pekka S
  21 september, 2011

  Mikael: Enhöringarna är givetvis osynliga.

 4. Mikael
  21 september, 2011

  Ja, det var ett roligt skämt, men det förtjänar inte att skämtas bort.

  Man kan också ta Ockhams rakapparat som ett exempel:

  ”Om flera olika förklaringar till ett fenomen föreligger, så bör man välja den enklaste av dem”

  Detta fungerar inte ifråga om övernaturliga saker eftersom den enklaste förklaringen för många är att det faktiskt är något övernaturligt som har skett. Om jag inte har tänkt på en kompis på 5 år och så ringer han medan jag tänker på honom så är den enklaste förklaringen för många människor att det var tankeöverföring. Att förklaringen istället skulle vara att jag visst har tänkt på honom många gånger, och att det var en slump att han ringde just när jag råkade tänka på honom är mycket mer långsökt.

  PS Ja, jag vet att det heter Ockhams rakkniv och inget annat. Men det var du som började att skämta 🙂

 5. John Houdi
  21 september, 2011

  Mikael: Tanken bakom ett stall med enhörningar var för att se om Arbetsförmedlingen verkligen kollar upp stolliga annonser; osynliga enhörningar och/eller folk som påstår att de kan prata med döda eller prata med djur på distans…..

 6. Mikael
  21 september, 2011

  Ja, det förstod jag också, men att folk skulle kunna prata med döda är inte lika stolligt i de flestas ögon som att det skulle finnas enhörningar.

 7. Anders H
  21 september, 2011

  Ja, det förstod jag också, men att folk skulle kunna prata med döda är inte lika stolligt i de flestas ögon som att det skulle finnas enhörningar.

  Hur förhåller sig antalet supporters av en föreställning till AMS uppdrag? Det känns irrelevant.

 8. Mikael
  21 september, 2011

  AMS uppdrag? Ja det är irrelevant, en helt annan fråga. Det jag ville poängtera är att jämförelsen enhörningar – tarot/medier var en dålig jämförelse.

 9. John Houdi
  21 september, 2011

  Det jag ville poängtera är att jämförelsen enhörningar – tarot/medier var en dålig jämförelse.

  Varför det. I båda fallen handlar det om osynliga varelser. Du kan prata med osynliga enhörningar lika bra som du kan prata med döda människor. För en del är enhörningar minst lika riktiga som att en del påstår sig kunna prata med döda.

  Men kanske en telefonlinje dit man ringer och pratar med en enhörning som kan prata med döda människor är en bra idé?

 10. Eric
  21 september, 2011

  Det verkar ju finnas en marknad för att prata med andra sagovarelser:
  http://peruno.vingar.se/naturvasen.htm

 11. JollyRoger
  21 september, 2011

  Jag har jobbat hårt i årationden för att befria världen från mödomshinnor och nu påstår ni att det arbetet varit förgäves. Dags för nya mål.

 12. Anders H
  21 september, 2011

  AMS uppdrag? Ja det är irrelevant, en helt annan fråga. Det jag ville poängtera är att jämförelsen enhörningar – tarot/medier var en dålig jämförelse.

  Jämförelsen är utmärkt, eftersom antal anhängare faktiskt inte är en viktig parameter.

 13. charmkvark
  22 september, 2011

  Jag tyckte enhörningsjämförelsen var klockren.

  I övrigt var det lite irriterande att man hörde tangentbordsknatter rätt mycket i det här avsnittet. Stänga av micken när man inte pratar eller när man skriver kanske? 🙂

 14. Mikael
  22 september, 2011

  Osynliga enhörningar? Det har jag aldrig hört talas om.

  Men vi kommer väl inte längre den här gången.

 15. John Houdi
  22 september, 2011

  Men osynliga gudar har du säkert hört talas om, Mikael?
  Varför ska då inte osynliga enhörningar existera?

 16. Den riktige Mikael
  22 september, 2011

  Kom att tänka på en AMS-annons som dök upp i slutet på 90-talet. Den skapade debatt utav helvete.

  Sajantolågerna var det som låg bakom den då. De rekryterade helt enkelt in folk via AMS hemsida. I detta fall blev det ju ”ramaskri” och jag antar att det delvis ligger bakom formuleringen om att man inte ska tvingas ta provisionsbaserade jobb. Man skulle nämligen sälja böcker…

 17. Magnus
  23 september, 2011

  Jag ser Gunnar Arvidsson från Mitt i naturen framför mig när jag hör John Houdi. Ge John 15 år till och han kan bli en riktig sån där mysfarbror i TV 🙂

 18. Lind
  23 september, 2011

  Robert Hahn hävdar att homeopatiska läkemedel har effekt utöver placebo, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4706051

  Är han ute och cyklar som som Mats Lekander hävdar eller ligger det något i det? Vet att Hahn även tror på healing och liknande dynga men vill inte avskriva honom rakt av…

 19. Lind
  23 september, 2011

  Var lite för snabb på sändknappen där:

  För mig som total novis låter det märkligt att homeopati skulle visa effekt utöver placebo eftersom det bara är vatten, ungefär som att en ramlösa skulle bota sjukdomar…

 20. Mattias
  23 september, 2011

  Kan inte Maria ta över skeptikerpodden helt och hållet?

 21. John Houdi
  23 september, 2011

  Magnus: Vet inte om jag ska ta detta positivt eller negativt? Väljer det första.
  Mattias: Hon får väldigt gärna ta över hela podden och köra den själv. Eller så gör vi en specialversion där vi klipper bort oss andra just for you.

 22. Magnus
  23 september, 2011

  John: Det var enbart menat som en komplimang.

 23. Robert D
  24 september, 2011

  Jag måste tyvärr kritisera er på Sveriges bästa pod, som jag med glädje följt sen program 1.

  Det slog mig som humanist/feminist/religionskritiker & skepikter att er upprepade användning utav ordet ”oskuld” i senaste avsnittet enbart en kvarleva från gamalt religiöst språkbruk som ”vi” upplysta agnostiker/ateister inte bör hålla liv i. Att det på något sätt skulle innebära att man drar på sig en skuld för att man har sex för fösta gången är ju helt fel.

  Att dessutom ordet ändras till ”svendom” för killar som pippat för fösta gången är också märkvärdig. Eftersom det heter förstagångsväljare då ungdomar får rätten att rösta, borde det heta t.ex. förstagångsliggare oavsett kön.

  Personligen har jag faktiskt inte reflekterat så mycket över detta innan men kanske kan vi hitta fler ”förbjudna ord”?! Ord som bör bytas mot andra osv. Helt enkelt städa det svenska språket från gammal skit!

  Ljus och kärlek! 🙂

 24. Tyko
  24 september, 2011

  Robert D, då antar jag att du aldrig använder svordomar heller då de alltid kommer från skrock, ockultism och religioner. Eller gör du ett undantag där?

 25. Petter
  24 september, 2011

  Uhm, var det bara jag som inte hörde nåt veckans utbrott i detta avsnittet?

 26. Mikael
  24 september, 2011

  ”Men osynliga gudar har du säkert hört talas om, Mikael?
  Varför ska då inte osynliga enhörningar existera?”

  Enhörningar har aldrig beskrivits som osynliga i folktron vad jag vet. Det är som att säga att gorillor är osynliga.

  Man behöver inte överdriva bara för att man är skeptiker, eller hur?

 27. Mikael
  24 september, 2011

  ”…men kanske kan vi hitta fler ”förbjudna ord”?! Ord som bör bytas mot andra osv. Helt enkelt städa det svenska språket från gammal skit!”

  ”Osynliga enhörningar” kanske?

 28. Karin
  24 september, 2011

  @Lind:
  And homeopati och Hahn så kan du läsa mitt inlägg på skepchickSE om det: http://skepchick.se/2011/04/11/v%C3%A4rna-om-homeopaterna/

  När det gäller enhörningarna är det en valid jämförelse, MEN istället för att de anställda skulle sköta om stallet borde de sälja biljetter till att se dessa enhörningar. Eller erbjuda människor att prata med dem.. DÅ hade det varit mer likt det som sker på Änglaviskningars telefonlinje.

 29. Anders H
  24 september, 2011

  …oskuld…

  Robert D, jag håller med dig. Ett bättre ord vore på sin plats, men det är det ordet som bäst skapar förståelse för vad som åsyftas, för nu. Varför ett ord egentligen behövs för detta, kan vi låta vara osagt.

  Uhm, var det bara jag som inte hörde nåt veckans utbrott i detta avsnittet?

  Den var med allt. Längst bak, bakom en gammal låda. Men jag är inte den som är blygsam med att lämna ifrån mig en direktlänk. 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=JR2J3cCDmQs

 30. John Houdi
  24 september, 2011

  Enhörningar har aldrig beskrivits som osynliga i folktron vad jag vet. Det är som att säga att gorillor är osynliga.

  I folktron är ju bara synliga enhörningar beskrivna. De missade de osynliga. Hur vet du att det inte finns osynliga gorillor?

  Man behöver inte överdriva bara för att man är skeptiker, eller hur?

  Inte alls, men varken du eller jag kan bevisa osynliga enhörningars existens eller ickeexistens. Precis som retoriken finns för gudar, spöken och andra vidskepelser så baseras osynliga enhörningar även på denna retorik.

 31. Andreas Anundi
  25 september, 2011

  Inlägget uppdaterat med länkar till radioprogrammen som John gästade:
  Äntligen med Gert Fylking

  Betner på Bandit

 32. Carl
  27 september, 2011

  Mikael: ”Ja, det förstod jag också, men att folk skulle kunna prata med döda är inte lika stolligt i de flestas ögon som att det skulle finnas enhörningar”.

  Jo det är helt vansinnig.

 33. mopion
  27 september, 2011

  Hej! Tänkte bara dela med mig av denna:
  Fruktansvärd rapport om en läcka vid en fabrik för homeopatiska preparat!
  http://www.newsbiscuit.com/2011/09/09/homeopathic-leak-threatens-catastrophe/

 34. Then Swänska Argus
  28 september, 2011

  Inslaget om Arbetsförmedlingen hamnade snett, tycker jag. Bra att Karin letade upp någon att fråga närmare hur myndigheten ställer sig till annonser som befinner sig i någon slags gråzon, men sedan tycker jag att det kantrade alldeles för mycket över till att Arbetsförmedlingen på något sätt skulle kunna klandras för vilka jobb som andra utlyser. Så är det tyvärr inte. Om du John hittar ditt stall som någon vill låna ut så tror jag att det står dig ganska fritt att annonsera på Platsbanken eller liknande efter skötare till dit stall för osynliga enhörningar. Det kommer att bli problem för dig om du inte erbjuder de sökande ett avlönat arbete eller om du erbjuder ett arbete som på något sätt bryter mot lagen, men att du erbjuder ett knäppt jobb kan inte Arbetsförmedlingen hängas för.

 35. mopion
  29 september, 2011

  Then Swänska Argus : Jo men Karin kom med en bättre liknelse; att mot betalning låta människor prata med osynliga enhörningar. Då är det ju plötsligt bedrägeri, dvs samma som telefontjänterna. Vart går gränsen? Skulle tex en annons där man söker folk som knackar dörr och säljer glas, men säger att det är diamant, godkännas?

 36. John Houdi
  29 september, 2011

  Then Swänska Argus skrev:

  Om du John hittar ditt stall som någon vill låna ut så tror jag att det står dig ganska fritt att annonsera på Platsbanken eller liknande efter skötare till dit stall för osynliga enhörningar. Det kommer att bli problem för dig om du inte erbjuder de sökande ett avlönat arbete eller om du erbjuder ett arbete som på något sätt bryter mot lagen, men att du erbjuder ett knäppt jobb kan inte Arbetsförmedlingen hängas för.

  Well, det handlade inte direkt om detta. Det handlade om, det som sades i telefonsamtalet, om Arbetsförmedlingen verkligen kollar upp jobben om de är riktiga.
  Om de anser att ”mediumprat” och djurkommunikatörer är OK och de skulle stoppa en annons om jobb på enhörningsstall så skulle man ifrågasätta hur de bedömer de olika arbetenas validitet.

 37. Then Swänska Argus
  29 september, 2011

  Det är just det: Det är _jobbet_ som måste vara på riktigt; anställningen och avlöningen. Jag kan inte riktigt se att Arbetsförmedlingen kan göra så mycket åt det som inte är uppenbart lagbrott. Man kan inte annonsera efter prostituerade till sin bordell, men jag tror du får annonsera efter lagerarbetare även om du inte har något lager, så länge det faktiskt finns en anställning och en avlöning att söka.
  Det är – tyvärr – inte fastställt någonstans att mediumskap är bedrägeri. Att annonsera efter folk som inte har mediala förmågor men är villiga att låtsas, däremot, skulle kanske hamna närmare bedrägligt beteende.

 38. Karin
  30 september, 2011

  @Then Swänska Argus

  Vill bara påpeka att jag faktiskt sa till kvinnan på AMS att både stallet och arbetet var genuint, men dock att enhörningarna den osäkra faktorn. Det hon då sa var att om en annons som sökte skötare till ett enhörningsstall så skulle de ringa och kolla upp det. Men kommunicera telepatiskt med djur, tala med döda eller se in i framtiden, är tydligen helt ok.

 39. John Houdi
  30 september, 2011

  Then Swänska Argus
  Tack för informationen. Ska villigt erkänna att jag har noll koll på hur Arbetsförmedlingen fungerar då jag aldrig satt min fot där eller har aldrig sökt ett riktigt jobb.

  Reagerade bara på att vissa jobb kollades upp och vissa inte. Arbetsförmedlingen däremot normaliserar och legitimerar påstådda medium vilket borde vara en mer blossande fråga och icke-acceptans än enhörningsstallet.

 40. Robert D
  30 september, 2011

  @Tyko

  Du har helt rätt det finns en massa svordomar som inte borde användas heller så som t.ex. fan, helvete djävul osv. Betydligt bättre alternativ finns!
  En bra källa för det är Kapten Haddock från Tintin
  Insjögangster, Kloakdjur, Pestråtta, Tryffelsvin, Bomber och granater är några sköna uttryck 🙂 hitta fler här: http://sallander.nu/tintin/text/svor.html

 41. Storr8n
  2 oktober, 2011

  Så klart osynliga enhörningar finns! I alla fall en. Välsignad vare hennes heliga hovar! http://www.palmyria.co.uk/humour/ipu.htm
  😉

 42. simone
  3 oktober, 2011

  Grattis till bra placeringar i podradiopriset! 🙂

 43. Andreas Anundi
  3 oktober, 2011

  Tack Simone!

 44. Tommy Persson
  11 oktober, 2011

  Det finns väl väldigt många annonser i platsjournalen. Frågan är om det verkligen är ett problem med konstiga annonser om inga söker jobben. Så det rationella med bara absurda saker borde vara att publicera dem då det minimerar arbetet.

  Sedan verkar inte folk här inte känna till att osynliga enhörningar är ett standardexempel i religionfilosofidiskussioner. Men enhörningarna ska också vara skära. Poängen är då att dess existens kan man få evidenser för men att de är skära är omöjligt att veta då de är osynliga så detta man måste man bara tro på utan evidenser. Så ska man välja ett exempel på något osynligt så ligger osynliga skära enhörningar väldigt högt i sannolikheten att bli valt.

 45. ulma
  24 oktober, 2011

  För första gången blev jag riktigt upprörd över skeptikerpodden och ert resonemang.

  Ska AMS bestämma vilka jobb som är ”riktiga” och inte utifrån vad de tror på? Jag tror tex inte på gud så om jag jobbade med att granska platsannonser skulle jag i så fall kunna bestämma att kyrkan inte får lägga ut annonser? Deras verksamhet är ju inte heller på riktigt (som jag ser det).

  Jag tycker att det känns tryggt att AMS inte själva bestämmer vilka annonser som får läggas ut. Så länge ingen blir av med A-kassan pga att de inte väljer att söka den här typen av jobb kan jag inter förstå att ni reagerade på annonsen. Däremot att det finns folk som ringer såna här linjer – det är en helt annan sak som aldrig upphör att förvåna mig 🙂

 46. ihedenius
  26 oktober, 2011

  Under programmet nämndes att länk skulle läggas upp till en artikel om Karolinska sjukhusets råd från ”enheten för sexuell hälsa” att flickor skulle sticka sig själva för att åstadkomma blödning.

  Hittade ingen så här är en länk till ”Vårdfokus” 29-aug-2011 som diskuterar frågan:
  https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2011/Augusti/Tycker-inte-det-ar-fel-ge-flickor-radet-att-sticka-sig-i-slidan/

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.