Skeptikerpodden

65. Undergången, hälsomässa och Mats Reimer

I dagens avsnitt: påstådda andemediet Sally Morgan hotar med förtalsstämningar; Hälsomässan i Älvsjö där bland andra homeopater samlar sina trupper; Mats Reimer om bland annat koständringar mot autismspektrumdiagnoser; Steve Jobs alternativa cancerbehandling. Detta och mycket mer.

I avsnitt 64 pratade vi om hur Sally Morgan avslöjats med att fuska under en seans. Nu utnyttjar hon de ökända förtalslagarna i Storbritannien och hotar att stämma kritiker och skeptiker. Byrån Atkins Thomson har på Morgans uppdrag instruerats att vidta åtgärder mot diverse artiklar i media.

Det är snart dags för Hälsomässan i Älvsjö (pdf) där alternativmedicin av olika slag presenteras och förespråkas. Homeopatifrämjandet kallar till manifestation för homeopatin, med föreläsningar, ”snabbkonsultationer” och annat.

Applegrundaren Steve Jobs död passerade inte obemärkt i media. Vad som däremot inte nämndes särskilt mycket var att han försökte bota sin cancer med olika alternativmedicinska behandlingar, vilket enligt vissa kan ha försvårat eller till och med omöjliggjort en riktig bot av cancern.

Ny forskning ifrågasätter den medicinska nyttan hos populära kosttillskott. Resultaten tyder på att de rentav kan orsaka förhöjd dödlighet bland äldre kvinnor, men studien är inte utan legitima frågetecken.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund menar att den ekonomiska krisen beror på brist på kristna värderingar.

De senaste veckorna har ett företaget Nordic Media hamnat i fokus av olika skäl. Främst kanske på grund av deras bluffmetoder och bedrägliga fakturor.

Vad gör väl allt det, när jorden nu till slut går under fredagen den 21/10? Harold Camping, som delade IgNobel-priset i matematik med motiveringen ”for teaching the world to be careful when making mathematical assumptions and calculations”, har reviderat sina tidigare undergångsprofetior och har kommit fram till detta nya datum.

Men ska vi avfärda Harold Campings profetior och andra extraordinära påståenden? Ska vi inte vara öppensinnade? Anders på vemihelvete.se beskriver vad det innebär och varför du ska öppna ditt sinne.

Det florerar en del påstådda behandlingar mot olika neuropsykiatriska tillstånd, t.ex. att ändra kosten för att råda bot på ADD, ADHD eller autism. Barnläkaren Mats Reimer berättar i en intervju om forskningsläget kring och rimligheten bakom dessa olika föreslagna behandlingar.  Vad är vetenskap och vad är pseudovetenskap här?

Vi hör de fasta inslagen Veckans Utbrott, Skrock och Svart Magi samt Veckans Konsultation med Mats Reimer (som denna gång handlar om mobilstrålning).

Mentalisten Samuel Varg Thunberg håller en ”seans” i Harry Houdinis ära den 31 oktober kl 19.00  på Bishops Arms vid Domkyrkan i Göteborg. Anmälan sker via Facebook eller på samuelvargthunberg.se (begränsade platser). Seansen är ett interaktivt teaterstycke där man får lära sig lite om den moderna spiritismens historia samt lite om vem Houdini var. Tarotläsning, pendlar och dödsskallar och mer!

Andra tillfällen att träffa skeptiker och humanister:

 • Skeptisk after work i Örebro fredagen den 21/10, Bishops Arms från kl. 17:00.
 • Humanisterna i Kalmar har Humanist- och skeptikerpub första måndagen varje månad. Pipes of Scotland kl.17.
 
Ladda ner mp3 (01:13:39 om 50,5 MB)

21 Comments

 1. JollyRoger
  19 oktober, 2011

  Vi ateister har kul åt Harold Camping för att kunna ge igen när kristna säger ”du ska få se när du dör”. Nu kan vi säga: ”du ska få se på lördag”.

 2. Carl
  19 oktober, 2011

  ”People say ’psychic’ Sally Morgan is a fake because she wears a hidden ear piece. No she’s a fake cos she claims she can talk to the dead.” – Jimmy Carr på twitter

 3. John Houdi
  19 oktober, 2011

  Carl; och givetvis har Jimmy Carr så rätt så rätt.

 4. Anders H
  19 oktober, 2011

  Jimmy Carr har alltid rätt. Beställ hans standup-dvd:er! 😉

  Han är lite av en ordvitsarnas man, och kan ibland vara väl grov, men han har en del små och ganska roliga poänger kring tro och ateism. Jag gillar honom.

 5. Brandman
  19 oktober, 2011

  Detta avsnittet av Veckans Utrbrott var otroligt bra! Bästa på länge!

 6. ZealotZebra
  19 oktober, 2011

  Har ni också sett att man köpa behandling med ”Lådan”? 600 kronor för 60 minuter.

  ”Du ligger eller sitter med kläderna på och vi behandlar roten till det onda/sjuka och apparaten balanserar upp dig!
  Behandlingstid 35-45 min och tid för prat efter!”

  http://www.bokadirekt.se/Bookings/WeekView.aspx?sru=1416&ss=33549&s=TsT%20-%20elektromagnetisk%20behandling,Uppsala

 7. Peter Olausson
  19 oktober, 2011

  Angående ”bergtagen”: Det var en sorts psykisk diagnos man kunde ställa på folk som betedde sig underligt. De hade nämligen blivit bortrövade av trollen (eller vilka man nu vill skylla på), och av förklarliga skäl var deras själsliv mer eller mindre knäckt även sedan de kommit tillbaka. Lite som ”abductions i bonde-Sverige”. Ett närliggande begrepp var ”bortbyting” som förklarade utvecklingsstörda barn.

 8. Anders H
  19 oktober, 2011

  Detta avsnittet av Veckans Utrbrott var otroligt bra! Bästa på länge!

  Stort tack, Brandman!

 9. Johan
  20 oktober, 2011

  Hej!
  Appropå hälsomässan i Älvsjö så vore det ju fantastiskt om skeptikerrörelsen kunde ha en egen monter med enkel information om vad t.ex. elektromagnetism är eller hur homeopati (inte) fungerar.

 10. Rickard Sipinen
  21 oktober, 2011

  Det skulle vara fint om man kunde lita på den moderna vetenskapen men eftersom den som så mycket annat styrs av ekonomiska intressen och fundamentalism så lämnas var och en att söka sin egen väg. Många alternativa behandlingar ges inte möjlighet av läkemedels industrin till en legitim vetenskaplig utredning då de hotar monopolet hos många populära droger. Detta tillsammans med den fundamentalism som råder under det rådande paradigmet gör att många behandlingar som faktiskt fungerar avfärdas som kvacksalveri innan en utredning om dess effekt har gjorts. Jag vill inte ens tänka på hur många människor som dör dagligen för att fungerande behandlingar inte når ut till allmänheten på grund av läkemedelsindustrins girighet.
  Många människor ser denna problematik och inser att man inte kan lite på en industri som låter pengar gå före människoliv och söker sig till alternativa behandlingar. Eftersom då dessa inte ges samma chanser att legitimeras som den västerländska medicinen så är det en (Alternativ) djungel därute, som man lätt går vilse i. Steve Jobs var möjligen en av dessa som gick vilse men vem vet? Han hade lika gärna kunnat dö trotts de allra mest moderna medicinska insatserna och vem vet kanske gav den behandling han fick samma odds som den gängse men att han trotts allt drog det korta strået. Det är trångsynt att avfärda denna intelligenta mans val som ett misstag när den väg han valde inte gavs samma möjlighet till vetenskaplig utvärdering som läkemedelsindustrin har möjlighet till. Men det är lätt att sparka på en medicin som ligger och förtala en död man som inte kan försvara sig.

 11. Tobbe
  21 oktober, 2011

  Jag klistrar in svaret på ovanstående inlägg som postades i en annan blogg:

  Att Steve Jobs var intelligent stämmer men enbart intelligens är inte en garanti för att fatta bra beslut.
  Rickard som kommenterat här är säkert också intelligent men väljer ändå att bortse ifrån den centrala kritiken, alternativa behandlingar är antingen oprövade eller har visat sig inte fungera.
  Dessutom blandar han ihop vetenskaplig metod med läkemedelsindustrins motivation och hur de sköter sina affärer.
  Det är dessutom svårt att tänka sig att läkemedelsindustrin skulle hindra saker att undersökas vetenskapligt och bli till mediciner med tanke på att man har gjort det så ofta. Man hittar någon aktiv substans i naturen, listar ut hur man ska tillverka den och säljer den med vinst. Så det ligger närmare till hands att anta att läkemedelsindustrin helt enkelt är ointresserade av de alternativa metoder som saluförs idag för att de inte ser något som verkar fungera.
  När det gäller många alternativa behandlingar så är det inte läkemedelsindustrin som verkar vara problemet utan den vetenskapliga metoden. Och det handlar inte om avsaknad av resurser, det finns nog med pengar inom alternativ medicinen för att finansiera studier. Ta bara spikmattan som var så omtalad för något år sedan. De finansierade en studie som visade att när man låg på spikmattan kunde endorfiner släppas ut och man blev av med viss smärta temporärt, det vill säga ett resultat väldigt långt ifrån vad de påstod i sin reklam.
  Homeopatin har funnits längre än den moderna läkarvetenskapen och har haft större möjligheter och större resurser att visa att där finns en effekt, men har inte lyckats.
  För många inom alternativmedicinen verkar det vara viktigare att sälja sina produkter och “rädda” världen än att ta reda på om det man säljer verkligen fungerar.

 12. CJ
  21 oktober, 2011

  Rickard:
  Att argumentera utifrån girighets-argumentet faller rätt platt då det finns många företag som även de kränger dyra alternativbehandlingar.

  Skrev om det på Tankebrott för ett tag sen. T.ex. omsatte Weleda dryga två miljarder för några år sedan, företaget som tillhandahåller mistelextrakt till bl.a. Vidarkliniken i Järna.

  Så, det ekonomiska argumentet är icke-giltigt.

  Sen:

  Det är trångsynt att avfärda denna intelligenta mans val som ett misstag när den väg han valde inte gavs samma möjlighet till vetenskaplig utvärdering som läkemedelsindustrin har möjlighet till.

  Men det görs ju upprepade försök med dessa metoder, gå in på PubMed och sök och du hittar en uppsjö. Problemet är att ju bättre kontroll man har över undersökningarna, desto sämre resultat för alternativförespråkarna.

  Men det är lätt att sparka på en medicin som ligger och förtala en död man som inte kan försvara sig.

  Rent retoriskt kan man fråga sig varför Jobs dog i en cancerform som har förhållandevis lång överlevnadstid om den behandlas i tid också. Att förtala en död som gjorde, enligt all gängse kunskap om tillståndet, fel val är rätt svårt när man påpekar just att han högst troligt gjorde fel fal…

 13. Rickard Sipinen
  21 oktober, 2011

  Jag klistrar in mitt svar från den andra bloggen: Att epitetet “alternativa behandlingar ” skulle innebära att behandlingsformen är oprövad är ett ignorant påstående då ex. akupunktur så som den utövas i Kina i enlighet med Kinesiskt tänkande är både beprövad genom tidens tand (Mer än 2000 år i Kina som kan stoltsera med att vara världens befolkningsrikaste land) samt att det finns tusentals studier både i Kina och i väst som talar till dess fördel men som fullkomligt ignoreras av etablissemanget. Kineserna använder ex. akupunktur som bedövning i stället för eller i kombination med narkos vid öppna hjärtoperationer. Att denna “alternativa” behandlingsmetod inte skulle ha vetenskapligt stöd eller vara “oprövad” är som fullkomligt nonsens och som sagt ett ignorant påstående dvs. de fakta som finns ignoreras helt enkelt. Homeopatin har jag ingen som helst erfarenhet eller kunskap om annat än att det används flitigt inom Travsporten men att akupunktur eller annan manuell behandling på något sätt skulle kunna tas av läkemedels industrin och omvandla till piller är fysiskt omöjligt vilket innebär att den utgör ett reellt hot mot läkemedels industrins monopol. Att äta nyttigt eller enligt en diet är knappast heller något som gynnar läkemedelsindustrin eller kan ersättas med piller.
  Om man vill se vad som fungerar så föreslår jag att man tar en titt på den behandling som ges Amerikanska trupper i Afghanistan. Militären använder inte något som inte fungerar:
  http://www.mcclatchydc.com/2011/02/07/108250/military-deploys-acupuncture-to.html
  Angående studierna som kan göra med alternativmedicinens pengar så är påståendet att det finns samma resurser där som hos läkemedelsindustrin märkligt och väldigt okunnigt.
  CJ: De alternativa behanlingsmetoderna är under inga omständigheter en homogen grupp och det är som sagt ”En alternativ djungel” men att weleda skulle kunna konkurera med företag som Astra-Zenica som har en omsättning runt 40 miljader dollar per år är ju inte rimligt och det är bara ett läkemedels företag av många. Dessa har ju också en gemensam lobbyverksamhet med åtskilliga miljarder i ryggen som ser till att det är deras medicin som dominerar marknaden. Sen att svenska läkemedelsverket finansieras av läkemedelsindustrin är ju en annan femma. http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2007/Lakemedelsverket-sanker-avgifter-inom-lakemedel/
  Hur många av de 17000 akupunkturstudierna på PubMed ha du läst? Har du jämfört budgetterna och omfattningen av studierna. Har du granskat finansieringen?
  Min kompis morbror dog i samma typ av Cancer som Jobs trotts västerländsk medicin…
  Men…
  Jag säger inte att västerländsk medicin är fel och alternativ rätt. Vad jag är intresserad av är ett ärligt granskande av samtlig medicin så att vi får behandlingar som faktiskt hjälper människor och inte håller dem sjuka för att pumpa in pengar i en industri som tycks vara sjukare än de patienter som de ska hjälpa.

 14. Eftersom det är poppis att kopiera från andra inlägg, och diskussionen handlar en del om pengar, så citerar jag mig själv genom att klistar in från en bloggpost (Hela inlägget finns på: http://anulaibar.com/svammel/?p=3890)

  Lika ologiskt är konspirationsfantasin om Big Pharma. Ja, jo, det förekommer många tvivelaktigheter där. Ja, jo, man kan ifrågasätta fördelningen mellan forskning och marknadsföring. Ja, jo, man kan ifrågasätta att det läggs mer pengar på att bota skalliga vita män än undernärda svarta barn. Men kom igen, om Big Pharma skrupellöst bara skulle vara ute efter att tjäna pengar, varför lägger de alla de millioner i både pengar och mantimmar de gör på att ta fram nya preparat? Varför inte istället repa lite örter och blanda ihop till en välgörande salva, ta en minimal mängd av någonting och spä ut det några milliarder gånger och droppa på sockerpiller eller utbilda en hoper healare som med ett leende och lite handpåläggning skulle bota patienterna? Antagligen skulle de med ett minimum av satsat kapital kunna maximera vinsten miljonfalt. Ja, lite som KAM-industrin gör nu, faktiskt.

 15. Rickard Sipinen
  22 oktober, 2011

  Problemet med frågor är att svar alltid är så mycket mer komplicerat men jag ska försöka visa vad jag menar, men sannolikt så kommer jag att misslyckas. 🙂

  Paradigmet som råder är det vetenskapliga. Om du vill tillhöra etablissemanget i lådan och sälja till dess trogna så måste du följa dess regler. För att sälja läkemedel under rådande paradigm så måste du följa slussarna som samhället etablerat för det vi anser är läkemedel.

  Men det är viktigt att förstå att även det vi kallar den etablerade medicinen precis som allt annat är grundad på tro. För om så inte var fallet så kulle vi ha lämnat detta gamla sätt att tolka verkligheten för länge sedan i och med att den vetenskapliga utvecklingen i realiteten redan för längesedan passerat vad vi i samhället kallar för etablerad vetenskap. Gå och diskutera med de som är ledande inom fysik, kemi och biologi och se hur mycket deras verklighetssyn stämmer med den syn som lärs ut i våra läroböcker så får du se.

  Systemet i grund och botten består av människor och människor vill vara trygga. Om du som vetenskapsman etablerat din plats i hierarkin genom exempelvis en tes som du skapade i din ungdom så vill du för ditt liv inte att någon annan yngre ska komma med en tes som gör din tes obrukbar och dig arbetslös och bortglömd. På grund av detta så uppstår vad vi skulle kunna kalla en kunskaps propp som hindrar all ny kunskap som på något sätt hotar den gamla. Detta är inte en konspiration utan ett samhällsfenomen som redan Galeleo fick känna av.

  Om vi nu föreställer oss att det sitter fullt av dessa proppar inte bara inom vetenskap och politik utan i alla samhällsskikt, så även de ekonomiska. Så ser vi hur det kommer sig att vi har så svårt som samhället att ex ta ett enhetligt beslut att stoppa världssvält, klimatförändringar, förändra penningsystemet osv. det samma gäller naturligtvis även för läkemedels industrin.

  Tänk dig nu om det skulle visa sig exempelvis att läkemedel ger helt olika reaktioner på olika människor på grund av att alla människor har biologiska skillnader som beror på en blandning av arv och miljö. Detta skulle innebära att vårt rådande system där vi delar ut läkemedel efter en mall där det finns en behandling för en sjukdom, inte längre skulle fungera då variablerna för de olika patienternas reaktioner på medicinen skulle bli oändligt stor och omöjlig att beräkna. Skulle läkemedels industrin då med alla dessa proppar i systemet kunna göra en kovändning och tala om för sina kunder att det vi gör när vi delar ut medicin till er är att vi spelar rysk roulett med era liv?

  Tänk dig ytterligare att det redan fanns ett system som var väletablerat och faktiskt redan kunde behandla efter dessa variabler och till råga på allt med flera tusen års erfarenhet bakom sig samt så gott som helt symtom och skadefritt. Hur skulle propparna reagera? Hur skulle industrin reagera? Hur skulle samhället reagera?
  Jag skulle föreslå att det är detta som händer nu.

 16. oakfarm
  22 oktober, 2011

  Steve Jobs död diskuteras här, både ute från både alternativmedicinare som utnyttjar hans död för uppmärksamhet och utifrån att man egentligen inte kan göra som Karin Bojs och mer eller mindre säga att Jobs hade levt längre om han inte väntat nio månar med kirurgin: Steve Jobs, neuroendocrine tumors, and alternative medicine . Fast en sak som togs upp av Bojs men inte togs upp i blogginlägget, är hon menar att hans levertransplantation var kontroversiellt och kanske inte bra medicin.

  Och jag antar att den engelska studien som Mats Reime nämner om färgämnen och hyperaktivitet, inte är Southampton-studien som Rebecca Watson? Det verkar inte vara samma. http://www.youtube.com/watch?v=Yw2iqnIQpzI

 17. Per Johan Råsmark
  22 oktober, 2011

  Det verkar som om det har blivit populärt att klistra in svar från andra bloggar men de som vill läsa fortsättningen på mina svar kan titta in på Brynolf & Ljungs blogg där jag och Richard har skrivit lite mera än vad som syns här.
  Adressen är:
  http://www.brynolfandljung.com/?p=1208
  Det är alltså mitt svar som blivit inklistrat av Tobbe här ovan.
  Glöm sedan inte att gå på Brynolf & Ljungs show i december om ni har möjlighet.

 18. Olle
  24 oktober, 2011

  Amerikanska millitären skulle inte använda något som inte funkar? Ackepunktur funkar ju bara via placebo-effekten det är ju bevisat gång på gång. Böner och religösa cermonier funkar ju inte heller men praktiseras av den amerikanska millitären.
  När det gäller girighet och big-pharma så är det ju så att det är fruktansvärt dyrt att ta ett läkemedel från klinisk fas till FAS 3 godkännande hos FDA. Losec lär väl ha kostat mer än 10 miljarder. Girigheten skulle väl ligga i om det är för enkelt att registrera och inte tvärtom. När det gäller naturläkemedel så är det förstås så att det ligger ett och annat med äkta positiva effekter och inte placebo i något preparat här och där. Vissa probiotiska naturmedel har ju till exempel visat väldigt intressanta data avseende till exempel kolik för bebisar. Men det är ju inte samma dokumentation som krävs för att registrera ett läkemedel. Jag har dock förståelse för argumentet att det är för dyrt att gå igenom hela den process som krävs för registrering och att det inte måste vara fejk bara för att det är ett naturläkemedel. Däremot kan man med lätthet utgå från att i princip alla naturläkemedel inte har någon effekt utöver placebo. Men med det sagt så finns det säkert ett och annat som har det

 19. Kimberly
  31 oktober, 2011

  Angående Autism och mjölkprodukter. Jag blev vegan 2006 av helt andra skäl och har alltså inte ätit mjölkprodukter sedan dess, inte tusan har jag blivit mindre Autistisk för det!

  Tur att ingen försökte få min Autistiske bror att sluta med mjölk som barn, han var enormt petig med maten som liten och utan mjölk vet jag inte vad han skulle livnärt sig på!

 20. Mikael
  31 oktober, 2011

  Kan ni inte kommentera Kishti Tomitas inhopp som tv4-reporter på Harmoni-Expo i nästa pod? Här ser vi hur hon blir totalt grundlurad av en slagrutemänniska. Hon blir helt såld:

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=kishti_tomita_besoker_harmoni-expo&videoid=2089046

 21. Jesper
  5 november, 2011

  Angående kost och ADHD så torde kostens inverkan på blodsockernivån ha en påverkan på vissa ADHD-symptom. Roy F. Baumeister är den ledande forskaren vad det gäller viljestyrka/självreglering och har nyligen kommit ut med den populärpsykologiska boken ”Willpower”. Han skriver bl a att viljestyrkan beror på blodsockernivån och att en kost som håller blodsockernivån så jämn som möjligt är viktig. Baumeister skriver inte specifikt om ADHD, men eftersom problem med viljestyrka/självreglering är ett av symptomen på ADHD så är det mycket troligt att kosten har betydelse.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.