Skeptikerpodden

Information

This article was written on 08 feb 2012, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , , , ,

72. Konspirationsteorier, HPV-virus och Mark Crislip

Mark CrislipI detta avsnitt hör vi några av panelens favoritkonspirationsteorier, samt om HPV-virus och tillhörande vaccin. I en intervju berättar Mark Crislip från Quackcast och Science-Based Medicine om smittsamma sjukdomar, vaccin och alternativmedicin.

Maria, Jon och CJ berättar om sina favoritkonspirationer, nämligen
– att HAARP orsakar jordbävningar
– att Denvers flygplats skulle vara någon sorts monument över en ny världsordning
– att (den första) månlandningen är en bluff, samt
– att kondensstrimmor efter flygplan är så kallade chemtrails, d.v.s. olika sorters gifter som sprutas över jordens befolkning.

Jon redogör för HPV-virus och vaccin mot dessa.

Karin och CJ intervjuar Mark Crislip, en smittskyddsläkare som många kanske känner igen från den fantastiska podcasten Quackcast eller Science-Based Medicine-projektet. Han berättar om sin inställning till olika sorters så kallade SCAMs (Supplements, Complementary and Alternative Medicine), vaccin och diverse smittsamma sjukdomar.

Det fasta inslaget Vad #%¤”#% pratar ni om? handlar den här gången om auktoritetsargument, eller Argument from Authority. Ett vanligt förekommande fenomen i debatter och diskussioner. Hur används det? När är det rätt att använda?

Skeptikerpub i Stockholm ska byta basläger. Tidigare samlades man på Magic Bar, men nu letar man efter nytt stamhak. Den 10/2 kan man träffa likasinnade på Bonden Bar.

 
Ladda ner MP3 (01:17:25 om 50,7MB)

16 Comments

 1. Peter Lundin
  8 februari, 2012

  Lite mer på temat konspirationsteorier:

  Testa att skriva in ILLUMINATI baklänges, samt haka på .org eller .com, i en webbläsare. Var kommer man då?

  En privatperson har köpt domänerna enkom för att peka om dem. Det är Humor!

 2. Linus
  9 februari, 2012

  Jag kommer till nsa.gov

  Varför skulle de vilja ha dessa adresser?
  Får ju bara folk att bli mer misstänksamma; eller är det humorn jag missar?

 3. Peter Lundin
  9 februari, 2012

  Det är, om registrar-informationen stämmer, en privatperson som registrerat domänerna och som man får anta gör ompekningen till NSA.gov.

  Det är nog oerhört osannolikt att NSA skulle göra detta själva.

  Rent oavsett tycker jag det är en skoj grej att komma till NSA när man skriver in ovan i webbläsaren. 🙂

 4. Grönsak
  9 februari, 2012

  Vilket bra avsnitt, jag hade aldrig hört talas om konspirationen om Denvers flygplats, den konspirationen var väldigt rolig. Intervjun med Mark Crislip var väldigt bra, det var bra att ni frågade om belastningen på sjukhus i USA under svininfluensan. Det har jag inte sett mycket om i svensk media.

 5. Mikael
  9 februari, 2012

  Oavsett konspiration elle inte, jävligt sjuka väggmålningar i alla fall:

  http://www.whale.to/b/denver10.jpg

  Inte precis vad man vill se…

 6. […] you want to hear more of me rant, and really, who doesn’t, try skeptikerpodden  where I was recently interviewed.  The English, or at least the American,  begins 33 minutes […]

 7. Trudy
  13 februari, 2012

  Dr. Crislip is one of my favorite podcasters and science based (AKA REAL) medical practitioners. I had hoped some of the podcast would be in English, but at least with Google Translate, I can read the text on your site. I am of Swedish heritage (my mother only spoke Swedish until she went to school in the US), but unfortunately only know a few insignificant words.
  I am a critical thinking nurse and artist in the USA. So nice to “meet you” via the link Dr. Crislip posted in his Science Based Medicine blog.
  Best regards,
  Trudy
  PS, my favorite Swedish artist who had a big influence on my style is Anders Zorn.

 8. Alec
  13 februari, 2012

  Tips för nästa pod: http://www.dn.se/nyheter/sverige/var-femte-tror-pa-spoken

 9. MTBSvetto
  13 februari, 2012

  Förstår inte hur ni lyckades missa antisemitismen som en stor och farlig konspirationsteori. I Malmö kan inte judar gå på gatorna utan att få skällsord ropade efter sig och i många länder ingår The Elders of Zion i undervisningsmaterialet. Och ni lyckades helt missa att Ickes ödlor är nästan på pricken lik klassiska antisemitiska konspirationsteorier.

 10. seldom
  13 februari, 2012

  Kul och roligt avsnitt ! Om får svära i kyrkan så kan man väl också diskutera vilka konsprationsteorier som kan stämma. Här är mina favoriter:
  Tysklands invasion av Polen där dom klädde tyska soldater i polska gränsuniformer och sköt på dom egna (bevisad som riktig)
  Kennedymordet, mycket märkligt att J Ruby en rasistisk republikan med maffikontakter skulle bli så indignerad av mordet på Kennedy så han sköt Oswald. Vem som låg bakom (förutom Oswald då) är ju dock en annan fråga.
  Sprängningarna av hyreshusen utanför Moskva som skyldes på Tjetjener, sannolikt låg någon med intresse av att skapa ovänskap mellan Tjetjener och Ryssar bakom…

 11. Gustav
  13 februari, 2012

  Hur länge brukar folk hålla sig kvar på skeptikerpubben? Kom tyvärr sent från jobbet och dök in på Bonden vid 21.15. Hade inte riktigt ork att leta upp folk i dimman från rökmaskinen.

 12. CJ Åkerberg
  14 februari, 2012

  MTBSvetto:

  Förstår inte hur ni lyckades missa antisemitismen som en stor och farlig konspirationsteori.

  Det är naturligtvis en stor och farlig konspirationsteori men som vi nämner i början av avsnittet handlade det denna gång om de lite knepiga och ”lättsamma” varianterna av konspirationsteorier.

  Vi tog upp antisemitism i poddavsnittet om just konspirationsteorier. Du kan lyssna här.

 13. CJ Åkerberg
  14 februari, 2012

  seldom:

  Kennedymordet, mycket märkligt att J Ruby en rasistisk republikan med maffikontakter skulle bli så indignerad av mordet på Kennedy så han sköt Oswald. Vem som låg bakom (förutom Oswald då) är ju dock en annan fråga.

  Det du beskriver om Ruby stämmer inte riktigt överens med hur det förhöll sig. Läs t.ex. lathunden från Tankebrott.

  Och vem som låg bakom är rätt väl grundat i dagsläget. Se ovan nämnda lathund…

 14. Seldom
  14 februari, 2012

  CJ, tack för svar. Det är välbefogat att vara skeptisk till konspirationsteorier och det är rättvist att säga att man nog kan utgå från att alla är mer eller mindre stolliga. Åtminstone är skepsism en bra utgångspunkt att ha när man möts av en konspirationsteori.
  Att en man som Jack Ruby,k, konservativ, rasistisk, vapenintresserad, dömd för olaga vapeninnehav två gånger, inblandad i olagliga spel, smussel med spritlicenser och prostitution.och åtminstone kompis med olika gangsters skulle tycka så synd om änkan Kennedy att han ville bespara henne oket att återvända till Dallas det är märkligt i min värld i alla fall.”I have been used for a purpose,” the way Ruby expressed it to Chief Justice Warren in their June 7, 1964 session”, var ju hans egna ord till åklagaren när det gått en tid. Visst, man kan inte utesluta att det gick till som det är beskrivet på den länk du bifogade men jag fick känslan av att den version som återgavs var ungefär en sådan som en försvarsadvokat skulle lägga fram när han skulle försvara en uppenbart skyldig person. Otroliga slumpmässiga händelser blandat med oväsentliga saker som han som ville ha sin lön osv. imponerar inte på mig.
  Jag tror fortfarande att det är sannolikt och inte osannolikt att det fanns något annat bakom mordet på Kennedy, men märk väl, jag anser inte att det är helt uppenbart

 15. Gustaf Olsson
  20 februari, 2012

  Följande avsnitt av svenska YLE:s ”Svängrum” passar bra till detta avsnitt av Skeptikerpodden: det handlade främst om vaccinmotstånd och man intervjuade den finska vaccinmotståndaren Linda Karlström, som till och med bjöd på en liten konspirationsteori (vid sidan av de sedvanliga om läkemedelsbolagens stora makt): samhället skulle inte ha råd med en massa föräldrar som är hemma med barn som sjuknat in i ”stärkande” sjukdomar som mässling och röda hund.

  http://arenan.yle.fi/ohjelma/1673737

  (För övrigt skulle jag uppskatta ett avsnitt om hur, när och varför olika företag obstruerar eller missbrukar vetenskapen: oljebolag med flera som motsätter sig klimatvetenskapen, läkemedelsbolag som jämför nya mediciner med placebo och inte med bästa tillgängliga fungerande alternativ, finns nog fler exempel också som jag inte kommer på i hastigheten.)

 16. jokke
  26 april, 2012

  Har ingen direkt koppling till detta avsnitt förutom att Crislip kämpar finurligt mot kvacksalveri.
  Men, en UR-produkt, som sändes i P1 igår kväll (25/4), Bildningsbyrån, hade en dokumentär om traditionell kinesisk medicin. Dokumentären var helt okritisk och exempelvis påstods det att akupunktur botade hosta etc.
  Att missar förekommer i statsradion är väl inte konstigt med tanke på mängden program, men denna dokumentär är som sagt en UR-produkt som kan distribueras till skolor etc. Se,
  http://www.skolboken.se/prodinfo.asp?sid=0&db=0&a=L102602-08
  Man blir lite upprörd och trött på samma gång.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.