Skeptikerpodden

Information

This article was written on 24 okt 2012, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , , , , , ,

87. Politisk elallergi, domstolsbedömd vetenskap och Dan Katz

Dan KatzI detta avsnitt: Centerpartiet lämnar in motioner om alternativmedicin och elallergi, domstolarna i Italien dömer i vetenskapliga frågor, vi följer upp nyheten om genmodifierade grödor, Maria beättar om synestesi och vi har en intervju med psykologen Dan Katz.

Tidigare har bilden varit att Miljöpartiet är det politiska parti som stått bakom det största vurmandet för alternativa och oveteskapliga metoder. Dock har flera motioner (se exempel här och här) från Centerpartiet nyanserat den bilden något. Både elallergi och allmänt kring alternativmedicin lyfts i dessa motioner.

Tidningen Hänt Extra släpper en specialtidning där 30 svenska kändisar berättar om sitt möte med ”andra sidan”. Som tur är för läsarna kan man även vinna en resa till ”andra sidan”. Vi frågar oss om detta är särskilt bra.

Lidingöpartiet vill förbjuda trådlösa nätverk i de lokala skolorna. En talesperson för partiet förklarar att hon tror att hälsofaran med dessa nätverk kan likställas med cigaretter.

Italiens Högsta domstol har dömt i ett mål som handlade om huruvida cancer kan orsakas av mobilstrålning. Domstolen slår fast att en persons hjärntumör kan ha orsakats av dennes användande av mobilen. Förutom det uppenbara problemet med juridik vs. vetenskap så har domstolen bland annat förlitat sig på årets förvillare 2004, Olle Johansson.

Och i ytterligare ett uppmärksammat mål dömdes sju stycken forskare och experter till fängelse i sex år (not: detta var ej klart när vi sände) för att de gett ”oriktig, ofullständig och motsägelsefull information” kring jordbävningen som drabbade staden L’Aquila 2009. Ett av de mer uppenbara problemen är att jordbävningar inte går att förutspå, något som panelen blir varse.

I avsnitt 86 pratade vi om en fransk studie som påstod sig ha hittat en koppling mellan genmodifierade grödor, ett visst bekämpningsmedel och cancer. Redan då framstod studien som tvivelaktig och nu har det kommit ytterligare kritik från EU-håll.

Maria intervjuar psykologen Dan Katz, psykolog och ordförande i Beteendetreapeutiska föreningen.

Den här veckans Buggar i hjärnan berättar om synestesi.

Kommande events:

 
Ladda ner mp3 (01:20:47 om 59,4MB)

9 Comments

 1. Joakim
  24 oktober, 2012

  Apropå strålning i mobiler och wifi-nät, här har ni ett schysst diagram över stråldoser: http://xkcd.com/radiation/

  Man kanske skulle länka detta till Lidingöpartiet? Med fakta i hand så är ju elevernas fruktstunder (om de äter bananer) ett större orosmoment än deras trådlösa nätverk 😉

 2. CJ Åkerberg
  25 oktober, 2012

  Joakim:
  Ja, den översikten är bra för att ge en bild av energimängder och vad annat vi utsätts för.

  Den artikel som vi bland annat utgick från är från Skeptic.com om det här med energimängder och vad som krävs för att strålning skall vara just farlig:
  http://www.skeptic.com/eskeptic/10-06-09/#feature

  Tyckte deras graf över energin i strålningen gav en rätt god bild av klyftan mellan wifi/mobiltelefoner och joniserande strålning:

  http://www.skeptic.com/eskeptic/10-06-09images/15-4-Bernie-Fig1-simplified.png

 3. C
  26 oktober, 2012

  Apropå tranbärsjuice så rekommenderar till och med vårdcentralen detta när man ringer och vill träffa läkare pga urinvägsinfektion. Jag höll på att trilla av stolen av förvåning första gången jag råkade ut för det.

 4. Måns
  30 oktober, 2012

  Här är en intressant text om mobilstrålning:
  http://www.antenna-theory.com/tutorial/cancer/cellphone.php

  Jämförs till exempel med solljus i både strålning och upphettning.

 5. Then Swänska Argus
  8 november, 2012

  Bara ett litet råd, i YPPERSTA välmening, till Maria:
  Försök undvika att inleda varje fråga med ett väl betonat ’MEN’. Att svara med ’men’ signalerar ett ifrågasättande av det senast sagda, men eftersom man förstår av sammanhanget att det oftast inte är det som är avsikten, blir det med tiden till ett störande ord i konversationen som riktar uppmärksamheten bort från innehållet, i likhet med redundanta idiomatiska uttryck som ”like…”, ”typ”, ”liksom” eller i värsta fall ett Bildtskt ”öööööööhhhh”.

 6. Wim
  14 november, 2012

  Hej Skeptikerpodden,

  Jag lyssnade på intervjun med Dan Katz och hörde honom säga att man behöver ha tillstånd från Socialstyrelsen för att få hypnotisera folk. Det fick mig att tänka på något.

  Jag bor på Värmdö och nästan varje dag kör jag förbi en reklamskylt där det står ”Hypnos Healing”. Jag kollade företaget på internet (hemsida: http://www.rehhs.se, Facebook: ”Anders Knutas Hypnos Healing terapeut”) och verksamheten är verkligen så flummig som skylten antyder. Anders Knutas (så vitt jag kan se är det bara han) håller på med regression till tidigare liv och med hypnos-och energihealing.

  Jag undrar nu hur man kan veta/kolla om han har tillstånd att hypnotisera och hur man går tillväga för att möjligen anmäla hans verksamhet.

  Tack för podcasten, från en trogen lyssnare
  Wim

 7. Amanda Duregård
  23 november, 2012

  Ja, det är förbjudet enligt Patientsäkerhetslagens kapitel 5 att undersöka och behandla mha hypnos. Det är dock svårt att få någon fälld – i praktiken måste det finnas på band/text att personens syfte är just _behandling_ och inte bara avslappning. Du måste också ha bevis för att den verkligen genomfört en behandling. Dags för lite wallraffning kanske? 🙂 När du har materialet lämnar du det till polisen och hoppas på det bästa.

 8. Amanda Duregård
  23 november, 2012

  Just det, du undrade hur man kollar om de är behöriga. Om de inte själva påstår att de är leg. sjuksköterska/läkare/psykolog/psykoterapeut så är de troligen inte det. Påstår de det kan man ringa Socialstyrelsen och kolla om det stämmer.

 9. Psyksnack | tankinte
  13 juni, 2015

  […] Se till exempel den skrämmande artikeln, Terapisekten, i Faktum eller lyssna på intervjun med Dan Katz (spola fram till 42:00). Ett hälsoarmband då? Det måste väl ändå hjälpa? Du behöver […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.