Skeptikerpodden

Information

This article was written on 21 jun 2010, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , ,

13. Intervju med James Randi

Avsnitt 13 betyder otur. Och en intervju med James Randi. Men skeptiker räds inte vidskepelser och här kommer därför ett fullmatat avsnitt med nyheter om både homofober och astrologer.

Lill-Erik har ringt in och tipsar om missförståndet kring coacher, och att många tror att det är någon slags terapeut eller psykolog. Maria förklarar vad som krävs för att kalla sig coach.

Bland nyheterna nämns naturläkaren som panelen pratade om i avsnitt fyra, som nu är dömd till fängelse. Sahlgrenska akademin har utbildningar i alternativmedicin men har inte en enda kritisk bok till fenomenet, utan det får studenterna försöka leta upp själva.

Den kristna ungdomsorganisationen Ny Generation låter eleverna missionera på skoltid för skattepengar och låter dessutom kränka homosexuella. Den kristna tidningen Dagen har stoppat en tidningsannons för ett ungdomsläger för hbt-personer med ”respekt för läsarna”.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/13/13_james_randi.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (01:00:59 om 42 MB).

10 Comments

 1. Hexmaster
  21 juni, 2010

  Om ”holistic nursing” och ”healing touch” i universitetsmiljö:

  http://faktoider.blogspot.com/2010/05/healing-pa-goteborgs-universitet.html

 2. Pekka S
  22 juni, 2010

  Kring 25 minuter in i podden kan diskussionen om register upplevas något osammanhängande vilket beror på att en bit ramlade bort vid klippning. Maria talar om ett register för behandlare av psykologiska åkommor medan jag hänvisade till Miljöpartiet i Stockholms förslag på registrering av alternativmedicinare. Det är detta register jag menar kan få tråkiga konsekvenser om den ses som någon slags legitimering av ovetenskapliga metoder.

  Mer om MP och alternativmedicin:
  http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/mats_reimer/2010/01/05/woo-i-miljopartiet/index.xml
  http://svt.se/2.128339/1.2039376/lista_utovare_av_alternativmedicin

 3. Carl H
  23 juni, 2010

  Raymond Domenech coachning av Frankrike har verkligen gått åt pipan i det senaste VM-et, då man inte lyckades vinna en enda match, hamnade sist i sin grupp och han har fått spelarna att göra fullständigt uppror mot hans ledarstil och han har tvingats peta några av de bästa i laget. Tydligen hjälpte inte astrologin (om den inte stjälpte).

  Däremot så har Domenech tagit Frankrike till VM-final VM 2006, vilket han levt länge på, han misslyckades att ta laget vidare från gruppspelet i EM 2008, där landet hamnade sist i sin grupp. Tydligen funkade astrologin senast bara för 4 år sen!

 4. Pekka S
  23 juni, 2010

  En astrolog försöker bortförklara Domenechs usla VM:
  http://blog.beliefnet.com/astrologicalmusings/2010/06/astrology-doesnt-work-for-fren.html

  Det var givetvis inte fel på astrologin, utan på Domenech själv.

 5. Technicolor
  28 juni, 2010

  Kalibers granskning av Ny Generation: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=3730773

  Jag benar upp begreppen kring lagarna i verksamheter som närmar sig psykoterapi, däribland coaching, här: http://technicolorblog.blogspot.com/2010/05/allt-som-glimmar-ar-inte-guld-om.html

  Lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (LYHS): http://www.socialstyrelsen.se/regelverk/lagarochforordningar/lagenomyrkesverksamhetpahalso-

 6. Simon W
  29 juni, 2010

  Återigen tack för ett intressant avsnitt!

  En bit in berättar Maria att det krävs just ingen kompetens just alls för att få behandla folk med allvarliga psykiska problem (medan det krävs att man är utbildad optiker för att få prova ut linser åt kunder).

  Har funderat på det, varför regelverket är skrivet så slappt. Min teori är som följer:

  Jag tror det är så sorgligt att traditionen att titta lite snett på människor med psykiska problem fortfarande lever kvar; den där ”jamen hon är ju sjuk i huvet, henne ska man akta sig för”-mentaliteten.

  Jag tror människorna som stått och står bakom detta regelverk (liksom det stora flertalet bland allmänheten) har detta synsätt viskande i bakhuvudet, och att regleringen därigenom är så slapp och illa genomtänkt. Man tar inte dessa personer och deras diagnoser på fullaste allvar, utan halvt om halvt medvetet tänker att människor (i deras mer eller mindre haltande psykiska tillstånd) ska få söka vilken hjälp dom vill, och denna hjälp får vara hur lågutbildad den vill. ”Gör som ni vill, vi bryr oss inte…”

  Med tanke på, och i relation till, hur knäppt det hela är, är detta min slutsats.
  Vad tror du, Technicolor? Vad tror ni andra?

 7. Technicolor
  9 juli, 2010

  Min högst subjektiva tolkning, baserad på anekdotala data, är att de psykiatriska problemens subjektiva natur, jämfört med benbrott, cancer etc, gör att det inte upplevs som lika självskrivet hur de ska behandlas och av vem. Dessa frågeställningar gränsar till, och överlappar också ofta, mycket allmänmänskliga frågor om tillvaron, existentiella funderingar samt ämnen som identitet, värderingar, relationer etc. Även om jag tycker att det krävs en hårdare reglering så kan jag också se många svårigheter i gränsdragningarna mellan vad som är psykiatrisk/psykologisk behandling och vad som inte är det.

 8. Daniel
  16 juli, 2010

  hej,

  Kan ni hjälpa mig! Länken fungerar inte. Varken streamningen eller nedladdningsfilen. Just det här avsnittet fungerar inte på iTunes heller.

  Tack för en snitsig pod!

  / Daniel

 9. Simon W
  16 juli, 2010

  @Technicolor
  Kan det vara så att det du beskrev är orsaken till det jag beskrev, så att säga?

 10. Andreas
  17 juli, 2010

  Hej Daniel!

  Jag testade alldeles just precis, och avsnittet fungerar, både streaming och nedladdning. För mig i alla fall.

  Försök igen. Lycka till och trevlig helg!

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.