Vi drar igång programmet med en direktreplik från Jon angående hemfödslar, apropå ett antal kommentarer till program 55.
Maria svarar på en lyssnarfråga angående öronakupunktur inom vården och om det fungerar. CJ passar på att prata lite om traditionell kinesisk medicin och om det finns bevis för eller emot dess effektivitet.
Panelen tar även och diskuterar Mats Reimers debattartikel i Dagens Nyheter, angående Vidarklinikens råd vid mässlingen och klinikens replik. Det här ämnet har också diskuterats i avsnitt 52 av Skeptikerpodden.
Frågan tas också upp om det är ett lagbrott med så kallad ”faith healing”, apropå Samuel Varg Thunbergs bloggpostning i frågan.
Och återigen har veckan haft ett utbrott, men denna gång är det mannen på gatan som får ge sin syn på saken.
[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/56/56_lyssnarfragor.mp3[/podcast]
Ladda ned mp3 (00:35:37 om 24,5 MB)
Ang. studier kring TCM (traditionell kinesisk medicin):
Acupressure and acupuncture in preventing and managing postoperative nausea and vomiting in adults.
Acupuncture compared to placebo-acupuncture for postoperative nausea and vomiting prophylaxis: a randomised placebo-controlled patient and observer blind trial.
Acupuncture for primary dysmenorrhoea.
Complementary and alternative treatments for late-life depression, anxiety, and sleep disturbance: a review of randomized controlled trials.
Och slutligen:
Qigong for healthcare: an overview of systematic reviews.
Men hallå, länken är till avsnitt 55.
Här är den rätta länken så länge: http://193.221.119.76/~spodden/56/56_lyssnarfragor.mp3
JollyRoger & Daniel:
Tackar för heads up! Detta är nu åtgärdat…
Skulle rekommendera ett inlägg från Skeptoid.com vad gäller TCM och hur i synnerhet EN bok verkar ha påverkat västs syn på i vilken utsträckning TCM använts i Kina.
http://skeptoid.com/audio/skeptoid-4259.mp3
I korthet går det ut på att Mao (et al) gav ut en bok som lantdoktorerna skulle använda. I den angav de traditionella metoderna som ”en sista utväg om du inte har något annat”. I den mest kända amerikanska översättningen av denna bok har man helt enkelt strykt runt 300 sidor som handlar om hur du ska behandla en patient om du faktiskt har tillgång till riktig medicin.
Qi gong uttalas ”tji gång”.
Ni gjorde en helt korrekt bedömning av att mitt ifrågasättande av DN:s artikel om hemmafödslar handlade om att den var onyanserad och därför missvisande. Tack så mycket för att ni tagit diskussionen.
Appropå att all smärta är smärta. (Programledaren jämförde benbrott med födslosmärtor) Smärtan vid en förlossning har inte (enbart) att göra med att något går sönder. Det händer som bekant vid många förlossningar att man ”spricker”, men enbart i kryststadiet. Värkarbetet innan dess är en helt annan sak! Att föda barn är upplevelse så stark (läs stark, inte negativ) att den ofta måste bearbetas en lång tid efteråt, men enligt min subjektiva bedömning är det nästan aldrig värkarbetet som skapar trauman, utan brister i kontakten med personal, oväntade händelser som akutsnitt osv. Naturligtvis kan vi aldrig göra vetenskapliga studier där man väntar och ”ser hur det går” under förlossningar som enligt sjukhuspersonalen börjar gå snett. Därför gör man ironiskt nog mer eller mindre stora interventioner av olika slag till försiktighetsåtgärder, trots att man inte kan veta om det (statistiskt) är det bästa alternativet egentligen.
En födande kvinna behöver trygghet, stor trygghet, för att minska risken för psykiska trauman och risken för att spricka. Det tror jag inte någon argumenterar emot. Därmed inte sagt att jag är emot sjukhusförlossningar och smärtlindring för alla. Det kvinnor behöver är ett informerat val inför en kommande förlossning, för att kunna välja det som känns absolut tryggast för just henne! Hemförlossningar har varit helt otänkbara i sverige under en lång tid och därför behövs det alternativet lyftas upp som ett likvärt alternativ. (Som bekant finns det medicinska regler för vem som får föda hemma. Förlossningen måste förväntas vara lågrisk och oftast måste kvinnan vara omföderska.) Vi kan säkert lära oss mycket av länder som Holland och Norge, som sätter säkerhet mycket högt OCH där hemförlossningar är betydligt vanligare än här. Kanske bygga födelsehus med hemmamiljö i anslutning till sjukhusen, för att plocka det bästa från två världar? Dygnen på förlossning och BB (eller hemma) är något man minns – in i minsta detalj – år efteråt. De dygnen måste kunna anpassas till att bli bättre för alla.
Rune Bergström återuppstånden från di döda! ÄNTLIGEN 😉
Wonderful beat ! I wish to apprentice whilst you amend your web site,
how can i subscribe for a blog website? The account aided me a appropriate deal.
I have been a little bit familiar of this your broadcast offered bright
transparent idea