Skeptikerpodden

Information

This article was written on 29 jun 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , ,

57. Michael Marshall

I sommarvärmen behandlas bland annat Aftonbladets ”SPÖK-EXTRA” och en lyssnarfråga. Vår gästpanelist Karin, även känd som ”Kaylee” på SkepchickSE, intervjuar Michael Marshall om homeopati och en hel del annat.

I avsnitt 55 pratade Anders om den grekiska herren som figurerar på Turkisk Yoghurt-förpackningarna, och i detta avsnitt får han orsak att återkomma till herren även denna gång. John visar att även han kan få kontakt med ”spöken” hemma hos sig

Anders tar sig också an en lyssnarfråga som handlar om så kallade ”statiska grupper” inom djurvärlden, och hur man bemöter påståendet att Gud ska ha placerat ut dessa grupper.

Michael Marshall är en av grundarna till The Merseyside Skeptics, flitig podradioproducent och delansvarig för bland annat 1023-kampanjen. I Karins intervju berättar han om kampanjen, om vad homeopati är och hur det ”fungerar”. Öronljusbehandlingar kommer också på tal.

Som vanligt får vi även höra ett Veckans Utbrott och spisar lite Skrock och Svart Magi från fordom.

(Bild: Merseyside Skeptics)


Som många av er har märkt och påpekat har en del av de tidigare avsnitten varit otillgängliga under några veckor, men detta är numera åtgärdat. Ett serverbyte och lite administration kring detta drog ut på tiden. Vi ber om ursäkt för avbrottet. iPhone-appen har fortfarande problem och vi kommer att försöka att få ut en uppdatering så snabbt som möjligt. Tack för ert tålamod!

 

 

[podcast]http://media.skeptikerpodden.se/~spodden/57/57_marshall.mp3[/podcast]

Ladda ned mp3 (01:22:12 om 55,3 MB)

Flattr this

29 Comments

 1. John Houdi
  29 juni, 2011

  Här är länken till Aftonbladets Spök-Extra, som jag nämnde i programmet:
  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/tema/article12390742.ab

  Och här är mitt ”spökklipp” som också använder Andrew Maynes trolleritrick ”Ghost Vision”
  http://www.youtube.com/watch?v=Kvf2UIiNuok

  Observera att jag ett flertal gång mailat Aftonbladets ”spökjournalist” och redaktion om detta samt skrivit i kommentarsfältet till spök-extra. Tyvärr verkar inte mina mail ha kommit fram till berörda personer på Aftonbladet samt att Aftonbladet tyvärr verkar ha en bugg i sitt program på webbsidan då mina inlägg pga denna bugg försvunnit ur kommentarsfälten. Himla otur för visst är Aftonbladet intresserad av att skriva om sanningen???

 2. Anton Nordenfur
  30 juni, 2011

  Bra avsnitt. Ni borde ha med Kaylee oftare.

 3. Karin
  30 juni, 2011

  Tack Anton! ^_^

  Ville dela med mig av en annan bra (och kort) intervju med den Australiensiska och skeptiska doktor Rachie angående homeopati: http://tinyurl.com/3bxqe29

 4. nanovire
  2 juli, 2011

  Jag håller verkligen med om att Kaylee gjorde ett bra jobb och att mer av/med henne vore bra!

  Jag håller också med om att Homeopati verkar vara på frammarsch i Sverige. Fick i går kväll veta att en släkting med svår ALS besökt en homeopat. Diskussionen som följer kan lätt förstöra en släktmiddag. Personen med ALS var inte där men de flesta försvarade ändå homeopati med argumenten; 1) vetenskapen kan inte veta allt 2) det är nog ändå någonting med örtmedicin 3) whats the harm.

  Just trean tycker jag är svår att argumentera mot då inget biter. Det blir alla mot mig trots att jag inte alls missunnar killen ett sista halmstrå att knyta sitt hopp till då jag verkligen förstår att man desperat prövar allt när man snart ska dö en svår och utdragen död. Det jag blir förbannad på är ju bara att det finns någon som slår mynt av hans sårbarhet!

 5. nanovire
  2 juli, 2011

  Just homeopati finns det nog ändå hopp om att kunna bota med hjälp av kunskap, precis sm det sägs i intervjen. Folk verkar tro att det är något med ”naturlig örtmedicin” och där biter iaf kunskap.

 6. Andreas
  5 juli, 2011

  nanowire skrev:

  Just trean tycker jag är svår att argumentera mot då inget biter. Det blir alla mot mig trots att jag inte alls missunnar killen ett sista halmstrå att knyta sitt hopp till då jag verkligen förstår att man desperat prövar allt när man snart ska dö en svår och utdragen död.

  Man kan försöka med att det är tråkigt att desperata och döende människor ska slösa bort dyrbar tid och (eventuellt) knappa resurser på att se dem gå upp i rök, istället för att göra det bästa av den sista tiden med sina nära och kära. Till exempel.

 7. simone
  7 juli, 2011

  Såg just homeopatidebatten i debatt, Christer var en aning bladig kan man säga, han kunde knappt prata rent ,jösses vad jag skrattade. Vet inte om skeptikerna har skjutit sig i foten igen eller inte, men roligt var det och en aning pinsamt.

 8. Jakob
  7 juli, 2011

  I ett försök att göra folk uppmärksamma på homeopatins verkningslöshet så försökte C. Fuglesang begå kollektivt självmord (Randis grej, alltså) med homeopatika. Aftonblaskan gör ju sin grej som vanligt, men läs i kommentearerna!

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/almedalen2011/article13291689.ab

  Vonton 54 år: Jag undrar om läkemedelsföretag har sponsrat Fugelsang. Idag 21:02
  Dead Islands: eller han som sponsrat dom?= Idag 21:16
  Kufo 91 år: VoF är en organisation som utför lobbyverksamhet för industrins räkning. De är kopplade till en världsomspännande organisation. Idag 21:50

 9. Sune
  8 juli, 2011

  Superbra intervju med Michael Marshall, tack för att ni visade vägen till de podcasts han medverkar i.

 10. cjakerberg
  8 juli, 2011

  Simone:
  Nej, talfel eller egenheter vid uttal är ju rätt skamliga faktiskt…

  Allvarligt dock, lyssna på Fuglesang i avsnitt 41 av Skeptikerpodden istället och bedöm om han har en egen dialekt.

 11. simone
  8 juli, 2011

  Jag har lyssnat, och det är en stor skillnad hur han talade igår och hur han talar på podden, därtill kommer beteendet. Det är ju inte bara jag som reagerat, programledaren , patrik , och diverse andra ur publiken. Skulle vilja höra Christer själv, vad han har att säga om sitt framträdande igår.

 12. cjakerberg
  8 juli, 2011

  Simone:
  Och om Fuglesang säger att han mådde bra, kanske var trött, var nervös eller något annat… Vad gäller då?

  Jag har själv suttit med i Debatt, efter en språngmarsch från entrén. Det var inte så lätt att skaffa sig någon direkt uppfattning om omgivningen eller få huvudet i takt med programmet.

  Således kanske man kan fundera på den typen av orsakssamband innan man går till faktumet att homeopatikan har effekt. Har man t.ex. frågat övriga VoF-deltagare om hur de mådde på kvällen? osv osv osv

 13. simone
  8 juli, 2011

  Ja redovisa gära hur de andra mådde på Vofs forum, hoppas de håller sig till sanningen bara, som du vet så litar jag inte helt på er. Om någon hade blivit påverkad, skulle denna person våga gå ut med det på forumet? Har svårt att tro det.Grupptrycket inom Vof är alldeles för stort.

 14. Anders H
  8 juli, 2011

  Simone, jag erkänner gärna att du gjorde en poäng, och att det var därför som folk började prata utanför ämnet på det forumet. Däremot, Fuglesang tog aldrig någon sömnmedicin. Allt var en bluff. För övrigt exakt samma bluff som homeopaterna själv använder sig av. Det Fuglesang tog, var ”homeopatiskt sömnmedel”, alltså socker. Det är ingen skillnad, på något plan, från den homeopatiska medicin som gör dig pigg. Socker.

 15. simone
  8 juli, 2011

  Jag vet som sagt inget om homeopati, och försvarar den inte , jag tyckte bara att Christers uppträdande i debatt fick motsatt verkan än det vof ville uppnå. Att Christer skulle prata sluddrigt normalt är det kanske inte så många som vet , om det nu är sant. Om det är sant så borde man ju tänkt på att det kunde uppfattas som att han hade blivit påverkad, och alltså få den effekten att hans uppträdande motsade att homeopati skulle vara verkningslös.

  När man läser kommentarer på hans medverkan i debatt är det många som för fram just hans ev påverkan, slirighet.

 16. Karin
  9 juli, 2011

  Finner det lika pinsamt varje gång som debatten skiftar från ämnet till personangrepp istället. Att homeopaterna först säger att man inte kan överdosera på homeopatika, för att sedan vid första bästa tillfälle peka finger och säga ’titta – titta där! Han blev påverkad / drogad!’ Men om man nu inte kunde överdosera på sagda substans, varför skulle man i så fall kunna bli ”drogad” och ”påverkad”? Jag var med på överdoseringen, jag träffade Fuglesang innan och kan tillägga att han precis flugit in från utlandet, landade i värsta värmen, stressad till VoF-kampanjen och efteråt blev han ivägstressad till nästa event, av andra personer. (För han var ju även i Almedalen för att tala om schackspel och vikten av att lära barn och ungdomar detta.) Och sedan Debatt på kvällen. En lång dag med andra ord. Tycker att det är poänglöst att diskutera eventuella talfel när fokuset ska ligga på att vi INTE ska införa verkningslösa sockerpiller inom vården, INTE låta vidarekliniken erhålla ett till undantagstillstånd och informera allmänheten vad för farliga konsekvenser det kan bli när man tar fejkmedicin istället för riktig. Att människor dör när de inte söker läkarvård för ex cancer och undviker riktig behandling. Så som homeopaten sa i Debatt, att ”Det finns fall där homeopati botar cancer”. Och sedan Patrik Sjöberg sitter där och ”vet” att homeopati fungerar medan han runt handleden har ett ’Power Balance’-band. Det är inte så man bedömer om en medicin är verksam eller inte, genom att fråga folk. Man testar! Dubbelblindat och randomiserat. På så sätt slapp vi blodlåtelse som standardbehandling och släppte in alternativmedicin som citrusfrukter för behandla skörbjugg. Men läkarvården är inte perfekt, människor tar skada av vissa behandlingar och detta ska också kritiseras och bekämpas.

  …Och nej, jag blev heller inte påverkad av sockerpillrerna.

 17. Andreas
  9 juli, 2011

  simone skrev:

  När man läser kommentarer på hans medverkan i debatt är det många som för fram just hans ev påverkan, slirighet.

  Ja, det är ju som det brukar när man inte kan bemöta argumenten.

  Marina Szöges, en (ö)känd homeopat skrev följande:

  Om han alltid pratar så där är det väldigt förvånande att man har vågat skicka ut honom i rymden. Jag trodde att vara astronaut borgade för en viss tankeskärpa

  Som ni ser likställer en homeopat (ni vet, en sådan som kan så mycket om människokroppen) eventuella talfel med låg intelligens eller bristande tankeskärpa.

  Vad ska man säga? När får man börja raljera?

 18. ulltand
  9 juli, 2011

  Som alltid i debatter med troende av diverse slag så flyttar de fokus till något helt oviktigt. Anledningen är att de saknar sakargument. Och vi går på det, gång efter gång.

  Homeopatika är en fantasi, en trevlig sådan, men det fungerar inte lika lite som att Pippi Långstrump är på riktigt.

  Om någon hävdar annat, så visa det. Tills dess ska vi inte påstå att det fungerar, än mindre låta våra skattepengar gå till det. Enkelt.

 19. Janne
  11 juli, 2011

  Som nyss hemkommen från utlandet så kan jag med förskräckelse berätta att ett välsorterat apotek i grannskapet skyltade, med upplysta skyltar, att de sålde homeopatika. Vi får väl kanske vänja oss vid tanken att det även på svenska apoteksfasader kommer att skyltas med detta här också.

  En anpassning till EU? Vet inte hur det står till med skattefinansiering av homeopatiska piller i övriga EU, men befarar att man i vaflrihetens namn ska kunna välja dessa piller om de skrivs ut av läkare, eftersom det finns läkare inom EU som gör det.

  Släktingar i ett annat EU land hade fullt med homeopatika hemma mot ganska svåra åkommor som högt blodtryck (sänktes enlig dom med homeopatikan) diarrerer samt diabetes. En hudåtkomma som skulle botas med homeopatisk salva, efter en hudtransplantatinon i foten, som uppkommit pga diabetes misslyckades faktiskt.

  Det är nog svårt att nå ut med information, om homeopatikans brister även här i Sverige eftersom homeopati är så accepterat i andra EU-länder.

  Vi kommer kanske att få se blippande neonljus som gör reklam för detta tillsammans med örtpreparat och handikappverktyg i de privatiserade apoteken i framtiden här också.

  Marknaden styr och det verkar ju som om vi i Sverige inte hänger med i utvecklingen.
  Mer placebo till folket i valfrihetens namn!

 20. Davbjo
  13 juli, 2011

  Det var en rolig intervju, bra jobbat Karin!

  Kan också säga som så att jag, faktiskt, har fått en öronljusbehandling.

 21. Kristoffer Karlsson
  13 juli, 2011

  Hej! Tack för ett (till) lysande program!
  Tänkte bara dela med mig av en kul anektdot om de där ljusen man har i öronen. En god vän till mig hade en gång en vaxpropp i örat. Och hans mor eller syster hade då (mest på skoj, om jag minns rätt) köpt ett par sådana ljus. Vi var alla mycket tveksamma till det, men tänkte what the heck. Så han lade sig på golvet en stund med ljus stående ur örat. En minst sagt underhållande syn. Efter en stund hade de brunnit ned, och till vår stora förvåning satt i ljuset stora mängder vax. Det var både intressant och en aning äckligt. Jag är tämligen säker på att det också behövdes revaxör (eller vad det nu heter) för att bli av med proppen, men det var ganska intressant att ljusen inte var HELT verkningslösa.

 22. Davbjo
  13 juli, 2011

  Kristoffer: Precis som Marshall konstaterar i intervjun så finns denna mängd vax i ljuset efter brinntiden oavsett om det suttit i ett öra eller ej. Anledningen till detta är att ljuset faktiskt är gjort av vax, som smälter…

 23. Kristoffer Karlsson
  13 juli, 2011

  Davbjo: Yes, nu när jag lyssnat på intervjun (vilket jag inte gjort innan jag skrev) och tänkt efter lite (vilket jag inte gjort innan jag skrev, utan var mer ute efter att presentera en underhållande scen) inser jag misstaget. Ljusvax! Man ser inte vaxet för allt… vax…?

 24. Karin
  18 juli, 2011

  @Janne
  Du målar upp ett skräckscenario! 0.o

  @Davbjo
  Berätta gärna mer om upplevelsen! Om inte här så använd kontaktformuläret på SkepchickSE. Är jättenyfiken på hur det känns / upplevs / verkan osv!

  @Kristoffer Karlsson
  Vad kul att intervjun var en tankeställare. Kul att läsa! ^_^

 25. Davbjo
  19 juli, 2011

  Karin: Jag kan berätta här lika gärna, det är inte hemligt. 🙂

  Ljusen som jag använde hade ett filter inuti, förmodligen för att vax just inte skulle rinna ner i hörselgången. Jag har överdriven vaxbildning i öronen, och väldigt trånga hörselgångar, så jag behöver spola öronen med jämna mellanrum, detta var ett försök för några år sedan för att kanske slippa gå till vårdcentralen lika ofta.

  Rörande själva behandlingen så händer det inte speciellt mycket, men jag kan tänka mig att vissa tycker det är behagligt. Luften i ljuset blir varm, så det värmer i örat, samt att det sprakar av att det faktiskt brinner på andra änden av ljuset. Jag kände inget sug i örat eller något sådant.

  Eftersom jag har problem, och har haft sedan jag var sju, så kan jag åtminstone konstatera att behandlingen inte gjorde ett dugg. Det var ingen skillnad efter kontra före behandlingen, och inget hade sugits upp i ljuset.

  Till och med min negativa energi låg på samma nivå. 🙁

 26. John Houdi
  19 juli, 2011

  Jag ber alltid de som testat öronljus och tror att de fungerar att de ska tända ett och INTE föra in det i örat.

  La upp detta klipp på Skeptikerpoddens FaceBook-sida för några dagar sedan:
  http://www.youtube.com/watch?v=80uY0tXvnS4&

  Sedan brukar de alltid fråga mig ”Jasså! Men visa mig då någon vetenskaplig rapport på att det inte fungerar” och då klämmer jag till med denna länk som (om de förstår) brukar få de flesta att hålla tillbaka och fundera:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8849790?dopt=Abstract

 27. Davbjo
  19 juli, 2011

  John: Ja, jag kollade först och främst så att det fanns filter i, och detta var ju några år sedan. Att det möjligen skulle kunna bildas någon form av tryck i ljuset lät rimligt, eftersom syret går åt i förbränningen, men det hände som sagt inte ett dugg.

  Eller jo, som vanligt med alternativ medicin sögs pengar ur plånboken, det var ljusen bra till.

 28. Then Swänska Argus
  1 augusti, 2011

  En riktigt riktigt bra intervju av Karin! Grattis, inte minst till oss som får lyssna!

 29. Then Swänska Argus
  1 augusti, 2011

  Förresten, ursäkta dubbelkommentaren, men Veckans Utbrott tycker jag var riktigt bra den här veckan. Däremot tycker jag Skrock Och Svart Magi flamsas över lite lätt, jag tror det finns underlag för många mycket intressanta funderingar och tankevändor där. Om man ger sig tid och tankemöda.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.