Skeptikerpodden

80. Rostade foster, världsuppfattningar och Chris French

Chris-FrenchI detta avsnitt bland annat: Nya dieten bibelbantning lanserad, rostade foster i tullen, provocerande nummerplåtar och Holistiskt förbund åberopar trosfrihet. Dessutom, intervju med Chris French och en diskussion om ”science based” kontra ”evidence based”.

Rick Warren, pastor och grundare av Saddleback Church i Kalifornien, har tillsammans med kändisläkaren Mark Hyman lanserat en ny bantningsmetod. Metoden innefattar utöver en speciell diet ett motionsschema med intervallträning. Bibelläsningsmöten hålls också där man då passar på att träna tillsammans.

I kategorin bisarra nyheter hittar vi en 28-årig man som ska ha fastnat i tullen, ertappad med rostade foster täckta av bladguld. Dessa förgyllda kvarlevor påstods vara till för svartmagiska ritualer.

Holistiskt förbund i Norge åberopar trosfrihet för att komma undan granskning och kvacksalverianklagelser.

En nummerplåt med siffrorna 666 har av Transportstyrelsen bedömts väcka sådan anstöt att den inte får användas.

Ny forskning visar att vetenskapliga resultat inte ersätter primitiva verklighetsuppfattningar. De undertrycks bara. Lite relaterat till detta diskuterar vi vikten av att ta hänsyn till så mycket övrig vetenskap som möjligt i bedömningen av påstådda fenomen och liknande, istället för att bara se på evidensen i en eller flera specifika studier.

Maria intervjuade Chris French i Berlin på World Skeptic Congress, om den mänskliga tendensen att se mönster och om parapsykologiforskning.

Det återkommande inslaget Vad är det #¤%#¤%#¤ ni pratar om? handlar denna gång om två vanliga argumentationsfel och felslut: Argumentum ad populum och argumentum ad naturam, d.v.s popularitetsargument och ”naturligt är rätt”-argument.

Vår vän Anders levererar ett Veckans Utbrott.

I förra avsnittet efterlyste vår lyssnare Liam tips på olika vetenskapsprogram eller böcker på svenska. Vi ger exempel på några av de tips vi fick.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/80/80.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (01:221:11 om 54,4MB)

4 Comments

 1. CJ Åkerberg
  13 juni, 2012

  Stort tack till alla som bidrog med tips till Liam! Nu läste jag inte upp alla tips, men alla som kom in var riktigt bra…

 2. JollyRoger
  13 juni, 2012

  Det borde inte vara svårt att hitta bra fungerande bantningskurer i bibeln (kul att den kan vara bra till något utöver humorn). Folk går ju ut i öknen hela tiden och livnär sig endast på gräshoppor och vildhonung. En fin solbränna får man säkert också.

 3. Erik vS
  16 juni, 2012

  VoF på FB länkade till följande artikel nyss:
  http://www.skepticalscience.com/Kahan.html
  som har relevans för diskussionen ni hade angående hur folk kan gå på så många konstiga idéer, antingen det handlar om skepticism på högvarv (klimatskeptiker tex) eller de ”vanliga” nojorna. Det stämmer bra med min erfarenhet att det ganska ofta är högst intelligenta personer som kommer med de mest bisarra påståenden. Det är som om de använder sina välutvecklade hjärnor till att konstruera ointagliga luftslott, just i linje med en underliggande inställning, mot politiker, mot auktoriteter, mot stora företag etc etc. Det handlar alltså inte så ofta om bristande förståelseförmåga, som verkade vara er linje på podden, även om jag håller med att det förekommer; då oftast inom t.ex. alternativmedicin och ”andliga” frågor. Men även där är nog en underliggande känsla viktigare ändå. Det finns nog massor med smarta homeopater…

 4. […] with most other fields of science it seems. I recommend listening to the interview Chris French in Skeptikerpodden #80, and the interview with Ed Yong in EconTalk.  While these two interviews mostly deal with […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.