Skeptikerpodden

Information

This article was written on 27 jun 2012, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , , ,

81. Politiska gentester, kanon och kalkon med SvD, och Massimo Polidoro

SONY DSCI veckans avsnitt: Gentester i politiken, Svenska Dagbladet låter konspirationsteoretiker få oskäligt utrymme, barnsjukdomsutbrott i Järna, ny studie kring hälsoeffekterna hos Omega 3. Dessutom en intervju med Massimo Polidoro, samt ett Veckans Utbrott.

En parlamentsledamot för det ungerska högerextrema partiet Jobbik beställde ett gentest, för att bevisa att han är fri från judiskt och romskt påbrå.

Svenska Dagbladet skrev i dagarna om en, så kallad, [u]tbredd rädsla för att vaccinera sig, men att en representant för ”rörelsen Vaken” tilläts bli en tongivande röst i en artikeln förvånade många. Samtidigt, på SvD:s ledarblogg kan man läsa att ”Mursi […] sällat sig till den märkliga skara foliehattar som ifrågasätter det allmänt vedertagna faktumet att al-Qaida låg bakom attacken mot World Trade Center den elfte september”. Det är nämligen en vida spridd uppfattning i ”rörelsen Vaken”.

Det rapporteras om ett utbrott av röda hund med kopplingar till Järna, antroposofernas hemvist. Antroposoferna är kända ”vaccinfobiker”, som SvD:s Sanna Rayman uttrycker det på ledarbloggen: ”Jag vill inte skattefinansiera vaccinfobikerna i Järna”.

En ny studie, Origin-studien, har undersökt hälsoeffekterna hos Omega 3. Över 12 000 deltagare undersöktes, och man fann att Omega 3-fettsyrorna inte hade ”någon som helst effekt på dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar hos patienterna och inte heller på insjuknandet i slaganfall och hjärtinfarkt jämfört med placebo”, enligt Lars Rydén i Aftonbladet. Studien publicerades i New England Journal of Medicine: n–3 Fatty Acids and Cardiovascular Outcomes in Patients with Dysglycemia

I avsnitt 79 intervjuade vi Amanda Duregård, med anledning av artikeln ”Terapisekten”, som granskade Jonas Gådes terapeutverksamhet. I dagarna twittrade hon att hon och Sara Johansson enligt Gådes PO-anmälan orsakat 100 000 kr i uteblivna föredragsbokningar.

Under World Skeptic Congress i Berlin för några veckor sedan passade Maria på att intervjua Massimo Polidoro.

Vår käre närking Anders bidrar med ett Veckans Utbrott.

Musiken som spelas på slutet är Gladiatorernas intåg av Julius Fučík, framförd av Fred Lewis och Bensenville Municipal Band.

 [podcast]http://193.221.119.76/~spodden/81/81.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (01:02:19 om 43,3 MB)

8 Comments

 1. Jules LaGaffe
  29 juni, 2012

  En invändning mot den allmänna giltigheten hos omega-3-undersökning man kan ha är att den gäller ”Patients with Dysglycemia”, inte vem som helst eller ens vem som helst med ”high risk for cardiovascular events”, utan endast de med ”impaired fasting glucose, impaired glucose tolerance, or diabetes”. Så även om omega-3 inte verkar vara något för diabetiker, så utesluter ju inte det att det kanske skulle kunna vara positivt för andra.

  Dessutom kan det ju vara bar att se ett steg till bakom en siffra som sammanfattar en undersökning. Ett avsnitt av BBC Discovery berättade om en undersökning av effekterna av att ge extra vitamin A till spädbarn i ett fattigt område med hög dödlighet: i genomsnitt minskade dödligheten något, men den *ökade* med 40% för flickor. Hoppsan!

 2. Mikael
  1 juli, 2012

  Ja det finns ju säkert andra områden där omega3 hjälper. Nisse Simonsson, känd föreläsare blev ju kvitt sin värk och stelhet i fingrarna till 90% (enligt en artikel som jag nyss läste).

  Själv är jag en av de få som glukosamin fungerar för. Tar man ett genomsnitt av personer som har artros och äter glukosamin, så är effekten så pass liten att det numera inte berättigar detta läkemedel togs bort från någon läkemedelsrabatt. Det kanske fungerar riktigt bra för bara 1% av alla som tar det. Jag känner mig lite orolig för att de ska sluta att tillverka det p.g.a. detta. För mig är smärtlindringen 100%. Jag har ingen smärta alls längre.

 3. Mikael
  1 juli, 2012

  ”…att detta läkemedel togs bort från någon läkemedelsrabatt” skulle jag skriva.

 4. Joakim
  2 juli, 2012

  En helt annan sak som jag undrar om skreptikerpodden kan rota i: Det här med apor som pratar teckenspråk emd sina skötare basunerades ut som en sanning under min skoltid, men det verkalr inte alls vara så ensidigt. Kankse något att tittta mnärmare på. Jag undrar också vad gorillorna hade att säga.

 5. Måns
  20 augusti, 2012

  Hade aldrig hört talas om den här podden tidigare, hittade den efter lite sökande efter något att lyssna på.
  Så det här avsnittet var det första jag lyssnade på, superbra och ser fram emot många fler.
  Kan inte nämna en enda sak jag tycker ni hade fel om.

 6. Andreas
  21 augusti, 2012

  Hej Måns!

  Kul att du hittade hit och tack för de fina orden. Men, det vore ju faktiskt lite roligare och bättre för alla om du hittade fel. Du får lyssna mer noggrant! 🙂

 7. Fredrika Vaktnäs
  26 augusti, 2012

  Om man äter veganskt är det rätt bra med omega3 tabletter varför fiskätare skulle betala det kan jag dock inte förstå.

 8. Fredrika Vaktnäs
  26 augusti, 2012

  *betala för det

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.