Skeptikerpodden

Information

This article was written on 22 mar 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , ,

46. Mediet som fuskar – akt två: konfliktupptrappningen

Mediet Anders Åkesson fuskade när han påstod sig tillkalla fysiska andeväsen när han mest kletade självlysande lera omkring sig. Det kunde vi höra i avsnitt 27. Nu släpps en bandinspelning mellan Anders Åkesson och den som upptäckte fusket under seansen: Per Ola Thornell.

John läser också upp en debattartikel som Per Ola och Anette Thornell skrivit om Anders Åkesson, som också publicerats på Supranaturalis, som är ett diskussionsforum för de som tror på övernaturliga fenomen.

Läraren Stavros Louca, som synts i SVT-programmet Klass 9A, har ifrågasatt evolutionsteorins giltighet. Anders intervjuar evolutionsbiologen Emil Viktor Nilsson om den så kallade superläraren och hans tro.

Fler politiker vill införa alternativmedicin i vården, den här gången i Borås. Gun Moss Bjerling (mp) vill införa reikihealing medan Birgitta Losman (mp) i Borås vill införa samma krav på alternativmedicin som traditionell medicin.

Den kristna skeptikern och trollkarlen, Samuel Varg Thunberg, blev portad från kyrkan i Tjörn sedan de trodde hans föreställning skulle dra till sig konstiga krafter.

Rasmus Åkerblom från Vetenskapsmagasinet i SVT förklarar i ett videoklipp hur man blir en kvacksalvare.

Föräldrapodden är en ny poddradio med fokus på föräldrafrågor.

 

 
Ladda ned mp3 (0:47:04 om 33 MB)

13 Comments

 1. Peter Olausson
  22 mars, 2011

  Västkusten är Schartau country och det är inte bara ”några gamla tanter” som inte kan tänka sig något som påminner minsta lilla om det ockulta i herrens hus. — F.ö. skulle jag säga ”på Tjörn” om hemön. 😉

 2. Carl H
  22 mars, 2011

  Jotack. Kvalitetssäkreing av mediebranschen = avveckling av mediebranschen!

 3. Anders H
  23 mars, 2011

  Hehe, Carl. Jag gillar att påpeka att man ofta ski… ”glömmer” den lilla biten i den branschen.

 4. Olle Svensk Strand
  23 mars, 2011

  Programmet Nyhetsbyrån med CJ sänds, enligt planeringen, Tisdag 29 mars kl. 20:30 på SVT2. Så programera edra videobandmaskiner!
  http://svt.se/2.135562/1.2056003/kommande_valj_ratt_program-id

 5. Peter.E
  23 mars, 2011

  Hur går det till när man lär ut fysiskt mediumskap? Om det verkligen är andar inblandade förstår jag, men om det inte är det, hur gör man då? Utan att lära ut trolleritrixen?

 6. Solenn
  23 mars, 2011

  Man lockar godtrogna personer till en MEGAFANTASTISK upplevelse, den FINASTE OCH SVÅRASTE KONSTEN INOM MEDIUMSKAP, det ANDLIGASTE som finns, lämnar ett kontonummer eller inbetalningsavi med uppmaning om insättning av runt 5000 pix. Som boskap föses de samman och kroppsvisiteras. Rummet mörklägges och föreställningen börjar. Det fysiska mediet ser till att OTROLIGA saker händer. SÅ spännande och sen vill alla bli fysiska medier. Sen samlas de förhoppningsfulla i kolsvarta rum landet över med förhoppning att den mystiska ektoplasman ska börja flöda ur deras näsor och munnar och fan vet varifrån den mer flödar. Så pågår undervisningen år efter år efter år, i tystnad och mörker. Om det är tyst vet jag inte men mörkt ska de va för annars kan dom dö som börjar producera ektoplasma. Ljus är därför totalförbjudet. Det påstår en donna som heter Jane Lyzell.

  Tro nu inte att det är så enkelt att vem som helst kan bli en av de utvalda eleverna. Nejdå, du ska ha gått en hel drös med mediumkurser innan du blir antagen. Räkna med att du får gräva ett stort hål i plånboken innan. Så snurrar penningkarusellen runt och alla är nöjda och glada.

 7. Janne
  27 mars, 2011

  Mustig beskrivning av Solenn! Har du varit involverad själv? Blir lite nyfiken! Kroppsvisiterar man de som besöker en fysisk seans? Låter olagligt och oetiskt!

 8. Robin
  27 mars, 2011

  Efter inslaget Där John Houdi presenterade Anders Åkesson och Per Ola Thornells telefonsamtal så hade jag hemskt gärna sett er diskutera samtalet i fråga. Vart lite småledsen när ni, efter telefonsamtalets slut, släppte ämnet helt och genast hoppade på ett nytt ämne. Inget illa menat, hade bara velat höra redaktionens åsikter om detta i ett mer detaljerat format.

  Kanonbra avsnitt i övrigt!

  // Skeptiker-Robin från Örebro.

 9. Jon
  27 mars, 2011

  Robin: Vi i panelen kände nog att vi redan hade diskuterat det en hel del i det tidigare avsnittet. Sen var inte herr Houdi med vid inspelningen, han som mest koll på mediumbranchen och brinner mest för att avslöja den typen av lurendrejeri.
  Han kanske har något att tillägga i denna veckas avsnitt? Den som lyssnar får se.
  Du kanske har nått att tillägga? Bara att höra av dig på något av alla de sätt som vi har listade under ”om skeptikerpodden”.

 10. Josef Boberg
  28 mars, 2011

  Apropå lurendrejeri – ”Wi are all One !” = ”The Holographic Universe ?”

  Vem vet ?

 11. Then Swänska Argus
  29 mars, 2011

  Ett riktigt bra avsnitt på det hela taget! Jag håller med Robin litegrann, efter ett så långt inslag, med en jättebra inledning av John, verkligen, så hade man önskat åtminstone en kort panelreflektion. Och det kan man önska lite oftare även allmänt sett. Det kommer ibland i inledningen på ett program till exempel ett konstaterande ”det har varit en del diskussioner på forumet efter förra veckans program, eller hur?” och så säger alla ”ja” och så kommer nästa inslag. Hade varit roligare och mer intressant att faktiskt ta upp någon av trådarna i så fall, om man nu ändå nämner det.

 12. John Houdi
  29 mars, 2011

  Jag spelade mina inslag separat då jag inte kunde närvara vid inspelningen varvid det föll sig naturligt att det inte kommenterades vidare. Och, precis som Jon skrev, så är medium mm mer ”min grej” samt att vi all kom överens om att vi diskuterat Åkessons fusk en hel del innan. Telefonsamtalet talade verkligen för sig själv, dessutom.
  Men om någon har några frågor om inslaget så tar vi gärna emot dem och vra på dem i ett framtida program. Maila tipsa@skeptikerpodden.se

 13. […] mediumet” Anders Åkesson (se avsnitt 27 – Medium erkänner fusk och avsnitt 46. Mediet som fuskar – akt två: konfliktupptrappningen). Per Ola Thornell ertappade Åkesson på ett mycket avslöjande sätt med att fuska under en […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.