Skeptikerpodden

Information

This article was written on 01 mar 2011, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , ,

43. Henry Bronett om vidskepliga clowner

Henry Bronett känner vi igen som cirkusdirektör för Cirkus Scott. Han pratar om vidskepelse på manegen och ritualer bland cirkusartister.

På Henrys blogg finns även hans författarskap samlat.

Martin Rundkvist svarar på Hanna Walléns kritik från förra avsnittet om feminism. Diskussionen fortsätter om sexistiska komiker.

Ufon. Varför tror en del att utomjordingar hälsar på oss så fort de ser något okänt på himlavalvet? frågar lyssnaren Per.

Häromdagen var det 25 år sedan Palme mördades. Vi tittar närmare på konspirationsteorier kring mordet.

En ny bok som kallas Paranormality kommer ut under mars, skriven av Richard Wiseman, som intervjuades i Skeptikerpodden förra året.

 

Ladda ned mp3 (01:12:53 om 50 MB)

25 Comments

 1. Carl H
  1 mars, 2011

  Fungerer icke.. File not found.

 2. John Houdi
  1 mars, 2011

  Borde fungera nu om inte annat. Jag har testat och jag har inga problem med filen.

 3. Peter.E
  1 mars, 2011

  Fungerer inte för mig heller.

  // peter

 4. Peter Dahlgren
  1 mars, 2011

  Ljudfilen är utlagd och ligger där. Om det ändå inte fungerar att ladda ned så beror det tyvärr på något annat som ligger utanför vår kontroll. Det enda jag kan råda till är att försöka tömma cachen.

 5. Peter Olausson
  1 mars, 2011

  Förklaringen om det röda bandet lät bra. I synnerhet jämfört med de mumlande rabbinerna här som just inte har en aning. Går det att få den ryska historien bekräftad?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Red_string_(Kabbalah)

 6. John Houdi
  2 mars, 2011

  Klippet om räkna passningar av basketspelare finns på fler platser på YouTube.
  Här ett klipp med svenska mentalisten Henrik Fexeus version:
  http://www.youtube.com/watch?v=qDq24HbirJ8

  Ett klipp av Carl Sagan om UFO
  http://www.youtube.com/watch?v=nAUCr9OorXU
  ca 7:30 in i klippet visas meteoriten som jag hänvisade till i podden.

  Vi nämnde det inte i podden men självklart är UFO-Sverige en plats på nätet för de UFO-intresserade
  http://ufosverige.se/

 7. CJ
  2 mars, 2011

  Information om boken jag nämner i Palmefallet, Gunnar Walls Mordgåtan Olof Palme, hittas på dennes hemsida. Berätta gärna om ni läst boken och vad ni tycker. Har inte själv haft möjligheten.

  Ang. UFOt över Jerusalem finns det ett antal sidor som tar upp detta. Tar och lägger upp länk till Bad Astronomers genomgång av videon här.

 8. Peter.E
  2 mars, 2011

  Det är bra att ni tar upp och visar exempel på vår begränsade hjärna, att vi är lättmanipulerade och att vår uppfattningsförmåga inte alltid är på topp. Gärna mer sådant för jag tänker att en av nycklarna till ett mer skeptiskt förhållningssätt ligger där. Ju mer man förstår att vår hjärna inte är så pålitlig som man kan tro, desto lättare är det att vara ödmjuk inför att man kanske kan ha fel och att det kanske finns ett annat sätt att se på verkligheten.

  Mindfullness, medveten närvaro, är en metod som är väldigt populär idag och som sägs göra att man blir mer närvarande i nuet. Basketfilmen, tänker jag, förklarar vad det är som händer när man övar sig i medveten närvaro. Man lär sig att stänga av och begränsa sitt ”seende” och man missar lätt en massa som händer mitt framför ögonen, i sig själv, i sitt sätt att leva och i sina relationer.

  Kanske mår man bättre på olika sätt, det finns väl studier som visar på det, men till priset av att man missar saker i livet som man inte kan veta vad det är. Den tänkta närvaron blir en begränsad närvaro. Bara för att något fungerar, som i det här fallet, innebär inte att det behöver vara bra. Man måste förstå varför det fungerar också.

  Som skeptiskt lagd vill jag se hela verkligheten oavsett hur den ser ut, hur ska jag annars kunna se ”gorillorna” som finns i mig och omger mig. Hur ska jag kunna se mina egna, och andras, villfarelser och brister om jag begränsar mig själv. Det jag inte ser kan jag inte förändra.

  Detsamma borde gälla andra former av meditation också.

  Dessutom, vi är alla närvarande i nuet precis lika mycket. Hur skulle vi kunna vara någon annanstans? Nuet är det enda som finns, så det kan vi inte lämna hur mycket vi än försöker.

 9. John Houdi
  2 mars, 2011

  Ja, Richard Wisemans trick ”färgskiftande spelkort” som nämns i detta avsnitt kan man se här:

  http://www.youtube.com/watch?v=voAntzB7EwE

 10. Jocke
  2 mars, 2011

  Tillägg till om att vissla på fartyg. På svenska fartyg (i flottan(Försvarsmakten)) får man inte vissla då det går tillbaka då man använda skeppsklockan för att markera tiden för de olika vakterna. Dock får kockarna i byssan vissla.

  På tal om Henrik Fexeus så skulle det vara kul att intervjua honom om hjärnans ”kraft” att påverka.

 11. […] John Houdi är, som de flesta vid det här laget bör veta, programledare för poddradion Skeptikerpodden. I senaste avsnittet har han en lång intervju med Henry Bronett om vidskepelse och annat inom cirkus. Intresserar bl.a. oss cirkusintresserade! http://skeptikerpodden.se/2011/03/bronett […]

 12. charmkvark
  3 mars, 2011

  Fungerar fortfarande inte att ladda ner. 🙁

 13. Mårten R
  3 mars, 2011

  Har oxå provat att ladda ner, men det är omöjligt. Cacheminnet e tömt en massa gånger. Jag har provat i Explorer, Chrome och Firefox i samtliga husets tre dator. Även via Googles ”Listen” i min Android, som brukar funka ypperligt så blir svaret ”File not found”. har även försökt med gamla avsnitt men det funkar inte heller. Nånting har hänt, men vad? :-).

  Har inte iTunes så det är det har jag inte provat.

 14. Mårten R
  3 mars, 2011

  Ahhh…nu funkar det. Verkar vara slumpmässiga stopp. Tillfälliga driftstörningar på servern gissar jag..?

 15. John Houdi
  4 mars, 2011

  Derren Brown skriver bra om UFO-dokument som England släppt

  http://derrenbrown.co.uk/blog/2011/03/ufo-files-released/

  Kommentaren i början ”It does not appear that there is anything shocking in the reports. In the end it seems like the release will result in just another round of news headlines with “UFO” in the title, but nothing else” gillar jag. Ska vi räkna minuter innan skymningspressen gör stora rubriker om detta.
  Bloggposten hänvisar till Steve Novellas blogg http://theness.com/neurologicablog/?p=2926

 16. Max
  7 mars, 2011

  @Peter.E: Mindfulness är inte att begränsa sig eller stänga av, utan precis tvärtom. Du verkar ha blivit väldigt felinformerad om vad mindfulness handlar om. Poängen är i stället att lära sig bli mer närvarande i det som händer, inte minst i relationer mm.

 17. Mikael
  8 mars, 2011

  Intressant att cirkusdirektören tar upp en massa punkter kring immunförsvar och hur kroppen fungerar som Agnes Wold så tydligt tog avstånd från i tidigare avsnitt och som satte bra skruv bland övriga skeptikerpoddare, tyvärr inte intervjuaren dock.

  Kändes på slutet som direktören var tre sekunder från att rekommendera grönt te och kalla bad 🙂

 18. John Houdi
  8 mars, 2011

  Mikael: Vi har som praxis att om vi intervjuar någon så ska de få prata till punkt och säga vad de tycker. Vi låter t ex medium säga vad de anser och tror utan att direkt bemöta detta (om inte intervjun är upplagd så). Det kallas öppenhet och ärlighet vilket en hel del paranormalister uppmärksammat. I framtiden gör detta det hela möjligt att kunna bjuda in fler paranomalister i programmet för att öppet diskutera sakfrågor. Att bara ”basha” ger ingenting i det långa loppet.

  Tanken var att vi skulle ta upp detta i paneldebatten efteråt men det var bara en som hade haft tid att lyssna på hela intervjun. Av den orsaken lät vi kommentarer om detta bero och hoppades att det skulle komma fram något i kommentarerna till programmet, vilket det gör först nu.

 19. Peter.E
  8 mars, 2011

  Max:

  Jag vet att tanken med mindfulness är just den du beskriver, och det skrev jag också även om det var lite kort kanske. Det jag säger är att det inte blir som man tänkt sig.

  I basketfilmen så är det Henrik Fexeus som talar om för dig vad du ska vara medveten om, vad som är viktigt. I mindfulness är det du själv som talar om vad det är du ska vara medveten om, vad som är viktigt. För hjärnan är det ingen skillnad. Du missar gorillan.

  Hur ska man kunna veta att det är just det man fokuserar på och är medveten om, just där och då, som är det viktiga? Det kan man inte veta.

  Om man väljer att vara medveten om något så missar man något annat, det ligger i sakens natur och det visar basketfilmen. Ju mer man fokuserar desto mer missar man. Bara för att det känns som att man är mer närvarande behöver inte betyda att man är det.

  Det mänskliga medvetandet är mycket mer begränsat och smalt än vad vi gärna vill tro. Det mesta vi är med om och förnimmer blir vi aldrig medvetna om, men vi påverkas av det hela tiden. Vi luras att tro att vi är mer medvetna än vad vi är pga. att medvetandet är väldigt rörligt, att det snabbt kan skifta fokus. Och medvetandet finns ju där när vi tittar efter det.

  När vi övar oss i att vara medvetna begränsar vi oss. Det medvetna är nästan ingenting. Vi är så mycket mer än vårt medvetande.

  ”Märk världen” av vetenskapsjournalisten Tor Nörretranders är en utmärkt bok för att förstå vårt ytterst begränsade medvetande och illusionen om den fria viljan.

  Även Susan Blackmore, som har intervjuats här i skeptikerpodden, har skrivit om vårt medvetande i boken ”Kort om medvetandet”. Hon finns att lyssna till här där hon pratar om illusionen om medvetandet och den fria viljan. Dom sista tre minuterna så drar hon en del slutsatser som jag inte delar:

  http://video.google.com/videoplay?docid=6958873142520847424&ei=p9E3Ss_UN4Xt-AaKx5Fz&q=sue+blackmore+2005+skeptics&hl

 20. Peter Olausson
  8 mars, 2011

  Beträffande UFO:n så går ni inte alls in på själva frågan: varför associerar folk dem med utomjordingar? Under och kort efter kriget (som 1946 års ”spökflygare”) var den självklara tanken att det var något nytt och avancerat vapensystem. När begreppet flygande tefat myntades 1947 var ET heller inte med. Bara några år senare var det en självklarhet. Månne det hade med Adamski att göra? – Sånt hade ni kunnat ta upp.

 21. Max
  8 mars, 2011

  Peter.E: Jag tycker du är fel ute när du kritiserar mindfulness. Du kritiserar snarare fel användning av mindfulness. Mindfulness är ett verktyg, inte ett självändamål. Om verktyget används fel blir det konstigt att kritisera verktyget för det. Men det är kanske för att vi fastnar i själva begreppet. Poängen – och där tror jag vi är överens – är att det oftast är mer användbart att försöka att inte begränsa sig, dvs fokusera för mycket på en enskild detalj, vilket man gör om man fokuserar på bollen och missar gorillan. Att träna att inte begränsa sig kallar jag mindfulness.

  Sen menade du i ditt första inlägg att:
  ”Dessutom, vi är alla närvarande i nuet precis lika mycket. Hur skulle vi kunna vara någon annanstans? Nuet är det enda som finns, så det kan vi inte lämna hur mycket vi än försöker.”
  Rent fysiskt har du naturligtvis rätt. Men att man ”mentalt” kan vara frånvarande är de flesta antagligen ofta och för många leder det till problem eftersom man inte är medvetet närvarande i det som händer utan snarare lever inne i sin tankevärld.

 22. charmkvark
  9 mars, 2011

  @John Houdi: Skrattade högt åt din beskrivning av trollkarlar och komiker. Mycket träffande! Och du satte precis fingret på det jag försökte säga i diskussionen i skeptikerpodden om feminism. Nämligen att det blir så lätt, så billigt. Den senaste trollkarlen som fick mig att rysa (ej av välbehag) gjorde det med detta ”skämt”:
  – Vissa trollkarlar brukar ju såga itu kvinnor, men det verkar så krångligt, det gör inte jag. Med min tur skulle jag säkert bli fast med den delen som pratar.

  ….

 23. Peter.E
  9 mars, 2011

  Max:

  I mina öron låter ”att träna att inte begränsa sig” som en motsägelse. Är inte träning per definition en form av fokusering och begränsning? Hur tränar man utan att begränsa sig?

  Rent fysiskt har du naturligtvis rätt. Men att man ”mentalt” kan vara frånvarande är de flesta antagligen ofta och för många leder det till problem eftersom man inte är medvetet närvarande i det som händer utan snarare lever inne i sin tankevärld.

  Jag menar nog även det rent mentala. Vi har en bild av hur ”närvaron i det som händer” ska se ut, men för den människan som ”lever inne i sin tankevärld”, just där och då, så är det att vara ”närvarande i det som händer”. Det händer i henne, där och då, i nuet. Naturligtvis pga av en massa omständigheter. Hur kan vi veta att det viktigaste för den människan, just där och då, är att bli det som vi tycker är att vara ”medvetet närvarande i det som händer”? Väljer vi något som viktigt väljer vi bort något annat, och vi kan aldrig veta vad det är vi väljer bort.

  För att vara tydlig så pratar jag, och även du vad jag förstår, bara om oss människor som är ”normalstörda”.

  För mig handlar inte det här om att kritisera mindfulness. Filmen visar på något grundläggande om vår hjärna och vårt medvetande och om det sen blir en kritik av mindfulness och andra meditationsformer så är det sekundärt. Mindfulness var det första som poppade upp i min hjärna, det hade lika gärna kunnat bli något annat. Det handlar för mig om att förstå hur vi människor fungerar. Om jag ser filmen och säger, ”Jaha, om jag räknar passningar på en basketplan så kommer jag inte att se en gorilla som passerar framför mina ögon!”, och stannar där så har jag inte lärt mig någonting.

  Det finns massor med psykologiska experiment som visar på hur vår hjärna fungerar, och vad ska vi med dom till om dom inte får återverkningar på hur vi tolkar och förstår världen? För mig är det en viktig del i att ha ett kritiskt förhållningssätt.

 24. henry
  27 mars, 2011

  Grönt the? Jo, det är gott, skulle jag absolut rekommendera, men var noga med kvalitét!
  Kalla bad tar jag däremot bestämt avstånd från, ity de är väldigt kalla!

  H.

 25. […] för en månad sedan, så har även Skeptikerpodden tagit upp ämnet i både avsnitt 42 och 43. Något som både blivit väldigt uppmärksammat och uppmuntrat. I tisdags den 8/3 var det även […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.