Skeptikerpodden

Information

This article was written on 11 jul 2012, and is filled under Poddradio.

Current post is tagged

, , , , , , , , , , , ,

82. Higgspartikeln, Intelligent design under Almedalen och Amina Manzoor

521px-CMS_Higgs-event-300x276I detta avsnitt: Higgs hade rätt, Mp:s sjukvårdspolitiska program, reparativ terapi mot homsexualitet tappar ännu en stark anhängare, Intelligent Design i svenska skolor, ”terapisekten” Comunicera, kampanj mot HPV-vaccin ej framgångsrik, samt intervju med Amina Manzoor.

Förra veckan presenterade forskarlagen i CERN glada nyheter. Higgspartikeln var äntligen funnen! Peter Higgs förutsåg partikeln redan på 1960-talet, för att komplettera den så kallade Standardmodellen inom partikelfysik.

Alan Chambers, ledare för Exodus International, backar i frågan om reparativ terapi av homosexuella (se avsnitt 79 och 16) efter att ha varit ledande förespråkare i flera år.

Under Almedalsveckan kunde man på ett seminarium höra bland andra fil dr Per Landgren och Krist­demokraternas skolpolitiska talesperson Yvonne Andersson propagera för Intelligent Design i svenska skolan, även i naturvetenskapliga sammanhang.

I Almedalen diskuterade Miljöpartiet sitt sjukvårdspolitiska program, i vilket de lite motsägelsefullt flirtade med alternativ- och komplementärmedicin samtidigt som de tryckte på att vården inte ska erbjuda andra metoder än de evidensbaserade.

I GT kunde man häromdagen läsa en ledare som pläderade för att  ”[t]erapin måste tåla granskning”, och syftar bland annat på Amanda Duregårds och Sara Johanssons granskning av Jonas Gådes företag Comunicera (se avsnitt 79).

Trots en del ansträngningar i antivaccinlägren är HPV-vaccin populärt bland flickor i Sverige, då i dagsläget hela 85% har vaccinerat sig.

CJ intervjuade Amina Manzoor, medicinjournalist på Läkemedelsvärlden. Manzoor beskriver bland annat alla krav som antivaccinförespråkare ställde för att ställa upp på intervju i hennes artikel Vaccinrädsla, som publicerades i Läkemedelsvärlden 2/5.

Vår vän Anders pratar om omskärelse i Veckans Utbrott.

Skeptikerpodden tar ett lite sommaruppehåll, men är tillbaka efter semestrarna igen.

Vi önskar er en fin sommar!

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/82/82.mp3[/podcast]

Ladda ner mp3 (01:01:57 om 45,5MB)

9 Comments

 1. JollRoger
  12 juli, 2012

  Tur att man hittade Higgspartikeln just vid CERN, där det finns så många kunniga fysiker. Hade den legat hemma hos mig, hade jag inte fattat det vad det var och antagligen kastar bort den.

 2. Ulf Gustafsson
  12 juli, 2012

  Hej!

  Lite otydligt om higgspartikeln. Higgsfältet ger partiklar massa. Higgsboson är kortlivad partikel, som uppkommer ur higgsfältet. Upptäckten av higgspartikeln verifierar att higgsfältet finns.

  Vet ej om Ebba Busch förespråkar kreationism eller ID, men hon är betydelsefull inom KD. Kommunalråd i Uppsala och senast en kandidat till att bli vice ordförande i partiet.

 3. Andreas
  13 juli, 2012

  Hej Ulf,

  Tack för förtydligandet och rättningen! Hur mycket jag än vill tro att jag förstår området åtminstone lite märker jag snabbt, som nu, att jag lätt får saker om bakfoten.

 4. Mikael
  13 juli, 2012

  Har alla accepterat den obevisade uppfattningen att Pandemrix gav narkolepsi nu plötsligt? Amina Manzoor intervjuas, och säger inte ett ord om att det kanske är svininfluensan i sig som ger narkolepsi. Skulle man inte undersöka hur det låg till med kopplingen?

 5. Stefan
  13 juli, 2012

  Jag hörde om att Chambers backat i homosexfrågan vilket inte förvånar ett dugg mer än att det är modigt att gå emot sin egen prestige. Jag har inte följt debatten på en tid men vilken metod anses hålla högst vetenskaplig nivå när det gäller att bota homosexuella?

 6. CJ Åkerberg
  13 juli, 2012

  Mikael:
  Mig veterligen är det inte klarlagt exakt vad som orsakat narkolepsin hos de drabbade, däremot tycks det vara så att Pandemrix iaf. är inblandat på något sätt (se t.ex. Läkemedelsverkets rapport).

 7. Mikael
  14 juli, 2012

  Tack för länken. Det var det första jag har sett som skulle kunna tyda på att vaccinet har något med det hela att göra.

  Fortsatt forskning får väl visa om det är en slump eller inte.

 8. Andreas
  14 juli, 2012

  Stefan:

  Jag har inte följt debatten på en tid men vilken metod anses hålla högst vetenskaplig nivå när det gäller att bota homosexuella?

  Hm, ingen, för det är ingen sjukdom. Eller missar jag något humoristiskt här?

 9. […] Intervju med Amina Manzoor, Läkemedelsvärlden (avsnitt 82) […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.