Skeptikerpodden

85. Omega 3, immunförsvarsmjölk och Walter Krämer

320px-Walter-Kraemer-300x195I detta avsnitt: Stor Omega 3-studie undersöker effekt, immunförsvarsmjölk i affärerna, kommentarsfältskaos hos Dagens Medicin, genmanipulerad föda och cancer, chemtrailstroende politiker, lyssnarfrågor, Veckans Utbrott och en intervju med Walter Krämer.
Omega-3 påstås ge gott skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, men stämmer det? Ger det ett märkbart skydd? Det har undersökts, i en omfattande studie med mer än 12 000 deltagare. Resultatet tyder på att Omega 3 saknar den effekt som förespråkarna hävdar.
Våra vänner Hanna Brus och Mats Reimer m.fl bloggar på Dagens Medicin. Hanna bedriver en lovvärd kamp mot pseudovetenskapliga falanger inom kiropraktorskrået, vilket resulterat i att de senaste inläggen orsakat ett smärre krig i kommentarerna. Mats belyser problematiken kring nackmanipulation.
Mejeriproducenten Arla har lanserat en ny mjölkdryck, en ”immunförsvarsmjölk” de kallar för Immune. Denna dryck påstås stärka immunförsvaret vilket föranlett en del ifrågasättande, bland annat på Vetenskap och Folkbildnings forum, där även en representant för Arla deltar i diskussionen.
Genmodifierad föda är alltid ett hett ämne. Är det farligt? Enligt en fransk studie orsakar en genmanipulerade majssort cancer, men studien kritiseras för olika brister. Steven Novella från The Skeptics’ Guide to the Universe pekar ut några av de mest iögonfallande bristerna.
Gruppledaren för Miljöpartiet i Vingåker hamnade i blåsväder tack vare sin vurm för så kallade chemtrails, en konspirationsteori som handlar om att diverse myndigheter med onda avsikter besprutar oss med gifter och annat, med syfte att kontrollera både vädret och medborgarnas sinnen.
Vi betar av ett par lyssnarfrågor. Maria undrar om huruvida ekologisk mat är bättre, och Sofia har en fråga om VitaePro, tillskottet känt från reklam i olika sammanhang.
Vi har fått höra flera intervjuer från World Skeptics Congress som gick av stapeln i Berlin i våras. Sist ut är Walter Krämer, professor i ekonomisk och social statistik vid universitetet i Dortmund, i ett samtal om allas vårt sätt att felbedöma risker.
Vår vän Anders ger i vanlig ordning oss ett Veckans Utbrott.
Kommande events:
 • Pop Science Pub. ”Kom du? – om orgasmer med Tanja Suhinina på Bonden Bar, bondegatan 1, 116 23 Stockholm, 4/10 i Stockholm. Facebookevent hittas här.
 • Strax efter inspelning fick tips från @glennoden på Twitter: Den 4/10 blir det skeptikerpub i Göteborg på Ölrepubliken. Kl 18.
Röstningen i Svenska Podradiopriset är öppen till och med 30/9, så glöm inte att göra din röst hörd. Med er hjälp kan vi upprepa förra årets succé! Lämna gärna också ett omdöme på iTunes.

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/85/85.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (00:59:52 om 54,9MB)

9 Comments

 1. Johan Wicklén
  30 september, 2012

  Hej Skeptikerpodden!

  Först och främst, ett stort tack för ännu ett bra program.

  Angående Omega 3 …

  Själv slutade jag äta Omega 3-tillskott för många år sedan, då det helt enkelt inte verkade finnas någon vettig forskning som pekade på fördelarna.

  Därmed, och nu kommer det viktiga, inte sagt att Omega 3-nivåerna i kosten inte är något att tänka på om man vill leva hälsosamt.

  Här menar jag att det är viktigt att ni samtidigt som ni, helt riktigt, redogör för Omega 3-tillskottets tillkortakommanden också kort förklarar att det är skillnad på fett och fett. Mår jag bättre av att äta avokado, nötter och kallpressad olivolja än att äta pommes, snickers och annan snabbmat?

  Och i så fall, varför?

  Kanske också något om hur fettsammansättningen (Omega 3/Omega 6) ändrats i den västerländska/svenska kosten de senaste 50 åren. Och vad forskningen säger om detta.

  I diskussionen om ekologisk mat skulle man till exempel kunnat nämna att fettsammansättningen i naturbeteskött och hos värphönor som pickar gräs/insekter, vad jag förstått, skiljer sig från djuren som matats med konstfoder i djurfabriker.

  Människor är ju intresserade av sin hälsa och av att må bra, något många kvacksalvare tjänar grova pengar på. Här tror jag skeptikervärlden skulle kunna tjäna på att vara än aktivare i den offentliga debatten, men: då måste man också kunna vägleda människor om vad som faktiskt ”funkar”. Inte bara vad som inte funkar.

  Ni har tidigare pratat om skeptikervärldens pr-problem. Att man KAN uppfattas som gnällspikar som kommer och regnar på människors parader bara för att. Här är en chans att bättra sig.

  Allt gott!

 2. Mikael
  30 september, 2012

  Det har inget med dagens ämnen att göra, men eftersom det inte funkar att skriva där, så testar jag här…

  Kommentarerna till avsnitt 83 verkar leva sitt eget liv. Mina senaste kommentarer har försvunnit. För att fördjupa mysteriet så står det på denna sida att avsnittet har 21 kommentarer: http://skeptikerpodden.se/

  Men på denna sida så står det att det har bara 14 kommentarer: http://skeptikerpodden.se/2012/08/83-sura-miner-i-morgonsoffan-molnmoder-maria-och-dj-grothe/

  Vad är det som händer?

 3. Andreas
  30 september, 2012

  Hej Johan,

  Intressanta synpunkter. Tack för kommentaren! Du har rätt. Skeptiker måste även peka på bra vetenskap, inte bara dålig.

 4. Andreas
  30 september, 2012

  Hej Mikael,

  Det har skett lite serverarbete bakom kulisserna, så det kan vara sviter av detta arbete som vi ser nu i form av små buggar. Tack för påpekandet!

 5. Andreas
  1 oktober, 2012

  Mikael,

  Jag hade fel, det var så enkelt som att förstasidan visar antal kommentarer och trackbacks, medan trackbacks inte syns i inläggets kommentarer. Detta är ”by design”.

 6. Fredrika
  3 oktober, 2012

  Eller så åt kontroll gruppen omega3 genom sin kost? Det man har kommit fram till ifall det är så är att er omega3 inte hjälper för dom som redan får i sig normal mycket. Omega 3 kanske hjälper för dem som inte får de i sig alls även om massor inte ger någon mer effekt än att äta normal mycket?

 7. Fredrika
  3 oktober, 2012

  Vill lägga till att det är ganska bra att inte stödja antibiotika användning i förebyggande syfte. Det räcker att ge det till sjuka djur.

 8. hanna
  4 oktober, 2012

  Det här borde ni ta upp om ni inte redan gjort det i något avsnitt: http://www.johnofgodhealingresor.se/

 9. Fredrik
  30 juni, 2015

  Hej och hå!
  C-J som föreläser om konspirationsteorier drabbas av dylikt tänk i förra avsnittet. Angående heligt bubbelvatten.
  Skeptiker är tydligen inte mindre jäviga än icke-skeptiker.
  Lyssna på avsnitt 84.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.