Skeptikerpodden

62. Konspirationsteorier och mediaprofiler

Det är snart 10-årsdagen sedan 11-septemberattackerna i USA. I detta avsnitt hör vi Mats Lundberg prata om den påstådda nanotermit som enligt konspirationsteoretiker ska ha använts för att rasera WTC-tornen. Vi hör också en diskussion om Cissi Wallin, mediaprofilen som blivit en riktig snackis på grund av sina uttalanden om alternativmedicin. Köttlobbyns roll i LCHF-sammanhang diskuteras också, med mera.

I avsnitt 61 pratade vi om James Randis Million Dollar Challenge och ett tv-program där påstådda medium testades. En av de medverkande uppvisade ett beteende som kan ses i ett klipp där Doreen Månson blir utsatt för en hot reading, alltså att mediumet i fråga har förhandsinformation.

Radioprataren och krönikören Cissi Wallin hamnade i hetluften efter sin artikel med rubriken Ge naturen en chans, i vilken hon både propagerade för alternativmedicin och avfärdade annan sådan. Jon (bland andra) diskuterade detta med henne på Twitter, och samlade ihop några tweets med tillhörande förklaring till några av felsluten i ett inlägg.

En del av studierna som LCHF-rörelsens lutar sig mot har till stor del visat sig vara sponsrade av köttlobbyn vilket väcker intressanta frågor.

På Platsbanken kan man hitta en annons som efterlyser ”Medium/Clairvoyant personal”. Relaterat till detta är ett reportage där en reporter wallraffar som medium.

Att ifrågasätta ”fallen skapelse” kan vara ödesdigert. Det fick prästen Ulla Karlsson erfara, när domkapitlet i Västerås gav henne tre års prövotid för just detta.

Mats Lundberg, forskare och doktor i kemiteknik, redogör för oss varför studien om nanotermiten som påstås ha hittats i WTC-tvillingtornens rasmassor, och som inom konspirationsteorikretsar framhålls som bevis för en konspiration, inte håller för granskning. Se avsnitt 11 som handlar om konspirationsteorier kring 11-september. (Musiken i inslaget om 11-september: Vitus Von Degen. Telefonintervjun i inslaget: TV4 Kalla Fakta)

Anders ger oss som vanligt ett Veckans Utbrott.

För er som är sugna att träffas är det skeptikerpub den 17/9, på Magic Bar.

Vi vill påminna om podradiopriset, där Skeptikerpodden är nominerad i fyra kategorier. Gör din röst hörd!

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/62/62_konspirationer.mp3[/podcast]

Ladda ner mp3 (1:04:28 om 44,3 MB)


Flattr this

9 Comments

 1. JollyRoger
  7 september, 2011

  Artikeln på Nyheter24 var fantastisk. Kul att det finns skeptiker i journalistkåren. Min uppfattning av journalister är annars att de tror att de inte kan bli lurade, eftersom de är utbildade journalister (jag träffar ganska många regelbundet). Många av den uppträder precis som Cissi Wallin: – ”homeopati fungerar, jag har testat. Åderlåtning funkar så klart inte, det säger ju sunt förnuft.”

 2. Wim V
  7 september, 2011

  Hej Skeptikerpodden,

  Tack för att länka till videon jag gjorde om Vivi Lindes ’hot reading’. Kul! 🙂

  Jag lyssnar alltid på ert program. 🙂

 3. Eric
  7 september, 2011

  Ibland hör man naturläkemedelsentusiaster säga: ”Det kommer från naturen så det KAN inte vara farligt!”. Pröva Vit flugsvamp brukar jag då tänka.

 4. Måns
  7 september, 2011

  Tjena vill tacka för en underbar podd och uppmärksamma er om att eran iphone app inte alls fungerar (på min iphone4), kanske behövs en uppdatering?

 5. Monika
  7 september, 2011

  Jag har kollat lite om det här med att tvingas söka olika jobb som ligger ute på platsbanken. För riktigt bra uppgifter bör ni vända er till en arbetsförmedlare men ungefär så här:

  Platsbanken kollas och oseriösa annonser man hittar plockas bort. Detta sker dock inte automatiskt så det kan ju ligga ett och annat ute som inte är helt 100. Just i detta nu ligger 23152 annonser ute så personligen tycker jag att man kan ha visst överseende med att det inte är prickfritt. Att det skulle sitta folk och granska samtliga annonser innan de läggs ut är åtminstone enligt min uppfattning slöseri med skattepengar.

  När det gäller att bli rapporterad till a-kassan om man vägrar söka jobb så finns det vissa jobb man inte tvingas söka. Enbart provisionslön, inget kollektivavtal är exempel på faktorer som gör att man inte är skyldig att söka. Dessutom är det inget som går automatiskt och även arbetsförmedlare har allt som oftast sunt förnuft!

  Däremot är inte personlig övertygelse något som lagen tillåter att man tar hänsyn till. I sammanhanget är det angeläget att påpeka att det är den lag som beslutats i riksdagen som styr, inte Arbetsförmedlingens tyckande.

  Det har är sådant som jag som anställd inom Arbetsförmedlingens stödfunktioner tagit reda på från andra, mer insatta på fikat idag. Mer detaljerade upplysningar finns det säkert någon arbetsförmedlare i lyssnarkretsen som kan erbjuda.

 6. CJ Åkerberg
  8 september, 2011

  Monika:
  Stort tack för ditt svar! Verkligen givande att höra hur det funkar ”praktiskt”.

  / CJ

 7. Wavelin
  19 september, 2011

  Hej! Angående att alternativmedicin ”inte ger biverkningar”.. http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER—1998/Grapefruktskarneextrakt-befaras-ge-skador-i-munhala-och-matstrupe/

  Preparat med samma innehåll säljs fortfarande.

 8. Insekt
  27 maj, 2012

  Viktig information från Mats Lundberg där. ”sanningsrörelsen” lever än idag vidare på nanotermitteorin. Här finns artikeln som Mats Lundberg refererar till:

  http://www.benthamscience.com/open/tocpj/articles/V002/7TOCPJ.htm

  Men! Titta på det här. Prof. Steven E. Jones, den andra personen som Mats Lundberg nämner. (i artikeln är 8 personer namngivna)

  https://www.youtube.com/watch?v=1qROovaGUEI

  Haha! Seriöst?

 9. […] Skeptikerpodden 62: Intervju med Mats Lundberg, forskare och doktor i kemiteknik, som förklarar varför nanotermit-”studien” inte håller måttet. […]

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.