Skeptikerpodden

88. Kemikalienoja, parapsykologi i Lund och homeopati i media

1hottotrot1PBS-serie om homeopati, film om 11 september-konspirationsteorier, hingst orsakar skilsmässa via hästpratare, Metro om kemikalier, parapsykologi på LU kritiseras, medium misslyckas i test (igen), spöken på slott, pH-vatten på City Gross, homeopati i Aftonbladet, pareidolistudie får kritik. Vi hör även ett avsnitt av Buggar i hjärnan, ett Veckans utbrott och vilka som blev vinnare i tävlingen om galnaste konspirationsteorin.

Public Service-bolaget PBS i USA ska sända en TV-serie om bl.a. alternativmedicin och homeopati, med Martin Sheen som programledare.

Martin Sheen ska även, tillsammans med Woody Harrelsson och andra, medverka i en 11 september-konspirationsfilm.

En hästpratare påstår att hon kommunicerat med en hingst som avslöjade en otrohetsaffär för henne. Snel otrohest?

I gratistidningen Metro läste vi om en kurs i Malmö, vars deltagare fick ”lära sig att leva utan kemikalier”. Svenska Kemistsamfundet gav svar på tal på sin Facebooksida.

Med anledning av Metros artikel i förra veckan om ett liv utan kemikalier (?), besvarar Kemistsamfundets ordförande Helena Grennberg artikeln med följande:

Till redaktionen på Metro,

Nu har det hänt igen. Robin Grahls artikel i dagens utgåva av Metro håller en oacceptabelt låg nivå, under det som kan anses som rimlig allmänbildning i naturvetenskap i Sverige.

Att säga att man kan tillverka tandkräm eller tvål utan kemikalier är som att säga att man kan skriva en nyhetstext utan bokstäver. Man kan förstås tillverka dåliga eller olämpliga kemiska produkter, men så är det ju med bokstäver också. Man kan använda dem för att skriva både ”fuck you” och ”hållbarhet”.

Min förhoppning är att Metro framgent investerar mer tid i granskning av texter innan tryck så att liknande felaktigheter som dagens kan undvikas. Kemistsamfundet kan bistå med kontakter till naturvetenskapligt kunniga personer, om ni så önskar

Vänliga hälsningar

Helena Grennberg
professor i organisk kemi vid Uppsala universitet
Ordförande Svenska Kemistsamfundet

Metro har i tidigare artikel också skrivit om kemikalier i lite alarmistisk anda. För den som intresserad av att veta hur man definierar, eller funderar kring definitionen på, kemikalier finns en artikel av Svenska Kemistsamfundets nomenklaturutskott att läsa här: Vad är en kemikalie?

På Svd.se:s Brännpunkt kunde man häromveckan läsa en debattartikel som kritiserade Lunds Universitet och tidningen LUM. Kritiken riktades mot att Lunds Universitet, via sitt magasin LUM, sprider och ger trovärdighet åt pseudovetenskap i form av parapsykologi. Professor i parapsykologi, Etzel Cardeña, svarar med att det finns ”Starkt statistiskt stöd för parapsykologi”, och får slutreplik i ”Vetenskaplig forskning måste tåla granskning”.  Henry Montgomery, professor emeritus i kognitiv psykologi, och Joakim Westerlund, docent i psykologi, kritiserar också Cardeña i Brännpunkt-artikeln ”Parapsykologi inget etablerat fenomen”.

I avsnitt 32 kan man höra en intervju med Joakim Westerlund, där han berättar om sin bakgrund som forskare inom parapsykologi. Vi rekommenderar även en intervju från avsnitt 30 med den förre parapsykologiforskaren Susan Blackmore.

Brittiska så kallade medium har underkastat sig kontrollerade tester igen, med föga förvånande resultat.

Spökar det i Kronobergs slottsruin? Gruppen som kallar sig Växjö Paranormal Investigation undersöker detta.

City Gross säljer pH-vatten (tips via @Lalander på twitter):

Barnläkaren Mats Reimer, som varit med i Skeptikerpodden ett antal gånger, deltog i ett självmordsförsök tillsammans med en reporter från Aftonbladet. De två åt stora mängder homeopatisk sömnmedicin: ”Medicinen är en bluff”.

Det har cirkulerat en nyhet om en studie om religiositet och pareidoli som sades visa att religiösa oftare tenderar att se ansikten där inga finns, men Emil Karlsson på Debunking Denialism har granskat studien och manar till försiktighet i sådana tolkningar av studiens resultat.

Vi har korat vinnarna i vår ”galnaste konspirationsteori”-tävling! Gustav och Wellington Yueh får varsin Skeptoid-bok. Grattis till er, och tack till alla för era bidrag!

Maria ger oss en inblick i vårt sinnes märkliga värld i ett Buggar i hjärnan, denna gång om visuell agnosi.

Anders levererar återigen ett Veckans utbrott.

Kommande aktiviteter:

 • Skeptikerpub ÄNDRAT DATUM, 16/11 på Wijnjas Ost- & Vinkällare, Scheelegatan 3, 112 23 Stockholm. Facebookevent här.
 • GMO – Gift eller räddning? Mats Andersson, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap i Göteborg, hjälper oss att reda ut begreppen. 19/11 kl. 19:00 på Haket pub, Första långgatan 32 i Göteborg. (Föreläsningen arrangeras av Vetenskap och Folkbildning)
 • Higgspartikeln – En föreläsning av Maria Gunther Axelsson, vetenskapsjournalist, doktor i partikelfysik och författare till boken” Big bang eller varde ljus? – skapelsemyten som pseudovetenskap”. 19 november 2012 kl. 19:00 på Biotopia, Uppsala. OBS! Kom i tid, portarna låses. (Föreläsningen arrangeras av Vetenskap och Folkbildning).

[podcast]http://193.221.119.76/~spodden/88/88.mp3[/podcast]
Ladda ner mp3 (00:39:11 om 31,1MB)

7 Comments

 1. Andreas Anundi
  7 november, 2012

  OBS! Skeptikerpuben är den 16/11. Mer information här.

 2. Nicke
  7 november, 2012

  Senast idag skrev ju Aftonbladet om att jorden ska gå under 21 december i år. Har inte läst artikeln eftersom jag inte vill ge dem reklamvisningar, och länkar inte heller av samma anledning. Det är ju nästan negativt att de granskar homeopati, när man (åtminstone jag) tar allt som står i den skitblaskan för lögn. De skriver ju t ex förmodligen samma saker om nya vaccin. Hoppas detta hot mot allmänbildningen konkar snart.

  Tack för en superbra pod!

 3. Per Strandh
  7 november, 2012

  Saknar länkarna till de vinnande konspirationsteorierna.

 4. Crille
  12 november, 2012

  Bra avsnitt som vanligt.
  Och underbart att höra att ni gillar Opeths Blackwater Park! En av de bästa metalskivorna nånsin!

 5. Fredrika
  12 november, 2012

  Angånde att de använder pektin istället för gelatin i godis är det väll snarare för att göra godiset vegetariskt/(muslimvänligt) inte naturligare?

 6. CJ Åkerberg
  13 november, 2012

  Fredrika:

  Angånde att de använder pektin istället för gelatin i godis är det väll snarare för att göra godiset vegetariskt/(muslimvänligt) inte naturligare?

  Absolut, det är ett mycket starkt skäl. Men har också sett de som hävdar att det är ”naturligare” att använda än gelatin osv.

 7. Lisa
  13 november, 2012

  På tal om kemikalienoja så kan jag tipsa om det här ”kloka” blogginlägget:
  http://www.underbaraclaras.com/okategoriserade/sotebrod-och-annat-nyttigt/

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.