Skeptikerpodden

Om Skeptikerpodden

Vad är Skeptikerpodden och varför ska jag lyssna på den?

Har du någon gång undrat är det verkligen sant? I så fall är Skeptikerpodden för dig. Skeptikerpodden är ett poddradioprogram (podcast) som ifrågasätter övernaturliga fenomen och andra påståenden som kan avgöras vetenskapligt. Vi tar utgångspunkten från ett skeptiskt perspektiv som brukar kallas vetenskaplig skepticism.

Poddradion tar på ett lättsamt sätt upp aktuella nyheter inom framför allt Sverige och diskuterar dessa ur ett skeptiskt perspektiv. Emellanåt gör vi intervjuer och paneldiskussioner och försöker lyfta fram vikten av ett kritiskt tänkande i en värld där ettor och nollor nästan kan lura vem som helst.

Skeptikerpodden riktar sig inte i huvudsak till dig som redan är skeptiker, utan främst till människor som står undrande inför vidskeplighet och andra vardagliga fenomen som kanske inte debatteras i traditionella medier.

Vilka gör Skeptikerpodden?

Skeptikerpodden görs av sex skeptiker med olika bakgrund som bland annat läkare, teknikskribent, psykolog och dataingenjör. Det bäddar för att du får ett brett perspektiv på sakfrågorna, inte minst ur naturvetenskaplig liksom samhällsvetenskaplig synvinkel. Skeptikerpodden är inte knuten till någon organisation utan görs ideellt av privatpersoner. Vi tar därför emot donationer för att hålla poddradion levande.

Hur ofta kommer nya avsnitt?

Avsnitten kommer vanligtvis ut varannan veckan på tisdagar. Anmäl dig i rutan till höger så är du säker på att du får reda på när nästa avsnitt finns ute! Avsnitten spelas vanligen in söndagar, klipps måndagar och släpps sedan på tisdagen.

Är ni bara intresserade av spöken?

Inte alls, vi är intresserade av alla frågor som kan avgöras vetenskapligt. Frågor som ”fungerar johannesört mot depression?” är också något som går att besvara genom vetenskap.

Vad är en skeptiker?

Ordet skeptiker har flera betydelser. I den mest allmänna betydelsen innebär det att man är ifrågasättande mot något. Men det är inte riktigt det vi är, utan vi är så kallade vetenskapliga skeptiker. Det innebär att vi ställer oss frågande mot konstiga påståenden som kan avgöras vetenskapligt.

Till exempel säger en del människor att USA inte alls har varit på månen, utan att alltihop filmades i en studio. Det finns dock så mycket vetenskapliga bevis för att vi faktiskt varit där, så en vetenskaplig skeptiker ifrågasätter alltså påståendet om att månfärden filmades i studio. Som skeptiker låter vi därmed bevisen guida oss i rätt riktning.

Att vi är vetenskapliga skeptiker betyder inte att vi är vetenskapsmän eller forskare. Det anger bara inriktningen på vår skepticism för att skilja oss från exempelvis religiösa eller filosofiska skeptiker.

Varför är just ni experter?

Det är vi inte. Däremot har vi en stor passion för ämnet och försöker bjuda in personer som kan berätta om en specifik sakfråga liksom att vi själva gör efterforskningar. Vi är dock öppna med att vi ibland gör fel, men vi ska se till att rätta till dem öppet. Vetenskap handlar nämligen inte om att alltid ha rätt, utan att treva sig fram steg för steg på en tunn is. Ibland brister isen under fötterna och man måste vända tillbaka för att fortsätta i en ny riktning där isen är mer bärkraftig.

Vad heter låten ni spelar?

Låten vi spelar som signaturmelodi i början och slutet av programmen heter Off That (Rationalist Anthem) av Baba Brinkman.

Kontakta Skeptikerpodden

Du kan kontakta oss och även tipsa om nyheter, ställa frågor och annat på tipsa@skeptikerpodden.se. Du kan också lämna ett röstmeddelande med din fråga på skeptikerpodden via Skype. Du hittar fler kontaktvägar via sidan tipsa oss.

 

Vill du veta när du kan lyssna på nästa avsnitt av Skeptikerpodden? Anmäl din e-postadress nedan så mejlar vi dig så fort ett nytt avsnitt finns ute.

Skriv din e-postadress:

Skickas via FeedBurner

januari 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031